Last news in Fakti
  Тема: Украйна

19 Септември, 2022 13:16 1 334 13

Турция ще продължи да полага усилия за прекратяване на войната в Украйна

  • реджеп ердоган-
  • володимир зеленски-
  • владимир путин-
  • мир-
  • украйна-
  • турция-
  • русия-
  • оон-
  • сащ

Ердоган каза още, че Турция очаква САЩ да действат съвместно с Анкара

Турция ще продължи да полага усилия за прекратяване на войната в Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Турция ще продължи да полага усилия за прекратяване на войната в Украйна чрез дипломация и преговори, заяви снощи турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Анадолската агенция.

„Истанбулското споразумение, което беше постигнато в резултат на съвместните ни усилия с ООН за износ на украинско зърно през Черно море, е най-конкретният пример за тези усилия“, каза Ердоган на вечеря, организирана от Турско-американския национален координационен комитет (TASC) в Рокфелер център в Ню Йорк.

Още новини от Украйна

Ердоган е в Ню Йорк по повод сесията на Общото събрание на ООН. „Искаме да превърнем положителния климат, който постигнахме, в прекратяване на огъня и след това в траен мир“, добави той. Турция, ООН, Русия и Украйна подписаха споразумение в Истанбул на 22 юли за възобновяване на износа на зърно от три украински черноморски пристанища, който бе прекратен след началото на руско-украинската война.

Ердоган каза още, че Турция очаква САЩ да действат съвместно с Анкара в борбата срещу терористични групировки като Кюрдската работническа партия (ПКК), сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН) и т.нар. Фетхуллахистката терористична организация. (ФЕТО). Според Анкара организацията на живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен е отговорна за опита за преврат в Турция през юли 2016 г. Движението на Гюлен ФЕТО се разглежда от турските власти като терористична организация. Ердоган каза, че турските власти са работили "щателно" с американските си колеги, за да изправят лидера на Фетхуллах Гюлен и членовете на групировката му пред турското правосъдие.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Големият Човек

    15 6 Отговор
    Големият Държавник
    Великият Лидер

    Коментиран от #4

  • 2 Примати

    6 3 Отговор
    От три седмици насам руската армия е в глуха отбрана. Буквално. Руските таратайки с 300 и прочие дори не засичат ювелирните удари на Himars. Дугин нали говореше нещо за нашата победа… вероятността Русия да победи вече е нулева… а отделно още на 24 - ти беше нулева заради границата на Украйна с Полша- най - силното оръжие в историята на човечеството.
  • 3 Българин

    19 4 Отговор
    Вижте го този мюсюлманин, този същия отпусна милиони евро за християнските храмове в Турция. Този същия мюсюлманин отпусна само за реставрацията на Желязната църква 4 милиона евро

    Коментиран от #5

  • 4 1944

    1 5 Отговор

    До коментар #1 от "Големият Човек":

    имаш предвид зеленски

    Коментиран от #6

  • 5 Стига глупости

    1 11 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    Българин даде парите за възстановяването!

    Коментиран от #7, #8, #9, #10, #11, #12

  • 6 Големият Човек

    10 0 Отговор

    До коментар #4 от "1944":

    Реджеп Тайип Ердоган
  • 7 Българин

    12 2 Отговор

    До коментар #5 от "Стига глупости":

    Стига си лъгал, какво печелиш от това... Не сме в тоталитарна България, всеки може да намери информация в Интернет
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Кучета на Павлов

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "Стига глупости":

    Нас тъй са ни дресирали. Какъв помирител може да бъде турчинът Ердо ?! Те сите са агресори, парабащители, разрушители. А кат чуйм за Путин, дарагой, си представяме как той, ненаглядният , бодро крачи из Украйна и навсякъде го посрещат с цветя и рози. Ето, от гръмкото "урааа", падна купола на неква си черквица. Богатирът, Батюшка, немедлено го вдигна сам, издуха му парашинките и го положи на мястото му. Чекаме го с нетърпение при нас, за да ни помири с американските парабащители. След това ударно ще се заемем с реставрацията на черквите и манастирите, които омърсихме след 1944 година.
  • 10 Цицерон

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Стига глупости":

    Църквата е построена на турска територия със спечелени там пари от котелчанина познат с гръцкото име Сефанаки Бей(Стефан Богориди) като управител на областа Ефляк в Османската държава през началото на 19 век(починал 1859 на 84 годишна въздраст)
  • 11 Цицерон

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Стига глупости":

    Обясни ми защо внукът на Софроний Врачански(съратник на Отец Паиси Хилендарски) с рождено име Стойко Цонков Стоиков е намерил за нужно да си сложи гръцкото име Съефанаки и кога? Само няма и 100 години след като дядо му преписал думите на Пайси от История Славянобългарская: " О неразумни юроде поради що се срамиш да се наречеш болгарин....."
  • 12 Цицерон

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Стига глупости":

    Църквата е изградена предимно с даренията на търговеца(предимно търговия на оръжие в края на османското владичество) Евлоги Георгиев

    Коментиран от #13

  • 13 Цицерон

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Цицерон":

    Евлоги Георгиев е братовчед на Христо Ботев.
Новини по държави: