Last news in Fakti

16 Септември, 2022 18:01 696 4

Производителите очакват добра винена реколта в Европа въпреки сушата

  • вино-
  • реколта-
  • суша-
  • европа-
  • франция

Увеличаването количествата вино в бъчвите във Франция ще запази стабилни обемите в Европа въпреки тежката суша

Производителите очакват добра винена реколта в Европа въпреки сушата - 1
Източник: Shutterstock

Увеличаването количествата вино в бъчвите във Франция ще запази стабилни обемите в Европа въпреки тежката суша, обхванала континента през лятото. И докато добивите в повечето страни са спаднали, фермерите предвиждат особено добро качество на реколтата, предаде Ройтерс.

Няколко страни от ЕС, включително Франция и Испания, преживяха едни от най-тежките суши, регистрирани досега и съпътствани от серия последователни горещи вълни, предаде БТА.

Трите най-големи производители на вино в Европа - Италия, Франция и Испания, се очаква заедно да осигурят 130,2 милиона хектолитра вино тази година, което е с 1,1 процента повече от миналата, но с 2,1 процента по-малко от 5-годишната средна стойност от 132,9 милиона хектолитра, коментират от Асоциацията на европейските земеделски стопани и европейските земеделски кооперативи - Copa-Cogeca.

Намаляване на добивите е регистрирано в повечето други страни производителки, се казва в съобщението.

"Като цяло реколта 2022/23 се характеризира с въздействието на сушите и високите температури, които бушуват в цяла Европа и водят до по-слаба реколта и намалени добиви. Положително е, че гроздето е в много добро фитосанитарно състояние, което предвещава вина с отлично качество", се казва в изявлението.

В разбивка по държави фермерският съюз сподели, че във Франция се очаква производството да нарасне с 16 процента до 44 милиона хектолитра, повтаряйки оценка на министерството на земеделието от втория по големина производител на вино в ЕС.

Copa-Cogeca заяви още, че в най-големия производител - Италия, производството на вино се очаква да бъде практически стабилно през годината, въпреки че не даде подробна прогноза.

За разлика от това, продукцията е спаднала с 10,5 процента в Испания, след като лозята пострадаха от липсата на дъжд и вода.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Домашен производител

    3 0 Отговор
    И аз очаквам добра реколта.
  • 3 Георги

    4 0 Отговор
    При сухи лета стават най добрите реколти , гроздето е по малко ,но пък става много по сладко .
  • 4 какво

    1 1 Отговор
    Сухо лято? Скъса се да вали.
Новини по държави: