Last news in Fakti

30 Януари, 2024 17:40 3 684 5

В капана на китайската мафия: с принуда за измами

  • трафик на хора-
  • китай-
  • мафия-
  • измами-
  • онлайн измама-
  • работници

Кой стои зад прословутите фабрики за измами?

В капана на китайската мафия: с принуда за измами - 1
Снимка: Shutterstock

В Югоизточна Азия хиляди хора са докарвани незаконно на тайни места, където са принуждавани с онлайн измами да измъкват пари от нищо неподозиращи жертви в Европа, САЩ и Китай. Мамят хора, но и самите те са жертви на организираната престъпност. Разследващият екип на ДВ разговаря със свидетели, прегледа видеозаписи и анализира писмени доказателства, за да документира сложната система от измами, трафик на хора и киберпрестъпления.

Трафик на хора

Аарон е от Южна Африка. Малко след като завършва своето образование, той е нает на работа от базирана в Тайланд ИТ компания. "Винаги съм си мечтал да работя в чужбина", казва той. Мнимият работодател изпратил на Лукас самолетен билет до Банкок и после го взел от летището. "Заведе ме заедно с още двама мъже до една кола, за да ни закара уж до хотел“. Той обаче така и не стигнал дотам. Вместо това, заедно със спътниците му, пътували на север до граничната река между Тайланд и Мианмар. Там пресекли границата с лодка и стигнали до местност, обградена с високи стени и бодлива тел - прословутата фабрика за измами KK Park.

KK Park се намира в щата Карен, в югоизточната част на Мианмар. В този регион бунтовници от народа Карен от десетилетия се борят за независимост. Конфликтният регион с неясни властови структури предоставя благодатна почва за престъпни дейности. KK Park е само една от най-малко 10 подобни фабрики за измами в региона. Това, което се случва зад стените, често остава скрито. Сателитни снимки показват, че първите сгради на KK Park са били построени през 2020 година. Оттогава имотът се е разраснал четири пъти.

Запознахме се с ексклузивни видео кадри и снимки от вътрешността на лагера. Разговаряхме и с няколко от жертвите, които са били държани там. Хиляди, предимно от Азия и Африка, живеят и работят в KK Park. Въоръжени войници охраняват входовете. Навсякъде има камери за наблюдение. Бивши затворници идентифицираха значките върху униформите на охранителите. Оказаха се отличителни белези на граничните войски на армията на Бирма, чиито части очевидно са наети в парка и го охраняват.

Тежък труд и изтезания

Веднъж озовали се в парка, Аарон и останалите били обучени как да мамят хора в интернет. Наръчници подробно обяснявали как се изгражда доверие и как се експлоатират слабостите на жертвите. Един пример: "Бъдете забавни. Клиентите трябва да ви харесат. Създайте доверие!".

На Аарон и останалите им били определяни седмични цели: определена сума пари, която трябвало да съберат, или брой нови клиенти, с които да се свържат. Ако не си изпълнявали целта, бивали наказвани. "Ако нямате нов клиент до обяд, не получавате обяд. Ако някой види, че не сте отговорили на клиент, ви бият или с часове трябва да стоите прави", разказва Лукас, кото също е бил принуждаван да работи във фабриката за измами. "Трябваше да работим по 17 часа дневно. Без оплаквания, без ваканция, без почивки." Видео кадри и разкази на други бивши затворници потвърждават системните психологически и физически изтезания. Жертвите са били докарвани от цял свят. Но лагерът се контролира от хора, говорещи мандарин, потвърдиха няколко източника. Охранителите следят за времето, прекарано на екрана, и редовно инспектират стаите.

"Клане на свине"

Затворниците в KK Park трябвало да убеждават "клиенти", за да инвестират пари в криптовалути. Жертвите на измамата са смятали, че влагат спестяванията си в печеливша инвестиция, но вместо това парите им отивали в сметка, контролирана от измамниците. Щом бъдат внесени достатъчно пари, сметката се изпразва, а парите изчезват. Тази форма на онлайн измама символично се нарича "клане на свине". Измамниците „угояват жертвата“ и после я водят на заколение.

Службата на ООН за борба срещу наркотрафика и престъпността изчислява, че в Югоизточна Азия се правят повече пари от онлайн измами, отколкото от трафик на наркотици. Комплексът KK Park печели по няколко милиона на месец.

Разследващият екип на ДВ успя да проследи парите на една от жертвите на измамата. Чрез няколко заобиколни маршрута те се озовават в дигиталния портфейл на китайски бизнесмен. Оттук следите водят до мрежата на китайските триади – това китайската форма на мафията. Най-известната фигура от тези триади е Уан Куок Кой, известен мафиотски бос от Макао, познат и като "Счупеният зъб". Името му постоянно се появява във връзка със съмнителни организации.

Изборът е да избягаш или да бъдеш препродаден

Шансът на Лукас да избяга от лагера за измами се появил, когато мафиотските босове решават да го продадат. След като на няколко пъти им удържали заплатите, Лукас и останалите отказали да продължават да работят. Казали им да си събират нещата. "Чух ги да казват, че ще ни продадат на друга организация", спомня си той. Лукас и колегите му реагирали бързо. Успели да се свържат с човек от пограничния регион, който им оказал помощ да избягат. Така приключил кошмарът за Аарон и Лукас. Няколко седмици по-късно те успели да се завърнат у дома.

Автори: Юлия Байер, Люис Сандърс, Жулет Пинеда, Ли Ючен


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Акула

    7 0 Отговор
    мафиите Имат Гръб Плащат си а Ал Капоне умря от инсулт и сифилист има Висше Божие Правосъдие Другото е Корупция

    Коментиран от #3, #4

  • 2 Цялата тая статия ми намирисва

    10 11 Отговор
    на дойче прокиснало зеле.

    Коментиран от #5

  • 3 Ром от Лом

    0 5 Отговор

    До коментар #1 от "Акула":

    Внимавай с инсулта Валентине........
  • 4 Факт

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Акула":

    А ми няма как човек да контролира друг
  • 5 Груйо

    4 3 Отговор

    До коментар #2 от "Цялата тая статия ми намирисва":

    Викаш, щом не плюят по Америка, а по братски Китай, лъжат. Така ли е байнольо?
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания