Last news in Fakti
  Тема: Украйна

3 Септември, 2022 16:30 2 050 11

Ердоган предложи на Путин да посредничи за Запорожката АЕЦ

  • русия-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • реджеп ердоган-
  • запорожка аец

Вчера Украйна съобщи, че е бомбардирала руска база в близкия град Енергодар, унищожавайки три артилерийски системи, както и склад за боеприпаси

Ердоган предложи на Путин да посредничи за Запорожката АЕЦ - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турция може да посредничи в противопоставянето по въпроса със Запорожката атомна електроцентрала, която е окупирана от руските войски. Това заяви в телефонен разговор президентът Реджеп Тайип Ердоган на руския си колега Владимир Путин, съобщава "Франс прес".

"Президентът Ердоган заяви, че Турция може да играе ролята на посредник за Запорожката АЕЦ, както направи при сделката за зърно", съобщиха от турското президентство, имайки предвид споразумението за износ на зърно, подписано през юли от Киев и Москва с ООН и Турция като гарант.

Още новини от Украйна

Миналия месец Ердоган предупреди за опасност от ядрена катастрофа, когато посети Лвов за разговори с украинския си колега Володимир Зеленски.

"Притеснени сме. Не искаме нов Чернобил", заяви турският лидер.

Нараства тревогата около най-голямата ядрена централа в Европа, която е под руски контрол.

Вчера Украйна съобщи, че е бомбардирала руска база в близкия град Енергодар, унищожавайки три артилерийски системи, както и склад за боеприпаси.

Екип от 14 души от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) посети Запорожката АЕЦ, като шефът на агенцията Рафаел Гроси заяви, че физическата цялост на централата е била нарушена.

Турция, която поддържа приятелски връзки както с Москва, така и с Киев, достави на Украйна дронове и отказа да се присъедини към западните санкции срещу Русия.

Преди да се срещне със Зеленски, Ердоган се срещна с Путин в Сочи, където двете страни обещаха да засилят икономическото си сътрудничество.

По време на днешния телефонен разговор Ердоган и Путин се съгласиха да разговарят допълнително в Самарканд в кулоарите на срещата на високо равнище на Шанхайската организация за сътрудничество на 15-16 септември, съобщиха от президентството на Турция.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 М дааа

    2 8 Отговор
    И политическо убежище...
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Турски войски в АЕЦ

    10 11 Отговор
    Ердоган да прати свои войници в АЕЦ..
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 хаах

    16 15 Отговор
    Този пак е на всяка манджа мерудия.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ценител

    12 12 Отговор
    в наше село казват да не си слагаш некои части там, където други си мерят... носовете. явно, комшиите не са много наясно с тоя постулат. или пък напротив. ;)
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Мдааам

    9 1 Отговор
    :)
    Споко бе! Само след месец и Запорожката АЕЦ няма да е окупирана. Щото Запорожка област с референдум ще влезе в Русия.
    И Ердоган да не се дуе толкова с "великата зърнена сделка", щото и тя е една голяма измама. По информация от самите украинци (тук не лъжат, щото корабите се проверяват от руснаците), от 61 кораба излезли по сделката от Одеса, само три (3) са били натоварени със жито. Останалото е било слънчоглед и соево семе, при това предимно от тези, които се използват единствено за фуражни смески.
  • 10 2022

    4 2 Отговор
    Ердоган винаги се е страхувал от Русия,респективно от Путин. Ердоган,единствено на България се опитва да нарежда-виновен е предателя Б. Борисов.Апропо,снощи по Евроком/петък,02.10.2022 г отново ни припомниха за забежките на Б. Борисов-метресата Цв. Йовчева и незаконното му дете което вече е на 10 години,за Барселонагейт,/автор журналистката Ивайла Николова/.Баба ми Бог да я прости ,казваше -"Под небето скрито няма".Та за подвизите в любовта на Б. Борисов много жени бяха:Лекарката, /не е майка на дъщеря му/, банкерката Цв. Бориславова, Херо Мустафа/големи целувки бяха/,метресата Йовчева и незаконното му дете ,.....Колкото да Ердоган,той трябва да внимава много с Путин,защото Русия и Путин не се страхуват от един турчин,респ. Турция. Русия винаги е разгромявала Турция-Руско-Турската Освободителна Война-без нея България щеше да говори на турски и ние българите щяхме да носим шалвари ,фереджета и фесове.Не грачете против Русия!Бъдете ,като Орбан, Вучич-те мислят да народите си.
  • 11 Ужас

    0 0 Отговор
    Ужас, на медиите още не им е разрешено да кажат ясно и разбрано, кой обстстрелва централата и излага на ядрена трагедия цяла Европа. Нищо чудно, че виждайки че всичко му е позволено, украинския патриот Зеленски става все по-нагъл.
Новини по държави: