Last news in Fakti

19 Септември, 2022 13:38 1 381 3

Милорад Додик: Босна няма да се присъедини към НАТО

  • милорад додик-
  • босна и херцеговина-
  • нато-
  • сърбия-
  • русия

Според сръбския лидер Европа е въвела санкциите под натиска на САЩ, а Европейският съюз не е имал план какво да прави с негативните последици

Милорад Додик: Босна няма да се присъедини към НАТО - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Няма изгледи Босна да се присъедини към НАТО, защото Република Сръбска, която е част от Босна, никога няма да го позволи. Това заяви в интервю за ТАСС сръбският член на тричленното босненско председателство Милорад Додик в навечерието на посещението си в Москва.

След войната в Босна (1992-95 година), съгласно условията на договореното с посредничеството на САЩ Дейтънско мирно споразумение, Босна беше разделена на две полуавтономни единици - Република Сръбска и Мюсюлманско-хърватската федерация. Всяка част има собствено правителство, парламент и полиция, а двете единици са свързани чрез общи институции на държавно ниво, включително председателство (президентство), съставено от трима представители на трите етнически общности (сърби, хървати и босненски мюсюлмани), съдебна система, армия, служби за сигурност и данъчна администрация.

Присъединяването на Босна към НАТО е невъзможно без съгласието на всички субекти. В същото време още през октомври 2017 г. парламентът на Република Сръбска прие резолюция за неутралитет по отношение на военните съюзи. През ноември 2019 г. той отново се застъпи за военен неутралитет, като прие съответен документ от 20 точки. В него се подчертава, че в случай на насилствени опити за включване на Босна и Херцеговина в НАТО, Република Сръбска ще проведе референдум, на който нейните граждани ще вземат решение за членство във военни съюзи, уточни Додик.

В обширното интервю Додик определи като мазохизъм европейските санкции срещу Русия, наложени заради нахлуването в Украйна. Според него Европа е въвела санкциите под натиска на САЩ, а Европейският съюз не е имал план какво да прави с негативните последици.

Додик възнамерява по време на посещението си в Москва да обсъди с руския президент Владимир Путин изграждането на газопровод и да покани руския лидер посещение в Баня Лука.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 я пак

    12 2 Отговор
    "република Сръбска е част от Босна"?!

    Коментиран от #3

  • 2 кУмУнист

    7 8 Отговор
    Абе тоя додик знае ли, че не граничат с Русия и този газопровод трябва да мине през държава от ЕС, а в тези времена едва ли ще има държава която ще разреши това. А и за гостуването в Баня Лука също може да не стане, освен ако не са измислили телепорта, че със самолет ще е трудничко, питайте лавров.
  • 3 Я пак да да

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "я пак":

    Република Сръбска (на сръбски: Република Српска или Republika Srpska), съкратено Сръбска (на сръбски: Српска или Srpska), е една от двете съставни части на Босна и Херцеговина.