Last news in Fakti

13 Септември, 2022 09:31 1 295 6

Чехия въведе таван върху цените на тока и газа

  • чехия-
  • прага-
  • цена-
  • газ-
  • домакинства

Чешкото правителство на извънредно заседание в понеделник одобри мерки за ограничаване на цената на електроенергията и газа

Чехия въведе таван върху цените на тока и газа - 1
Източник: Shutterstock

Чешкото правителство на извънредно заседание в понеделник одобри мерки за ограничаване на цената на електроенергията и газа за домакинствата, малките и средни предприятия и публичните институции. Това съобщи пред журналисти премиерът Петр Фиала, предаде БГНЕС.

Ценовият таван се въвежда като компенсация на разходите за потребителите във връзка с рязкото увеличение на разходите за енергия, което се наблюдава в цяла Европа. Максималната цена на 1 киловатчаса електроенергия за домакинствата е ограничена до 6 крони (приблизително $0,25), цените на газа ще бъдат ограничени до 3 крони ($0,12). Мерките ще засегнат домакинствата, малките и средни предприятия, болници, клиники, местни органи, училища, старчески домове и други обществено значими обществени институции.

Чешките власти очакват, че ограничаването на цените на енергията ще доведе до задържане на инфлацията в републиката, която през август възлиза на 17,2% на годишна база. През следващите години кабинетът на министрите ще следи отблизо ситуацията на енергийния пазар и периодично ще коригира цените, като отчита интересите на националните потребители.

Правителството обсъжда и варианти за компенсиране на големи чешки компании с висока нетна стойност и промишлени предприятия за пропуснати печалби поради нарастващите разходи за енергия. Този въпрос ще бъде внесен на следващото заседание на кабинета на 14 септември.

Според премиера мерките, обявени от правителството на 9 септември за ограничаване на цените на електроенергията и газа, трябва да бъдат подкрепени от чешкия парламент. Фиала не се съмнява, че депутатите ще гласуват за прилагането им. Правителството очаква също на 14 септември Европейската комисия да обяви подробностите за европейския план за подпомагане на жителите на страните от ЕС в борбата срещу нарастващите цени на енергията. Прага смята за необходимо да се постигне общоевропейско решение по въпроса за таваните на цените.

Според чешките медии обявените от правителството мерки за подкрепа на домакинствата, бизнеса и обществените институции може да струва на бюджета 130 милиарда крони (около 5,3 милиарда евро).


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Соломон Паси

    12 2 Отговор
    Мирише ми на комунизъм?

    Коментиран от #3

  • 2 квя

    9 0 Отговор
    Глупости, западна демокрация в пълният й вид!
  • 3 Мммммм

    3 9 Отговор

    До коментар #1 от "Соломон Паси":

    Защо да е комунизъм. Това са лостовете за управление на икономика в държава! И според мен, така ще направят и други държави в Европа.

    Коментиран от #4

  • 4 хммм

    11 0 Отговор

    До коментар #3 от "Мммммм":

    и кой ще покрие разликата между тавана и пазарната цена??ако е държавата значи пак потребителите ще платят просто разликата ще им я вземат като данъци, безплатен обяд няма
  • 5 Фефе

    4 0 Отговор
    EVN Group която е собственост на Австрия защо продава тройно скъп ток за Македония и България? Тази австрийска фирма ЕВН продава ток само в Македония и България. Явно за ни взели за колония и живеят на гърба на бедния народ.
  • 6 Фефе

    4 0 Отговор
    Българските граждани плащат най-скъпия ток в цяла Европа. Също и водата ни е скъпа!!!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания