14 Септември, 2022 15:35 609 0

Голяма част от жителите на Южна Корея подкрепят атомната енергетика

  • атомна енергетика-
  • южна корея-
  • аец-
  • атомни реактори-
  • азия

Южна Корея е на пето място в света по производство на ядрена енергия

Голяма част от жителите на Южна Корея подкрепят атомната енергетика - 1
Снимка: Shutterstock

Близо 40% от хората в Южна Корея подкрепят увеличаване дела на атомната енергия, 30% искат запазването ѝ на сегашните нива, докато 18% призовават за намаляване на мощностите. Това показват резултати от социологическо проучване на Gallup Korea сред 1000 южнокорейци, проведено в началото на лятото.

Южна Корея е на пето място в света по производство на ядрена енергия, след САЩ, Китай, Франция и Русия. Президентът на Южна Корея Юн Сук-йол, който встъпи в длъжност през май т.г., настоява ядрената енергия да изпревари въглищата като основен източник на електроенергия, за постигане на климатичните цели на страната и за увеличаване на енергийната сигурност.

Правителството иска да увеличи дела на атомната енергия в енергийния микс на страната до 33% до края на десетилетието, в сравнение със сегашните 27%. Властите планират изграждане на шест нови атомни енергоблока до 2036 г., в допълнение към настоящите 24 реактора, които работят в страната.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: