Last news in Fakti

24 Септември, 2022 17:46 1 933 10

Агресивни и безразсъдни - трафикантите по балканския маршрут през България към ЕС

  • бежанци-
  • мигранти-
  • българия-
  • балкани-
  • ес-
  • сирия-
  • трафик на хора-
  • трафиканти-
  • граница-
  • сърбия

Действа се все по-агресивно, което води и до фатални инциденти

Агресивни и безразсъдни - трафикантите по балканския маршрут през България към ЕС - 1
Снимка: БГНЕС

Момче с гъста тъмна коса, обръсната отзад, стои до телената ограда на голям български бежански лагер. Махмуд е на 17 години и е пристигнал в България преди няколко месеца, междувременно е дошло и семейството му. Те искат да подадат молба за убежище и да продължат към Германия, пише Tagesschau.

Пътуването до България беше опасно, разказва Махмуд и сочи оградата зад себе си, която му напомня турско-българската гранична ограда. Той се изкачил по нея със стълба и след това скочил "като от четвъртия етаж". Оттам нататък продължил да бяга. На турско-българската граница нещо назрява, сега там се събират много хора, казва Махмуд. Някои от тях бягат от войната в Сирия, други - от тежкия живот в Турция, смята той.

България залага на граничната защита

България разчита на строгата гранична защита и на сплашването, отбелязва Tagesschau. Правителството е увеличило броя на граничните служители, планира и допълнително увеличение. По данни на българското Министерство на вътрешните работи опитите за преминаване на границата от миналата година насам са се удвоили и са стигнали 103 000.

Натискът по границите се увеличава, а с него и нивото на напрежение за всички замесени. На всеки няколко дни по балканския маршрут стават тежки катастрофи. В центъра на Бургас, който не е далеч от турската граница, автобус с 47 мигранти се опита да се измъкне от преследващата го полицейска кола и се стигна до фатален край. Двете превозни средства се сблъскаха, а след удара от полицейския автомобил не остана почти нищо. Загинаха двама полицаи, а шофьорът - 18-годишен сириец, бе арестуван.

Бягството е рисковано и скъпо

На около 600 километра на север в сръбския град Суботица царят суматоха и нервно напрежение - там всички очакват да преминат границата с Унгария. Оградата с висока степен на сигурност е само на няколко километра. Бежанците на улицата са на малки групи, слизат от таксита, лагеруват по поляни или в изоставени сгради. Държавната система за прием на бежанци отдавна е напълно претоварена.

Млад мъж от Йемен е отседнал в една от руините. Той разказва, че първо е преодолял разстоянието от Египет до Гърция. След това платил на контрабандист 3000 евро, за да стигне до Сърбия. "Не можете да преминете границата самостоятелно", обяснява той и допълва, че хората пътуват в претъпкани джипове. И е естествено да се случват инциденти.

Като този от средата на септември в австрийската провинция Бургенланд, на границата с Унгария. Военните искали да спрат кола за проверка. Шофьорът ускорил, излязъл от пътя и се ударил в дърво. В автомобила, регистриран за транспортиране на до седем човека, наред с румънския шофьор пътували още 16 души от Индия, Пакистан и Афганистан.

Агресия и безразсъдство

Хелмут Марбан от полицията в Бургенланд описва една нова тревожна тенденция: в момента по пътищата има много млади мъже, наети от организаторите на трафика, "които са много агресивни и безразсъдни по пътя, не се съобразяват с живота на превозваните хора, рискувайки така и собствения си живот".

Тази година полицията в Бургенланд вече е арестувала 205 трафиканти - с 36 повече от миналата година. Молбите за получаване на убежище също са се увеличили.

Австрийската експертка по миграцията Юдит Коленбергер вижда причините за увеличението на броя на мигрантите от една страна в геополитическата ситуация, но според нея и вторичният ефект от руската война в Украйна оказва своето влияние.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Това нещо

    14 0 Отговор
    трябва да спре вече

    Коментиран от #10

  • 2 Путинофил

    4 14 Отговор
    Един сириец ми каза, че Путин почни всеки ден бомбардира Сирия и затова сирийците бягат в България.

    Коментиран от #4

  • 3 Начко

    25 0 Отговор
    Бедни и бягат от мизерията , а плащат по 15000 до 23000 Евро да се доберат в Европа!!Как става тази работа, като стандарта при тях е много по евтин за живот.Ислямските групировки ги финансира за да превземат Европа.

    Коментиран от #6, #8

  • 4 Киро

    10 1 Отговор

    До коментар #2 от "Путинофил":

    Прошепна ти го на ушенце стойки зад теб?Не му помниш лицето.
  • 5 въобще

    10 0 Отговор
    безволевото правителство защо ги приема и храни, а не си ги връща на турция или да ги връща при положение войни няма в техните страни. на 15-16 някой ги бил преследвал. И тук ще стане като запада пълно с тях като там изтрезнеят но ще е късно и за нас след време
  • 6 Мирослав Илич

    14 2 Отговор

    До коментар #3 от "Начко":

    Много просто Дават им пари по линия на ЦРУ за да дестабилизират Европа
  • 7 Знайко

    12 0 Отговор
    Застреляйте двама трима случайно и ще секнат на секундата. Някой помнили клетвата? кълна се….. да пазя границите на Родината………. Но тези сегашните я са се клели я не.
  • 8 Не бе,

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Начко":

    продават си имота и тръгват.Преди неколко дни на унгарската граница Локосхаза при изключително щателна проверка един граничен ми каза,че често бил в Свиленград.Ама нит съм го питал.Гледа паспорта.Кат не верваш глей и тоя,който е далеч повече от беге паспорт и тогава каза,но законът не му позволява да говори повече.То па и ний да не сме пресичали граници кат по-млади?
  • 9 Преводач

    7 0 Отговор
    Ако някой не разбира арабски, хората от видеото казват:
    "Благодарим на Бойко Борисов и Валери Симеонов, че не направиха ограда а сложиха мрежа за пилци !
    Да са харчат парите със здраве !"
  • 10 Какво "нещо"?

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Това нещо":

    Ти български само стотина думи ли знаеш?Не е ли смешно това "нещо",което не само ти,а и журналисти,довлачили се до някакво ниво политици и пр.хора не съумяват да намерят точната дума за случило се,за акт,или някаво дело,действие на някой и казват "нещо".Тук се показва неумение,незнание на майчин език Да не си от Делиормана ?