2 Октомври, 2022 19:40 732 0

Босненците определят бъдещето на страната си пред избирателните урни

  • милорад додик-
  • босна и херцеговина-
  • дейтънско споразумение

Всяка част има собствено правителство, парламент и полиция, но двете части са свързани чрез общи институции на държавно ниво, включително съдебна система, армия, служби за сигурност и данъчна администрация

Босненците определят бъдещето на страната си пред избирателните урни - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В Босна и Херцеговина днес се провеждат общи избори, на които гражданите гласуват за представители в трите нива на власт в страната, съставена от две полуавтономни части.

Според сложилото край на войната в Босна (1992-95 година) Дейтънско мирно споразумение страната е съставена от Република Сръбска, населена предимно с босненски сърби (31 процента от цялото население на Босна), и Мюсюлманско-хърватската федерация, където живеят предимно босненски мюсюлмани - бошняци (около 50 процента) и босненски хървати (15 процента).

Всяка част има собствено правителство, парламент и полиция, но двете части са свързани чрез общи институции на държавно ниво, включително съдебна система, армия, служби за сигурност и данъчна администрация.

Гласоподавателите избират босненски сърбин, хърватин и мюсюлманин, които ще са тримата членове на общото за цяла Босна Председателство (президентство), оглавявано на ротационен принцип от един от представителите на трите общности. Освен това избират свои представители в долната камара на националния парламент, на парламентите на двете съставни единици, както и в парламентите на десетте кантона на Мюсюлманско-хърватската федерация. В Република Сръбска ще избират също така президент и вицепрезиденти.

Избирателните секции отвориха в 7 часа местно време, като в няколко имаше известни закъснения, заради неявяване или закъснения на членове на избирателните комисии. Секциите ще останат отворени до 19 часа.

Към 11 часа днес избирателната активност е била 15 процента, съобщи Централната избирателна комисия. Само за Мюсюлманско-хърватската федерация е била 13 процента, а за Република Сръбска – 17 процента.

19-годишната Амна Кърнич каза пред БТА, че е гласувала, за да могат младите да направят положителна промяна в страната, а също така, за да упражни гражданското си право.

Искам да живея в своята страна, в държава, която е нормална, която функционира като всяка друга правова държава, която ми дава сигурност и бъдеще, които желая за себе си и за своето семейство, казва Кърнич.

Госпожа Куртевич, пенсионерка от Сараево, коментира пред БТА, след като гласува, че ситуацията в Босна е много сложна и възлага надежди на европейската перспектива на страната. Тя каза, че много босненци напускат Босна и добави, че „никой не емигрира на Изток, всички отиват на Запад“.

Лидерът на най-голямата партия в страната, Партията на демократичното действия, Бакир Изетбегович, който се кандидатира за представител на босненските мюсюлмани в тричленното Председателство, призова днес гражданите, след като гласува, “да дадат гласа си за онези, които ще водят разумна политика, които няма да правят блокади, няма да правят кризи и няма да гонят младите от Босна и Херцеговина".

Неговият конкурент за този пост Денис Бечирович от Социалдемократическа партия, чиято кандидатура е подкрепяна от 11 граждански ориентирани опозиционни партии, подчерта днес, че е изключително важно колкото се може повече граждани да гласуват, тъй като по този начин се укрепва демокрацията, съобщи агенция ФЕНА.

Липсата на надеждни анкети прави трудно прогнозирането на изхода от гласуването, като повечето анализатори очакват, че националистическите партии от трите общности ще запазят доминиращата си позиция.

Според някои проучвания обаче проруски и сепаратистки настроеният босненски сръбски лидер Милорад Додик, който досега бе един от тримата членове на босненското Председателство, а сега се кандидатира за президент на Република Сръбска, може да бъде изпреварен от кандидата на Партията за демократичен напредък Йелена Тривич.

Около 3,3 милиона души от общо 3,5 милиона население на Босна имат право на глас.

Гражданите ще могат да избират измежду 72 партии, 17 независими кандидати и 38 коалиции.

Първите официални резултати се очакват около полунощ, но партиите ще представят свои резултати и по-рано.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА