Last news in Fakti

21 Септември, 2022 05:55 1 771 6

Маки Сал осъди натиска върху африканските страни да изберат страна в конфликта в Украйна

  • африка-
  • война-
  • украйна-
  • русия-
  • маки сал

Африка не иска да бъде поле за нова Студена война, заяви председателят на Африканския съюз

Председателят на Африканския съюз Маки Сал заяви, че Африка "не иска да бъде поле за нова Студена война", намеквайки за натиска, който се оказва върху лидерите на континента да изберат страна във войната в Украйна, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Много африкански държави зависят до голяма степен от вноса на зърно от Русия и Украйна. В условията на недостиг на пазара руският външен министър се опитва да представи Запада като злодей, обвинявайки го за повишаването на цените на храните. Междувременно западните лидери обвиняват Кремъл, че цинично използва храната като оръжие и води завоевателна война в имперски стил.

Досега Африка остава донякъде неутрална по отношение на Украйна. Около 25 държави или гласуваха "въздържал се", или изобщо не гласуваха по резолюцията на ООН, която осъди войната в Украйна по-рано тази година.

"Дойдох, за да кажа, че Африка е понесла достатъчно от тежестта на историята; че тя не иска да бъде поле за нова Студена война, а по-скоро полюс на стабилност и възможности, отворен за всички нейни партньори, на взаимноизгодна основа", заяви Сал, президент на Сенегал, пред Общото събрание на ООН. "Призоваваме за деескалация и прекратяване на военните действия в Украйна, както и за решение чрез преговори, за да се избегне катастрофалният риск от конфликт, имащ потенциала да стане глобален", каза той.

Някои наблюдатели нарекоха усилията на Русия и Съединените щати най-силните лобистки кампании от времето на Студената война, когато континентът беше раздиран от опосредствани войни между САЩ и Съветския съюз, които се бореха за влияние.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Урюрвкос

    33 3 Отговор
    визи за участите на това събитие в ООНето получават тези които ще гласуват отстраняването на Русия от съвета за безопастност и включването на нови санкции. Този как е отишъл там.
  • 2 Гост

    45 5 Отговор
    Защо пак Русия трябва да дава зърно? Що не дадат САЩ - големите, щедри раздавачи на справедливост и демократични ценности? Постоянно тръбят пред целият свят, как помагали, как раздавали, как спасявали..... А се оказва, че раздават руско и украинско жито. Май щедростта на америте се оказва дайте да дадем.
  • 3 Недейте така

    23 1 Отговор
    Блестщо изказване на Маки Сал!!! Но очаквано и в тази новина се е промъкнал и подходящ журналистически "обяснителен" коментар: " В условията на недостиг на пазара руският външен министър се опитва да представи Запада като злодей, обвинявайки го за повишаването на цените на храните" - с намек, че африканците са недоразвити умствено и не могат да мислят правилно. А следващото изречение от статията би могло да се напише и така:"В условията на недостиг на пазара и наложени безумни санкции западните лидери цинично обвиняват Кремъл, че използва храната като оръжие и води завоевателна война в имперски стил." - Нали така? Но важното е, кой поръчва музиката!
  • 4 Геша

    7 0 Отговор
    Все още нищо не атакува, но отдавна трябваше да изтърбуши там всичко и да свърши .
  • 5 Долу ЕС

    9 0 Отговор
    14 африкански държави все още са принудени от Франция да плащат колониален данък за ползите от робството и колонизацията.Осем от 10-те страни с най-ниски нива на грамотност в СВЕТА сред възрастните са във франкофонска Африка. именно: Бенин (40%), Буркина Фасо (26%), Чад (34%), Кот дИвоар (49%), Гвинея (29%), Мали (23%), Нигер (29%) и Сенегал (42%).

    Този „невероятен“ резултат е постигнат след повече от 150 години френска колонизация!

    По време на почти 200-годишната френска колонизация в Африка и Азия, Франция е изградила само ЕДИН университет в своите колонии.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.