Last news in Fakti
  Тема: Украйна

20 Септември, 2022 13:20 8 579 67

Това говори за големи проблеми в руската армия

  • украйна-
  • русия-
  • руска армия-
  • война-
  • владимир путин-
  • володимир зеленски

Кремъл набира все повече "доброволци" за войната срещу Украйна. Много от тях са затворници.

Това говори за големи проблеми в руската армия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Във войната срещу Украйна Кремъл разчита все повече на набирането на т.нар. "доброволци". В тази категория попадат наемници, затворници, а дори и казашки части, пише в свой нов доклад американският Институт за военни изследвания (ISW). При това Владимир Путин взима решенията за участието на "доброволци" във войната, без да се консултира с висшето военно командване. А това влошава отношенията между президента и ръководството на руското Министерство на отбраната.

Путин е започнал да залага по-силно на т.нар. "доброволци" след успеха на контранастъплението на украинците в Харковска област. Но президентът започнал да не съгласува част от решенията си с военното командване още през лятото, посочва ISW.

Големият разкол в руската армия

Американският институт подчертава, че вербуването на бойци за войната срещу Украйна се извършва сред затворниците, казашките части и руските служби за сигурност. Същевременно в окупираните територии на областите Донецк и Луганск тече принудителна военна мобилизация. Армейските корпуси, събрани по този метод, ще бъдат неефективни, защото нивото на армейско обучение и подготовка за сражения е неадекватно и напълно недостатъчно, смятат от ISW.

Формирането на такива части може да засили и без това високото напрежение и липсата на сплотеност, които експертите вече наблюдват сред руските войски. Бойците не получават обещаните от руското министерство на отбраната надбавки, войниците на т.нар. ДНР и ЛНР отказват да се сражават за териториите на другата страна, а в контролираните от чеченците части се наблюдава ясно изразена етническа дискриминация.

Професионалните войници вероятно ще се сблъскат и с поведенчески проблеми сред наемниците, немалка част от които са затворници, прогнозират експертите. Пенсионирани руски офицери критикуват подобни решения на Кремъл, посочвайки липсата на дисциплина сред "доброволците", която може да доведе до конфликти с професионалистите. В същото време формирането на набързо обучени части не допринася за укрепването на руските сили. Въпреки все по-честите съобщения за пристигащи на фронта "доброволци", Русия не е успяла да проведе нито една операция с тяхно участие.

Затворници, вербувани лично от приятел на Путин

От началото на юли медиите съобщават, че в руските наказателни колонии най-известната руска частна армия "Вагнер" набира затворници за участие във войната срещу Украйна. Активистката за правата на човека и основателка на фондация "Русия зад решетките" Олга Романова заяви преди време пред ДВ, че затворниците са били агитирани лично от бизнесмена Евгений Пригожин, който според съобщения в медиите ръководи групата "Вагнер".

На 14 септември в Телеграм се появява видео, в което мъж, приличащ на Пригожин, рекламира частната армия "Вагнер" пред затворниците в една от мордовските наказателни колонии, обещава им пари и свобода и им предлага да отидат да воюват в Украйна. Според руските опозиционни медии видеото е автентично. Изказванията в него изобщо не са изненадващи. Пресслужбата на компанията "Конкорд", която е собственост на Пригожин, коментира в отговор на запитване на телевизионния канал RTVI, че мъжът от видеото "чудовищно прилича" на бизнесмена. Самият Пригожин коментира ситуацията с думите: "Или "Вагнер" и затворниците, или вашите деца."

След публикуването на видеото, членовете на Съвета по правата на човека са поискали от руския главен прокурор обяснение на какво основание "хиляди затворници с неизпълнени присъди за различни престъпления, включително и тежки" са били изпратени на война в Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 63 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Пич

    55 39 Отговор
    Не !!! Това ще заговори , за все по големи проблеми , в украинската армия !!!

    Коментиран от #7, #65

  • 3 Теле

    28 14 Отговор
    Я напишете че в русия вече тече мобилизация, а туй лошо
  • 4 Фойче зеле

    61 35 Отговор
    Явно всички много искат Русия да изгуби войната.
    От сутрин до вечер само пропаганда. Това ли е свободна медия? Медия трябва да е обективна, да представи колкото се може повече гледни точки и да не взима старана. човек сам да формира мнение. Свобода на свовото и човека здравей демокрация

    Коментиран от #10, #13, #27, #33

  • 5 Фашистките Зелки

    37 31 Отговор
    Виновни за ВСВ е хубаво да не анализират войната. Винаги сте губеща страна швабиВмирисани
  • 6 Уве Зелер

    23 28 Отговор
    В Украйна няма и никога не е имало война!

    Коментиран от #49

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Пешо

    33 28 Отговор
    Зеленият изкара техните пандизчии още в началото и им раздаваха оръжие от камиони.Кой си взема си взема, и после на битака.
  • 9 Анти-маймуна

    43 21 Отговор
    200 телевизии, 200 журнала, 200 вестника... Всички предават една и съща гледна точка, като севернокорейски радио точки. Гледната точка на Новия световен ред. Предишният режим вършеше на практика същото, но само с Канал 1 и Канал 2. Забраниха източните телевизии и сега се изравнихме с комунистическите диктатури по свобода на словото.

    Георги Марков още навремето е писал от Лондон за тия ротшилдови коини:

    "От много отдавна вече не вярвам в „свобода на словото“, която на практика се свежда и в двата свята до свободата да крещиш на глас у дома си или пред неколцина приятели това, което те вълнува. Но я се опитай да изкажеш мнение в „независимия” вестник ТАЙМС или в независимото Би Би Си? Имаш много здраве от пробитата шапка на демокрацията. Там, но както и в „Работническо дело“, трябва да се съобразиш с линията на вестника или радиото.

    Принципите са абсолютно същите. Разликата е само във формите – едните са по-груби и недодялани, а другите по-гладки."

    Коментиран от #31, #63

  • 10 Русофоб Антисемит

    30 42 Отговор

    До коментар #4 от "Фойче зеле":

    Дежурните руски подложки. Северномонголската империя на злото ще загуби войната. Това е логика. А това че силно наведените русороби не го приемат си е за тяхна сметка(в копейки).

    Коментиран от #16

  • 11 Рони

    13 6 Отговор

    До коментар #7 от "онзи":

    Чупка ,но е пич, за разлика от теб слабонервния.

    Коментиран от #40, #44

  • 12 Ученият котка

    14 10 Отговор
    Това говори за съзнателен и обмислен избор на масово доброволците. Основното ограничение за преминаване на услугата е възрастта или здравословното състояние. Въоръжените формирования се състоят не само от руски граждани (сигурен знак за международната подкрепа на огромното мнозинство държави в света).

    Коментиран от #38

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Сатана Z

    17 14 Отговор
    Русия увеличава контингента в Украйна чрез набиране на добре платени доброволци за 4ия доброволчески корпус,който ще даде възможност за ротация на съединенията.В момента войските на НАТО—Украйна имат превес в жива сила 5:1 спрямо Съюзните сили.
    Както казва Рамазан Ахматич—самомобилизация.

    Z
  • 15 Гост

    23 27 Отговор
    Ривете ли?Ривете, няма какво друго да правите.Свърщиха опорките остана само солта от сълзите.Ривете, ривете путински пудели.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ЧУЙ ЧУЙ

    12 6 Отговор
    ....ами това още ОТ всв е отработено👍в НАЙ ТЕЖКИТЕ и безизходни сражения са били изпращани точно„ зеки”с КОМАНДИРИ от нквд

    Коментиран от #52

  • 18 Те чупките

    24 17 Отговор

    До коментар #7 от "онзи":

    в кръста ги правят такива като теб,жалки продажни джендъристки подлоги! А бе вие не сте ли Българи бе,Русия е една,Нашата Освободителка!Който не е съгласен,той не е Българин,а мутирало същество,което трябва да бъде евтаназирани!

    Коментиран от #24

  • 19 Гост

    11 15 Отговор
    Същото е и в русия, няма реалнос ,само каквото кажат от кремъл,и затова губят.Всеки се е скрил в службицата си и се надява путин да не го прати на фронта.Нашите пудели са същите бок,,уци, гледат24ч росии и не признават друго.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 7777777

    9 9 Отговор
    Нормално,това ги направи Украйна много отдавна .
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Иху

    4 3 Отговор

    До коментар #18 от "Те чупките":

    А който е съгласен е предател и г.ъ.зоб.лизец!
  • 25 Аха

    16 11 Отговор
    Зеленски направи това на третия ден от войната
    Всички затворници бяха изкарани на фронта….
    Ама като го прави украйна е добро а като го прави русия е лошо!
  • 26 Ученият котка

    10 12 Отговор
    Редовната руска армия не е предназначена за постигане на междинни цели в Украйна. Наборниците трябва да завършат курс на обучение и да се върнат у дома живи и здрави. Това е основната разлика от ролята на украинската армия в конфликта.
  • 27 Смешник

    12 8 Отговор

    До коментар #4 от "Фойче зеле":

    Но в свободна медия,Факти не е свободна медия нито е демократична .Я виж коментара 1 путлер и коментара му стои,но в коментари със съдържание се изтриват ,това показва самонеуважението на факти.Така ,че забрави тук да видиш за това което говориш,това става само в наистина свободна медия .

    Коментиран от #37, #47

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 !!!?

    10 8 Отговор
    Путин окървави Перестройката на Горбачов !!!?

  • 30 ДВ лъжи безкрай

    11 10 Отговор
    Дори вече не си правя и труда да чета небивалиците на ДВ, да ходят на среи на рибари и да се надлъгват!

    Коментиран от #43

  • 31 небрежнев

    12 4 Отговор

    До коментар #9 от "Анти-маймуна":

    Георги Марков никога не е писал текста, който си му приписал. Това е някаква интерпретация на вече покойния журналист от Работническо дело - Стефан Северин.
    Интересно как днес се появява изведнъж този текст масово в коментарите под статии и ФБ, а довчера е седял като нечетен пасквил с години?

    Коментиран от #39, #42

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 байрактар

    10 20 Отговор

    До коментар #4 от "Фойче зеле":

    Ей рогач, живеем в света на технологиите, но ти явно живееш на село.
    Сега да ти обясня, че всеки с телефон в ръката може да стане медия или журналист, в интернет е пълно с доказателства за руските загуби и издевателства над украинския народ, трябва да си много прост, за да не ги забележиш.
    Гледай реални сражения, не руската пропаганда за детски площадки и блокове в "освободените" територии.
    По големи лъжливи боклуци от руснаците няма, ама лъжат доста некадърно, щото са прости.

    Коментиран от #53

  • 34 Свети Путлер, Царвул на всички руснацита

    15 15 Отговор
    Великия стратег и икономист загуби войната на 27 февруари когато 3 дневния блицкриг се провали. От тогава здравата гази в лай...а и затъва все по-дълбоко. В момента се чуди как да излезне чист от там, но не става. Опрял е до затворници и бездомници за малоумната му война. Удавника се е хванал за сламка и чака чудо. Кой ще му помогне в неговия час на нужда? Може би ти, който биеш минуса на този коментар?
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 д ъъъ

    12 11 Отговор
    Джуджака рано или късно ще получи това, което заслужава. Посещение концерт на Кобзон.
  • 37 Киркор

    6 7 Отговор

    До коментар #27 от "Смешник":

    Ами ходи коментирай в свободна медия,какво търсиш тук??
  • 38 селянин

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "Ученият котка":

    Ела да ги разправяш тези на село,да размиваш хората!!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 онзи

    2 2 Отговор

    До коментар #11 от "Рони":

    Бухахаха......ха ха ха ха ха ха ха..........хи хи хи хи хи хи хи хи хи хи хи хи хи
  • 41 Златко

    10 8 Отговор
    скоро путин фалира,и нашите тролове остават без работа.
    може да им плащат с газ
  • 42 Анти-маймуна

    11 6 Отговор

    До коментар #31 от "небрежнев":

    Не е на Работническо дело, соросе. Лъжеш. Писмото е живо и здраво и днес. Става дума за писмото до приятеля му писателят Димитър Бочев, журналист по онова време в „Свободна Европа“, датирано 18-22.02. 1977, което е публикувано в сборника с документи „Аз съм той“ (1999). Това писмо, макар че стана обществено достояние преди 15 години, по необясними за мен причини не намери нужния отзвук и стои извън полезрението на близки, приятели, почитатели, разследващи и изследователи. А то дори само с факта, че е мислено и писано, както се вижда, в продължение на пет дни, говори красноречиво за значението, което Герги Марков е отдавал на застъпените в него тези.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Прозрял

    2 2 Отговор

    До коментар #11 от "Рони":

    Ами вземи си го в къщи, но ще трябва и да го обслужваш.
  • 45 Мице Прдески

    6 3 Отговор
    А вчера Сиромахов каза че българите са тъпи ганювци--.. ей мед ми капна на душата бе, ще гласувам за него.....
  • 46 Ученият котка

    5 10 Отговор
    Днес нито една армия в Европа не е освободена от печалната съдба на украинската армия. Доброволческият потенциал на европейските държави е изключително ограничен от демографски и бюрократични фактори.

    Коментиран от #50

  • 47 Алоуу

    10 5 Отговор

    До коментар #27 от "Смешник":

    За вас свободна медия е тази в която свободно можете да набивате лъжите и манипулациите си !! Но когато се изнесе нещо ,което не ви изнася, веднага вдигате врява!! По вече от жалки и смешни сте!!!
  • 48 Истината

    17 11 Отговор
    Руската армия винаги е била сбирщина от мародери, садисти и насилници!
  • 49 Констатирал

    4 4 Отговор

    До коментар #6 от "Уве Зелер":

    Сънища и халюцининации, само на село на пейката!!

    Коментиран от #58

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 боцко

    2 6 Отговор
    Потвърдено, ЕВРОИСТИНА!!! Най малко 7 чувака /панделиеви/ са присъединили по този начин към Авганците! Вервайте Дойче зеле ги знае тези работи! Справка - около Хаков!
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Редник Гъзибаров

    7 3 Отговор

    До коментар #33 от "байрактар":

    От Фейсбук може да научиш много "истини". Там се се раждат тъпани. Без изключение. И сега сме свидетели на поредния такъв.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Мемфис

    6 6 Отговор
    Е няма други такива сви.и! Да мобилизираш окупирани територии и да караш хората да се бият срещу братята си!
    ЕЙ за това краят на този подъл женим наближава съвсем скоро!
  • 56 Вие сте бунаци!

    2 7 Отговор
    Това е генеално !Така ще им изпълнят смъртните присъди без да си цапат ръцете!Ще прочистят страната от бандити.Защото като ги освободят те пак ще са бандити.А така еди затвор бандити по-малко.
  • 57 стоян георгиев

    6 9 Отговор
    Руската армия бе избита в украйна. Буквално избита затова сега се налага да набира хора от където може.затворниците имат 7 дневно обучение преди да идат на фронта.там им раздават патрони само в краен случаи и ги пазят да не избягат през цялото време.

    Коментиран от #60

  • 58 Уве Зелер

    1 2 Отговор

    До коментар #49 от "Констатирал":

    Абсолютно нищо не разбираш, ходи да чишкаш.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Моряка

    7 4 Отговор

    До коментар #57 от "стоян георгиев":

    Стянчо,малко по компетентни от тебе съобщават,че руската армия въобще не е излизала от казармите.Воюват милиции,доброволци,Вагнер и др..Вместо да четеш измишльотините на Денисчо,попрочети нещо от по сериозни хора-Боян Чуков,проф.Иво Христов,Георги Атанасов,Валентин Вацев.Махнш за малко конските капаци.И си размърдай мозъка,нали си минал през казармата,съобразявай.

    Коментиран от #61, #62, #64

  • 61 стоян георгиев

    3 4 Отговор

    До коментар #60 от "Моряка":

    кви имена ми даде,спрям тях денис е титан на мисълта.щом обаче за теб тия са капацитет и то умствен значи си много зле в което аз никога не съм се съмнявал.та делфин аз чета всичко включително и упоменатите от теб лъжци и на база прочетеното от мен ти казвам че русия вече няма професионална армия.тя е изтрепана.избити са десанчиците смазани са частите в дивизиите на гру,няма я морската и пехота.около 200 човека са извън строя ,основно професионални военни в тва число и много генерали и полковници.затова е и сегашната паника и страх.щото няма кои да ги замени.няма как да стане с подготовка от седмица на затворници или бедняци от периферията на русия.путин затова заеква и моли за мир.затова при разпадащ се фронт в харковска област няма подкрепления и помощ на обкръжените.после такива делфини като теб излизат и пеят тиририрамби.чети стрелков.всеки ден дава интервюта.запознат е и е заслужил много повече от боян чеков и компанията в русия.може да погледаш и останалите руски военни анализатори та също не са чак толкова безгръбначни като нашите буряти.та делфин тва което писах преди 7 месеца се случва .
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Пишман

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "Анти-маймуна":

    Преживяхме СССР,ама пак сме в съветски съюз само че европейски!Планови "икономии",дефицит на стоки,инфлация и недай боже глад и режим на тока!Пак сме страна в конфликта, а пропагандата е на такова ниво че едновремешните комунисти ряпа да ядат!Баба ви Урсула,елена Олаф и останалите останалите пишман лидери на ЕС изпълняват всичко наредено им от Вашингтон както навремето от Москва!Комунизмът не си е отишъл а възкръсва в някаква уродлива форма,по-зле и от китайската...
  • 64 Матрос

    1 3 Отговор

    До коментар #60 от "Моряка":

    Какви имена сериозно ли ,Чуков Муков хахаха
    Някакви тотално объркани рубладжии . Те руските пропагандисти видяха вече истината ,да слушаме тия умници ли хаха
  • 65 Пешо

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Пич":

    Само да кажа,,,,, в сащ цялата армия е от доброволци ...казват им професионални войници.
    + това ...не знам дали знаете...за леки провинения може да осъдят някой на затвор или служене в US Army. ..това е най-долното ниво на въоръжените сили на сащ. .... .всичко горе и въобще около войната е пропаганда.... и от едните и от другите.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 циган

    0 0 Отговор
    а то щото укрите нямат проблеми в армията, като още в началото си попълниха редиците с педофили :))
Новини по държави: