Last news in Fakti
  Тема: Украйна

15 Септември, 2022 14:19 7 970 196

Харковска област: Руснаците се изтеглят "на бегом"

  • украйна-
  • харковска област-
  • харков-
  • руска армия-
  • война-
  • русия-
  • владимир путин-
  • контраофанзива

Руснаците си оставят дори оръжията и мунициите, някои обличат цивилни дрехи и бягат с откраднати велосипеди, разказва украинската журналистка Мария Авдеева

Харковска област: Руснаците се изтеглят "на бегом" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

"Те изоставят дори мунициите и оръжията си", казва украинската репортерка и политоложка Мария Авдеева в интервю за ARD. Тя живее в Харков, където е останала и по време на войната. Преди се е занимавала предимно с изследвания и публикации за руската пропаганда и дезинформация. Междувременно работи за различни международни медии, включително за германската обществена телевизия ZDF.

ARD: Какво е в момента положението в Харков и в неговите околности?

М. Авдеева: Много често има въздушни тревоги. След успешната контраофанзива на украинската армия и освобождаването на редица селища около Харков руските военни тероризират местното население с въздушни удари и разрушават инфраструктурата. В момента например в града няма ток и това означава, че и водоснабдяването е ограничено, защото помпите не работят. В центъра на града почти всичко е затворено.

ARD: Работите за различни медии. Какво чувате по време на обиколките си в района?

М. Авдеева: Наскоро бях в освободените райони около Харков - в едно малко селище, отдалечено на около 70 километра от града. След като украинските части освободиха някои области, там трябва да бъдат изчистени мините. Става дума за огромен район, който е миниран.

ARD: Украинската армия междувременно си възвърна много територии. Какво знаете за напредъка, постигнат от военните?

М. Авдеева: Украинските части стигнаха до границата северно от Харков и си възвърнаха контрола над два големи железопътни и транспортни възела. Това е много важно, тъй като означава, че е прерязан пътят за доставки за руските войски. Оттам нататък за руснаците става много по-трудно да снабдяват своите части в Донбас, да изпращат оръжия и персонал.

Но това, което е важно за украинската армия, както съм чувала от военни, е нуждата от оръжия от Запада. Този успех бе възможен само благодарение на това, че Украйна получи голямо количество от най-прецизните западни оръжия - като например германските самоходни гаубици, с които може целенасочено да бъдат атакувани складове с боеприпаси и да се прекъсне веригата за доставки на руските войски.

ARD: В руските блогове и в други публикации пише, че руските части са много демотивирани. Какво чувате за настроенията в руската армия, особено след контраофанзивата на украинците?

М. Авдеева: Руските части се изтеглят изключително бързо - понякога на бегом и оставят всичко, което не могат да вземат със себе си. Това го видях с очите си. Те си оставят дори оръжията и мунициите, някои обличат цивилни дрехи и бягат от украинските области с велосипеди, откраднати от местните хора. Т.е. това изтегляне не е планирано. Русия, естествено, се опитва да представи нещата другояче - в крайна сметка нейните собствени войници бягат от окупираните от тях територии. Украйна е задържала множество руски войници и е иззела военно снаряжение, изоставено от руснаците.

ARD: И един поглед към бъдещето - може ли това настъпление да се превърне в обрат?

М. Авдеева: Това е момент на надежда и радост за всички в Украйна, но не е краят на войната - чака ни тежка зима, за която трябва да се подготвим. Тъй като Русия няма да спре - те няма да оставят Украйна на мира, докато не бъдат спрени, т.е. ние трябва да продължим да се борим. Всички тук, включително аз, се надяваме, че западната помощ ще продължи, тъй като можем да спечелим тази война само заедно.

Украинският генерален щаб смята, че войната ще продължи и през следващата година. Респективно този успех не е краят, но е много добър пример за това как Украйна с обединени сили и с подкрепата на западните съюзници под формата на помощ и военно снаряжение може да спечели тези битки стъпка по стъпка. Надявам се, че цялата територия на Украйна ще бъде освободена.

Автор: Свеа Екерт


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 95 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Северноатлантик

    122 75 Отговор
    Украинска соросоидка на немска хранилка ! Знае какво трябва да се говори !

    Коментиран от #20, #141

  • 2 Русофил

    72 77 Отговор
    Това е старо. Сега почти напуснахме Херсон. Трудно се намират лодки, но
    ще се оправим. Техниката за съжаление пак я оставихме.

    Коментиран от #60, #144

  • 3 Смешници

    138 59 Отговор
    Факти я гледайте директно по френската телевизия и по руската от мястото където пишете че руснаците изоставяли оръжията си и бягали .Как може да се лъже толкова....
  • 4 КАЛИПСО

    48 65 Отговор
    И коня Лавров е бил там и е избягал със табун катъри и коне и така е минал границата,никой украински солдат не е могъл да го различи от останалите коне,абе блатна смелост !!!
  • 5 БСП за България и Радев

    63 76 Отговор
    Поредните лъжи на запада. Безаналоговите руски войници просто се прегрупират, за да примамят укро-нацистите наблизо и ще ги подпукат с високоточните ракети Калибър

    Коментиран от #45, #124, #127

  • 6 Хахахааа

    42 50 Отговор
    Още ловят забравени ушанки в драките.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Анонимен

    53 40 Отговор
    Както армията, така и населението се изтегля, на практика територията е празна, тоест руската армия се готви да стреля с ракети Сармат и всичко да стане пустиня.
  • 10 ПСИХО ЛЯВ ВЪЗРОЖДЕНЕЦ

    26 22 Отговор
    ...когато спечелим ИЗБОРИТЕ започваме бартер ....газ срещу велосипеда балКАНче
  • 11 сороснерес

    66 29 Отговор
    Женски дрехи подхождат на нацисти от азов.Направиха МОДНО дефиле ,всеки трети бил преоблечен като треторазредна труженичка на магистрала..После Зеления ги утрепа с ракети ,за да заличи срама ..Но има си видео и това нещо няма как да скриеш от интернет..
  • 12 Това не е така

    44 21 Отговор

    До коментар #8 от "Хихихи..":

    Ако му спрат коката ще си всмръкне тениската зелена през носа и ще я глътне.
  • 13 Жоро павето

    7 8 Отговор
    Днес голяма жар
  • 14 Ташко Мъдурков

    55 28 Отговор
    Зеленски напредва неудържимо по бялата пътека към Москва.По важното е обаче е че вече в цяла Бандерия няма нито ток нито вода. Същото обаче чака и нещастниците от Укро-българия, които не могат един домат да си произведат но са зийнали като хипопотами.

    Коментиран от #179

  • 15 Шмекерите от ДВ

    52 14 Отговор
    Проявете поне малко талант доста некадърност лъха от ДВ!
  • 16 Леле

    68 21 Отговор
    Доскоро пишехте как руските войници крадат перални и печки, сега пък велосипеди. Аааа, разбрах. Крадат велосипеди и на тях товарят по една печка отпред и една пералня отзад, а в ръцете си държат по два телевизора. Това го е видяла лично в Харков една укренска журналистка, която се е намирала в едно село на 70 км. от Харков.
  • 17 Шиваки

    62 22 Отговор
    Една и съща статия с почти едно и също заглавие по пет пъти на ден . А че край Херсон ядат бой като тъпани дойчовците мълчат .
  • 18 Слава Украйна

    36 44 Отговор
    Бой по ушанките!
  • 19 истината

    34 49 Отговор
    Панически бяг.Пълни смешки са руснаците.По-добре да не се репчат на големите,че туко виж изяли шамарите още повече
  • 20 тикви продажни

    29 28 Отговор

    До коментар #1 от "Северноатлантик":

    Фашагите в екстаз под командването на НАТО и САЩ! Демокрация в действие!

    Коментиран от #101

  • 21 40 държави срещу Русия

    52 26 Отговор
    милион и половина бандери срещу 150 хил руснаци и не могат да ги победят . Да не говорим за това че във всяка войскова част има чужди наемници . Да контролират и да инструктират бандеровците .

    Коментиран от #116

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 само питам

    48 26 Отговор
    Коя западна държава би издържала да воюва сама срещу 40 държави ? Краварите ли ? Или Германците ,Или пък франсетата ......

    Коментиран от #26, #36, #49, #132, #158

  • 24 Хаха

    36 32 Отговор
    Зеленски е при войниците си, а Путин е гол и язди мечка за снимка.

    Коментиран от #27, #29

  • 25 ориент експрес

    42 24 Отговор
    Украинците са талибаните на европа . Обучени са от едни и същи инструктори , по един и същ начин .
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 верно бе

    26 22 Отговор

    До коментар #24 от "Хаха":

    Путин е в Узбекистан , а зелката не смее да напусне бункера !

    Коментиран от #75

  • 28 Бягайте крачета 🤣

    31 37 Отговор
    Втората най-силна армия в Украйна е много бърза 🤣
    С това темпо след два дни ще са се прибрали в Москва. Само не разбрах дали са изоставили и пералните, който откраднаха 😂
    Вън руските орки от свободна Европа 🇺🇦🇧🇬
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Нострадамус от Злокучене

    25 41 Отговор
    В нета е пълно с клипчета в които се виждат десетки изоставени и унищожени руски танкове,БТР,БМП и друга техника.Типично в руски стил-"русские своих не бросают",по пътищата се въргалят труповете на руски войници,зарязани при масовото бягство от фронта,а също и стотици пленници,някои от които твърдят,че са били изпратени на фронта преди едва няколко дена.Запада е длъжен да предостави повече съвременно оръжие на украинците,за да могат да приключат тази война до началото на зимата.

    Коментиран от #42

  • 31 Като видиш

    31 19 Отговор
    източника, може да не четеш повече от заглавието! Пропагандната боза от америка за България, ти е гарантирана!

    Коментиран от #44

  • 32 Рамбо 3

    22 20 Отговор
    Братушките изоставят оръжията си защото се представят за заблудени туристи.
  • 33 Бай Манчо

    37 17 Отговор
    Мокрите сънища на DW и укронацитата - смлели са ги Руснаците но тук нищо не казват и показват .
  • 34 епилиран нежен ляв демократ

    20 15 Отговор

    До коментар #26 от "Питай ми К*РО,нежен":

    Бих те епилирал яко и тебе ! А тези гаубици Цезар ,Хаймарс ..... да не говоря да нашето оръжие изпратено в Окрайна ....Танковете и самолетите на цяла източна европа ...Наемниките от обора и англетата ...
  • 35 Коментар

    33 15 Отговор
    Много ще ми бъде интересно, ако на живо предаване изненадващо интервюират охраната на зеления!
    Да не се окаже, че нямат нищо общо с украинския народ???!!!

    Парцали като ДВ са толкова "достоверни", колкото и твърденията на Митьо Пищова, за хилядите минали през леглото му манекенки!!!
    Даже се замислям в същност, дали в историите на пищова, истината не е в по-голямо количество от статиите на ДВ?!

    Коментиран от #40

  • 36 Нещо

    26 29 Отговор

    До коментар #23 от "само питам":

    Си се объркал,мойто момче.Армията на Украйна е украинска ,даже да има наемници са много малък процент.Всичко е въоръжението високоточно и прецизно.Там е разковничето.А още нямат западни само лети и танкове.Смятай ,ако получат

    Коментиран от #41, #73

  • 37 Рашка е в колапс

    28 21 Отговор
    Панически бяг
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 а уволнение!

    13 5 Отговор
    директно с цивилките по родните места..... да разказват грозната истина за спецопа..... ще има ефект от информацията от първа ръка..
  • 40 А на Первъй канал

    22 19 Отговор

    До коментар #35 от "Коментар":

    Са голата истина.Крайсера Москва не е потънал ,буксират го.А май малко е потънал.

    Коментиран от #51

  • 41 от батискафа Смели

    19 13 Отговор

    До коментар #36 от "Нещо":

    ще го получат обаче от изтока . И това ще им са последните напъни като държава . Милион и половина бандери срещу 150 хил руснака . Видяхме колко могат .
  • 42 да ти имам клипчетата.

    15 8 Отговор

    До коментар #30 от "Нострадамус от Злокучене":

    То и Окраинските , и Българските , и Полските , и Чешките ........все Руски танкове .

    Коментиран от #48

  • 43 Иван

    15 17 Отговор
    Да продължават към Москва украйнците, грузинците да ги почват от юг, а китайците могат да стигнат до Урал.
  • 44 Ами гледай ги в нета

    21 16 Отговор

    До коментар #31 от "Като видиш":

    Как се въргалят малко умрели.Или не знаят ,че са в Украйна ,а са дошли за пари да убиват.С Г А Н мръсна.Азиатска паплач

    Коментиран от #53

  • 45 Спри да гледаш

    20 5 Отговор

    До коментар #5 от "БСП за България и Радев":

    Филми със Рамбо 🤣🤣🤣🤣
  • 46 Теодор Рузвелт

    5 19 Отговор
    ШОС БРИКС ОНД Ориента, Евразийсдкия арабския тюрския латинския мюсюлманския африканския азиатски клуб, това се все едни огромни ресурси на огромен Титаник който в битка с Запада ще потъне безславно в черна дупка
  • 47 Кокаланов

    26 19 Отговор
    Със стара руска тактика Москва жъне успехи, а Украйна засекрети труповете и загубите си .

    Коментиран от #57

  • 48 Ами можеш да ги разпознаеш

    9 3 Отговор

    До коментар #42 от "да ти имам клипчетата.":

    Знака z или ако си ходил войник.Ама контра страйк и плей стейшън не се броят да знаеш
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Цитат

    12 5 Отговор
    ДВ - фейк нюс!
  • 51 Коментар

    18 4 Отговор

    До коментар #40 от "А на Первъй канал":

    Первь! канал и RT отдавна ги спряха, за разлика от ДВ!!!
    Други опорки???

    Или важното е да плюем, без значение от написаното?!
  • 52 ще има вечеря на свещи

    20 12 Отговор
    Руснаците се сетиха как Германия бе победена в Първата световна война. Почнаха да обстрелват обекти от критичната инфраструктура на Украйна. Очаква се това да продължи. Студена зима, без ток и вода.

    Коментиран от #62, #72, #76, #86

  • 53 И що да гледам

    13 3 Отговор

    До коментар #44 от "Ами гледай ги в нета":

    Както казах, пропагандата е за глупаци! Да гледаш клипчета и на едните и на другите, става само за забавление! Глупаците изпадат в еуфория! А реалността накрая друга!

    Коментиран от #64

  • 54 Сома, избихте рибата

    8 8 Отговор
    Ами като са видели нощес наркомана там и са се изпоплашили
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 руснаците ще пречупят украинците

    21 11 Отговор
    Руските части са в Авдеевка. Има битките вътре из кварталите. Не се очаква Авдеевка да падне бързо. Украинската армия ще я брани до последно, защото ако там се отвори дупка, руските части ще стигнат чак до покрайнините на Краматорск.
  • 57 Със стара

    16 12 Отговор

    До коментар #47 от "Кокаланов":

    Руска тактика Москва пожъна 50000убити.Заранени няма да казвам.Бронирана техника ,самолети кораби.Почнаха да воюват с т62.Самолетите им стрелят от Азовско море не смеят да припарят .Големи тактици.До 15септ.Трябваше да превземат цялата Донецка област ,Батковото
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 ШАЛТЕТО

    7 8 Отговор
    Клоуне,скоро ще си бум!Це слава цоцаине!
  • 60 Путин

    10 6 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    Правете салове другари
  • 61 666

    21 12 Отговор
    Няма да има мир за измъчените хора, докато и последния руски фашист не се измете от Украйна. Бог да накаже руските убийци.
  • 62 Стрелец

    15 9 Отговор

    До коментар #52 от "ще има вечеря на свещи":

    Колко ще стрелят
    Докато Украйна не получат 300 километровите ракети хаймарс и не опустошат цялата им западна граница
  • 63 Фалконети

    21 16 Отговор
    украинската армия жизненоважно се нуждае от успешна контраофанзива. Украйна е в практически фалит и без западните пари и доставки на оръжия няма да издържи и месец. Положението е тежко. Загубите са огромни. Затова са строго секретни.

    Защото се работи на следния принцип – хвърля се жива сила срещу артилерия и авиация. Никоя армия, пазеща живота на войниците си, не би започнала настъпателни действия при тези условия. Украинската армия не пази живота на войниците си. Затова е засекретила загубите си.

    нямало украински загуби. Така де – няма – не смогват да си приберат труповете.

    Коментиран от #68, #77, #85

  • 64 Тъочо

    6 8 Отговор

    До коментар #53 от "И що да гледам":

    От проверени снимки и клипове ,една зап. медия брои руските загуби.А те са огромни и ги счита само сниманите.

    Коментиран от #78

  • 65 от резерва

    17 10 Отговор
    на един генерал му идва акъла, като му свършат резервите. Украинците имат числено превъзходство и се опитват с пушечно месо да контрират артилерийското и въздушно превъзходство на руската армия. По книжките пише, че тая работа няма да трае дълго и с изчерпването на резервите юрушът ще замре.
  • 66 Руски солдат

    14 10 Отговор
    Аз бягам бързо ама пуста перял я много тежи
  • 67 ДА ИЗМЭТЕМ харвардския ГАЛОSHHH

    13 9 Отговор
    Eгати и фалшивите "новини", ако беше жив Гьобелс, щеше да подсмърча завистливо...
  • 68 Моля ти се бе

    13 11 Отговор

    До коментар #63 от "Фалконети":

    Недей така,че умрях от смях бре.Важно че освободиха Харковска област.Руската армия един месец превзема Северодонецк.Помниш ли или не ти изнася

    Коментиран от #74

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Охо

    11 10 Отговор
    Ако знаете само какъв котел им готвят , направо ще излязат сварени урките.
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Иво

    11 8 Отговор

    До коментар #52 от "ще има вечеря на свещи":

    А на някои руски психопати и садисти ще им палят свещи над главите. ⚰️⚰️⚰️⚰️
  • 73 Бай Манчо

    11 8 Отговор

    До коментар #36 от "Нещо":

    Колко да е украинска - при поредната "контраатака" Руснаците са ги смлели , показаха трупове на много негри наемници , освен наемниците от натовските войски . Хаймърсите избиват незащитени с ПВО селища във вътрешността на освободените територии - вчера са ударили училище с децата вътре като са учели има убито дете и много ранени .
  • 74 Жеко

    17 10 Отговор

    До коментар #68 от "Моля ти се бе":

    Още нищо не са освободили . Руснаците с в Окрайна , не бандерите в Русия . Полетата и горите се пълнят с бандера трупове, за да се отчете някакъв тактически успех. Жертвите са много повече, отколкото при Ивайловск. Но от математическа гледна точка – добре, имал бол войници, курбанясал ги.

    Коментиран от #81

  • 75 Смешко

    13 12 Отговор

    До коментар #27 от "верно бе":

    Зеленски беше в Изюм вчера прясно освободен.А Путин нема го видиш в Украйна

    Коментиран от #83

  • 76 Същото ще

    9 13 Отговор

    До коментар #52 от "ще има вечеря на свещи":

    сполети руските градове. Засега страдат близките до границата. Мира няма да имат руските.

    Коментиран от #188

  • 77 Бай Манчо

    4 1 Отговор

    До коментар #63 от "Фалконети":

    Те не ги и прибират
  • 78 Коментиращите

    9 1 Отговор

    До коментар #64 от "Тъочо":

    загуби във война, вярват в мечо пух! Та да повторя! Пропагандата е за глупаци!
  • 79 А АЗОВЦИ КЪДЕ СА ???

    14 9 Отговор
    Укрите за 10 дни са - 10 000 какво бягство ви гони .Виж колоните руска и чеченска техника към Красний лимон те настъпват

    Коментиран от #88, #91

  • 80 бай Ставри

    9 6 Отговор
    Факти, защо така упорито триете новината за катастрофата със Зеленски. Джуджето е живо и здраво, не разбирам какво ви притеснява или просто не е според опорните точки.
  • 81 Какво е Донбас

    8 7 Отговор

    До коментар #74 от "Жеко":

    Ивайлос ,Бряг.Ти май забрави колоните пред Киев как бяха разстреляни и тогава ребятата нямаха загуби.Над 50000 орки са малко умрели.
  • 82 НАТО воюва с Русия:

    12 13 Отговор
    Всеки 3-ти войник в настъплението на въоръжените сили на Украйна край Харков е гражданин на страна от НАТО
    Самата настъпателна операция е планирана от военното командване на САЩ. В нея участват около 200 единици тежка военна техника и до 9 хиляди войници жива сила

    Коментиран от #89, #92, #93

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 небрежнев

    10 8 Отговор

    До коментар #63 от "Фалконети":

    И как точно се "хвърля жива сила срещу авиация"? Някакви високо подскачащи войници ли се обучават? До колко метра на самолетен полет е ефективна живата сила според теб?
    То и да си русороб не е лесно, но поне за тролове ставате. Останали сте няколко путинофила дето не знам дали изобщо разбирате какво сами говорите, но поне на количество и плюсове го докарвате.
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 10 000 ЧЕЧЕНЦИ ДОЙДОХА НА 14 09

    15 8 Отговор
    Те настъпват бе какви укри ви гонят с офанзиви

    Коментиран от #90

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 факти

    6 6 Отговор

    До коментар #82 от "НАТО воюва с Русия:":

    С тея ефтини лъжи и демагогии някъде другаде..
  • 90 Дойдоха да

    7 8 Отговор

    До коментар #87 от "10 000 ЧЕЧЕНЦИ ДОЙДОХА НА 14 09":

    Защитават Запорожкото направление.Щото ребятата бегат
  • 91 И това се крие

    11 5 Отговор

    До коментар #79 от "А АЗОВЦИ КЪДЕ СА ???":

    Красний лиман е изцяла под руски контрол!!!!!!

    Коментиран от #95

  • 92 666

    9 13 Отговор

    До коментар #82 от "НАТО воюва с Русия:":

    Позна. И ще воюва докато от Росия останат само купчина камъни. 🇺🇲🇺🇲🇺🇲🇧🇬🇧🇬🇺🇦🇺🇦

    Коментиран от #94

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Е тук

    2 1 Отговор

    До коментар #92 от "666":

    ти не позна! :)))
  • 95 Браво

    12 14 Отговор

    До коментар #91 от "И това се крие":

    Потекаха ли ти лиги,Русофили стик.Омитай се от тук ,тук е НАТО.Марш в Сибир при джуджето,вземи си и тоалетна чиния ,че там нямат
  • 96 мислят се за безсмъртни

    12 7 Отговор
    Западната помощ е малко. Виждате какво става покрай Херсон. Грамадни загуби на хора и техника. Отново се иска западно оръжие. Добре, че западът дава нещичко. Че ако спре, всичко ще се разпадне доста бързо.

    Украинците контрираха руското превъзходство в артилерия и авиация с много пушечно месо.
    Действат като по време на първата и втората световна война.
  • 97 Майкооо

    9 9 Отговор
    Путин знае ли или му докладват за големи победи с превземането на магазин или разрушаването на детски ясли

    Коментиран от #102

  • 98 за зелките и хората

    17 10 Отговор
    Войната отиде твърде далеч. Никой няма да преговаря преди да е разгромил другия. Зеленски си мисли, че той ще победи. Когато обаче имаш противник, който е поне 3 пъти по-голям от тебе и си му малко над колената, най – много да успееш да го ритнеш по кокалчето, което да провъзгласиш за велика победа. Силите ти намаляват, а той не бърза, чака те.

    Коментиран от #105, #115

  • 99 Умник

    9 10 Отговор
    Нов спорт на следващата олимпиадa бягащи руснаци и всички ги гонят
  • 100 БАХМУТ,СОЛЕДАР,СЛАВЯНСК

    13 7 Отговор
    Руснаците вече ги прочистват
    Офанзивата на укрите ще ги остави без жива с686ила те ги жертват заради помощите които ЗЕЛИНСКИЙ очаква
  • 101 Прозрял

    6 6 Отговор

    До коментар #20 от "тикви продажни":

    ЧЕТИРИХИЛДЯНИЦИ, ВСИЧКО ЩЕ ВРЪЩАТЕ С ЛИХВИТЕ!!

    Коментиран от #137

  • 102 БАХМУТ,СОЛЕДАР,СЛАВЯНСК

    13 9 Отговор

    До коментар #97 от "Майкооо":

    Виж реалното положение
    Русите са в тези градове и като ги вземат Харков е наред
  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Оле

    5 8 Отговор
    Рашките са много зле
  • 105 Дааааааа

    9 7 Отговор

    До коментар #98 от "за зелките и хората":

    Зеленский има три пъти по многоброен противник, който ЗА НИ ЩО НЕ СТАВА!!!

    Коментиран от #111

  • 106 Рускии мир

    7 5 Отговор
    Чудно ми е какво мисли руската армия и младеж за войната..

    Опааа никой не кълве на 5000 долара заплата

    На пиянките дето са сега в окопите като им изтекат договорите какво правим??


    Отговор
    Печелите награда за най-смешната велика сила
  • 107 Находчив

    3 1 Отговор

    До коментар #103 от "Бесен - _Язовец":

    Като го няма твоя кумир, ела да се кланяш на д.е.д.о.в.и.я.!!!

    Коментиран от #126

  • 108 ще се свършат скоро

    9 6 Отговор
    При поредния неуспешен опит за десант ,120 трупа на последователи на Бандера .

    Коментиран от #113

  • 109 Ехото

    8 9 Отговор
    Руснаците с целия ресурс от находища и хора един автомобил не могат да нарисуват,един самолетоносач нямат един поет не се роди там,само водкаджии и наркомани
  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Саманта

    12 6 Отговор

    До коментар #105 от "Дааааааа":

    Съотношението руснаци окраинци е 1:10 . И въпреки че са многобройни и на своя територия ядат кютека като за последно .
  • 112 1111

    6 10 Отговор
    Навремето пак така бягаха позорно от Афганистан преоблечени като жени,британския спецназ после ходи да събере изоственото от страхливите руснаци оръжие да не попадне в терористи
  • 113 А така

    1 3 Отговор

    До коментар #108 от "ще се свършат скоро":

    Те бягат ти назад ти напред така ли? Това да нее Дайчово хоро?
  • 114 майстор Манол

    10 7 Отговор
    Германия и Франция са на молебен,за газ.Жалко,че нашите информационни агенций,няма да покажат всичко,което е построено в Русия,за последните 15години,Как Русия бавно,но сигурно,се освобождава от зависимоста,да внася определени стоки!Няма да покажат,колко завода са построени и продължават да се строят.

    Коментиран от #117, #118, #121, #145

  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 стоян

    7 12 Отговор

    До коментар #21 от "40 държави срещу Русия":

    До 21 ком - ти кога ги сброи че са милион и половина - путин защо не изпрати и той милион и половина московски джендъри - те и срещу Хитлер воюваха 40 държави ама ушанките твърдят че победата е тяхна

    Коментиран от #123, #187

  • 117 Да си направят

    6 4 Отговор

    До коментар #114 от "майстор Манол":

    И стена ,ама висока .Че е държавата с най много емиграция в света и познай къде бягат господин философ познай

    Коментиран от #120

  • 118 Чепат

    2 9 Отговор

    До коментар #114 от "майстор Манол":

    Какви заводи те гонят бре Маноле ти и си сбъркал века може би си с една ера изоставане
  • 119 време разделно

    10 2 Отговор
    Зa yкpaинcкaтa apмия e вaжнa зaeтaтa тepитopия, a зa pycкaтa зaпaзвaнeтo нa coбcтвeнaтa живa cилa и yнищoжaвaнeтo нa yкpaинcкoтo пyшeчнo мeco. Дoкaтo Укpaйнa мoжe дa пoддъpжa гoлямo пpeвъзхoдcтвo в пyшeчнo мeco, мoжe и дa oтбeлязвa ycпeхи, кaквoтo тя paзбиpa пoд ycпeх. Кoгaтo въpвиш пo гpeшния път oбaчe, ce изпpaвяш нa pъбa нa cкaлaтa.
  • 120 Майстор Манол

    9 7 Отговор

    До коментар #117 от "Да си направят":

    Русия 150 милиона - 3 милиона мигранти .
    България 8,5 милиона - 3 милиона мигранти .
    Ти си направи заключението .

    Коментиран от #122, #128

  • 121 Не се бой

    7 6 Отговор

    До коментар #114 от "майстор Манол":

    Запада ще мине и без руски газ.Ама ушанките ще копуват всичко западно чрез прекупвачи .Знаеш ли те колко завода не работят и колко ще гласуват ,ама те са свикнали .Такава им е историята глад бой и Сибир

    Коментиран от #196

  • 122 България за 30г

    5 3 Отговор

    До коментар #120 от "Майстор Манол":

    Русия всяка година.

    Коментиран от #125

  • 123 да си чел

    7 5 Отговор

    До коментар #116 от "стоян":

    Украинците сами го казаха . Мобилизирали са 1един милион човека . Отделно действащите части .
  • 124 Прозрял

    7 3 Отговор

    До коментар #5 от "БСП за България и Радев":

    Ваша та пропаганда е изкопирана от Гьобелската фашистка такава!!

    Коментиран от #186

  • 125 Майстор Манол

    4 2 Отговор

    До коментар #122 от "България за 30г":

    Да ама не . Има Гугъл направи си справка . Няма файда да лъжеш . Всеки може да го провери за две минути .

    Коментиран от #130, #189

  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 неееееееее

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "БСП за България и Радев":

    ЩЕ ПОДПУКА..........АМА НА КУКОВ ДЕН!!!
  • 128 Българин

    7 13 Отговор

    До коментар #120 от "Майстор Манол":

    България беше 9милиона.Сега под 7.Ама нали Русия има нефт газ диаманти злато бре .Нали са много богати и успешни.Мин заплата в Русия под 500лв.В България 750лв.Богааата мнооооого богатата Русия

    Коментиран от #152

  • 129 алилуя

    8 5 Отговор
    Вагнер ликвидира дузина украински разузнавачи край Артьомовск . бог да ги прости .

    Коментиран от #134, #136

  • 130 Кое е не бре

    1 1 Отговор

    До коментар #125 от "Майстор Манол":

    Харакампи
  • 131 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 132 Щирлиц

    11 13 Отговор

    До коментар #23 от "само питам":

    Нема се плашиш. Операцията върви по план. Засега бягат от 16 Himars, но са подготвени и за останалите 400 бр дето са в САЩ. Не знам каква скорост могат да вдигнат рашистите, но е добре да им видим плана, ако се появи 1 Raptor.
    Сигурно имат план и срещу 1 Abrams, ама да не го прилагат, че не моат се запрат до Владивосток и японците трудно ще им сменят памперсите.

    Коментиран от #146, #162

  • 133 Находчив

    4 1 Отговор

    До коментар #126 от "Бесен - _Язовец":

    Нямам необходимост!
  • 134 Браво Браво

    1 4 Отговор

    До коментар #129 от "алилуя":

    Намокри ли гащите от кеф.
  • 135 нема лабаво

    9 4 Отговор
    Кубански казаци провалиха пети опит на ВСУ за превземането на Лиман. Украинските военни периодично излизат на малки групи към Лиман, искат да пробият. Тук, по-нататък по Северски Донец, често се опитват да форсират реката. Но когато това се случи, артилерията се включва и ги обезсърчава от всякакво желание да преминат на този бряг.

    Коментиран от #148

  • 136 Просветен

    7 4 Отговор

    До коментар #129 от "алилуя":

    Защо частната армия на Путлер се нарича Вагнер? Защото същия е бил любим композитор на Адолф Хитлер!

    Коментиран от #139, #142

  • 137 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 138 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 139 Ами защото

    3 2 Отговор

    До коментар #136 от "Просветен":

    Вагнер е велик композитор и не е от значение , че е бил любим на Хитлер ... той е бил любим композитор и на много други държавници . Например на Жак Ширак
  • 140 пудрата захар не прощава руснаците също

    4 4 Отговор
    Денацификацията и демилитаризацията тече с пълна пара. Колкото повече настъпват бандерите ,толкова повече унищожение. Колкото повече,толкова повече...
  • 141 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 142 бандюги ли са

    1 4 Отговор

    До коментар #136 от "Просветен":

    защо украинците се наричат бандери ? това от банда ли иде ?
  • 143 Само питам

    4 6 Отговор
    Какво става с втората армия в света? Идат кат аслани, бягат като овци. Или като бити джендъри.

    Коментиран от #149, #165

  • 144 +++

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    Снимката е нескопосан монтаж - вижте съотношението на височината и размерите на хората?!?!
  • 145 Лаврентий Берия

    5 4 Отговор

    До коментар #114 от "майстор Манол":

    Търсят сменен майстор на един от Руските заводи! Един Майстор Манол екстра ще им дойде. Не си губи тук времето - не те разбират. Вземай бързо чемодан, бягай бързо на вакзал и хоп.. направо в Рая. Бащицата Путин е милозлив - за такъв добър предател на собствената си нация, може и награда да получиш.

    Коментиран от #147

  • 146 криви сметки

    3 5 Отговор

    До коментар #132 от "Щирлиц":

    Щатите нямат толкова хаймърси . Щом са дали на украинците 1/4 - колко са останалите 3/4 ?

    Коментиран от #175, #178

  • 147 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 148 Ще ги посети

    3 3 Отговор

    До коментар #135 от "нема лабаво":

    Чичо и Химарс скоро.И ще има тактическо отстъплени по джапанки и в цивилни дрехи.
  • 149 свирчо

    2 3 Отговор

    До коментар #143 от "Само питам":

    След две седмици пак ще приказваме . Окраинците обратно назад с пречупен гръбнак .

    Коментиран от #154

  • 150 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 151 Бункерно джудже от кремъл

    4 4 Отговор
    Това не е паническо бягство,а специална операция по евакуация !

    Коментиран от #155

  • 152 този си мисли че е Българин

    6 5 Отговор

    До коментар #128 от "Българин":

    плиснат лиген си и какво като минималната заплата е 750 .кило кашкавал вече е 30 лв .литър млеко 3 лв. с тези 750 какво бе трол ?какво ? горива 3 кинта, ами зимата ако си на парно ?ооо забраВвих ти си млад умен и няма да се къпиш или да седиш на топло само и само да накажеш лошите руснаци хахахаххахаха.а тези който ти нареждат от европа взимат по 30 к в евро на месец миличкия 750 с тази инфлация

    Коментиран от #163

  • 153 да му мисли зеления

    5 3 Отговор
    Слава на Русия и Путин, всички ще бъдат смазани. Лудия руснак не прощава, бие се до край, играе вабанк.

    Коментиран от #160

  • 154 Лаврентий Берия

    2 0 Отговор

    До коментар #149 от "свирчо":

    И ако не се случи така "Свирчо" ще се прекръстиш ли на "Кавалчо"?
  • 155 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 156 От край време

    4 6 Отговор

    До коментар #147 от "Майстор Манол":

    В тази държава русофилите са предатели.Предатели на българските интереси. Тука Руско няма да стане колкото и да се напъвате,ако не Ви харесва газ към маска.

    Коментиран от #159, #185

  • 157 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 158 Щирлиц

    4 3 Отговор

    До коментар #23 от "само питам":

    Как сама? Нали говорихте, че многополюсния модел на путлер се поддържа от 7 милиарда, а еднополюсния от няма и 1 милиард души.
    Как с покрепата на 7 млдр не може да победи 16 HIMARS? А да знаеш, че в NATO има още 400 HIMARS и могат да правят по още толкова на месец.

    Коментиран от #161, #184

  • 159 мамул

    7 3 Отговор

    До коментар #156 от "От край време":

    И какви Български интереси щеше да има ако не бяха Руснаците ? Щеше да има Турски интереси .

    Коментиран от #167, #169

  • 160 Лаврентий Берия

    2 2 Отговор

    До коментар #153 от "да му мисли зеления":

    За сега не му личи много! Маскирал се е като "Лудия бурят"! Руснаци много нема, иска им се обаче нямат желание! Подозирам и Путин така мисли - иначе до сега да беше обявил мобилизация. Щото в Украйна бая го дърварят!

    Коментиран от #183

  • 161 производител

    4 4 Отговор

    До коментар #158 от "Щирлиц":

    Краварите произвеждат един хаймарс за месец и половина , и то ако няма забавяне в доставките !
  • 162 Много си се въодушевил

    4 2 Отговор

    До коментар #132 от "Щирлиц":

    Успокой се! Реалността не е като при децата! Ако беше толкова просто и елементарно, САЩ нямаше да ползват другите за интригите си! Но ти си драскай! Забавни са детските глупости!
  • 163 Само да питам

    4 4 Отговор

    До коментар #152 от "този си мисли че е Българин":

    Купиш на какъв език е,че не те разбирам.На български е къпеш.До сега се греех на газ но ми писна да храня Путлер за това накичих къщата с климатици има и дърва за камината за мен не се бой на 55г съм.Взимам 3200лв все ще изкарам

    Коментиран от #166

  • 164 Лаврентий Берия

    2 2 Отговор

    До коментар #157 от "я камилата я камиларя":

    Още много никове ли имаш? Напъни си малкото мозъче и "измисли" нещо духовито. Което да не е спуснато от руското телевидение!

    Коментиран от #182

  • 165 Абе

    6 2 Отговор

    До коментар #143 от "Само питам":

    кой бяга, кой не бяга, не знам! Знам, че Украйна вече е 20% по малка! И ще даде още някой процент!
  • 166 Човек на 55

    1 1 Отговор

    До коментар #163 от "Само да питам":

    не се изразява като първолак! :))

    Коментиран от #168

  • 167 Коя държава е останала под

    4 4 Отговор

    До коментар #159 от "мамул":

    Турско само да те питам.Нали знаеш ако зависеше от Русия България беше до Ст планина.Въпреки нея направихме Съединението.И за това си изтеглиха офицерите от армията и насъскаха бедното си куче Сърбия.През 1916пак идваха в Добруджа да ни освобождават ,но Ген Ст Тошев ги върна зад Дунава.Капиш

    Коментиран от #171, #172

  • 168 Ами дай

    1 1 Отговор

    До коментар #166 от "Човек на 55":

    Си телефона да ти звънна

    Коментиран от #170

  • 169 Лаврентий Берия

    2 3 Отговор

    До коментар #159 от "мамул":

    Много ви отърва на русофилите тая теза! Апостола на свободата е имал друга - и тя е била точно обратната на русофилските ви напъни. Може би именно затова Граф Игнатиев е положил толкова усилия за да може процеса срещу Апостола така да завърши?

    Коментиран от #173

  • 170 И що

    2 0 Отговор

    До коментар #168 от "Ами дай":

    да ми звъниш?
  • 171 какво пак не си разбрал

    3 3 Отговор

    До коментар #167 от "Коя държава е останала под":

    С кого щеше да се съединяваш ако не бяха Руснаците ? Я питай Кюрдите сега .
  • 172 много ги разбираш

    2 1 Отговор

    До коментар #167 от "Коя държава е останала под":

    Да не говорим че Кюрдите са 20 милиона и пак не могат да се освободят . А ние при освобождението сме били 2.3 милиона .
  • 173 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 174 Бибитко

    2 2 Отговор
    Какво друго може да произвежда една мисирка срещу щедро заплащане,освен фалшиви новини. Само дето още не е написала,че смелите зелени човечета вече са под стените на Кремъл.
  • 175 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 176 стоян георгиев

    2 5 Отговор
    тази статия е като пирон забит в тялото на путлерасите.не е вярно делфини,всички лъжат само кадиров и бурятите казват истината.вашите хора по манталитет и външност и трябва да им се вярва безотказно.

    Коментиран от #180

  • 177 небрежнев

    3 2 Отговор
    Отваряш wiki и четеш за M142 HIMARS:

    История на производството:
    Производител Lockheed Martin Missiles and Fire Control
    Цена $3.5 млн за една установка с влекач, $110,000 за една ракета M31 GMLRS (2014);
    $3.8 млн (през 2020 г.) за една установка + влекач;
    Произведени > 540

    От тези 540 бр. са продадени по света: в Румъния - 54 бр.; Сингапур - 24; Саудитите - 12; Йордания - 12; Украйна - 16.
    Сам си сметни колко са останали в САЩ и дали са над 400 бр? И това е по публични данни. За секретните изобщо не искам да предполагам колко са.
  • 178 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 179 Айде бе

    4 3 Отговор

    До коментар #14 от "Ташко Мъдурков":

    И що да нямало ток и вода в България? Какви ги дрънкате? Да не пишеш от Мацква?
  • 180 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 181 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 182 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 183 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 184 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 185 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 186 петър велики

    1 6 Отговор

    До коментар #124 от "Прозрял":

    ЕВАЛА и БРАВО 80 процента българите са с РУСИЯ вижте Украинците какво правят в полските хотели и тогава драскайте!
  • 187 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 188 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 189 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 190 РУСО.РОБ ЛИZАЧ

    2 0 Отговор
    Църррррр,квииииик,квииииик,цъърррррррр
  • 191 ганев

    3 1 Отговор

    До коментар #26 от "Питай ми К*РО,нежен":

    МНОГО СИ НЕОСВЕДОМЕН ЯВНО СИ МНОГО МАЛЪК А СЕГА СЛУШАИ КООРДИНАТИТЕ НА КРАЙСЕРА МОСКВА БЕШЕ ОТ АМЕРИКАНСКИ АУАКС 3 ТЕ РАКЕТИ СРЕЩУ НЕГО СА ИЗТРЕЛЯНИ ОТ АМЕРИКАНСКАТА ПОДВОДНИЦА ТРЕШЪР 2 В БЛИЗОСТ ДО БОСФОРА ПРЕЗ ТОВА ВРЕМЕ БАЛАМОСВАТ РУСНАЦИТЕ С 2 БАИРАКТАРИ ЕДИНИЯТ Е НАНЕСЪЛ МИКРО ЩЕТИ НО ДРУГИЯТ ДОКАТО ГО СВАЛЯТ Е БЛОКИРВАЛ ФАЗОВИТЕ РЕШЕТКИ НА НА РАДАРИТЕ В ПОСЛЕДНИЯТ МОМЕНТ РУСНАЦИТЕ СВАЛЯТ 1 ВА ТА НО 2ТЕ ГО УДРЯТ ЩЕТИТЕ ОТ 2ТЕ РАКЕТИ НЕ СЪ СЕРИОЗНО СЪЩЕСВЕННИ НО ИЗБУХВАТ БОЕПРИПАСИТЕ КОИТО СА В НОСОВАТА ЧАСТ КОРАБА Е НА ХОД И ПОЕМА МНОГО ВОДА АА НА УКРАИНСКИТЕ РАКЕТИ НЕПТУН НЕ ИМ ДОСТИГАТ 28 КИЛОМЕТРА ДА ГО УДАРЯТ РАЗБРАЛИ СЕГА КАК ВИ БАЛАМОСВАТ
  • 192 надигаща се вълна

    1 0 Отговор
    Аз не слушам пропаганда, а гледам фактите. Специалната операция както казваше Стефан Янев трябваше да приключи за 3 дни. Продължава вече седем месеца. Дори Радев който твърдеше че Крим е Руски сега се отмята и напада Кирил Петков който агитираше за неговото избиране. Радев вече огледа апартаментите в Дубай. Кирчо е с един крак в Канада. Скоро предателите ще се разбягат като хлебарки на всички страни.
  • 193 Име

    0 1 Отговор
    Сигурно руската тролска орда и сега ще каже "ма те само се прегрупират бе". Те и миналия път се прегрупираха. Уж намалиха дължината на фронтовата линия и кво?? След месеци смърт, загуба на хиляди единици бойна техника и превземането на 1 малко по-голям град и па се прегрупират бе... 🤣🤣
  • 194 Така е

    0 0 Отговор
    Да АРХЕА ОРГ
  • 195 Все тая

    0 0 Отговор
    Руснаците бягат а Украинците се “прегрупират” или тактически отстъпват. Ммммдаа.. по данни на дойче зеле
  • 196 Все тая

    0 0 Отговор

    До коментар #121 от "Не се бой":

    Дамм, много се справихме, отвсякъде. Доставките ни от гарантирани 6 седмици са сега на 6месеца… евентуално. А може да се каже и 12. Няма суровини,няма енергия , не ние ще се справим🤣
Новини по държави: