3 Септември, 2022 17:20 9 175 162

Германска медия: Тласкат България обратно в орбитата на Русия

  • българия-
  • русия-
  • газпром-
  • румен радев

Служебният кабинет, който би трябвало само да администрира държавните дела до изборите на 2 октомври, всъщност е започнал да прави нещо съвсем различно

Германска медия: Тласкат България обратно в орбитата на Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Накъде върви България? Връща ли се обратно в руската орбита? Тези въпроси задава авторитетният "Зюддойче Цайтунг", изказвайки тревогата, че страната може би прави "кълбо назад" към Русия. Ето по-важното от публикацията.

Авторката Катрин Калвайт пояснява, че служебният кабинет, който би трябвало само да администрира държавните дела до изборите на 2 октомври, всъщност е започнал да прави нещо съвсем различно. „На своя глава той започна да прокарва политическа програма, която според мнозина експерти може да се нарече „кълбо назад“. Германското издание подчертава, че служебният кабинет е отменил решения на предишното правителство, ръководено от Кирил Петков, по отношение на евентуални преговори с „Газпром“ за доставки на руски газ.

Обратно в руската орбита на влияние?

Според изданието още не ясно дали ще се стигне до преговори с Москва, но е симптоматично, че руската посланичка Митрофанова незабавно е изразила радостната увереност, че в Русия има готовност за доставки, дори и без нов договор.

В тази връзка престижното списание за външна политика „Foreign Policy“ отбелязва с тревога, че България я тласкат обратно в „руската орбита“. Бившия премиер Кирил Петков предупреждава, че с подобна преориентация служебният кабинет на практика връща влиянието на Москва, което той определя като нежелано.

„Зюддойче Цайтунг“ на свой ред подчертава, че Брюксел много зорко следи това развитие и припомня, че България, в която руското влияние е по традиция особено силно, вече от години се тресе в конфликти. Изтъква се и това, че Кирил Петков неслучайно е посочил именно Москва сред силите, които свалиха неговото правителство, напуснато от хората на десния популист и шоумен Слави Трифонов.

Според ръководителя на Центъра за либерални стратегии в София Даниел Смилов, когото „Зюддойче Цайтунг нарича „един от най-добрите познавачи на политическия ландшафт в България“, централна роля за свалянето на реформаторското правителство на Петков е изиграл президентът Радев, който винаги е бил приятелски настроен към Русия.

По думите на политолога, „откритият флирт за ново сближаване с Кремъл“ се дължи на това, че олигарсите и близките до Русия фирми желаят да продължат и занапред своите бизнес отношения. Според Смилов, „Радев не желае да се отвръща изцяло от ЕС, но се харесва в ролята на играч, който, по подобие на Виктор Орбан в Унгария, извлича ползи и от двете страни с опортюнистична двойна игра между Брюксел и Москва.“

Българите отчаяно се опитват да прекъснат пъпната си връв с Москва

Ако България започне преговори с „Газпром“, тя ще бъде втората държава след Унгария, която се откъсва от европейския блок срещу Путин, коментира германската медия и обобщава: „Това не вещае нищо добро за българското общество, което от 1989 година с нарастващо отчаяние се опитва да прекъсне пъпната си връв с Москва и се бори срещу свръхмощните олигарси и мафиотските структури в самата страна“.

Цитиран е ръководителят на софийското бюро на германската фондация „Фридрих Науман“ Мартин Котè, който твърди, че президентът Радев „максимално е торпедирал“ усилията на реформаторското правителство на Петков, а постоянните избори внасят сред хората „умора от демокрацията“.

Мартин Котè не е голям оптимист дали и след изборите на 2 октомври в България изобщо ще е възможно да се води конструктивна политика. Според него е твърде вероятно и тези избори да не излъчат стабилно правителство, което би дало на Румен Радев възможност да назначи следващия служебен кабинет, който да прокарва програма на президента.


Бел.ред.
Цитат на Иво Сиромахов:
Убеден съм, че ако влязат в парламента, депутатите от ИТН ще се борят за президентска република така сърцато и всеотдайно, както в предишните три парламента се бориха за мажоритарна избирателна система.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 86 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Почти

    55 110 Отговор
    насилствено при това !
  • 2 Путинофил

    123 54 Отговор
    Това е неизбежно.
    Територията е населена предимно с путинофили.
    Не е ясно как се оказа в НАТО и ЕС!

    Коментиран от #118

  • 3 София се напълни с рускини

    54 64 Отговор
    На всеки ъгъл се чува руска реч.

    Коментиран от #19, #50, #61, #63, #64, #92

  • 4 Последния Софиянец

    138 21 Отговор
    Ние сме създали Великата Славянска култура.

    Коментиран от #21, #78

  • 5 Русия обича България

    74 152 Отговор
    Първо на България и спря газа, докара и стотици хиляди бежанки и чудовищна инфлация. Българите дават половината си заплата за руски ток, а другата половина за руски бензин.
    100 % робство.

    Коментиран от #93, #121

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Слънчев вятър

    92 19 Отговор
    Русия ще иска ли това? Това, което Москва видя за трийсет години в София, се нарича незараснала рана.

    Коментиран от #41

  • 8 Жокера

    112 27 Отговор
    Авторитетната медия хахаххах
  • 9 Радо

    86 137 Отговор
    Русия дърпа България само назад вече повече от век!!!!

    Коментиран от #25

  • 10 Лично мнение

    166 45 Отговор
    Абе Дойче веле я кажи какво искат хората от Саксония, не ни баламосвай. Напиши за своите в Германия как искат да се спре даването на оръжия, как твърдят че това е реално участие във война и не го искат, как искат официално подписване на мирно споразумение с Русия и такива цветни ръсят по адрес на Зеленски, че не е за нежни уши! Кажи бе DW, не се срамувай.
  • 11 Решетников от КГБ

    52 83 Отговор
    Ами аз назначих Чорапа за резидент. Той ви каза ясно, че Крим е руски.
  • 12 Васил

    48 78 Отговор
    Ще станем като Беларус номер 2

    Коментиран от #26

  • 13 да де

    101 22 Отговор
    Авторитетната медия да си зададе въпроса защо е така и може би ще намери отговора.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Хахахах

    53 80 Отговор
    Горе България, долу Русия!!!

    Коментиран от #80

  • 17 Лицемери

    108 21 Отговор
    Че Германия и Франция до вчера купува ха руска газ и щяха да купуват още ако Путин не беше затворил крана.
  • 18 Да бе , да. ! 😜

    102 23 Отговор
    А Германия продължава да купува с Рубли ,❗ и да получава руски газ . ❗Берлин дори хленчи , когато руснаците се забавят по някаква причина
  • 19 ........

    98 16 Отговор

    До коментар #3 от "София се напълни с рускини":

    Украинки са пич, но не можеш да ги различиш защото говорят на руски, приличат на рускини, защото в днк то си са такива, за това си мислиш че се е напълнило с рускини. Виж номерата на колите дето карат, украински са.

    Коментиран от #31

  • 20 Без аналогов

    48 101 Отговор
    Българите трябва веднага да скъсат всякакви дипломатически и исторически отношения с Раша!

    Коментиран от #33

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    56 8 Отговор
    Какво е това
    "ТОРПЕДИРАЛ" бе
    МИС(ир)КИ ‼️‼️‼️‼️
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Йеил

    46 84 Отговор
    България без Русия винаги нагоре

    Коментиран от #98

  • 25 Радо ШИШАРКАТА

    74 22 Отговор

    До коментар #9 от "Радо":

    ТЪЙ ЛИ...... ДЕТ ДА СА ОБЪРНЕШ И СИ ПО СОЦ АСФАЛТ И В СОЦ. БЛОКОВЕ.... ЗАВОДИТЕ ГИ ИЗРИНАХТЕ И НАПРАВИХТЕ ЕТ...... ФИРМИЧКИ КОНКУРИРАЩИ СЕ МЕЖДУ СЕБЕ СИ КАТО ДВЕМИШКИ В КЛЕТКА.....
  • 26 Слънчев вятър

    40 8 Отговор

    До коментар #12 от "Васил":

    Бъдещето винаги се определя от силните, богатите и великите. Да се ​​върнем в настоящето, за да не плашим децата и да не мислим за неизбежното.
  • 27 Лол

    51 63 Отговор
    Русия да пусне лапи от нашата родина България!

    Коментиран от #48

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Опълченец

    46 57 Отговор
    Руската държава дърпа в калта в която потъва и България!!!!

    Коментиран от #39, #44

  • 30 Я Я Я Я ДА

    36 63 Отговор
    ДОЛО РАДЕВ ИЗМЕННИКА НА РОДИНАТА - ПРЕДАТЕЛА ...................................................
  • 31 На номерата на колите

    11 35 Отговор

    До коментар #19 от "........":

    пише "RUS". Това украински ли са?

    Коментиран от #91

  • 32 Глупости

    68 20 Отговор
    Нова порция простотии. Каква "орбита" като българските министри от повече от 10 години почти спят в Брюксел и се прибират в София само за уикендите и по празници. Те са постоянно привиквани на оперативки от ЕС началството и това се вижда с просто око, дори не се прикрива. Твърде вероятно Киряк стефчовци отново да са писали доноси в чужбина, а наивните европейци да ги приемат за чиста монета.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Я Я Я Я ДА

    33 47 Отговор
    РАДЕВ НИ ПРЕДАДЕ ............................УПЛЮЙТЕ ГО .........................
  • 35 Гого

    74 32 Отговор
    България е тласка към Русия ,ЕС и САЩ с празните си обещания и глупавите решения,които с нищо не добринасят за благоденствието на българите!
    Какво направиха ЕС и САЩ за българите?
    Празни обещания и рекламни клипчета за...дуфалак.
    30 години им бъха виновни комунистите,сега. Следващите 30 години ще са им виновни. Руснаците и Путин..Следващите. 30 години,кой ще им е виновен?Марсианците...Лунатиците...или Глобалното Оглупяване???..

    Коментиран от #76

  • 36 Чичо

    27 59 Отговор
    Абе я оставете Русия, тя без това скоро ще е на 1000 провинции хахаха
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Слънчев вятър

    11 8 Отговор

    До коментар #29 от "Опълченец":

    Не се хипнотизирайте.
  • 40 Няколко мисли

    69 19 Отговор
    Първо да се отбележи, правителството не "хвърля народа" в обятията на Русия, а работи за връщане на нормалния газопренос, който зависи от Газпром. Това са икономически преговори с руска компания.
  • 41 Незарасналата рана

    25 24 Отговор

    До коментар #7 от "Слънчев вятър":

    Защо трябва да ме интересува какво иска Русия?
  • 42 СРЕДЖАН РТАНОВИЦ

    7 13 Отговор
    Бог високо,Русия далеко тласкат Бугарско към Гречко ,а Бойка Борисович е като жена на заколение е ,БИЛ дъщеря ти Сръбкиня или Сърбин да роди
  • 43 Соломон 1

    58 7 Отговор
    Ама защо гледате в чуждото канче. Ние питаме ли ви как купувате от Газпром с рубли? И при нас идва зима.
  • 44 И как точно

    36 13 Отговор

    До коментар #29 от "Опълченец":

    я "дърпа", обясни. С какви конкретни действия? Или пишеш колкото да не заспиш. Иди на мач. Там е мястото ти, в агитките, да псуваш и да се биеш с "противника". Недей да сееш лъжи и митологии.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Е и кво?

    26 10 Отговор
    Лошо нема.
  • 48 Коректор

    41 23 Отговор

    До коментар #27 от "Лол":

    Краварите и турците да си махнат лапите от шията на България !

    Коментиран от #100

  • 49 Били белята

    23 46 Отговор
    България винаги е била наравно със Запада, но намеси ли се Русия изчезваме в необятната тайга.
  • 50 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    39 10 Отговор

    До коментар #3 от "София се напълни с рускини":

    Ами нали сте ЗАПАД - руснаците при Вас‼️
    При нас, на изток, руски номера НЯМА, ама с украински номера и номера от украинки - колкото искаш ‼️‼️‼️
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 БАРС

    41 16 Отговор
    Какво лошо има от това крайно време е да си гледаме нашият интерес а само напъдни страни та даже и на Русия.Нашият интерес е поважен от Руският и от запъдните интереси включително и на сащ.Да америка така мисли за България че Ф-16 дето ги поръчахме и ги платихме все още не са ги почнали та камо ли да ги получим и до 2027 год.па и да летят още 1 година по често та да свикнат с тях пилотите ито 8 бройки.А за тия пари щяхме да получим 20 СУ- 34 или СУ-35.които са много ама много по добри от Ф-16.тОЯ НЕМЕЦ ДА НЕ СЕ МЕСИ .нИЕ НЕ ПОЛУЧАВАМЕ НЕМСКИ ЗАПЛАТИ ВЕЧЕ И ШОЛЦ И МАКРОН ГОВОРЯТ ПРЕД ТЕХНИТЕ ИЗБЕРАТЕЛИ ВЧЕРА ЧЕ ТРЯБВА ДА ПРЕГОВАРЯТ С РУСИЯ ЗА ЕФТИН ГАЗ И НЕФТ ДА ОТМЕНЯТ НЯКОИ САНКЦИИ.ИМА В КОМЕНТАРИИТЕ ДЕТО ПЛЮЯТ ПО РУСИЯ НО СКОРО КАТО ДОЙДЕ ЗИМАТА ЩЕ ЗАПЕЙТЕ ДРУГА ПЕСЕН.
  • 53 Хах

    21 44 Отговор
    Потоп за Раша, рай за България.Казах!!!
  • 54 Камилков

    22 50 Отговор
    Русия е държавата враг номер едно в цялата българска история и национална идентичност!!!!!!

    Коментиран от #66

  • 55 Хахаха

    41 11 Отговор
    Ми тя Германия сама ни тоаска със всякакви зелени енергии електрички забрани на двг и лгбт с любезната подкрепа на неолибералите демократи у кравефермата
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Айде бе

    34 7 Отговор
    Няма как германски протекторат, принадлежащ на ЕС да е в руска орбита. Това е елементарно баламосване.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Мдааам

    49 15 Отговор
    :)

    Забавна статия с още по-забавни измислици. Ние сме българи и искаме да си останем такива. Не руснаци, не германци, а още по-малко пък американци. Искахме да бъдем европейци, ама европейците станаха на еврог.е.йци. Който не иска да е българин - прав му път. И това е България.
    Дори през Втората световна никой не е успял да промени мнението на българите по отношение на руснаците. Нито германците, нито самите руснаци.

    А Дайче веле да го кара по-кротко с подобна пропаганда, защото ние освен всичко друго сме и инати. И колкото повече ни натискат, толкова повече се опъваме. Да ви дам пример - колкото повече проукраинска пропаганда се лее, толкова повече растат неприязанта към украинците и симпатиите към руснаците. Кротко, че да не вземем наистина да поискаме "да се върнем в орбитата на Русия", че може и да го направим.
    И още нещо - когато една чужда правителствена медия каквато е Дойче веле пуска такива материали, това в цивилизования свят се нарича намеса във вътрешните работи. Вярно, при почти 30% от населението не-немци, Германия се е запътила с бързи крачки в посока Германистан и започна да изпада от европейската цивилизация, но все пак - по-кротко на завоите... :)

    Коментиран от #146

  • 60 Tутанкамон

    12 20 Отговор
    Германия тласка България в орбитата на Русия,искат германците да се отърват от крадливото корумпирано племе на балканите

    Коментиран от #124

  • 61 Слънчев вятър

    12 3 Отговор

    До коментар #3 от "София се напълни с рускини":

    Надявам се това да не е вредно за здравето.
  • 62 Илия

    19 32 Отговор
    Бягайте на запад русороби, бягайте в гнилия запад да копаете картофи за друго акъл не ви стига освен да възвиличавате Расия.
  • 63 онзи

    11 17 Отговор

    До коментар #3 от "София се напълни с рускини":

    Нямат ли пауза залповете на Аврора в главата ти ,та да отдъхнеш малко?
  • 64 Язе

    24 8 Отговор

    До коментар #3 от "София се напълни с рускини":

    Не се опалквам да се пълни с Рускини, винаги са връзвали по-бързо, ако искат да ни превземат само с Рускини
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Дебел

    26 26 Отговор
    Всичко плюе Запада, а първо те се качват на самолета за Франкфурт! Отивайте в Казан или Камчатка при вашите "кръвни братя" азиатци
  • 68 Мдааам

    33 11 Отговор
    И що ми изтрихте коментара?
    :)

    Забавна статия с още по-забавни измислици. Ние сме българи и искаме да си останем такива. Не руснаци, не германци, а още по-малко пък американци. Който не иска да е българин - прав му път. И това е България.
    Дори през Втората световна никой не е успял да промени мнението на българите по отношение на руснаците. Нито германците, нито самите руснаци.

    А Дайче веле да го кара по-кротко с подобна пропаганда, защото ние освен всичко друго сме и инати. И колкото повече ни натискат, толкова повече се опъваме. Да ви дам пример - колкото повече проукраинска пропаганда се лее, толкова повече растат неприязанта към украинците и симпатиите към руснаците. Кротко, че да не вземем наистина да поискаме "да се върнем в орбитата на Русия", че може и да го направим.
    И още нещо - когато една чужда правителствена медия каквато е Дойче веле пуска такива материали, това в цивилизования свят се нарича намеса във вътрешните работи. Вярно, при почти 30% от населението не-немци, Германия се е запътила с бързи крачки в посока Германистан и започна да изпада от европейската цивилизация, но все пак - по-кротко на завоите... :)
  • 69 Хазар

    29 10 Отговор
    Германските "хирурзи" по пъпни връви да не четат история както дяволи четат ееангелие, ами да се вгледат дълбоко в себе си поне до... 1945 година и тогава да анализират нас - българите. Да не се наложи да им припомним, че от празни тикви семе не събираме...
  • 70 Един

    40 23 Отговор
    Искаме да сме в руската орбита, не в краваската.!

    Коментиран от #79, #88

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Ся, да ви светна

    15 24 Отговор
    При тези публикации в световни медии, дали още очаквате чужди инвестиции в България?
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Я Я Я Я ДА

    19 5 Отговор
    ПРОКЛЕТИ ДА СА И ДВАМАТА ...................................................................САСИПАХА ИКОНОМИКАТА / ОКРАДОХА ПАРИТЕ НА НАРОДА .......................................................................................................................
  • 75 А Германия

    43 18 Отговор
    Германия в коя орбита е? Германия все още има заводи в Русия, купува все още руски газ и петрол. Ние нямаме заводи в Русия и газ не купуваме. Искат България слаба и колониална държава, още се страхуват, че през соца бяхме 36та икономика в света и доставяхме зеленчуци, плодове , консерви, месо, цигари, млечни продукти и др.

    Коментиран от #99

  • 76 Бай градски

    17 5 Отговор

    До коментар #35 от "Гого":

    Гогчо ,като не ти харесва тук, България е с отворени граници! Никой не те задържа!!
  • 77 Я Я Я Я ДА

    12 21 Отговор
    РАДЕВ ЩЕ СЕ САМОУБИЕ - ПРЕЗ ЗИМАТА - КАТО ВИДИ МИЗЕРИЯТА И НЕМОТИЯТА ..............
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Другия

    10 4 Отговор

    До коментар #70 от "Един":

    ИСКАТЕ, АМА НЯМАААААА!!!!!!!
  • 80 Бай Ганьо

    8 1 Отговор

    До коментар #16 от "Хахахах":

    Т.е горе-долу е работата.кат фурнаджийска лопата
  • 81 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    12 19 Отговор
    бг има желание,но няма как да се върне към господарят си от кремъл!!!
  • 82 Коментара ми

    29 6 Отговор
    Беше веднага изтрит. Защо бе?
    Нали сме демокрация? Нали конституцията на РБ гарантира свобода на мненията и изказването им?
    Вие на кого служите? На фашизма ли? На извънземните ли? Защо не спазвате нашата конституция??? И това ми било демокрация???
  • 83 Германската медия

    31 11 Отговор
    да си гледа тяхната кочинка, а ние нашата! Където ни е най изгодно, натам ще се тласкаме!
  • 84 Не е вярно че

    15 13 Отговор
    Тласкат България обратно в орбитата на Русия
    В противен случай не би било лошо
  • 85 Стига простотии бе хора

    26 8 Отговор
    Някой български журналист е изпратил този евтин материал до германски медии и тук на село той се представя като "германски". Евтини сензацийки за "дебат" да става...И препирня. Четете "българи от старо време" . Много е добро. Както и "криворазбраната цивилизация". В културно отношение има пълен застой. А сме вече със смартфони хихи...
  • 86 Танк

    10 6 Отговор
    Авторитетния!!! . Спрях да чета.
  • 87 Смешници

    25 16 Отговор
    Връща се където по голяма част от народа иска и това е към Русия ,а и скоро ЕС няма да има и такива като България ,Румъния и другите източни малко държави ще трябва да платят глупостите на западните държави където надробиха.Така че час по скоро в орбитата на Русия и запада да си се оправя .
  • 88 Абе направо беги у Русията

    16 13 Отговор

    До коментар #70 от "Един":

    Разправят там богато се живеело.

    Коментиран от #95

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 оня

    28 6 Отговор

    До коментар #3 от "София се напълни с рускини":

    Че то само зеления говори на развален руски:)) Укрите са нещо като нашите македонци:))
  • 93 оня

    17 3 Отговор

    До коментар #5 от "Русия обича България":

    Минават през много български посредници, за това е скъп тока.
  • 94 Поправка

    26 13 Отговор
    Глупостта на ЕС Тласка България обратно в орбитата на Русия
  • 95 Така е

    7 2 Отговор

    До коментар #88 от "Абе направо беги у Русията":

    Не че има нещо общо!
  • 96 Ние в България балами ли сме ?

    25 8 Отговор
    Интересното е че на оригиналната статия Cathrin Kahlweit се посочва че от Виена. Друг интересен факт е, че се споменава отново някаква германската фондация „Фридрих Науман“, което води до въпроса дали ПП не е била създадена от германска фондация по примера на ГЕРБ ? Странният проект за производство на автомобили в Ловеч обявен от Петков, е също от „Германска“ фирма, която се оказва Албанска ? Разбираемо е да искат да си запазят изгодната им икономическата среда в България – 10% корпоративен данък, балами които работят за 500-600 EUR/месец, замърсяват околната среда и никой не предприема никакви мерки ... но според мен това не може да продължава.
  • 97 Пешо

    19 26 Отговор
    Малко трудно ще ни придърпат крадливите руснаци, нищо че много плащат на тролчетата дето пълнят коментарите. Не съм чул някой студент да учи в просия напоследък. А и да отиде, като им види мизерията ще избяга бързо. То скоро и руските дипломи едва ли ще се признават някъде в Европа.

    Коментиран от #106

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Германия не е ничия орбита

    22 7 Отговор

    До коментар #75 от "А Германия":

    Тя е в американското подкръстие, там където гърбът губи приличното си наименование.
  • 100 май искаш

    12 18 Отговор

    До коментар #48 от "Коректор":

    Да ни оставят на ватниците,да ни дерат по 20 кожи.

    Коментиран от #102

  • 101 Теодор Рузвелт

    13 21 Отговор
    Както някога турската армия беше гарант на светския ржим такае време армията в България да поеме пътя да свали Румен радев и да защити демокрацията и пътяк към Зпада

    Коментиран от #104

  • 102 И що трябва да те дерат

    11 6 Отговор

    До коментар #100 от "май искаш":

    Като ти е изгодно, пазаруваш, като не, не! Звучиш по детски глупаво! Явно драскаме за лукчета! :))))
  • 103 батака

    21 10 Отговор
    Тласкат я корупцията, беднотията, безпътицата и безхаберните европейски лидери, работещи за американските интереси!
  • 104 И що да го сваля

    11 8 Отговор

    До коментар #101 от "Теодор Рузвелт":

    Че да си продадеш по бързо страната и да те грабят и лъжат ли? Ех мечтииии! Супер е това да си беден, лъган и краден!
  • 105 Бута в орбита

    19 8 Отговор
    И така да е, защо и е на Русия България? Какво точно "влияние" и трябва в един по същество германски протекторат, който е пробит отвсякъде и има нула тежест в международните отношения. Едвам си после членските вноски в организациите, в които са го набутали и му пишат законите в Брюксел. Да не говорим за непобедимата му многочислена армия, която спори колко самолета да купи, осем или шестнадесет. Ако не е смешно, щеше да тъжно.
  • 106 Ха-ха-ха

    26 10 Отговор

    До коментар #97 от "Пешо":

    А ти не видя ли вече, колко струват дипломите от Харвард? Уж завършили там, даже и родния си език не знаят. Дори академични думи, които в едно следване често се срещат, завършилите там не ги знаят (курелацията например)! Пък ги видяхме колко струват и като специалисти. Докато не мисли, че в Русия специалистите там ядат доматите с колците. Те имат космически кораби, първи в света имат на въоръжение хиоерзвукови ракети, които се движат в атмосферата... Никой друг в света няма ядрено торпедо без екипаж, движещо се с помощта на Изкуствен Интелект... Само Русия има система Периметър, напълно автономна система, която сама може да реши и да унищожи враговете на Русия със стратегически оръжия. ФАЩ нямат и няма и да имат. Старите корита, авионосците са лесна жертва за многократно по-евтините ракети Циркон.
    Западът някога е бил по-развит, ама вече се вижда че губят всичко... От глупостта си ..

    Коментиран от #128

  • 107 Taka така

    25 11 Отговор
    Убеден съм,че ългария теябва да енеутрална държава гледаща себе си. Тоест извън всякакви неравнопоставени и военни съюзи, каквито всъщност са ес и нато Така, че ЬВ не се чудете до 1989 в България животът беше чудесен, имаше малки несправедливости, но в сравнение с днешните пропасти може да се каже, че беше рай. Разбира се винаги има място за нещо по-добро, но само за по добро, а не както вашият измислена демокрация, симбиоза между либерастия и капитализъм

    Коментиран от #108

  • 108 Taka така

    4 4 Отговор

    До коментар #107 от "Taka така":

    България- Б не ми е излязло извинения
  • 109 Беззаконие

    20 4 Отговор
    Не знам но Бг обезлюдява и обеднява по малко сме от 5 млн младите хора изчезват навънка в тежка демографска катастрофа сме ....
  • 110 Да ви го

    21 8 Отговор
    На евроджендарските ви ценности
  • 111 🇧🇬🇷🇺

    22 12 Отговор
    Да живее РУСИЯ
  • 112 Гея с три ваксини и пет бустерни

    24 8 Отговор
    Еми ако не сме в орбитата на Русия , тогава най вероятно ще сме в безтегловност! Реещи се из космоса на омразата,консуматорството и сатанизма!
  • 113 Забрана за

    22 9 Отговор
    Продажното сороско Дойче веле
  • 114 Към # коментар 68 Мдаа

    20 11 Отговор
    Добронамерен опит за съвет към DW е цитат от коментар 68: " Колкото повече проукраинска пропаганда се лее, толкова повече растат неприязанта към украинците и симпатиите към руснаците".

    Коментиран от #123

  • 115 Бибитко

    22 10 Отговор
    Президентът Румен Радев е достоен българин,който милее за страната и народа си. Съвсем естествено прагматичният подход трябва да надделее,а не да се изпълняват безумни директиви,както правят политическите партии и техните водачи с много малки изключения!
  • 116 Ван

    24 7 Отговор
    Ако е вярно, дай Боже да е час по-скоро.
    Ще се настаняват чужди войски на наша територия, ще правят "инциденти" като в Чешнегирово, ще си правят каквото искат на наша територия, на наша територия чужди закони ще действат и никой за нищо не им търси сметка-това даже и съветските "окупатори" не са си го позволявали.
  • 117 Taka така

    7 5 Отговор

    До коментар #56 от "българин":

    Гнус ме от такива скочобри като вас вие не сте българи , а продажници
  • 118 мммда

    7 5 Отговор

    До коментар #2 от "Путинофил":

    С куп рушвети.
    Как мислиш, че стават тия работи.
    Големите работи както в Бг така и на запад стават само с такива стабилни парични стимули- на ръка.
  • 119 Амчи да

    5 6 Отговор
    Туй хич дъ ней е заради протоците. Руснацити искат да ни ги уткраднът.
  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 мммда

    22 3 Отговор

    До коментар #5 от "Русия обича България":

    Газа го спряха наще лизачи на, като отказаха плащания.
    Ти ще ми продадеш ли нещо без парички.
    Ти си човека който определя цената на твоята стока. Така лие или не е така?
  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 мммда

    19 5 Отговор

    До коментар #114 от "Към # коментар 68 Мдаа":

    Това важи и за самата германия, след като им опря ножа в кокала швабите започнаха да протестират и да казават, че не ги интересува какво става между Русия и Украйна и това си е тяхна работа.
    То рейтинга на управляващите сам го показва. Доверието е под 20%. Дори мисля вече и надолу.
  • 124 мммда

    17 3 Отговор

    До коментар #60 от "Tутанкамон":

    То щот германците са стока. Шолц го викат през месец за разяснения по далавери от времето когато беше кмет. Делата подскачат около него, но има имунитет, ако минат 5 годинки губят давност. Това на какво ти прилича?
    Дори мога да ти кажа, че на швабите не е изгодно да губят сателит като нас, който така настоятелно иска да скочи в шенген и да им помогне в изплащането на техниите дългове.
  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 Немецкая Принцеса София

    2 3 Отговор
    Стальа ортодоксалная и приняла имя Екатерина и стальа Великая Екатерина Гросс
  • 127 Хаха

    7 18 Отговор
    Каква орбита на Русия, то не се знае скоро дали ще съществува въобще държава с това име!!!
  • 128 Бензиностанция с ракети

    8 17 Отговор

    До коментар #106 от "Ха-ха-ха":

    В главата са ви само оръжие и ракети. Русия е огромна площ от блата с два що годе хубави града. Безплатно е да разцъкаш в Гугъл и да разгледаш градовете в Америка и да прецениш кои са развити и кои са в 18-ти век
  • 129 Бамбука

    7 16 Отговор
    С какво в политически и икономически план се свързват руските интереси в България към днешна дата ? С корупция по високите етажи на властта. Как да си обясним вдигнатия юмрук на Радев вчера, борец срещу Борисов и корупцията с лъжливите маневри в защита на интересите на Газпром днес ? Защо господине ? 4456

    Коментиран от #134

  • 130 ха ха

    13 3 Отговор
    е то и 80% от източно германците искат да се върнат към русия , ама не говорите за това , усетиха че ги броите за 2 ръка хора , както и нас , кой нормален човек иска да го газят и унижават ? създадохте чудовища с раздаването на пари за бандит-бизнесмени , а моралните ви ценности са илюзия създадена от весникарски приказки , а в действителност се кланяте на рогатия пред банката
  • 131 Архивар

    10 16 Отговор
    През ВСВ България подържаше дипломатически отношения със СССР респективно Русия. През 1943година цар Борис 3-ти уговори с Хитлер мирно излизане от войната. За Германия е стратегически изгодно да освободи войските си от Балканите. След като се прибира в България минава през съветското посолство и пие чай. Но чаят е по рецепта на КГБ. През 1944година СССР обяви война на България и я окупира за 45години. В орбитата на Русия е опасно.
  • 132 Както винаги от дв

    12 8 Отговор
    Пълни глупости! Швабите като получават газ от Газпром,сигурно и те са в орбитата на Русия! От друга страна,когато България беше в орбитата на Русия,беше най благодентсваща,така че няма нищо лошо ако сме !Но в момента с"евроатлантическите" соросоиди,това не може да стане!Можем само да се надяваме че специалната операция на Русия ще стигне и до нас!
  • 133 стоян георгиев

    9 3 Отговор
    Къв е па тоя Даниел Смилов и кво кат е един от най добрите познавачи на мъ жка та лю бов.Все още се намират и нормални хора по нашите ширини.
  • 134 Не бе

    11 2 Отговор

    До коментар #129 от "Бамбука":

    Следва интереса на народа! А продажниците, много ги дразни! Ама много!
  • 135 Реалист

    8 12 Отговор
    Записвам се за москвич и след 15годинки ми идва реда, всеки месец ще купувам по 2литра масло за доливане! От българия никой няма да излиза защото ще ни разтрелват на границата и така ще увеличим населението!

    Коментиран от #137

  • 136 Ххххххх

    16 5 Отговор
    Не се учудвайте. Вие показахте арогантността, високомерието и скритата ви омраза спрямо българския народ. С вашите безумни изисквания и регулации затрихте икономика и производство и го превърнахте в скитник в собствената му държава. Сега този народ ще обърне гръб на вас и ще отиде към Русия. Знаете това и сега давате последен опит да го унижите.

    Коментиран от #150

  • 137 Култура миянко

    8 2 Отговор

    До коментар #135 от "Реалист":

    Нещо от Сив не бях много положително впечатлен,но на фона на 4 я германски р@ йх бледнее.Как пък един път не застанахме на правилната страна на историята.Май е нещо от рода на от акъла си пати.Ако има родолюбиви непредубедени българи с икономически познания ,да дадът съвет какво да правим,нещата вървят към оттичане в канала.
  • 138 Браво

    13 5 Отговор
    Ще се радваме да сме в орбитата на братята.
  • 139 Няма такава държава

    15 7 Отговор
    Ква орбита ... Това да купуваш няква стока от някой е бизнес ... Особено петрол газ .. Запада да си стои на студено като иска .. България трябва да почне да си гледа своя интерес и интереса на българския народ ... СССР на времето им свърши мръсната работа... Сигурно американците и англичаните преди това доста са хулили руснаците за подялбата на Полша..
  • 140 Кашпировски

    15 5 Отговор
    Батюшка ВОВА ще ни спаси ! Ванга го е предрекла ! Запада винаги са ни били врагове,още от времето на Калоян.

    Коментиран от #147

  • 141 DW, ФЕЙК МЕДИЯ #1

    15 2 Отговор
    А ВИЕ DW КАКВО ДИРИТЕ ТУК В ВГ????
    НЕ,НЕ ЗА ПРОПАГАНДА,НАЛИ ,А ДА НИ РАЗЯСНЯВАТЕ КОЕ Е ПРАВИЛНО Е КОЕ НЕ,НАЛИ ТАКА???? ДА НИ ПОУЧАВАТЕ???ТАКА ЛИ ДА ГО РАЗБИРАМЕ???
    АКО ОБАЧЕ , ТОВА БЕШЕ РУСКА МЕДИЯ,ЩЕШЕ ДА Е ПРОПАГАНДА ,НАЛИ????
  • 142 Връзката ни с Русия трябва

    10 7 Отговор
    да остане. Всичко останало е предателство.
  • 143 Луд

    14 6 Отговор
    Че то от немската орбита кво разбрахме?
    Заплати ли?
    Здравеопаване ли?
    Образование ли?
    Съдебна система ли?
    А имахме....всичко....и спокоен живот имахме.
  • 144 Росен

    9 1 Отговор
    Избори може да няма, ще се случи нещо което ще наложи отлагане .....или ще има ниска избирателност или ще спечели някой вече предварително решен, така че да се наложи отново служебно правителство. Това ще бъде и в други европейски страни, където се забелязва слаба и почти никаква предизборна кампания сякаш ги е страх да седнат в парламента. Това е ефект от Русия. Русия победи не само в Украйна но и в
    ЕС.
  • 145 Панцер

    7 2 Отговор
    Какво прави тая германска фондация в БГ?!?
  • 146 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 147 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 148 ганю

    3 1 Отговор
    Ванга ще познае европа ще се разпадне Сащ ще го уреди както и като излезе Англия от съюза
    след това ще тръгнат бежанците към Европа
    до 46г Рим ще е мюсуюмански
  • 149 Ганю

    1 1 Отговор
    Проблема не идва от Германия ами от Италия
    и от провокатори внедрени в Бг
    може да се направи като Сталин в сибир,коми,бурлаки на волге и готово
  • 150 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 151 ГЕРМАНИЯ ЩЕ НИ ИЗПРЕВАРИ ВЪВ ВРЪЩАНЕТО

    4 3 Отговор
    КЪМ РУСИЯ............ КОЙТО ОЖИВЕЕ ТАЯ ЗИМА ЩЕ СЕ УБЕДИ В ТОВА !
  • 152 Сусо

    5 2 Отговор
    Айде, госпойце, не се меси в делата на България! Омразата ви към славянството докара тези беди на Европа, но с омраза не се стига далече, справка - историята! Четете, бе хора, четете и се учете!
  • 153 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 154 ПРЕДЛАГАМ ТОЗИ САЙТ ДА СЕ ПРЕИМЕНУВА НА

    3 1 Отговор
    СИЧКО ДРУГО НО НЕ И СЕГАШНОТО ИМЕ !
  • 155 АЗ ЩЕ ГЛАСУВАМ САМО АКО ПУТИН УЧАСТВА В

    3 1 Отговор
    ИЗБОРИТЕ ! или когато участва ! ясно ли е ?
  • 156 имам чувството , ЧЕ ПОЧТИ ВСИЧКИ ПАРТИИ

    2 2 Отговор
    КОИТО ЩЕ УЧАСТВАТ В ИЗБОРИТЕ СА ПОД ПРЯКО РЪКОВОДСТВО НА ЗЕЛЕНСКИ , ИЛИ БАЙДЪН !
  • 157 Дон Бидон

    4 3 Отговор
    Аз съм българин и не съм нито русофил, нито русофоб ,нито какъвто и да е друг. Обаче нашият интерес е да сме с Русия, защото газ нямаме и на тъпотии като това,че щели да дойдат евтини танкери не вярвам. Отделно,че нарушим ли едностранно договора за газ с Русия, дължим неустойка 3 милиарда $ на Русия. Кой ще ги плати? Немците ли? Ще платят един трибуквеник. Това е ситуацията в момента и айде да не ни дават акъл точно наведените на САЩ,където дори по балконите на къщите са си свалили собствените немски знамена и са си сложили украинския флаг или флага на дъгата ( там е пълно с извратеняци от не знам кой пол и учат децата ,че да имаш двама брадати родители или две майки вместо баща и майка било нормално). Задръжте си съветите и се вижте вие накъде отивате.
  • 158 Еди

    4 5 Отговор
    Българо - Руската Дружба е вечна! На който не му изнася самолета и при евроатлантическите джендъри!
  • 159 Сталин

    4 5 Отговор
    Много скоро цяла Европа ще влезе в орбитата на Русия!
  • 160 Дарр

    3 1 Отговор
    Немците
    Купуват. Руски.. Газ. С. Рубли. Канадеца. Е. Продажник
  • 161 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 162 Този коментар е премахнат от модератор.