Last news in Fakti
  Тема: Украйна

4 Септември, 2022 14:23 7 134 87

Зеленска: Британците броят стотинки, а ние - и жертви

  • олена зеленска-
  • володимир зеленски-
  • украйна-
  • великобритания

В Обединеното кралство инфлацията може да достигне 42-годишен връх от 13,3% тази година, докато икономиката се очаква да се свие за повече от година

Зеленска: Британците броят стотинки, а ние - и жертви  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Икономическото въздействие на войната в Украйна е тежко за нейните съюзници. Това призна първата дама на страната Олена Зеленска пред BBC.

В същото време, тя припомни, че докато британците "броят стотинки", украинците "броят жертвите".

Още новини от Украйна

Зеленска беше попитана какво послание има за британците, които са изправени пред рязко нарастващи сметки за енергия отчасти поради инвазията на Русия в Украйна и въздействието, което има върху световния газ и петрол цени.

"Разбирам, че ситуацията е много тежка. Но нека да припомня, че по време на епидемията от Covid-19 имаше скокове на цените и Украйна също беше засегната. Цените се вдигат и в Украйна, но освен това убиват нашите хора. Така че, когато започнете да броите стотинки в банковата си сметка или в джоба си, ние правим същото и броим нашите жертви", каза тя.

Коментарите на Зеленска следват предложението на премиера Борис Джонсън по време на посещение в Киев миналия месец, че домакинствата в цяла Европа ще трябва да издържат на кризата с разходите за живот и да "запазят курса" с Украйна, за да противодействат на агресията на Русия.

В Обединеното кралство инфлацията може да достигне 42-годишен връх от 13,3% тази година, докато икономиката се очаква да се свие за повече от година.

По думите ѝ, ако подкрепата за Украйна е по-силна, кризата ще е по-кратка. Зеленска каза, че рядко вижда съпруга си, но разговарят всеки ден.

Цялото интервю с първата дама ще бъде излъчено в неделя, 4 септември.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 60 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Войната

    101 8 Отговор
    Не трябва да се подкрепя
  • 2 Пророк

    129 7 Отговор
    Скоро май половината свят ще броят жертви .....
  • 3 а колко

    176 12 Отговор
    години хората брояха трупове заради вашата армия ?
  • 4 Никаква

    175 14 Отговор
    Подкрепа за Украйна А стига вече това трябва да спре

    Коментиран от #66

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 СРЕДЖАН РТАНОВИЦ

    32 7 Отговор
    Те затуй галоши че одиме по грецко я по континенталната част я по пелопонес я по островната като нормални и обикновени гейове лесбийки и би сексисти ,по два сръбски шамара за всеки един ,и по 248 крачки на ден
  • 10 Фен

    140 9 Отговор
    Ами свивай сърмите на мъжо ти, да вади бялото знаме, и британците, и вие, ще живнете! ААА, забравих! Байдън не дава! Ами, оправяйте се, и едните, и другите!
  • 11 Защо ли си мисля

    121 5 Отговор
    че ти броиш само бели линии и пачки в западна валута. Даже няма какво да си мисля .....напълно съм сигурен.
  • 12 Факт е,

    123 5 Отговор
    Има различни жертви.
    Като гледам най-големите жертви дава украинските политици, особено президентът, като многократно си увеличил съдържанието на банковите сметки и имотно състояние.
    А в ЕС жертвите предстоят от студ, глад и болести...
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ъъъ

    76 5 Отговор
    и таа там да проси пари
    колкото повече-толкова повече

    ааа и като кандидат вдовица се и оглежда,де ... за свежа мръвка ... куц,сакат ама пари да има
  • 16 Теодор Рузвелт

    6 85 Отговор
    Жената на зеленски, а Путин с Медведев онзи ден разправял на децата от рашкия хитлерюгенд как се разширява империята в Украйна
  • 17 Чехия потръпна и се събуди

    106 7 Отговор
    Най-мащабният протестен митинг в Прага за нормализиране на отношенията с Русия
    Над 100 000 протестиращи поискаха ограничаване на инфлацията, намаляване на тарифите и нормализиране на отношенията с Русия. Развяват се само чешки знамена, без такива на ЕС и Нато

    Коментиран от #32, #36

  • 18 Да де

    56 4 Отговор
    Но ако на запад или изток стане криза при нас е потоп.
  • 19 Мръзни и гладувай в името на Украйна

    80 9 Отговор
    Европейските десни започнаха да разпространяват следния лозунг

  • 20 Дмитро

    64 2 Отговор
    Много сме нагли !
  • 21 Ген. Гурко

    91 5 Отговор
    Британците броят стотинки плащайки, украинския народ брои жертви плащайки, а вие с мъжа ти броите пари получавайки по лични сметки.

    Коментиран от #23

  • 22 руZофилите V шок!

    9 82 Отговор
    Краткосрочна загуба за дългосрочна печалба. Европееца доста добре си поживя през последните деситилетия. Сега ще си посвие стандарта, за да бъде РФ докарана до икономически колапс и разпад. След това ще има ресурси на безценица и пак охолен живот.

    Коментиран от #78, #83

  • 23 Сюлейман паша

    10 36 Отговор

    До коментар #21 от "Ген. Гурко":

    А ти какво бройш бе Ганчо, бобени зърна.
  • 24 Последния Софиянец

    33 2 Отговор
    Защо нарушава оперативното мълчание?
  • 25 зелко е прав

    52 3 Отговор
    Британците броят стотинки заради рошко който доста пари и оръжие подари на зелко и това им се отразява, докато бае биде печата зелени гущери за укр
  • 26 +++

    68 4 Отговор

    До коментар #5 от "хахахаха":

    В същото време, тя припомни, че докато британците "броят стотинки", украинците "броят жертвите"

    Тази е още по-ннахалрна и от зленото ннаркоманче.... Какво са й виновни британците и европейците - те посяха ветрове и убиваха деца - сега жънат бури, жалко че онзи ммалоумния Дън ги подкрепя, но все пак там бяха лабораториите на сина му!!!
  • 27 стига си плакал,

    63 5 Отговор
    бе, зелен! Нали все напредвате? Справи се с положението. И без това от запад те подкрепят НАПЪЛНО и то се знае защо. Само търчиш по света и плачеш за оръжие и пари. Стегни се, ако си с качества на президент, и си поеми отговорността. И само ревеш срещу Путин. Всички си имат мнение за Путин. Не това ти е работата.
    Ако си беше свършил работата според Минските споразумения, нямаша да се стигне дотук.
  • 28 Зелен потник

    45 2 Отговор
    Някои броят милиони и милиарди...
  • 29 404

    41 3 Отговор
    Министерството на икономиката на Украйна прогнозира катастрофален спад в икономиката, която е готова да влезе във въртене.

    Според украински експерти нивото на безработица през следващата година ще бъде 28,2%, средната заплата ще падне под $500 (18 508 гривни), а гривната спрямо долара също ще достигне символичен антирекорд.

    „Според макропрогнозата в началото на 2023 г. курсът на долара ще бъде 42 гривни, а в края на годината гривната ще девалвира до 50 гривни“, съобщава украинското издание „Икономическа истина“.

    Украинското правителство очаква инфлацията да достигне 30,6% през 2023 г., което ще доведе до ново поскъпване на храните и стоките от първа необходимост.

    Цените ще растат, заплатите ще падат, няма да има работа - и това ще постави още няколко милиона украински граждани под прага на бедността.

    Въпреки това, президентът Володимир Зеленски отдавна се е отказал от опитите да разреши болезнени икономически проблеми, предпочитайки да се представя за изключителен, непобедим командир. А премиерът Денис Шмигал не крие факта, че разчита само на редовни западни заеми, които трябва да помогнат за затварянето на зейналите дупки в бюджета.

    Въпреки това, както каза Олег Устиненко , съветник на президента на Украйна по икономическите въпроси , глобалният бюджетен дефицит на страната до края на годината може да достигне 50 милиарда долара. Такава огромна сума не може да бъде покрита с никакви финансови инжекции отвън.

    Коментиран от #33

  • 30 първа дама и първа нацистка

    40 6 Отговор
    това може да се каже за тая !
  • 31 ние и без война сме в още по лошо положе

    36 3 Отговор
    ние благодарение на крадците и ПРЕДАТЕЛИ бойко киро и кокорчо ГОДНИ ЕДИНСТВЕНО ЗА КОНЦЛАГЕР !
  • 32 А ние …..

    37 4 Отговор

    До коментар #17 от "Чехия потръпна и се събуди":

    КОГА ????????
  • 33 404

    22 3 Отговор

    До коментар #29 от "404":

    На украинците винаги са казвали, че чужбина ще помогне. Въпреки това, според доклада на Института за световна икономика към Националната академия на науките на Украйна (IME / IGE), външните заеми, грантове, дарения, заеми и други видове финансова помощ обикновено покриват не повече от 7% от украинския бюджет. В същото време държавните заеми за покриване на бюджетния дефицит и изплащане на държавния дълг вече днес представляват почти половината от всички приходи от общия фонд.

    От своя страна бюджетните приходи намаляха критично и продължават да намаляват.

    Според Сметната палата на Украйна недостигът на приходи в държавния бюджет на Украйна ще възлезе на най-малко 176 милиарда UAH тази година. Заради ограничаването на вноса, спада на БВП, ликвидацията на промишлени предприятия и работни места украинският бюджет вече е загубил 104 милиарда UAH, а икономиката се е свила с 28,5%.

    В същото време преките загуби от унищожаване на икономически съоръжения надхвърлиха 48 милиарда долара, или 1,4 трилиона UAH.

    Превеждайки тези цифри на думи, можем да кажем, че предстои колапс и дори украинското ръководство разбира това. Националната банка на Украйна публикува прогноза, според която икономиката на страната ще се свие с една трета тази година. Но тези данни сега изглеждат прекалено оптимистични, защото украинското правителство нарича още по-разочароващи цифри.

    „Според нашите изчисления, според макропрогнозите, направени от Министерството на икономиката, н
  • 34 Следователя

    37 3 Отговор
    Ако се предадеш и повече не си политическа марионетка няма да има повече загинали !
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 А ние

    30 2 Отговор

    До коментар #17 от "Чехия потръпна и се събуди":

    кога ще ги последваме? Или пак ще спим и ще си припомняме оня виц от тошово време за въженцето отпрофсъюза?
  • 37 Студопор

    52 6 Отговор
    Няма как да ме интересува по-малко какво говори Зеленска. Войната беше провокирана от Америка. Зеленска и нейния клоун да се обърнат към янките за съдействие и убежище. Кризата би била още по-кратка, ако Русия премаже Украйна и се свърши с тоя цирк веднъж за винаги.
  • 38 Да броим монети и жертви ???!!!

    6 59 Отговор
    Да броим монети и жертви, заради един кремълски плъх ???!!! И заради неумитата, кирлива и каторжническа путинова Русия ???!!! Суровинният придатък на цивилизования свят. Чугунените главочи вместо с печалбата от суровините да си направят вътрешна тоалетна и баня, те превръщат необработените си суровини в оръжия, респективно причиняват реки от невинна кръв в съседните страни и не само. Парадоксално е, но естествено цивилизованият свят ще сложи на мястото му руския Мордор.

    Коментиран от #52

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 НИЕ СИ ИМАМЕ БОЙКО И КИРО ЗА ЦЕЛТА

    9 2 Отговор
    Цялото интервю с първата дама ще бъде излъчено в неделя, 4 септември
  • 44 Прав

    24 4 Отговор
    Защото не зачитате живота на мирните хора и нациките се крият зад тях в градовете, че дори АЕЦ под руски контрол обстрелват. Ако стреляше Русия щеше да е по 3-те под украински.
  • 45 Лично мнение

    49 3 Отговор
    Е тая е нагла на макс. Защото докато украинците умират тая кифла си живее в палата дето Зеленски купи с незнайно какви пари. И вместо да си показва мега наглостта да вземе да каже кой какво дължи на мъжа й, че да го търпи да се пени на всеки и да поставя ултиматоми на целия свят? С какво обикновения британец, българин или немец е длъжен на тая? Всичко щеше да е наред ако вместо да извиват ръце и злобно да съскат срещу всеки искащ нормален живот, бяха седнали на масата за преговори и бяха осъзнали и своите грешки. Но наглостта има една особеност, счита се за безгрешна. И тая го доказва.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 УкроТен

    37 1 Отговор
    Зеленска каза, че рядко вижда съпруга си, но разговарят всеки ден.Разбираме че първата олигофренка на Мукрайна не ще да види първия олигофрен на Мукрайна....Аз това го разбирам и одобрявам,ама защо на нас го показвате????
  • 48 ...........

    39 2 Отговор
    О Боже, вече ни облъчват и с интервюта на новата Ева Браун! Но, данкешойн.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Байденко

    31 1 Отговор
    Само да спомена, че войната няма никакво отношение към покачването на цените.
    Санкциите са виновни, а те са наложени едностранно от САЩ и подкрепени безусловно и безсмислено от ЕС.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Непознат

    31 1 Отговор
    .Ако аз бях украинец досега да съм ви думнал зелените тикви
  • 54 краварче

    23 1 Отговор
    Ще бройте и мухите не само жертви и стотинки.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 асдаа

    33 1 Отговор
    Ами броите жертви, много жертви благодарение на оня др-ис-льо мъжът ти. Така че въпросите към него. Поредната окраинска бл-ядка...
  • 59 Отидете да видите коментарите

    27 1 Отговор
    под въпросното интервю и ще ви стане ясно какво е отношението на британците, че и на германците, към главната героиня във фотосесиите на "Вог" и т. н. Струва ми се, че въпросното интервю има обратен ефект на замисления. Европейците явно се будят от розовите си сънища за благоденствие и сигурност и осъзнават какво им се готви. Британските полицаи вече ги готвят за възможни протести в Обединеното кралство, на които заедно с гражданите ще се радват на всички санкции, които "облекчават" толкова живота им.
  • 60 Бибитко

    24 0 Отговор
    Зеленска и съпругът й,който е назначен от САЩ за президент броят не стотинките, а милионите,щедро наливани от упорития старец в Белия дом и подчинените му чиновници от Брюксел.
  • 61 Путин гази

    4 24 Отговор
    Путин гази в Украйна таралежи с голия си и ниско разположен диференциал.
  • 62 окраинка е диагноза

    29 1 Отговор
    егaти наглата шлюxа
  • 63 Пешо

    32 0 Отговор
    тази иска да ни каже ,че сме длъжни да гладуваме и мизеруваме заради един клоун станал марионетка и васал на краварите,следващ тяхната пагубна за Европа политика,ами бунтовете вече са налице,снощи над 100 хиляди излязоха по улиците на Прага,в Германия е същото
  • 64 Българка

    29 1 Отговор
    Като се спре да се поддържа Украйна и войната ще прикючи много бързо.Русия е велика сила.
  • 65 Потресен

    25 0 Отговор
    Освен наркомана , сега и жена му ли ще ни натрапвате? Аман вече с тая Украйна, дано по скоро руснаците да ги прегазят и да се свършва тая история.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 1221

    14 0 Отговор
    Ако нямаше санкции, нямаше да си броим стотинките, а жертвите на укралопитеците и ватенките много не ме интересуват
  • 68 Най просветената

    25 0 Отговор
    Всички от ЕС ще броим стотинките независимо че тази война не е наша. Тя е ваша госпожо, вие с вашия скъпо струващ на Украйна и както върви и на целия ЕС съпруг докато трупате лични богатсва и пари, хиляди украинци измряха, обедняха хората от ЕС. Има решение и то е в полза може би не лично на вас, но е в полза на невинните хора и това е примирие, което не ви оттърва на вас или на Америка. Достатъчно невинни си отидоха от този свят заради вашата алчност и вашето предателство. Не лъжете, не плачете, не се правете на жертви, жертви са убитите украински младежи, чийто майки никога няма да ви простят
  • 69 Марио

    25 0 Отговор
    Нищо не броиш освен милиардите от изпросените ви и доставени оръжия и после препродадени на трети страни. Вие сте медийни звезди с мъжа ти. Не спряхте да се снимате по списания и телевизии докато народа ви агонизира заради вас. С това ваше поведение Украйна ще стане една от многото републики на Русия.
  • 70 Ломчанин

    19 0 Отговор
    От статията разбирам. че Англия е приела като разплащателно средство българския ЛЕВ..... Ура. Броят стотинки.

    Аман от некъдър.ни драска.чи
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 някой си

    16 0 Отговор
    Че, кво са ви длъжни?
  • 73 Дедо Генчо

    22 0 Отговор
    Гуспожа, всяка коза за свой крак. Така че - сори. И не ни пращате още туристи! Инфлацията е и заради тях. Не сте ни член на ЕК, ни нищо. Оправяйте се - махайте се с белата кърпа на Вова Путин и всичко ще се оправи.
  • 74 бл.134 в Zап. парк

    21 1 Отговор
    Какво бройте ? Труповете са на бедните идиоти , умиращи за кефа на запада !Иди на ххуууи Украйна
  • 75 хахахаха

    20 0 Отговор
    Зеленска да направи един стриптийз в Лондон. Ще спечели парички от пакитата там
  • 76 пуйка

    23 0 Отговор
    Аре стига вече с вашите безкрайни претенции, при това напълно без основание. Източихне Европа с вашите туристи, представящи се за бежанци - из тико ток само се хвалят къде ги настаняват, как има дават храни, за нищонеправене. Това го плащаме ние, айде стига! Прибирайте си туристите и капитулирайте. Уссрайна е един кърлеж, впил се в болното и без това тяло на ЕС.
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Дивуй

    9 0 Отговор

    До коментар #22 от "руZофилите V шок!":

    Надявай се.Надеждата крепяла глупаците.
  • 79 Град Козлодуй

    12 0 Отговор
    Таз дали ще го поеме барабар с м......те
  • 80 Путин гази

    2 6 Отговор
    Путин гази в Украйна таралежи с голия си и ниско разположен диференциал.
  • 81 Зоопарк на живота

    5 0 Отговор
    Тази жена просто не желае да спре войната.Тя с нейния шут Зеленски доведоха Европа до тази криза. Наглостта и няма край.Мене лично не ме интересува нейното мнение. Тя и нейният фашист ще ни доведат до състояние да мизеруваме а те да не могат да си изброят кървавите милиони направени от смъртта на хората които са пушечно месо.Ако обичаха Украйна до сега да се бяха договорили за мир.Няма право даже да се изказва а камоли да ръси идеи и мозък Когато се събудят в Украйна ДНИТЕ ИМ ЩЕ БЪДЯТ ПРЕБРОЕНИ.Колкото по скоро толкова по добре .Предполагам че ако не избягат от Украйна ще свършат на Майдана както направиха в Румъния.Колко ли още тези паразити ще тормозят Европа??
  • 82 Джордже Балашевич

    6 0 Отговор
    Цинични сатанински подлоги! Не стига, че шест месеца слушахме и четяхме гадостите на надрусаният ти съпруг, а и сега и ти, се включваш в тази касапница. Броите труповете, защото не позволявате със чужда военна сила, украинците сами да изберат пътя си. Заблуждавате украинският народ, а и целия свят, във въображаеми победи и изпращате сънародниците си (ако въобще имате Родина) на сигурна смърт. И в всичко това в името на какво-СЛУГИНАЖ И КОМИСИОННИ!
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 САЩ

    0 0 Отговор
    Тази брои пачки, а украйнския народ плаща цената....
  • 86 Русия

    0 0 Отговор
    Аз не съм виновен че вие сте нацисти,че дори националните ви герои са доказани НАЦИСТИ.Нямам намерение да страдам заради нацисти
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: