Last news in Fakti

13 Септември, 2022 22:10 14 733 56

Германско издание: "България в Шенген: това крие големи опасности"

  • българия-
  • шенген-
  • бойко борисов-
  • герб

Става дума за отровени храни, неконтролирани кораби от Русия и дупки в загражденията, четем в началото на обширната статия

Германско издание: "България в Шенген: това крие големи опасности" - 1
Снимка: DW

"Отровени храни, неконтролирани кораби от Русия": германският "Ди Велт" е научил подробности за нередностите по българската граница с Турция. И затова предупреждава: "България в Шенген? Това крие големи опасности".

Германският вестник "Ди Велт" е получил достъп до информация за нередностите по българската граница с Турция, която е и външна граница на ЕС. Става дума за отровени храни, неконтролирани кораби от Русия и дупки в загражденията, четем в началото на обширната статия.

Авторът Филип Фолкман-Шлук, външнополитически редактор във вестника, припомня, че наскоро германският канцлер Олаф Шолц препоръча България да влезе в Шенген колкото е възможно по-бързо. И коментира: "Да, призивът от канцлерството е насочен към сплотяване на Европа във времена, когато Русия я заплашва. Но преценката на германския канцлер, че са изпълнени всички условия за пълна свобода на придвижването, поражда сериозни въпроси".

"Тежки проблеми по тази толкова важна граница"

Авторът припомня, че в България предстоят избори, в които според него залогът е и сигурността на важната външна европейска граница. Той пояснява, че ще се решава въпросът дали антикорупционното движение "Продължаваме промяната" отново ще влезе в правителството или на власт ще се върне бившият премиер Бойко Борисов.

"По време на неговото управление възникнаха тежки проблеми по тази толкова важна граница на Европа със страните от Близкия изток и Азия. ГКПП "Капитан Андреево", един от най-натоварените контролни пунктове за храни в света, който открай време е печално известен и с трафика на наркотици и хора, очевидно повече от десетилетие е бил в ръцете на мрежа от мафиоти и политици. А ЕС не е направил нищо особено по въпроса", четем в германския вестник.

Авторът разказва за усилията на кабинета "Петков" да реши проблема и за заплахите срещу член на правителството. Според него правителството навярно е било свалено включително и заради това, че е посегнало срещу утвърдени мрежи и политици, които са се опасявали от загубата на привлекателни бизнес проекти. "В момента на власт е служебно правителство на президента Радев, когото можем да смятаме за противник на реформите, насочени към прозрачност и върховенство на закона", коментира Фолкман-Шлук.

Журналистът, който през май вече веднъж разговаря с Кирил Петков, сега отново го е интервюирал. В това интервю бившият премиер е съобщил нови подробности за положението по границата, което можело да се превърне в риск за цяла Европа, ако на власт в София отново дойде корумпирано правителство.

По-нататък в статията четем: "Още в началото на нашия мандат забелязахме, че корупцията води до проблеми и по границата", казва Кирил Петков. Така например в продължение на години кораби са акостирали без контрол на черноморското пристанище "Росенец" - тоест, в ЕС. Там фирмата "Лукойл" поддържа петролна рафинерия - и само там може да се разтоварва суров петрол. Срещу малка арендаторска такса, "под 1 милион евро годишно", държавата е предоставила управлението изцяло на фирмата, която се контролира от Москва".

"Бях шокиран"

Авторът се спира и на миграционния натиск откъм Турция, на нелегалната миграция, на гибелта на двамата полицаи и цитира бившия премиер Кирил Петков с критика срещу качеството на граничното съоръжение, платено с много данъчни пари от предшественика му Бойко Борисов. След като обобщава накратко сюжета с ГКПП "Капитан Андреево" и "Евролаб", статията продължава така: "Петков казва: "Шокиран бях, когато за пръв път като премиер посетих границата. (…) Отровени плодове и зеленчуци са достигали до цяла Европа, навярно и до чиниите на нашите собствени деца"."

В интервюто за германския вестник бившият премиер на България изказва надеждата, че Германия ще помогне в борбата срещу корупцията по границата. Петков казва още, че по време на неговото 7-месечно управление са били запушени дупките по границата. И уверява, че ако ПП отново дойде на власт, всеки камион и всеки кораб, влизащи в ЕС, ще бъдат надлежно проверявани.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 българин

    114 19 Отговор
    В какъвто и съюз да е участвала България, всички са се разпадали

    Коментиран от #4, #45

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ГИЛИ

    128 18 Отговор
    БЪЛГАРИЯ КАТО КУЧЕ ПРЕД ПОРТИТЕ НА ШЕНГЕН, ТЕ НЕ НИ СМЯТАТ ЗА ХОРА ТЕ В ШЕНГЕН ШЕ ВЛИЗАТ
  • 4 Късно е

    59 14 Отговор

    До коментар #1 от "българин":

    Дойче. Мандалото хлопна. Вече сме в ЕС ес.
  • 5 Тия глупости

    124 38 Отговор
    си ги измисли Киро тъпия какви кораби с отровени храни от Русия вие нормални ли сте
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Мммда

    72 22 Отговор
    При положение,че в Германия вече е фаш-диктатура и много скоро безпаричие и глад, а при нас само до някъде безпаричие и глад. Оказва се, че сме по-добре от швабите, понеже сме все още до някаква степен свободни и не е настъпил отново комунистическият режим с военните и бухалките.

    Германската армия ще патрулира по улиците от 1 октомври, за да смазва всякакви бунтове и налага насила мерките на СЗО

    Официално не става въпрос за прилагане на новите принудителни мерки на министъра на здравеопазването Карл Лаутенбах, но разбира се е практично, а също така е практично, когато стане малко студено и германците се бунтуват.

    Министърът на отбраната на Германия Кристин Ламбрехт и генералният инспектор на Бундесвера Еберхард Цорн обявиха нова армейска единица, наречена "Territoriales Command Bundeswehr (TerrFüKdoBw)", нещо като Гестапо, което ще каже "ID моля!"

    „ Със създаването на TerrFüKdoBw ние изграждаме капацитет за национално териториално лидерство в спектъра „мир-криза-война“, се казва в изявлението.

    „По този начин създаваме необходимите рамкови условия за по-добро изпълнение на нашите разнообразни задачи и за продължаване на нашия принос към сигурността на нашата страна и изпълнението на нашите съюзнически задължения“ , продължава изявлението.
    Berliner Zeitung съобщава :

    Бундесверът ще създаде ново командване на 1 октомври 2022 г. „Териториалното командване и контролно командване на Бундесвера“ (TerrFüKdoBw) е базирано в Берлин. Според

    Коментиран от #30

  • 9 Одит

    104 27 Отговор
    Кирчо с пиара си за границата оплю България! И на германските граници има корупция, даже по голяма. Голям предател е Кирчо харвардеца.

    Коментиран от #53

  • 10 шванцзавас

    92 19 Отговор
    Господарите фашистен винаги, ще се държат с нас, като хора втора ръка, а ние като едни верни поданици спазваме всичко, което ни наредят!
  • 11 Охо-бохо

    90 14 Отговор
    Супер, сега няма нужда да приемем еврото, нали?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Рибентроп - Молотов

    50 14 Отговор
    Германско издание: "България в Шенген: това крие големи опасности".....
    Не по-големи опасности от Шрьодер и огромната руска корупция в Германия 🤣😅
  • 15 Мммда

    45 19 Отговор

    До коментар #7 от "Долу ЕС":

    Възраждане!!!
    Трябва да се пообърка класирането на изборите. Стига с тия свирки. На запад се създаде вече комунизма, а аз не иска моето дете да живее под такава фаш-комунист... диктатура с военни по улиците. От 1 октомври демокрацията в Германия, ще е заменена ълна диктатура.
  • 16 Така е

    80 4 Отговор
    Шенген ???? За мигрантите и контрабандистите,никакви проблеми ! Ограниченията са за честните хора !
  • 17 Ай и вие ся

    95 9 Отговор
    Отровните храни ни шиткате вие през била, кауфланд, лидл и така нататък. А истинската опасност за ЕС са немците шот са некадърни шовинисти.
  • 18 гост

    39 6 Отговор
    не и по-голем от тези които крие управлението на Шолц
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Швабата

    84 8 Отговор
    На тия им сърбаме супата и през двете Световни войни, а сега и в ЕС. Заради тях имаме национална катастрофа и изгубихме територии с българско население. Отгоре на всичко ни завлякоха с милиарди през ВСВ със спогодбата "Нойбахер"
    Баста!

    Коментиран от #21

  • 21 Мммда

    61 6 Отговор

    До коментар #20 от "Швабата":

    Шваба ако не те измами, няма кой.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Стоян Александров

    54 8 Отговор
    Прави са германците. Така е. Но. Нооооо и България в ЕС е измама, измама на Запада, измама е и България в НАТО, А ЗА ТОВА ЗАЩО МЪЛЧИТЕ БЕ МИЗЕРНИЦИ. Да Ви подгазуваме не е добре. Ние сме цивилизация на хиляди години, а Вие дори сега сте едно нищо. Лошото е че има БЪЛГАРИ ПРЕДАТЕЛИ НА РОД, РОДИНА И ВЯРА. Това е. А сега и бтатя славяни се бият и мразят един друг. Но ще платите. Мноооооогооооо скъпо ще платите. Господ Бог гледа. Папата Ви е ОБРЕЧЕН, КАТОЛИЦИЗМА ЩЕ БЪДЕ ИЗТРИТ ОТ МЮСУЛМАНИТЕ, НЕ СЛУЧАЙНО ВИ ПРЕВЗЕХА ЕВРОПАТА. Зо не пишете за това бееее, многознайковци ?????
  • 24 Грую

    45 4 Отговор
    Аз се чудех защо има задръствания по българо-турската граница а то заради корабите било 🤣😂🤣😂
  • 25 Мнение

    59 5 Отговор
    Накарахте ни да мразим ЕС и да искаме излизане от всичко само защото от години сме пълни отличници за Шенген, но не ни пускате! Защо? Заради двойните ви стандарти. Е, ако вие прилагате двойни стандарти, защо и ние да не ги приложим? Ще правим като вас дами и господа от запада, ще имаме двойни стандарти и ще ги прилагаме както ни изнася. Нали не сме били достатъчно европейци. Ок. Така ще станем. Доволни ли сте? Хак да ви е!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Ми кво пък

    54 7 Отговор
    Щом България не влиза в Шенген и сме опасни за ЕС, това което ще стане е, че Русия "ще влезе" в България.
    Съдирате се да ни отхвърляте и отблъсквате от ЕС и по-конкретно - от Германия, а в същото време пищите, че можело да се върнем в руска орбита. Щом не може в европейска орбита, ми кво пък по-добре в руска, отколкото в турска орбита.
  • 28 Хаджи Генчо

    15 5 Отговор

    До коментар #19 от "Мммда":

    Стига бе! Да си в кухнята или тоалетната на танкщеле беше голяма гордост и престиж. Вече не е ли така?

    Коментиран от #33

  • 29 гост

    44 8 Отговор
    Простото да продължава да ръси простотии и да дава повод на фа шис тите да пишат против нас.
  • 30 Име

    44 10 Отговор

    До коментар #8 от "Мммда":

    Масово се прибират българи от Германия. Нацизма там яко е настъпил.

    Коментиран от #51

  • 31 Име

    34 14 Отговор
    Излизане от ЕС ще е едно добро начало! 45 години руснаците ни държаха на конец, а сега ЕС. Излизане от ЕС!
  • 32 политкоректност

    33 5 Отговор
    Германски НПО наляха стотици милиони евро в ГЕРБ, за да може Schwarz Gruppe да продава голяма част от внесените тук.
    Някак двойно геноциидално от страна на европейските ни братя.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Соваж бейби

    25 2 Отговор
    тези искат да кажат че в България хората са по големи бушмени и папуаси от оригиналните такива.И това ако не е расизъм ,ужас там защото всичко им е в ред .По опасни от чилииците ,България е Бг.Багдат балкански ....
  • 35 мдда

    38 4 Отговор
    На Киртака простотиите вече ги пишат и в германските медии. Затова е много лошо министър-председател да лъже по този начин. Явно само в България не го разбираме..
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Българин

    30 10 Отговор
    Кирил Петков не е борец срещу корупцията, той само използва този лозунг, но за тъпите германци това не е понятно.Ако бяха дошли да поживеят в България през месеците на управление на най -корумпираното правителство в новата история на България, няма да пишат такива глупави статии.Всъщнос Петков си е направо за затвора и има защо.
  • 39 Ще ви ги пратим с повечко отрова

    32 4 Отговор
    Наглите германци, които ни пробутват храни 3-ти качество в Лидл и т.н. се загрижили за "отровени храни"?
  • 40 Мммда

    9 1 Отговор

    До коментар #36 от "хе хе":

    Ем в момента си прихвърлям багажа към Бг. Имам да напълня още 2 бусчета.
  • 41 Бай ганьо

    8 9 Отговор
    Все още не сме за ЕС,камоли за Шенген.
  • 42 ТОЙ

    19 2 Отговор
    Вие немците вкарахте в европа тия официално като прегазихте всички граници а сега говорите за дупки... вие сте голяма дупка и сте две нули отвсякъде и отпред и от зад .. заради вашата покана има проблеми..
  • 43 кольоо

    10 2 Отговор
    Еми тогава да си присъединяват северна македония и албания.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 избирател

    5 0 Отговор
    Черния ПР на Престъпното Правителство няма да измие срама от престъпленията му.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 наблюдател

    3 0 Отговор
    Резидента Радев е като г з в коприва. Иска му се да направи машинацията, ама нещо не се спогажда с ПП. Гешев е надвиснал като Дамоклеев меч. Да направи нещо за ГЕРБ противоречи на комунистическите му възгледи, а и освен това е поел задължения към ген Решетников. Иде Ведов ден.
  • 50 Прави са

    4 0 Отговор
    от Дойчето. Ама когато набутат България в Шенген, тогава ще видят кон боб яде ли. Нали на Евросъюза им трябва страна където да си изхвърлят боклуците, да взимат евтина работна ръка и да въртят далавери с Евро фондове. Вярвам, че само мноооого заблудени души мислят, че корупцията е проблем само в България. Прави са от Дойчето да се опасяват - мандалото ще хлопне.
  • 51 Момчил

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "Име":

    Прибират се незаконно пребиваващите и тези с временна работа. Който си има безсрочен трудов договор хип няма намерение засега да се връща. Не пишете глупости.
  • 52 питам се с основание

    1 0 Отговор
    Защо 12 години не успяха да уредят любимеца си Борисов да стегне страната и влезем в Шенген? Нали разбирате за какво става дума? Колко му вярват и колко го ценят.
  • 53 Кирчо все пак е отскоро,

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Одит":

    защо не споменавате баце от зайчарника в Банкя? И защо той не съумя да уреди този въпрос цели ДВАНАДЕСЕТ ГОДИНИ? То бяха прегръдки с Меркел, с Юнкер и с кого ли не, то тя му даваше своята вечеря, защото "все бил гладен", както казваше. Давани са и други работи - сега Вебер може да поразкаже. Къса памет ли имате за боко или го прикривате?
  • 54 Ама

    2 1 Отговор
    Такъв като Киро сме нямали,как сме живели досега без него нямам представа.

    Коментиран от #55

  • 55 Стършел

    0 0 Отговор

    До коментар #54 от "Ама":

    Живял си с благодетелите си-доанчо,шиши,другарете и тем подобните им и си мноооооого доволен!!!
  • 56 байгън

    1 0 Отговор
    Гербераските фирми плюс депесарските ще пускат всички отровни продукции за запада