Last news in Fakti

21 Септември, 2022 17:35 1 881 22

Затопляне! Китай смекчи реториката си по отношение на Тайван

  • китай-
  • тайван-
  • тайвански проток-
  • си дзинпин

За втори път през последните седмици китайските военни отбелязаха преминаването на американски военен кораб през Тайванския проток, без да го нарекат провокация, както направиха по-рано тази година

Затопляне! Китай смекчи реториката си по отношение на Тайван - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Китай днес смекчи реториката си по отношение на Тайван, като заяви, че е неизбежно самоуправляващият се остров да премине под негов контрол, но добави, че ще насърчава усилията за постигане на това по мирен път, съобщи Асошиейтед прес.

Коментарите последваха неотдавнашните изказвания на президента Джо Байдън, че САЩ ще защитят Тайван, ако Китай нахлуе, и бяха направени ден след като американски и канадски военни кораби преминаха през Тайванския проток. Изразената позиция не изглежда да е сигнал за промяна в политиката, а опит за успокояване на обстановката на няколко фронта в навечерието на голямото заседание на управляващата комунистическа партия следващия месец, отбелязва АП.

"Бих искал да повторя, че сме готови да се стремим към перспективата за мирно обединение с най-голяма искреност и максимални усилия", заяви Ма Сяогуан, говорител на правителството за Тайван, когато бе попитан за нарастващите опасения, че Китай може да прибегне до сила.

На пресконференция по тайванския въпрос Ма не използва думата "сила“ в отговора си, както е правил в миналото. Вместо това той заяви, че Китай ще предприеме "решителни мерки“ срещу всякакви провокативни действия от страна на Тайван или неговите международни поддръжници.

Той заяви, че Китай ще провежда повече политики за подпомагане на Тайван, ще подчертае ползите от интеграцията с Китай. "Родината трябва да бъде обединена и със сигурност ще бъде обединена", каза Ма, като нарече това "историческа тенденция, която никой не може да спре".

За втори път през последните седмици китайските военни отбелязаха преминаването на американски военен кораб през Тайванския проток, без да го нарекат провокация, както направиха по-рано тази година. В тази връзка говорител на китайското министерство на отбраната заяви, че военните решително ще защитават националния суверенитет и териториалната цялост.

Говорителят на китайското външно министерство Ван Уенбин беше по-прям и обвини САЩ, че разпалват проблеми и се обединяват с други държави, за да оказват натиск.

Изявление на ВМС на САЩ гласи, че вчерашната преминаване на американски и канадски бойни кораби през Тайванския проток „демонстрира ангажимента на Съединените щати и нашите съюзници и партньори за свободен и отворен Индо-Тихоокеански регион“.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Краварчо

    4 14 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Кинезите и латиносите взеха Калифорния.

    Коментиран от #5

  • 3 САЩ...... НАЙ МОГЪЩИТЕ

    15 6 Отговор
    Им издърпаха ушите....
  • 4 Хахаха

    19 8 Отговор
    Другарят Си разбра, за разлика от Путин, че повече а невъзможно с окупация да присъединяваш територии и народи.
    Сега другарят Си подготвя помощи с храни и друго за разпадналите се републики в Сибир в замяна на изгодно концесиониране в полза на Китай.
    Русия вече е мъртва.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ТаУмВзе

    11 7 Отговор
    Китай се готви да вземе Сибир.

    Коментиран от #16

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Хан Аспарух

    13 5 Отговор
    Китай иска по примера на Русия да анексира чужди територии. Но Тайван иска да си остане свободна и независима държава. Населението и държавата Таван са твърдо против някакво обединение с комунистически Китай. Наистина САЩ са държавата която успешно защитава международния правов ред, свободата и демокрацията. Време е запада да даде урок на Русия и авторитарния режим на Путин.

    Коментиран от #13, #20

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Хахс

    6 0 Отговор
    Бая налъми има тук нали другия месец е конгреса за избиране на Си за още 5 години, като мине конгреса да не стане ама какво стана, толкова заблуден народ има в тая държава, че няма на къде

    Коментиран от #14

  • 12 всичко е за пари

    4 0 Отговор
    тайван е производителят на матрици.това иска Си.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Иванов

    2 2 Отговор
    Аз не разбрах след толкова поданици как точно китай е смекчил тона
  • 16 ТаУмДаде

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "ТаУмВзе":

    Др. ТаУмЗе, ами обади му се и дай акъл на др. Путя да изпревари китайците,
    Какво чакаш, свърши нещо полезно, вместо да тролиш!
  • 17 Райхсвер

    5 2 Отговор
    Другарят Си се оказа по-умен от црвула Путя, който ще свърши на въже.
  • 18 Гост

    1 3 Отговор
    Краварите само плашат.Чудя им се на Китайците как така се оставят да ги командват.Знаят много добре че руските кинжали ще потопят краварския флот.А може би защото 90% от стоките на запад и сащ са китайски.

    Коментиран от #21, #22

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Роко

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Гост":

    Произведени са в Китай стоките но не са китайски.
  • 22 Роко

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Гост":

    То и китайската армия и оръжия са са БЕЗАНАЛОГОВИ като руските
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания