Тема: Украйна

21 Септември, 2022 21:47 8 396 263

Ако Путин изобщо успее да събере 300-хилядна армия, ще я прати на смърт

  • владимир путин-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • мобилизация-
  • руска армия

За Путин е рисковано да раздаде оръжие на едно население с неясно отношение към войната

Ако Путин изобщо успее да събере 300-хилядна армия, ще я прати на смърт - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Русия мобилизира 300 хиляди запасняци за войната си. Дори и да ги събере, това надали ще ѝ осигури успех. Има поне шест причини за тази скептична прогноза, пише "Свободна Европа".

Пише се с „г“ и не е грешка - „Не“ на могилизацията“. Това е лозунг, роден във вторник вечерта. Играта на думи идва от руското „могила“, което на български е „гроб“. С цялото възклицание Центърът „Весна“ иска да каже, че частичната мобилизация, която Путин обяви за Русия, ще доведе войниците именно до гроба, а не до нещо друго. Авторите призовават към синхронни протести из цяла Русия, които да започнат в 19 часа. Но да се върнем на Кремъл.

Още новини от Украйна

Какво казаха Путин и Шойгу

Президентът на Русия Владимир Путин обяви в сряда „частична мобилизация“ за руснаци, която започва още същия ден. Веднага след него министърът на отбраната Сергей Шойгу даде основния детайл: свикват се 300 хиляди души. По думите на Путин това ще са само военни от запаса, предимно такива, които са отслужили и имат опит и военни специалности. Той каза, че мобилизираните ще бъдат обучени допълнително за нуждите на „специалната военна операция“.

Путин не е обявявал военно положение. Той на два пъти уточни, че мобилизацията е частична. Шойгу добави, че „пълна“ мобилизация би отговаряла на 25 милиона души.

Голямо бързане

Всичко стана много бързо, за часове. Във вторник следобед руските окупационни власти в 4 украински области казаха, че още на 23 септември започват да провеждат референдуми за директно присъединяване към Русия. Руската Дума ги одобри за минути. Парламентът в Москва дори прие наведнъж във второ и трето четене поправки в Наказателния кодекс, които предвиждат затвор за отклоняване от мобилизация и за предаване в плен. В цялата съветска и руска история никога не е имало подобни текстове, съобщи телевизия Current Time.

Тези поправки трябва да са били свръх спешни, защото в суматохата се намери руски депутат, който да твърди, че президентът Путин ги е подписал още преди те да бъдат гласувани на последното четене. За 18-19 часа във вторник беше предвидено изявление на Путин и Шойгу, но след четири часа чакане прокремълските медии съобщиха, че проявите им се отлагат за сряда. Така и стана.

С колко души Русия нападна през февруари

През есента на 2021 г. Русия беше струпала на границата с Украйна над 50 000 свои войници, които до началото на февруари 2022 нараснаха до около 150 000. Западни експерти и разузнавателни служби твърдяха, че тези сили са достатъчни за нападение над Украйна, но не и за удържане на територията, която силите биха завзели.

Когато руските военни по границата бяха вече около 180 000, Американският институт за военни изследвания и специализираното издание Janes Defense съобщиха, че Русия вече е натрупала военен потенциал, достатъчен за пълномащабна война. После смятането спря, защото започна самата война. Месеци по-късно Conflict Intelligence Team съобщи, че агресията е била извършена от около 190 000 души, като в това число не е влизал руският морски флот, нито авиацията.

Какво значи сега това „300 хиляди души“

Ако говорим само за число, 300 000 мобилизирани войници са достатъчни за подновяване на руските атаки, превземане на още територия в Украйна и трайното ѝ удържане в ръцете на Русия. Ако числото се добави към неизвестния брой вече воюващи руснаци, то означава извънредна мощ на руската армия в Украйна. Само че има няколко „но“ с голямо значение.

Първо: как тези войници ще стигнат до фронта

Украинската контраофанзива от края на август и началото на септември унищожи руски военни бази и пътища за доставки. Това доведе дотам, че руската армия е фактически разбита на три части, които не могат да се съберат, защото три реки с взривени мостове им препречват пътя. Основният железопътен възел за доставки през Купянск също беше унищожен. Украйна си върна териториите около Харков, през които минаваха и други доставки.

Според военния експерт Ян Матеев мобилизацията означава два начина на транспортиране. Първият е от родните места на бъдещите войници до места, близо до украинската граница. Вторият е от границата до самия фронт. Второто е силно затруднено заради украинската контраофанзива. А първото е неорганизирано и слабо контролирано в годините, казва той. Според него руската армия не е променяла начина си за транспортиране от Втората световна война досега. Това значи, че тя разчита предимно на железопътен превоз.

Второ: ако стигнат до фронта, колко време ще им отнеме това

Ако Русия следва обичайния ред за бойни операции, новите руски войници биха стигнали до фронта през януари, смята Руслан Левиев, основател на Conflict Intelligence Team. Той брои по следния начин – считано от днес, поне две или три седмици са нужни за мобилизиране на хората и събирането им по военни окръзи. Най-малко месец е нужен за поетапното транспортиране на толкова много хора до границата и оборудването и екипирането им.

Стандартният абсолютен минимум за обучение е още един месец. Следва трудният път до фронтовата линия. Но през това време войната продължава, а Украйна напредва. Левиев уточнява, че досега Русия е демонстрирала пренебрежение към стандартната подготовка за изпращане на фронта, така че тя би могла да изпрати и абсолютно необучени хора, щом ѝ трябва да стигнат бързо.

Трето: ако стигнат до фронта по-бързо, ще има ли с какво да воюват

Четирима военни експерти съобщиха във вторник и сряда, че новите мобилизирани няма да имат достъп до достатъчно бойна техника, а ако имат, тази техника ще бъде остаряла. Така смятат Юрий Фьодоров, Олег Жданов, Михаил Самус и Ян Матеев, интервюирани от екипа на Навални, телевизия Дождь („Дъжд“) и телевизия Current Time.

Липсата на техника не означава, че Русия няма такава, а че физически ще ѝ е трудно да я достави. Що се отнася до модерността на наличната руска техника, тя беше зле оценена още през май 2022 г. По ракетите, изстреляни тогава по Одеса и Николаев, стана ясно, че те са от старо поколение, което означава, че по-модерното въоръжение очевидно се изчерпва. Западните санкции, наложени на Русия, не ѝ позволяват да произвежда ново. В сряда експертите цитираха и друг пример: в момента бягащите руски войници изоставят на фронта танкове Т-62. Това означава, че танкът е модел от 1962 г., който е преходен между въоръжение от Втората световна война и по-ново време. Сравнително по-модерни са танковете Т-64 и Т-72, с които Русия навлезе в Украйна, но те или са свършили, или са в процес на свършване, каза Матеев.

Четвърто: колко воюващи руснаци са загинали

Руският военен министър Сергей Шойгу съобщи, че досега Русия е загубила близо 6000 души във войната в Украйна. Броят е силно занижен, но никой не се наема да твърди кое е вярното число. Косвени данни сочат, че убитите руснаци са най-малко 50 000. Толкова компенсации са сметнати от Министерството на финансите за нуждите на руския държавен бюджет, твърди военният експерт Олег Жданов.

Олексий Арестович, който е съветник на украинската президентска администрация, твърди, че щом сега се търсят 300 000 души, значи убитите руснаци трябва да са между 100 000 и 150 000, „по-скоро второто“. Той намеква, че за Русия биха били достатъчни и само 150 000 нови военни на фронта, но тя очевидно е сметнала, че поне толкова ще бъдат и без това убити, затова се застрахова с „двоен комплект“.

Пето: колко хора биха се съгласили да воюват

Руската армия нападна Украйна в условията на пълно информационно затъмнение вътре в Русия и разнобой на западните експерти по въпроса дали Русия наистина ще нападне или само плаши. Новите мобилизирани ще бъдат от хората, които имат много повече информация, колкото и да им ограничават достъпа до нея. Те виждат ковчезите на воювалите, инвалидите по улиците и репортажите от фронта в достъпния им Телеграм. Те знаят, че никой не ги чака с радост, а с ново западно въоръжение. Има свидетелства на руснаци, избягали от фронта, които разказват, че не са имали храна, облекло, обувки и оръжие.

Това възпиращо ентусиазма знание очевидно е било предвидено от властите, след като Москва първо внесе поправки в Наказателния кодекс за отклоняване от мобилизация и за предаване в плен, а чак след това обяви, че предприема частична мобилизация. Руските войници са обречени да загубят в тази война, смятат повечето западни анализатори. Аргументът е следният: те нямат мотивация да воюват, за разлика от украинските войници, които много добре знаят защо са готови да рискуват живота си - защото това е тяхната земя, която сега е заграбена.

И най-вече шесто: защо Кремъл се бавеше досега

За шест месеца война експертите са се питали много пъти защо Русия не мобилизира повече хора. Този въпрос започна да се повдига още в края на март, когато Русия изтегли своите войски от северните райони на Украйна и каза, че иска да се съсредоточи върху „освобождаването“ на Донбас на Изток.

Историята се повтори в много по-малки мащаби и в следващите месеци – за да укрепи един фронт, Русия не вкарваше нови войски, а изтегляше войници от друг фронт. Този факт подпомогна планирането на украинската контраофанзива – Киев подмами руските части към района на Херсон, а всъщност удари района на Харков, откъдето си бяха тръгнали най-боеспособните части. Останалите се разбягаха.

Кремъл отдавна знае, че му трябват подкрепления, твърди съветникът на украинската президентска администрация Олексий Арестович. Според него хората не са били мобилизирани не за друго, а защото за Путин е рисковано да раздаде оръжие на едно население с неясно отношение към войната. Това оръжие може с лекота да бъде насочено срещу руските власти, вместо към Украйна, смята Арестович.

Автор: Татяна Ваксберг

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 144 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ротшилд

    67 130 Отговор
    Путин да се маха от Русия и да идва евреина Ходорковски. За да може хората да са свободни и да имат демокрация.

    Коментиран от #115

  • 2 Тц тц

    84 119 Отговор
    Хаймарса ще ги направи на кьопоолу.
  • 3 Хехе

    115 131 Отговор
    Стотици хиляди мъже се върнаха в Украйна първите дни за да воюват.Стотици хиляди руснаци хукват към границата да бягат след мобилизацията.От сутринта са продадени хиляди самолетни билети.А познайте кой ще победи в тази война.

    Коментиран от #22, #23, #38, #44, #111, #151

  • 4 Кънчев

    52 14 Отговор
    Ж видим...
  • 5 БСП на Бунището

    73 87 Отговор
    Дорогие товарищи,обръщайте танковете и поехали към Масква.....Навоевалис!!!

    Коментиран от #25

  • 6 Хахах

    53 74 Отговор
    Хахахах до година с Беларус. Важно е да се крвпи режима и "българите " русофили да му се радват. Хаххахаха

    Коментиран от #77

  • 7 Ротшилд

    47 78 Отговор
    Четете Свободна Европа и репортажите на ЦРУ, за да знаете Истината за Русия.
  • 8 Гггггх

    91 46 Отговор
    Ето как жител на Харковска област говори за президента на Украйна. Тя трябваше да избяга от киевския режим в района на Белгород. Сега тя временно е в палатков лагер.
    Зеленски... проклет да е, до пето коляно, неговите деца, внуци и правнуци, защото той, съществото, беше избран, защото нямахме избор: Порошенко той... и в крайна сметка какво, той доведе страната до.....
     Видео
  • 9 Помак

    67 48 Отговор
    ...да изпратиш 300 иляди на смарт...много книги са чели укрете и техните ..е- чи -Западя ....укр са близо 1 милион срешту 100 хиляди руски...руските ..зафзеха палавин Укр...!...сега ште я заличат
  • 10 Хахаха

    118 41 Отговор
    Не можете ни ден без Путин и без Русия? Вас какво ви касае, какво става в Русия? Какъв душевен порив да стоиш и да плюеш по Путин и Русия в името на нещо, към което нямаш никакво отношение. Освен предателската си същност.

    Коментиран от #17, #112, #117

  • 11 Ротшилд

    30 85 Отговор
    Новият световен ред може да спаси Русия от диктатора Путин. Хората ще са свободни да си избират пол 365 дни в годината като в нормалните държави.
  • 12 МирО

    104 48 Отговор
    Покрайнината вече я няма, тия тъпи урки вместо да премахнат джуджето-наркоман и фашистката му хунта от Киев, решиха да дразнят Мечока - резултатът ще е много избити уркофашаги - Господ да ги прости.
  • 13 Путин Владо

    19 63 Отговор
    Путин нападна Украйна Украйна с 80млн войници на Русия и още милиони войници на Пхенян , Техеран и Пекин, сега вече търсят помощ от луната пхри лунните мисии да е останал някой руснак или китаец който е направил колония на Луната и на Марс
  • 14 Хихихи..

    54 21 Отговор
    Що не съберете по-голяма? Той със 140 000 срещу около 900 000 ваши ви прави на луди,вие само охкате и се оплаквате.. Ами стреснете се де!
  • 15 Краварски измислици

    65 37 Отговор
    Студено ли ви е вече, е нищо още по студено и гладно ще ви става, но пък ревете за Путин!

    Коментиран от #59

  • 16 Главен Москвич

    77 24 Отговор
    Те досега толкова украинци и наемници на курбан станаха, а не пишете...що тъй?
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Тил Линдеман

    7 3 Отговор
    Майн херц брент! Тъ-тъ-тъ.Тъ-Тъ-тъ-Тъ,тъттътъ
  • 19 Ленин

    30 14 Отговор
    Дреме му на Путин на сайдера със този овчи народ.
  • 20 Червената Соня 🇻🇳

    49 25 Отговор
    Колко елементарна, наивна статия.
    Никой няма да се занимава и бие с украинците.
    Пускат Тактическите снаряди, чакат пет минути и продължават напред.

    Коментиран от #26, #203

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Хе-хе

    63 17 Отговор

    До коментар #3 от "Хехе":

    Ама като гледам колко избягаха от Украйна в Европа, хич не ми се вярва много да са се върнали да воюват.
  • 24 Змей БГ

    48 18 Отговор
    Знаете ли, че на Де.нис прякора му е Самосвала. Толкова е широк отдолу, че често му се случва да прави спонтанно разтоварване на чревния тракт на най-неочаквани места.
    А сега ме изтрий, соростяга, хе хе.

    Коментиран от #29

  • 25 6 клас

    23 8 Отговор

    До коментар #5 от "БСП на Бунището":

    пише се разворачивать, неук центосъбирач..
  • 26 Кольо от гара Искър

    7 7 Отговор

    До коментар #20 от "Червената Соня 🇻🇳":

    Пускат,котлона да готвят! 😅😅😅😅
  • 27 дедо

    60 21 Отговор
    какво ви е направил Путин не разбрах? Не е давала Русия евтина газ или пертрол....аре сега чекайте Нато и Сащ да ви дават да разберете къде акат гладните.....
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Бай Курти,НЕЖЕНЕН

    25 5 Отговор
    Тука са се събрали кварталните пиянки,редовните досадници и аутсайдери!Свършете нещо полезно,лентяи такива!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Иван

    21 4 Отговор
    На български "гроб" е германска фондация.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Това е"Руския мир"който води до война

    25 25 Отговор
    Я да видиме сега, след като Путин имаше 80% одобрение всред руснаците преди да реши да мобилизира 300хилядна армия за да я прати на смърт, сега на колко процента одобрение от руснаците вече ще се радва..??!

    Коментиран от #42, #55

  • 36 Иван

    16 4 Отговор

    До коментар #28 от "стоян георгиев":

    Не е Грузия, а е Джорджия.
  • 37 стоян

    28 34 Отговор
    Много точна статия - дано и путинофилите я прочетат преди да плюят по автора - жалко за руските мъже които ще умрат за кефа на путин
  • 38 Хахаха

    21 9 Отговор

    До коментар #3 от "Хехе":

    Само това ли е ? Едно и също пишете в няколко вариации. Добре: бягат, умират, протестират ..А теб какво те сърби? Отивай да печеш чушки, таман е сезонът вече.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Да,бе

    44 13 Отговор
    Джамбаз,не събра ли пари за смяна на пола,бе?То бива да не се харесваш,но твоето минава всякакви граници.Путин ли няма да събере армия или наркосмъркача,дето мъжлетата му са на Златни пясъци...Иначе умират за осрайна,ни някак отдалече.

    Коментиран от #101

  • 41 Мдааа

    26 32 Отговор
    Русия се събуди! Започнаха сериозните протести в Русия, хората скочиха! Гледайте, по новините вече дават от площадите. Над 1000 вече арестувани! Руснаците се събудиха от сън, никой не иска да ходи да воюва!
  • 42 Иван

    5 5 Отговор

    До коментар #35 от "Това е"Руския мир"който води до война":

    Пак на толкова.

    Коментиран от #47, #98

  • 43 ..........

    12 22 Отговор
    HIMARS ATACMS... обичаме мобилизираните храбреци...те са смисъла на нашият живот...
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Скоросмъртница

    34 7 Отговор
    Жамбаски, отивай да си лягаш вече, жалък си.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 стоян георгиев

    15 29 Отговор

    До коментар #31 от "Хахаха":

    абсолютно бурят.лично проверих.гледах репортажите от финландската граница.жестока работа бурят.потдръжниците на путин бягат към гнилия запад ,подобно на теб и останалите български боряти.в москва пък ги бииват мило мило щото нещат да ги мобилизират.митинга поне в москва не беше малък,но и ги биинаха добре.нека продължават да подкрепят путлер,тои ще ги оправи с бои глад и трепане.докато не рипне тоя руски народ така му се пада.

    Коментиран от #54, #174

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Натряскай Маяко

    6 2 Отговор

    До коментар #45 от "Змей БГ":

    Отивай мама да ти сипе ядене! Късно стана!

    Коментиран от #61

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Русия тази зима ще стопли ЕУ

    24 11 Отговор
    С БЕЗПЛАТНА ЯДРЕНА ЕНЕРГИЯ САМО ТРЯБВА ДА СЕ ЛОВИ ДОКАТО ФЪРЧИ

    Коментиран от #56, #83

  • 53 Котка ученият

    13 2 Отговор
    Сталин можеше да предвиди всяка дума на Гьобелс.
  • 54 Змей БГ

    18 5 Отговор

    До коментар #48 от "стоян георгиев":

    тои ще ги оправи с бои

    Какви бои бе, индус, блажни или постни?

    Коментиран от #69

  • 55 Иван

    18 6 Отговор

    До коментар #35 от "Това е"Руския мир"който води до война":

    И българските Ханове и Царе са водили войни, чалгаджийско говедо.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 007

    12 30 Отговор
    Идва краят на рашистан. Снежната топка тръгна.
  • 58 Ха,ха,ха

    34 12 Отговор
    Жална им майка на бандеровците. Сега ще разберат кон боб яде ли. Натовци нещо се объркаха, започнаха да пелтечат.

    Коментиран от #64

  • 59 Такива

    4 11 Отговор

    До коментар #15 от "Краварски измислици":

    като теб скоро време ще бъдат заклети евроатлантици, понимаеш рускаорке, и ще са най големи фенове на лгбт , ха ха
  • 60 ПомакНещадтенГейДжамбазов

    20 6 Отговор
    Не е сигурно, че ще доживееш да видиш това.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Димов

    30 7 Отговор
    Денчо, а замислял ли си се изобщо, че запасняците няма да бъдат пращани зад граница, а само ще пазят страната отвътре, докато редовната армия бъде изнесена, за по-сериозни офанзива?

    Коментиран от #70

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 КИТАЙЦИТЕ ЩЕ ЗАГУБЯТ ПАЗАРИТЕ

    9 10 Отговор

    До коментар #58 от "Ха,ха,ха":

    КАТО ИЗГОРИ ЕУ И ПОЧНАХА ДА ВИЯТ НА УМРЯЛО РУСИЯ ДА НЕ ПОЧВА С ЛОШОТО
  • 65 Верно ли

    29 13 Отговор
    Със 150 000 руснаците направиха дран паран 900 000 укро и НАТОвци барабар с военщината им и стотиците милиарди за война. Представете си какво ще стане с 300 000 руски воини?!

    Коментиран от #78, #252

  • 66 Кремълски идиот

    20 27 Отговор
    Биомасата в Русия започва да осъзнава че да избираш най-простото милиционер да води държавата е гибелно. Докато воюваха еленовъдите и гинеха като мухи, нещага се търпяха, на като опря до московчани, май ще предпочетат да извадят плъшока от бункера и да го разчкнат на червения площад.

    Коментиран от #97, #199

  • 67 Червената Соня 🇻🇳

    19 14 Отговор

    До коментар #28 от "стоян георгиев":

    Предлагам всички Фоби и "патриоти" да ги пратим на протестите в Москва, а после и на фронта да помагат на "братята" си укринци 😄😄😄
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 стоян георгиев

    12 17 Отговор

    До коментар #54 от "Змей БГ":

    бурят нека се разбрем аз съм българин патриот.националните предатели дето се трансформирахте в буряти сте вие.има и ндуси сред вас ,но пак буряти.всеки страхливец,пияница и мързел е фен путин.тои и такива си търси.лесно да ви манипулира ограбва и изписва.

    Коментиран от #79

  • 70 Змей БГ

    19 4 Отговор

    До коментар #62 от "Димов":

    Димов, как да се замисли джамбазнята, като няма с какво. С подгърбието не става.
  • 71 АбеСмешник!

    36 14 Отговор
    Русия има 1 280 000 редовна армия,която е до момента непокътната.Частичната мобилизация била провал????Къде видяхте провала.Аз виждам след референдума,че Русия ще се уголеми с още територия и население от Украйна.Това ли е провала.А после следва Одеса и Киев ще е за дерсерт.Досега руснаците се опитваха да спазват законите за "ВОЕННА ОПЕРАЦИЯ",а след референдума ще има "Законите на Войната".Тотално уинищожение на всеки,който им се изпречи на пътя а на пуделите от Европа,които се правят на донори на мръсната зелена фанелка ще им се напълнят памперсите,само при мисълта,че може да ги обвинят като участници във воната срещу Русия.

    Коментиран от #253

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Никой не заплашва Русия, а

    18 21 Отговор
    Тоя застрашава СВЕТА, диващина отвратителна
  • 75 Радев....

    11 1 Отговор
    Сега мен ще ме питат в Брюксел за позицията ми за мобилизацията и референдумите в окупираните територии...ще им отговоря...че ще си счупя ръката.
  • 76 Боя настана да се готвят КАМИКАДЗЕТАТА

    6 9 Отговор
    САЩ пробват спътник камикадзе срещу ядрени ракети

    Коментиран от #113, #128

  • 77 Мда,

    7 5 Отговор

    До коментар #6 от "Хахах":

    Всичко това е да си крепи режима тоталитарно-олигархичен
  • 78 Путинодебил

    14 18 Отговор

    До коментар #65 от "Верно ли":

    Е те повечето от тези 300000 драпат да избягат от просия! Та не знам какво толкова ще направят с тази мотивация. Ти ми изтлеждаш по мотивиран и смел , ама на чужд гръб, като идола ти в бункера.
  • 79 Змей БГ

    19 5 Отговор

    До коментар #69 от "стоян георгиев":

    Е какъв българин си ти, като не можеш да пишеш на български.
    Или си индус, или хохоль.
    За твое сведение Неда Украден не е украйнка, както и Софка Маринова не е българка.
    А между другото ти плати ли си тока?

    Коментиран от #87

  • 80 Аноним

    16 10 Отговор
    100хиляди урки фира заради зеленски пишете това гаражна медия
  • 81 стоян георгиев

    10 17 Отговор

    До коментар #72 от "В.В.П.през К@ра ми е за ЕС..":

    пиши на беларусите че ще ги удрят с атомни бомби да пият йод.киев е на 60 км от беларус.лукашенко предполагам ще е много щаслив след подобен удър..може и по харков да ударите ,тои е на 40 км от границата с русия.белгород и воронеж така или иначе не са добри руснаци и ще е по добре да ги няма.да си останете само бурятите.хахахахахахахаха.
  • 82 Митрофанова

    10 13 Отговор
    Никой да не е посмял да си чупи ръцете и краката...всички на фронта...за всички груз 200 и победа.
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 депутинизация с пълна сила

    6 10 Отговор
    Зеления чорап заклейми ли идиотизмите на путя или приклекна с подходащата си телесна част на североизток?
  • 85 МИКРОСОФТ СЕ БИЕ С ХЮАВЕЙ

    5 17 Отговор
    ТАМПА, ФЛОРИДА

    Базата на ВВС на САЩ „Ванденбърг“ в Централна Калифорния скоро не е виждала такова меле от висши фуражки и журналисти. Поводът бе изстрелването на най-новото космическо оръжие на САЩ, наречено спътник убиец на ядрени ракети. Мишени на сателита ще стават ядрени бойни глави на междуконтинентални балистични ракети от типа на руските „Топол“. Космическият прехващач с голям обсег набелязва целите си и ги унищожава с таран – блъска се директно в тях

    Коментиран от #96, #141, #249

  • 86 Отряд ",, Чавдар,," 🇧🇬

    26 21 Отговор
    Само 8т България сме над 10 000 души готови да защитаваме Русия. Българите помним кой ни е освободил и помагал винаги, а колабороционистите не помнят които пак продадоха България в робство на западните импералисти.

    Коментиран от #91, #94, #99, #100, #167, #239

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 стършела

    11 10 Отговор
    надай се Кольо на зелена трева... при Русите отказване няма
  • 89 Голем смех

    11 12 Отговор
    Я, за по преко, мобилизираните вместо за фронта да заминават директно при Кобзон. Концерт, музика, ще им бъде интересно.
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Готови ли сте да заминете?

    10 14 Отговор

    До коментар #86 от "Отряд ",, Чавдар,," 🇧🇬":

    С бастуните и ченетата? Я се завий с кирливия юрган, че застудя...
  • 92 Малиййй

    19 9 Отговор
    Значи укрите ще мобилизират жените, че и бременните даже... говори се, че ако не стигнат ще се мобилизират и ИНВАЛИДИТЕ!!!!!
    "Министерството на отбраната на Украйна обяви началото на мобилизацията на женското население на възраст от 18 до 60 години от 1 октомври 2022 г. Само доброволно и само представители на определени специалности, казаха в Киев. Списъкът с "отделни" специалности обаче е толкова внушителен, че в него попадат почти всички възможни."
  • 93 Димов

    22 10 Отговор
    Ако стигнели до фронта, дали щели да имат с какво да воюват? Абе, спри се бе, момче! Пародийните ти изяви придобиват трагични характеристики. Русия не чака САЩ и ЕС да й пратят оръжия. Не чака поредната закъсняла пратка, че да раздава по 10 патрона, както са раздавали украинците на чуждестранният легион.

    Коментиран от #146

  • 94 ка путин

    11 7 Отговор

    До коментар #86 от "Отряд ",, Чавдар,," 🇧🇬":

    Това е чудесно! Кога тръгвате, да ви помогнем с пътните? Да има някква надежда и за нормалтите българи тук.
  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 НАСА

    6 1 Отговор

    До коментар #85 от "МИКРОСОФТ СЕ БИЕ С ХЮАВЕЙ":

    Ударите в космоса са с такива скорости че разрушават и двата обекта на момента
  • 97 Хихи

    6 3 Отговор

    До коментар #66 от "Кремълски идиот":

    При тях милиционер, при нас фатмак. Не по врат, а по шия...
  • 98 Това е"Руския мир"който води до война

    12 12 Отговор

    До коментар #42 от "Иван":

    Едва ли толкова, след масовите протести срещу Путин в редица руски градове само за последните няколко часа и които сега започват , а утре ще са още повече и в други градове...!!!
  • 99 Братя Българи да се мобилизираме

    13 10 Отговор

    До коментар #86 от "Отряд ",, Чавдар,," 🇧🇬":

    1000000 милион и да преметем ЕВРОПА от меките Американски китки
  • 100 стоян георгиев

    9 10 Отговор

    До коментар #86 от "Отряд ",, Чавдар,," 🇧🇬":

    днес да няма сбирка на драмсъстава 75 плюс ?направо ме уморихте от смях.отряда чвдар хахахахахаахахах,хохоххо.инвалидни столове раздават ли на позициите или си идвате с тях от вкъщи?хахахахахахахах!

    Коментиран от #106

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Димов

    17 14 Отговор
    Колко хора биха се съгласили да воюват? Ей това, като го прочетох и се убедих, че пише човек, който никога не е бил в казарма и който изобщо не познава руският манталитет, бит и култура. Това не са ти щатите, алоооо! Тук не се записват само доброволци на заплата. Какво да ти обяснявам, като познанията ти за света са базирани единствено на холивудските продукции?
  • 104 Читател

    15 14 Отговор
    Много е изостанала руската психиатрия. Дълго врене е служила на КГБ и ФСБ. Путин е трябвало да го приберат отдавна, а той станал президент.
  • 105 Голем смех

    19 18 Отговор
    Най-смешната армия. Сегашните им солдати са облечени като клошари, а тия 300 хиляди сигурно ще воюват по анцузи и с маратонки посред зима. Безизходицата за путлер е тотална...
  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Копейкин...

    12 4 Отговор
    Аз не подлежа на мобилизация, имам амнезия...не помня курса на еврото спрямо долара, паунда и швейцарският франк.
  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Хахаха

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Хехе":

    Ти ще победиш. Познах ли? Толкова усилия от дивана си полагаш...
  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 Димов

    29 9 Отговор

    До коментар #1 от "Ротшилд":

    Момчета и момичета..... И каквито там сте се самоопределили. Молете се час по-скоро да приключи тази война, че блъфирането на запада не означава, че и изтока блъфира. Едните са големи на приказки, другите не си играят на приказки. Едните нападат и се репчат на козари, другите метат наред. Едните ще мръзнат назима, другите вече пуснаха парното. Но, на едните сега ще им пратим още няколко милиарда, че да чакаме още осем чертежа.
    Войната е зло, отнема животи, а за вас всичко е като игра на шах, между два цвята фигурки. САЩ нямат работа в Украйна. Замисляли ли сте се?

    Коментиран от #124, #131, #219

  • 116 стоян георгиев

    8 9 Отговор

    До коментар #106 от "Змей БГ":

    аз не съм интересен .обясни сега кои ти даде идеята да си кръстите отряда чавдар?и как ще завладете българия.имате ли суха храна и медицински персонал като ви падне захарта да ви помагат?хахахахахахаха.

    Коментиран от #142

  • 117 Хохохо

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "Хахаха":

    "...към което нямаш никакво отношение"

    Я пак помисли.
  • 118 какая каша

    7 2 Отговор
    ТРИСТА ХИИ ще чакат пред ВКУСНО И ТОЧКА!
  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 Дийп Пърпъл

    14 12 Отговор
    +300 000+ Бог да ги прости !
    В Украйна ще оставят своите кости !

    Коментиран от #126, #133, #136

  • 122 Фариарт

    7 2 Отговор
    Всичко върви по план.!!!
    Какъв е планът??? Това е върховният въпрос.

    Коментиран от #135

  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 128 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 129 Димов

    11 4 Отговор

    До коментар #124 от "Антируснак":

    Пак ли трябва да ти се обяснява началото на проблема, от 2014? Колко пъти, още? Толкова трудно ли схващате бе, грантченца?
  • 130 Хахаха

    9 1 Отговор

    До коментар #124 от "Антируснак":

    Теб това не се касае. Ти нямаш отношение нито към Русия, нито към Украйна. Чушки печи.
  • 131 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 132 Повиквателна до редник Копейкин

    8 6 Отговор
    Да се яви във втори военен окръг в Москва.
  • 133 Фариарт

    3 0 Отговор

    До коментар #121 от "Дийп Пърпъл":

    Смоок ин да уотер, фаяр ин да скаи
  • 134 Ицо

    1 0 Отговор
    Да бе това да не е турска армия
  • 135 Димов

    12 4 Отговор

    До коментар #122 от "Фариарт":

    Така и не стана ясно, какви са целите на тази война, че да се разбере когато са постигнати? Там воюват САЩ срещу Русия, както беше във Виетнам, както беше и в Афганистан.
  • 136 Хахаха

    6 11 Отговор

    До коментар #121 от "Дийп Пърпъл":

    Ако трябва ще оставят. В България руснаците са оставили десетки хиляди своите кости. Такава е мисията на Русия.....
  • 137 Преминаващ оттук

    17 10 Отговор
    300000 човека знаели някой колко дивизии са.
    На комика ще му се стъжни.
    Руската мечка излиза от бърлогата и нищо няма да я спре.
    Жалко е за украинският народ, че загива и е използван само за маша от престъпниците покрай наркомана.
    За българските паркетни генерали какво да мислим. Никой от тях не излезе да коментира думите на Путин.
  • 138 Румпелщилцхен

    21 5 Отговор
    Путин започна с под 200 000 армия а сега ни обясняват, че ако стане 500 000 ще загуби?
    Някой обаче яко се тресе от страх от развитието на събитията.

    Коментиран от #154, #156, #158

  • 139 Сатана Z

    6 4 Отговор
    "Тоз ,който падне в бой за Свобода
    Той не умира"
    За да го има Руският свят,трябва да се дадат свидни жертви.

    Z
  • 140 Позор 404

    6 4 Отговор

    До коментар #128 от "Ерор 404":

    Какъв спътник те гони, лазерна технология, горящ лъч, или може би вашата ракета е по бърза от светлината!?

    Коментиран от #155, #201

  • 141 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 142 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 143 Димов

    12 3 Отговор

    До коментар #131 от "стоян георгиев":

    Стоенчо, ха да сме живи и здрави, батьовото, па да видим зимъска, кой как си е правил сметката, че ЕС вие на гладно и без да са във война, само от санкциите, които си самоналага, пък уж били срещу Русия. Не подценявай противника. Всички пораженци са допуснали тази грешка.

    Коментиран от #177

  • 144 Aлфа Bълкът

    10 9 Отговор
    И аз сега гледах клипове от границата на Русия с Финландия. Смятайте, че жителите на Москва и Санкт Петербург са тръгнали до 2ч след обявяването на мобилизацията. Тази седмица ще е голямо изнасяне.
    Да видим дали ще има кураж да прати военни да ги връща?

    Коментиран от #153, #159

  • 145 Кой

    0 0 Отговор

    До коментар #123 от "Малиййй":

    Е тоя Герги Марков . Дайте инфо за тоя Герги . Явно е голям умник .
  • 146 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 147 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 148 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 149 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 150 Хахаха

    6 0 Отговор

    До коментар #147 от "Хохо секса":

    Аха. Загубил е. И още ще загуби. И? Олекна ли ти?
  • 151 Голем смях

    10 6 Отговор

    До коментар #3 от "Хехе":

    Опашката на границата с Финландия е ...50 км. Подобно е положението на всички граници ,където пускат още орките.
  • 152 Нинова....

    6 2 Отговор
    Спокойна съм, моите каскети никой няма да ги мобилизира...80+ са....
  • 153 Хахаха

    9 2 Отговор

    До коментар #144 от "Aлфа Bълкът":

    А колите им по хубави ли са от на украинските момчета, които дойдоха в Европа, бягайки от мобилизацията в Украйна?

    Коментиран от #258

  • 154 Змей БГ

    0 4 Отговор

    До коментар #138 от "Румпелщилцхен":

    Запознат ли си с творчеството на Вюрстизотзадзен, колега?
  • 155 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 156 Таня

    11 8 Отговор

    До коментар #138 от "Румпелщилцхен":

    Рубладжия ,как ще стане 500 000 ?
    И убитите ли ще възкръснат

    Четеш ли какво пише ? 150 000 са ги отписали курбан предварително
    Та колко ли са досегашните загуби ?
    Може да са даже и по големи отколкото украинците ги смятат

    Коментиран от #170

  • 157 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 158 Голем смях

    13 16 Отговор

    До коментар #138 от "Румпелщилцхен":

    Че то 55 000 вече се върнаха в цинк.Поне тези,които намериха.Останалите наториха украинския чернозем.Сега запасняци с ръждясали автомати ще се бият с модерната украинска армия.Армия от истински мъже,защитаващи децата и Родината си.Груз 200 ще има бая работа.Слава УКРАИНА.

    Коментиран от #163, #179

  • 159 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 160 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 161 Да помогнем на братята украинци...

    10 7 Отговор
    Като изпратим другарят Копейкин на фронта....

    Коментиран от #168

  • 162 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 163 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 164 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 165 Мусака Карадаалъ...

    2 1 Отговор
    Ние вече не играем в този отбор...той постоянно губи.
  • 166 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 167 Чавдарче

    4 7 Отговор

    До коментар #86 от "Отряд ",, Чавдар,," 🇧🇬":

    Хахаха. Кой каза че в България нямало пси,Хари . Тия 10 хиляди чавдарчета къде бяхте досега .6 месеца какво чакахте ,защо не сте на фронта ? Досега щяхте да се забравени по украинските полета. Хахаха Или май си прсто някакъв панелен Чики,боец .

    Коментиран от #180, #210

  • 168 Прати им

    5 1 Отговор

    До коментар #161 от "Да помогнем на братята украинци...":

    Кирцата и кокорцата
  • 169 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 170 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 171 Марш

    11 4 Отговор
    ......
    - Да - по всички руски улици щъкат инвалиди, а по магистралите се точат цели кервани от кофчези. Кои точно "западни експерти", ама истински предричаха загуба на Русия дори досега? Кой няма мотивация да войва, щом руските пленници са в пъти по-малко - и то заловени въпреки съпротивата им, а yкрите се предават с цели полкове и се молят на руснаците да не ги освобождават, за да не ги прати зеленски пак на фронта?
    - Русия не мобилизира повече хора, защото нямаше нужда. Дори сега 150 000 руснаци се справят отлично срещу в пъти по-многобройната yкpoпска сгaн. Просто Путин явно е решил да привършва вече.

    Коментиран от #237

  • 172 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 173 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 174 БПФ

    6 0 Отговор

    До коментар #48 от "стоян георгиев":

    Нали там вече не ги допускат дори с шенгенски визи, бе... кого лъжеш?

    Коментиран от #176

  • 175 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 176 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 177 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 178 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 179 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 180 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 181 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 182 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 183 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 184 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 185 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 186 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 187 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 188 Змей БГ

    3 2 Отговор

    До коментар #178 от "стоян георгиев":

    А ти как искаш, Чък Норис ли да го кръстим?
    За Чавдар войвода да си чувал?

    Коментиран от #197

  • 189 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 190 Деса радевска

    1 0 Отговор
    Аз пък бях при кралицата, и се запознах с Джъстин Трюдо...малеее...
  • 191 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 192 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 193 Русия ще спечели

    5 3 Отговор
    Тука в БГ има партизани които ще помагат ....
  • 194 Добруджа

    0 2 Отговор

    До коментар #177 от "стоян георгиев":

    Те това е истината.

    Коментиран от #198

  • 195 Путин...

    2 2 Отговор
    Докато моя красавица Корни не ни удари едно рамо няма да ни бъде и с тези 300 000 хиляди, обаче тя играе за противниковият отбор.
  • 196 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 197 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 198 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 199 Котка ученият

    7 1 Отговор

    До коментар #66 от "Кремълски идиот":

    Русия избра свободата, демокрацията и суверенитета. Името на Путин ще остане в историческите книги. Имената на Борел, Лайен, Тръс, Шолц, Зеленски и Макрон след десет години никой няма да помни.
  • 200 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 201 Ерор 404

    6 0 Отговор

    До коментар #140 от "Позор 404":

    А ти лазер виждал ли си, знаеш ли колко енергия трябва за един лазер или мислиш, че спътникът има в излишък? За боен лазер трябва генератор голям колкото ЖП вагон! И нали уж краварският спътник бил камикадзе, който уж пресрещал руската ракета?! Сега и лазер ли му сложихте, да не би да се размине с нея случайно ? Първо предлагам да се опитате да преместите спътника поне с 10 метра и после да пробвате да го движите срещу ракети. Забавлявам се искрено с евроатлантическите илитерати като вас! Хаха ...
  • 202 Скоро ДЕМОКРАЦИЯТА по СВЕТЪТ ПАДА

    3 4 Отговор
    ПОД РУСКО РОБСТВО
  • 203 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 204 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 205 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 206 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 207 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 208 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 209 Урюрвкос

    1 1 Отговор
    основно тези 300хил ще са от новите руснаци станали такива през последните 5-6 год и ще са истински мотивирани да защитават родните си места както стана в Преднистровието уж армията руска но е 100% от местните аборигени но въоръжени до зъби с модерни работи.

    Коментиран от #212

  • 210 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 211 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 212 Змей БГ

    2 0 Отговор

    До коментар #209 от "Урюрвкос":

    Ти да не си от новите българи, дето станаха такива през 60-те?
    Саатлит имаш ли?
  • 213 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 214 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 215 Змей БГ

    2 0 Отговор

    До коментар #211 от "БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН ИСКА ДА ВИДИ":

    Ще видиш, ама през крив макрон
  • 216 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 217 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 218 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 219 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 220 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 221 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 222 ЖУЖИ ПАДА ОТ 6 ЕТАЖ.

    2 4 Отговор
    РАША СЕ РАЗРАСТВА И ЩЕ СЕ КАЗВА - КИТАЙ?
  • 223 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 224 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 225 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 226 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 227 Мнение

    4 1 Отговор
    Ех тоя Путин бре! Ако обсъждахте толкова всеки воюващ но тая земя, вестниците щяха да са по 1000 страници броя.
  • 228 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 229 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 230 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 231 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 232 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 233 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 234 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 235 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 236 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 237 Голем смях

    3 7 Отговор

    До коментар #171 от "Марш":

    хахахах хххххаххаха....разсмя ме... В Украйна нахлу 250 000 армия.55 000 вече са при Жириновски .А руската армия бяга с 200.А на границата с Финландия има 50 ...50 км. опашка .от бягащи ..запасняци.
  • 238 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 239 Чевдарче

    0 0 Отговор

    До коментар #86 от "Отряд ",, Чавдар,," 🇧🇬":

    АТИВАЙТЕ БРАТЯ ,НИЕ ИДВАМЕ
  • 240 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 241 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 242 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 243 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 244 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 245 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 246 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 247 A България колко войници има?????

    0 1 Отговор
    Това е важно имали 300 000 воини или има само 80 000 кажете защото Украина е голяма държава с нат 40 милиона население

    Коментиран от #248

  • 248 Или в София няма толкова население

    1 0 Отговор

    До коментар #247 от "A България колко войници има?????":

    То един град в чужбина има повече население от цяла бг
  • 249 Микрокомпот 11

    2 2 Отговор

    До коментар #85 от "МИКРОСОФТ СЕ БИЕ С ХЮАВЕЙ":

    ТОПОЛИТЕ са остарели, виж Циркон- а със сигурност няма да го озаптят хамстерските бавно развиващи се космически технологии внос от Китай. В момента пълнят бункера и съркофага на байгън мумията с памперси. В скоро време в пентагона ще ходи само чистачката да бърше и мие пода, хамерските безтопкови дженерали няма да ходят на работа там.
  • 250 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 2 Отговор
    РЕШЕНИЕТО е ДИПЛОМАЦИЯ край на ВОЙНАТА и МИР
  • 251 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 252 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 253 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 254 Недейте така

    4 6 Отговор
    Денис и Татяна да не ни пробуъват тия бройки на руски войски в Украина. Да,- в началото струпаха войска по границата дори пуснаха от север "стаховитата танкова колона", но това бе да привлекат войсйите на Зеленски на север, та да могат бойците на Донбас лесно и бързо да превземат моретата и свържат Крим с Донбас и преземат Херсон и част от Запорожието включително с АЕЦа. После се изтеглиха и оставиха предимно местните да воюват със Зеленски. Плюс разни наемници. Също както войската на Зеленски. Предимно украинци срещу украинци. Съвсем малко руски специални части и инструктури оставиха на наземен терен. А и относно "моГилизацията" не е зле "Свободна Европа" да се позаинтересува за съотношението на жертвите от двете страни. Напоследък бе 10 към едно. А руски жертви от РФ съвсем малко, поради описанаите причини. Украинската армия е преполовена. А 300 000 мобилизирани, са по-малко от 2% пълна мобилизация на РФ
  • 255 Макробиолог

    3 3 Отговор
    Боже,Боже колко мъка има на тоя свят....150 000хл убити руснаци,ми то и в пропагандата си има мярка,бе...
  • 256 български интелектуалец

    3 2 Отговор
    За Путин,Сталин,Хитлер смърта на няколко милиона млади войничета няма никакво значение.

    Коментиран от #257, #260

  • 257 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 258 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 259 Спиро

    0 1 Отговор
    Браво!
    Радвам се да разбера, че при обикновения руснак има мисъл и чувство за справедливост. Както я е подкарал, в скоро време неговите хора ще му окачат ченгела.
  • 260 Геро

    0 0 Отговор

    До коментар #256 от "български интелектуалец":

    …и Ленин
  • 261 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 262 ...

    1 0 Отговор
    Току що говорих с приятел руснак. Каза че повече от 10К едва ли ще съберат
  • 263 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания