Last news in Fakti
  Тема: Украйна

23 Септември, 2022 08:04 2 715 52

Заклеймиха Русия за референдумите, войната и ядрената заплаха

  • оон-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • референдум-
  • владимир путин-
  • ядрена заплаха-
  • сащ-
  • ню йорк

Путин заплаши света с ядрена война

Заклеймиха Русия за референдумите, войната и ядрената заплаха - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш и висши дипломати заявиха вчера на специалното заседание на Съвета за сигурност, че войната в Украйна носи "неописуеми страдания и опустошения", предадоха ДПА и АП.

„Последните развития са опасни и смущаващи. Идеята за ядрен конфликт, немислима допреди, стана предмет на обсъждане“, каза Гутериш. Той изрази своето „дълбоко безпокойство“ от съобщенията за предстоящите „така наречени референдуми“ в части на Украйна, които сега не са под правителствен контрол. „Всяка анексия на територия на държава от друга държава в резултат на заплаха или употреба на сила е нарушение на Хартата на ООН и на международното право“, констатира генералният секретар, съобщи БТА.

Още новини от Украйна

Руски медии съобщиха, че от 23 до 27 септември в самообявилите се Донецка и Луганска „народни републики“, както и в Херсонската област и „освободените територии“ на Запорожката област ще се състоят референдуми за присъединяването на тези украински територии към Руската федерация. В гласуването щели да участват и евакуирани в Русия жители на тези територии.

На заседанието на Съвета за сигурност в Ню Йорк германският външен министър Аналена Бербок настоя за отменяне на референдумите и отново призова руския президент Владимир Путин, без да изрича името му, да спре войната в Украйна, като каза, че „няма да спечели тази война“. Тя подчерта, че със зърнената си политика Русия предизвиква глад по света.

Бербок и други дипломати отправиха критики към първия руски дипломат Сергей Лавров за това, че е напуснал заседанието веднага след своето изказване. В него той обвини Запада, че пряко се намесва във войната, като снабдява с оръжие Киев и обучава украински войници. По думите му това се прави в опит „боевете да продължат възможно най-дълго независимо от жертвите и разрушенията и с цел сломяване и отслабване на Русия“. Когато приключи словото си, Лавров незабавно излезе от залата. Наблюдатели коментираха, че той е закъснял близо с час и половина за заседанието.

Британският външен министър Джеймс Клевърли коментира, че не е изненадан от напускането на Лавров и изрази мнение, че руският представител явно не е искал да чуе „колективното осъждане в този съвет“. Клевърли каза, че току-що е изслушал „поредната инсталация от списъка на Русия с изопачавания, нечестност и дезинформация“. Британецът отбеляза, че се увеличават доказателствата за руски жестокости срещу цивилни украинци и за опустошителните последици от нашествието на Русия в Украйна.

„Всеки член на този съвет трябва да прати ясно послание, че тези безумни ядрени заплахи трябва да спрат незабавно“, каза държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън на масата с форма на подкова, на която се провеждат срещите на ръководния орган на ООН. „Кажете на президента Путин да спре ужаса, който е започнал“, повтори два пъти Блинкън. По думите му тази седмица, когато голяма част от света се събира в ООН, президентът на Русия е добавил „масло в огъня“ и е проявил своето „незачитане и презрение към Хартата на ООН, Общото събрание на ООН и Съвета за сигурност“. По повод поведението на Лавров външният министър на Украйна Дмитро Кулеба каза иронично: „Днес забелязах, че руските дипломати бягат почти толкова лошо, колкото руските войници“.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахах

    28 64 Отговор
    Какви референдуми по време на окупация хахахах Тея руснаци съвсем загубиха представа за реалноста

    Коментиран от #4, #48

  • 2 Ротшилд

    19 42 Отговор
    Моите подлоги громят Русия денонощно. Слава на Новия световен ред, нали подлоги? Слава Украина! Слава и на Косово, САЩ и Израел.

    Коментиран от #27

  • 3 Истина

    66 24 Отговор
    ЗЕЛЕНИЯ ЗАПАЛИ СВЕТА !

    Коментиран от #22, #49

  • 4 Цветанов

    64 13 Отговор

    До коментар #1 от "Хахах":

    Въобще не ви питат какво признавате, и без това нелегално сте окупирали властта на запад. Нелигитимни сте и ви чака пандела.

    Коментиран от #5, #9

  • 5 Нелегитимни.?

    7 27 Отговор

    До коментар #4 от "Цветанов":

    Що не въриш да праиш като Едun

    Коментиран от #24

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 провинциалист

    37 7 Отговор
    Референдумът - враг на демокрацията!
  • 8 пешо

    19 34 Отговор
    радев гълъб нинова и купейкин защо нищо не казват за последните заплахи с ядрено оръжие на путин
  • 9 Нелегитимни са управителите

    11 37 Отговор

    До коментар #4 от "Цветанов":

    на двете не съществуващи отцепили се парчета земя. Ако Русия не ги подстрекаваше, въоръжаваше и организираше, тея щяха да са в затвора.отдавна.

    Коментиран от #12

  • 10 Путин

    46 6 Отговор
    АнаЛена заклеймила Русия, чакай да го преместя:)

    Коментиран от #20

  • 11 сорос.нет

    51 11 Отговор
    Тънкокитковите ореваха света за страданията на Украйна . А за страданията на Сирия ,Либия ,Ирак, Йемен ......
  • 12 Само питам

    47 11 Отговор

    До коментар #9 от "Нелегитимни са управителите":

    Кой направи преврата в Украйна срещу законно избрано Правителство ?
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Дамаджони уокър

    43 12 Отговор
    Ами спрете да изпращате оръжие на зеления и няма да има ядрена заплаха за Европа.А за референдумите за Косово може а тези нелигитимни били.Лицемери.....
  • 17 Само минавам

    37 13 Отговор
    И каква стана тя? "Демократичният" Запад не признава най-висшия инструмент на демокрацията - референдума? Май се оказва, че демокрация има в Русия, а на запад - не?

    Коментиран от #32

  • 18 НЕЗАБРАВКА 🇲🇳

    16 5 Отговор
    Чакаме Референдумите и УЛТИМАТУМА.
    Ако Украйна не се изнесе от Украйна ще ни трябва ....Йод 😄😄😄
  • 19 Истината

    36 9 Отговор
    Путин срина ЕС без нито един изстрел, а с едно изказване разплака НАТО:))) Представители на джендърския свят реват денонощно по медиите:))) Урсула пък така е напълнила памперса заради разследването срещу нея за корупция, че призовава за война до дупка и никакъв мир с надеждата европейците да забравят за нейните кражби покрай ваксините.
  • 20 А Китай се дистанцира от рф

    9 26 Отговор

    До коментар #10 от "Путин":

    Мдаа,мъдрото китайско ръководство.Ся путин наистина ще го преместят в групата на неблагонадеждните.Айде гладът ви чака завинаги,а русиа ще фалира завинаги

    Коментиран от #21, #25

  • 21 А Сибир?

    4 18 Отговор

    До коментар #20 от "А Китай се дистанцира от рф":

    Той ще е на китайците.Как ги закопа путин.

    Коментиран от #23, #26

  • 22 Кочо

    32 5 Отговор

    До коментар #3 от "Истина":

    Не го е запалил никакъв Зелен! Всичко се осъществява по плана на САЩ и ингилизите! Никой от тези чудовища не го е грижа за никаква Украйна, и за никаква демокрация! Зеленски е марионетка, героизирана от пропагандните рупори на лъжата! Тази измеслена държава е определена за плацдарм на похода срущу Русия, украинците са сложени на жертвеният дръвник! В потрес съм в какво са превърнати съвременните хора! Зомбирани от неспирната пропаганда не знаят вече мъже или жени са, какво говорим да имат самостоятелно мислене! Мисленето им е както диктува НОВА ТВ!
  • 23 свирчо

    24 4 Отговор

    До коментар #21 от "А Сибир?":

    И от къде ви пуснаха тая муха за Сибир ? Опорна козяшка точка ?
  • 24 Анонимен

    5 2 Отговор

    До коментар #5 от "Нелегитимни.?":

    А ти що не ходиш да направиш като Електра а ?
  • 25 тц тц

    28 7 Отговор

    До коментар #20 от "А Китай се дистанцира от рф":

    Ти Русия не я мисли, тя има залежи от цялата Менделеева таблица, 500 трилиона тона златен резерв, газ и петрол в изобилие, животновъдство и земеделие...мисли кога Урсула ще ти разреши да се изкъпеш.

    Коментиран от #36

  • 26 А Тексас

    23 4 Отговор

    До коментар #21 от "А Сибир?":

    2024г. е референдума за излизане на най големия щат Тексас от САЩ
  • 27 Айде

    20 4 Отговор

    До коментар #2 от "Ротшилд":

    първо Косово заклеймете, пък после се вайкайте
  • 28 факт

    25 4 Отговор
    "Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се обяви вчера против призивите за спиране на огъня в Украйна, предаде ДПА". Разбирате ли за какво става дума? Западните къроволоци не искат войната да спира и затова от началото и досега не направиха дори минимално усилие за мирни преговори. Фон дер Лайен заяви твърдо, че санкциите срещу Русия ще продължат. От 5 декември влиза в сила забраната за внос на руски петрол, което означава поне двойно поскъпване на всички горива и двойно увеличение на цените на стоките. Русия и Украйна ще воюват, а ще умира Европа.
  • 29 Въпрос

    24 3 Отговор
    Ми те ДНР и ЛНР не са под контрола на Украйна от 2014-та. Какво направи Украйна за хората там? Осигуряваше им ток, вода и газ, пращаше заплати и пенсии, лекуваше и учеше децата? Не, правеше едно и също, първо им забрани езика, а после не спря да стреля по тях. 15000 убити цивилни. Кой всъщност е агресорът там?
  • 30 Левски

    18 4 Отговор
    Айдеее рублата пак нагореееее! А еврото По дяволите?

    Коментиран от #51

  • 31 Дааааааам

    14 0 Отговор
    Щом ООНъто го казува, начи е самата истина - Ама кой го създаде това НПО, къде се намира(постоянната му квартира), кой го издържа най - вече, не се споменава. А всичко това дава ясен отговор чии интереси защитава.
  • 32 Само разминаващ

    1 15 Отговор

    До коментар #17 от "Само минавам":

    Как и Какъв фалшив руски референдум трябва да признае Демократичният Запад в условията на пълна руска окупация на украинска територия с война и под заплахата на населението от насилие на руската армия под дулото на руското оръжие...??!
  • 33 ники

    19 1 Отговор
    Лицемери. Ако мислехте за благото на украинския народ, на своите които ръководите щяхте да седнете на масата на преговорите и по дипломатичен път да намерите решение. Но, така Ви отърва. Не е само Путин виновен. И, стига с тая пропаганда, че има ядрена заплаха. Чоевка каза, ако се посегне на територията на Русия. Не каза ще метна една в Украйна или някъде в Европа. Стига, спрете да плашите обикновения човек. За Херушима не говорите, за мобилизациите които САЩ е правила заради Виетнам, Ирак...не казвате. Аман, вече....Днес е облачно..чудех се кой е винивн...А, Путин кой друг. За всеки е ясно,че ако света се затрие, Вие ще сте толкова виновни, колкото и Русия.

    Коментиран от #35, #52

  • 34 "Всяка анексия на територия

    18 2 Отговор
    на държава от друга държава в резултат на заплаха или употреба на сила е нарушение на Хартата на ООН и на международното право“. НАТОто кога ще си плати за Косово. А САЩ за Ирак, или натовска Турция за Кипър? Лицемери, сър.
  • 35 факт

    14 1 Отговор

    До коментар #33 от "ники":

    Ники, като цяло съм напълно съгласен с написаното от теб, с изключение на това, че ако светът се затрие Запада ще е виновен колкото и Путин. Всъщност, според мен, ще е виновен само и единствено Запада, защото Путин не тръгна на СВО в Украйна, защото му се воюваше. ДНР и ЛНР поискаха официално помощ от Русия, заради дългогодишния геноцид, на който населението с руско самосъзнание там, беше безмилостно подложено. Осем години украинските нацисти вилняха необезпокоявано и целият "демократичен" свят изобщо не забелязваше какви зверства се извършват там. Нещо повече, Запада активно въоръжаваше Украйна и дори официално се заговори за разполагане на ядрено оръжие на територията и. Путин направи всичко възможно с преговори да реши проблемите, но с ястреби не се преговаря, с тях се воюва и той го направи. Сега нека Бог да е с праведната страна в конфликта.

    Коментиран от #40

  • 36 aнтифен

    9 1 Отговор

    До коментар #25 от "тц тц":

    МНОГО точно си го написал,... а идва зима, и на кого ще му е студено, вероятно на нас европейците
  • 37 ЧЕТЕЦ

    4 0 Отговор
    НАИСТИНА ли сме толковаГлупави,.. керванът си върви а ние от зарана лаем та се късаме , сякаш нашето коментарче ще хване дикиш пред ООН

    Коментиран от #39

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 факт

    11 0 Отговор

    До коментар #37 от "ЧЕТЕЦ":

    Не подценявай силата на словото! Нашето коментарче няма да хване дикиш пред ООН, но милиони подобни коментари, както и протестиращите стотици хиляди, ще хванат дикиш. Най-малкото ще се усетят, че трябва да се държат по-прилично, защото ги следят разумни хора, а не тъпи овце, в каквито непрекъснато се опитват да ни превърнат с глупавата си пропаганда, лабораторните вируси и експерименталните ваксини.
  • 40 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 10 Отговор

    До коментар #35 от "факт":

    Стига си изопачавал,истината.Като ти се лъже отиди при Путин и прочети всичко казано преди 24 и след това.24г ще си отиде злото от кремъл,а 25 г ще се разцепи русия на 5държави.Запомни това ,ваксиниран,шизо и още хммхм и мишел!Това е така не защото аз го казвам,а защото това е логиката на живота.досега никой не е побеждавал чрез война сам срещу целия свят.Как е рубла,а мишел!

    Коментиран от #41, #42, #44

  • 41 факт

    7 1 Отговор

    До коментар #40 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Като се ограмотиш поне на ниво 2 клас, пиши ми пак, че сега нищо не ти се разбира.

    Коментиран от #43

  • 42 третото око

    12 2 Отговор

    До коментар #40 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Май яко те е праснал ковида . Ваксинира ли се ? Получаваш ли сигнали от далечния космос . Или приписваш на Пасито простотиите. Той цяла книжка издаде по въпроса още преди 30 години .
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Демократ

    1 11 Отговор
    Руските тролове в България са побесняли.Дано повече българи са разбрали какво прави Путин,иначе не ни чака нищо добро.Къде по света някоя държава си е разрешили да провежда референдуми на чужда територия, коя държава си е разрешили да обявява за своя територия чужда територия,коя друга държава избива и изпепелява,ако държавата иска да запази независимостта си? Русия е единствена в света,вярно е.Путин постави Русия на колене,руснаците бягат от него,за да се спасят,заклейми Русия завинаги и името и ще означава срам за самите руснаци.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Каква

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хахах":

    окупация, това са руски територии. Окрайна, косова, македония - това са нелегитимни територии.
  • 49 ле ле

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Истина":

    Споко всичко под контрол.Русия ще получи своето, Америка повече долари.а Европа фалирала икономика.Отсега вече много европейски фирми разширяват производства в сащ..нямат друг изход, защото Европа остана без енерго ресурси..говоря за евтините, за скъпите много акъл не трябва..а да имаш пионките на сорос- простокирчовци..
  • 50 Ако не започнат паралелно с това

    1 1 Отговор
    да обсъждат хилядите убити в Донбас от украинската армия и в какво се състои законността за обявяването на независимостта на Косово и какво го различава от Крим, ООН няма как да изглежда като нещо различно от послушен слуга на Запада. Въпреки това можете да разгледате докладите им за човешките права в Украйна за последните години. Има много любопитни неща, макар че голяма част от нарушенията липсват.
  • 51 Ботев

    2 0 Отговор

    До коментар #30 от "Левски":

    Купувайте рубли, другари. На сметка е!
  • 52 Мики

    0 2 Отговор

    До коментар #33 от "ники":

    Слава на другаря Путин, ликвидаторът на Русия.