Last news in Fakti
  Тема: Украйна

24 Септември, 2022 20:46 9 055 191

Засилва се недоволството от хаотичната мобилизация в Русия

  • мобилизация-
  • русия-
  • война-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • недоволство-
  • войници-
  • руска армия

Критиките от страна на официални поддръжници на Кремъл са нещо почти безпрецедентно в Русия

Засилва се недоволството от хаотичната мобилизация в Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Засилва се недоволството в Русия от хаотичната частична военна мобилизация, която има за цел да осигури 300 хиляди резервисти за "специалната военна операция" в Украйна, отбелязва Ройтерс в свой материал по темата, предаде БТА.

Главният редактор на руската държавна телевизия Ар Ти Маргарита Симонян, която е твърд поддръжник на Кремъл, изрази днес гняв, че въоръжените сили изпращат повиквателни до грешни хора. "Съобщено беше, че може да бъдат набирани редници до 35-годишна възраст, а се изпращат повиквателни на 40-годишни. Вбесяват хората, сякаш нарочно или от злоба. Като че ли (повиквателните) са били изпратени от Киев", написа Симонян в "Телеграм".

Още новини от Украйна

Критиките от страна на официални поддръжници на Кремъл са нещо почти безпрецедентно в Русия от началото на инвазията в Украйна преди седем месеца. В друг рядък публичен признак за проблеми, руското министерство на отбраната съобщи днес, че заместник-министър Дмитрий Булгаков, който е отговарял за логистиката, е сменен, за да заеме друг пост. Комюникето не съдържаше подробности. Обявената в сряда първа мобилизация в Русия от Втората световна война, за да бъде подкрепена буксуващата "специална военна операция" в Украйна, накара много мъже в наборна възраст да заминат бързо за чужбина и предизвика безпокойство сред населението като цяло. Над 1000 души бяха задържани при протести.

Формално в Русия има милиони мъже, служили в казармата, и резервисти. Публикуваният в сряда указ за частична мобилизация не съдържа критерии на кои от тях може да бъде изпратена повиквателна. Представители на властите казаха, че са необходими 300 хиляди войници, като ще бъде даван приоритет на хора, които имат военен опит и специфични умения. Кремъл отрече твърденията на две базирани в чужбина руски медии - "Новая Газета Европа" и "Медуза" - че реалната цел е да бъдат осигурени над 1 милион човека.

От много места в Русия обаче идват съобщения, че са били изпратени повиквателни на мъже без военен опит или преминали наборна възраст. Председателят на Съвета по правата на човека към Кремъл Валерий Фадеев обяви публично, че е писал до министъра на отбраната Сергей Шойгу с молба "спешно да реши" проблемите във връзка с мобилизацията. Той съобщи за няколко случая с изпратени повиквателни до медицински сестри и акушерки, които не са били на военна служба, както и с връчени призовки в 2 ч. сутринта, "сякаш си мислят, че всички ние се опитваме да се скатаем". Фадеев изрази недоволство и от начина, по който се правят изключения.

Вчера руското министерство на отбраната обяви, че няма да бъдат мобилизирани специалисти в областта на новите технологии, банкери и журналисти в държавните медии. Това предизвика особено силно недоволство сред етническите малцинства в отдалечени, икономически бедни региони в Сибир, които отдавна осигуряват диспропорционално голям дял от професионалните войници в редиците на руската армия, отбелязва Ройтерс. От сряда се извиват дълги опашки от автомобили по границите на Русия с Монголия, Казахстан, Финландия и Грузия. Мнозина са уплашени, че руските власти власти може да им забранят да напускат страната. Кремъл на свой ред определи съобщенията за масово заминаване като преувеличени.

Бившият президент на Монголия Цахиагийн Елбегдорж, понастоящем председател на Световната монголска федерация, обеща топло посрещане на онези руснаци, които бягат от военна служба, и директно се обърна към руския президент Владимир Путин с призив да сложи край на войната. Монголските народи в Русия "са използвани чисто и просто като пушечно месо", каза във видеопослание Елбегдорж, сложил лента в жълто и синьо - цветовете на украинското знаме.

"Днес вие бягате от бруталност, жестокост и вероятно от смъртта. Утре ще започнете да бягате от вашата страна заради диктатурата", обърна се той към бурятите, тувинците и калмиките- монголски етноси в Русия. Частичната военна мобилизация и организираните набързо т. нар. референдуми за присъединяване към Руската федерация на окупираните украински територии дойдоха на фона на бързо напредващата украинска контраофанзива, при която бяха отвоювани райони в североизточната Харковска област. Антивоенната група "Весна" призова в социалните мрежи за нови протести тази вечер, след като над 1300 демонстранти бяха задържани в 38 руски града в сряда по данни на независимата мониторингова група "ОВД-Инфо".


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 100 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да,бе

    129 124 Отговор
    А укрите се записват доброволно в нашите хотели по морето...Я се гръмнете за начало!

    Коментиран от #180

  • 2 Сталин

    79 78 Отговор
    Последното обращение на Слободан Милошевич към руснаците, украинците и белорусите.
    -Русские!Я сейчас обращаюс ко всем русским,жителей Украиньi и Белоруссии на Балканах тоже считают русским.Посмотрите на нас и запомните- с вами сделают тоже самое,когда вьi разобщитесь и дадите слабину.Запад- цепная бешеная собака вцепится вам в горло.Братья ,помните о судьбе Югославии! Не дайте поступит с вами так же!-

    Коментиран от #8, #173

  • 3 Историк

    115 131 Отговор
    Купих си вчера флага на САЩ и го опънах пред пътната врата на апартамента да си бърша калните обувки влизайки в дома си...

    Коментиран от #10, #20, #24, #25, #36, #50, #166, #181

  • 4 Хахаха

    30 55 Отговор
    Министерството на отбраната в Русия вече официално направи предупреждение на военноматите, които не спазват указания за мобилизацията. В Русия също има глупаци, а, възможно, и вредители. Сега ще организират нещата.
  • 5 Пич

    96 119 Отговор
    Руснаците са хора , които не се боят , да умрат за родината си ! Дребните душици , няма да ги разберете !!!

    Коментиран от #32, #54

  • 6 дебела кратуна

    101 89 Отговор
    От оня ден стоя и се чудя - Украйна напави ТРИ мобилизации. Зеленото човече изпрати де що има млади бели здрави момчета за пушечно месо. Там защо един кадър/статия не дадоха бе?!?!?!?!

    Коментиран от #28, #62, #76, #77

  • 7 Примати

    87 42 Отговор
    Дойде ли сметката? Сега плащате за всички човешки съдби които съсипахте от Иван грозни до Путин… и ще платите този път сметката докрай!!!

    Коментиран от #188

  • 8 Гого

    12 23 Отговор

    До коментар #2 от "Сталин":

    Казах и повтарям-преведи го,не всички го разбираме.

    Коментиран от #22

  • 9 Какво се мотаят?

    87 66 Отговор
    Както през октомври, седемнайсета атакуват двореца, сега е ред на Кремъл. Трябва да изметат до крак путлеровата камарила...

    Коментиран от #15

  • 10 Е, това е героизъм!

    80 31 Отговор

    До коментар #3 от "Историк":

    Уплашил си Америка до смърт!... Хаха...

    Коментиран от #19

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ученият котка

    77 52 Отговор
    В тази информационна война е невъзможно да се разбере какво наистина се случва от другата страна, но едно е ясно, европейците са без пари. надежди и наивна вяра в тяхната демокрация.

    Коментиран от #56

  • 13 забун

    48 48 Отговор
    Нека тъпите Ошанки да разберат какво е Х......Й Здаров !!!!!
  • 14 Путинофил

    79 50 Отговор
    Ватниците обърнаха плочата!
    Изведнъж взеха да чуруликат, че Путин бил агент на ЦРУ, вербуван в ГДР с цел да разтури Русия. А до вчера викаха: „ Да здравствует Путин “.

    Коментиран от #185

  • 15 Сорос

    29 21 Отговор

    До коментар #9 от "Какво се мотаят?":

    Пиши по качествено или ти спирам центовете! Бъди по агресивен и настъпателен!
  • 16 Комсомольск на Амуре - рай нз земята

    21 23 Отговор
    Това трябва да се види! „Елитът на Русия“ ще воюва в Украйна!
    В Русия продължава частичната мобилизация. Мъжете активно отиват в армията. В мрежата се появи още едно демонстрационно видео.
    Източник: социалните мрежи

    Коментиран от #34, #57, #66

  • 17 Баста 🇺🇦

    51 49 Отговор
    На един IT специалист му пратили повиквателна, а той вика, че никога не е работил с оръжие и не е ходил в казарма. На Путин му трябва пушечно месо!
  • 18 Ученият котка

    48 47 Отговор
    Никога не бива да споделяте кожата на неубита мечка! Американски бесни и други европейски измамници скоро може да се покаят
  • 19 Историк

    19 26 Отговор

    До коментар #10 от "Е, това е героизъм!":

    Никой не съм уплашил но пък ми е супер готино и удовлетворяващо!

    Коментиран от #107, #130

  • 20 Русофил

    67 34 Отговор

    До коментар #3 от "Историк":

    Това е умственият капацитет на русофилите! Не могат да измислят нищо съществено.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Хахаха

    38 46 Отговор

    До коментар #8 от "Гого":

    „Руснаци! Сега се обръщам към всички руснаци, жителите на Украйна и Беларус на Балканите също се считат за руснаци.
    Погледнете ни и запомнете - те ще направят същото и с вас, когато се разграничите и отпуснете.
    Запад - бясно верижно куче ще ви хване гърлото.
    Братя, помните съдбата на Югославия! Не ме оставяй да правя същото с теб!"
    от последното интервю на Слободан Милошевич.

    Коментиран от #41

  • 23 Ученият котка

    41 57 Отговор
    Енергийната криза в Европа няма да е въпрос на една зима. Русия ще се погрижи за това.

    Коментиран от #29, #35

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Прагматик

    61 36 Отговор

    До коментар #3 от "Историк":

    Аз от години ползвам тоалетна хартия с лика на жужето на токчета .

    Коментиран от #45, #48

  • 26 Aлфа Bълкът

    50 26 Отговор
    Те преди неподбираха, ама вече взеха куцо, кьораво и сакато да мобилизират. Това ще се стане паравоенна операция. Куците ще спасяват сакатите, а кьоравите ще ги насочват по радиостанцията.
  • 27 Вутин

    32 20 Отговор
    Нема проблеми,от въсРаждане няма да вземаме ,предатели не ни трябват
  • 28 ертъуи

    41 45 Отговор

    До коментар #6 от "дебела кратуна":

    Зеления дрогаж направи СЕДЕМ мобилизации и фактически лично е убил над 200 000 осраинеца- скоро ще се моли да има трибунал за него, но вече му мажат въжето и му подбират най-хубавата лампа на площада...

    Коментиран от #38, #182

  • 29 Реалист

    53 36 Отговор

    До коментар #23 от "Ученият котка":

    Европа до няколко месеца е решил проблема с енергийната си зависимост от путлер и фашисткияму режим . 10 % е в момента.

    Коментиран от #85

  • 30 Хахаха

    16 39 Отговор
    „Руснаци! Сега се обръщам към всички руснаци, жителите на Украйна и Беларус на Балканите също се считат за руснаци.
    Погледнете ни и запомнете - те ще направят същото и с вас, когато се разделите и ще станете слаби.
    Запад - бясно верижно куче ще ви хване за гърлото.
    Братя, помнете съдбата на Югославия! Не се оставяйте да направят същото с вас!"
    от последното интервю на Слободан Милошевич.
  • 31 Пампарам

    21 11 Отговор
    Зада" освободи ""1000руснака , стана за смях🤕
  • 32 Рашавия

    41 23 Отговор

    До коментар #5 от "Пич":

    Мобилизират само бедните, тези с пари всичките от кагебе (без изключения) бягат в чужбина.
    Това значи че е голяма вероятноста кремъл да използва ЯО в Украйна, но не са сигурни как ще отговори западът.
  • 33 Алекс83

    54 28 Отговор
    Да мобилизират ганьовските русофили. Те са по-руснаци от коренните такива.

    Коментиран от #40

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 вертъ

    21 44 Отговор

    До коментар #23 от "Ученият котка":

    Другата зима не е ясно дали изобщо ще има такова нещо като "европа"

    Коментиран от #98, #183

  • 36 Кламук

    18 4 Отговор

    До коментар #3 от "Историк":

    Ами, толкова ти е акъла :)
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Тити тиии

    15 5 Отговор

    До коментар #28 от "ертъуи":

    Жълто по устата имаш!!! Пътувай към вожда си 😭😭😭😁
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 С нетърпение

    3 6 Отговор

    До коментар #33 от "Алекс83":

    Чакам да ме мобилизират и въоражът сещей се

    Коментиран от #60

  • 41 Хуха

    11 5 Отговор

    До коментар #22 от "Хахаха":

    Глупаци ,те ще направят същото с вас глупаци
  • 42 Шляхтиц

    27 29 Отговор
    В РУСИЯ не се извършва хаотична мобилизация. Мобилизират се 300 000 бивши военни от запаса с богат военен опит. Новобранци на РУСИЯ не са и необходими.
  • 43 Допълнително инфо

    27 33 Отговор
    Дрън дрън. Я кажете какво каза Кадиров преди няколко часа! Че има 5 милиона перфектно обучени войници и че само с 50% от тях ще размаже западната армия без да му трябва и 1 резервист. Защо не споделяте тази информация?

    Коментиран от #49, #55

  • 44 Ученият котка

    24 29 Отговор
    Ресурсите на Европа бързо се изчерпват, нефтът и газът на планетата стават все по-малко. Русия няма да позволи да заграби ресурсите й, а в случай на безумие на Запада, ще използва ядрено оръжие.

    Коментиран от #131

  • 45 Аве

    10 9 Отговор

    До коментар #25 от "Прагматик":

    Ти си още на вестници работническо дело
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Сладурана

    13 11 Отговор

    До коментар #25 от "Прагматик":

    Аз като правя любов със мацка като тебе,ползвам презервативи със лика на зеленски!😁
  • 49 Голем смех

    34 10 Отговор

    До коментар #43 от "Допълнително инфо":

    Ами тя, Чечения има милион и половина население. От къде ще извадят 5 милиона солдати само ти знаеш? Здравата ме разсмя...

    Коментиран от #58

  • 50 Проктолог

    23 13 Отговор

    До коментар #3 от "Историк":

    Купи си дебел и твърд гумен маркуч и си го пъхни в хралупата. Тренирай, за да си подготвен. Скоро руските агенти ще ви разширяват здраво.
  • 51 Аноним

    19 22 Отговор
    Боксуващата операция , имате ли акъл завзеха половин Украйна и избиха 120 хиляди урки заради САЩ и зеленски ходете на преглед преди да пишете за пореден път пропаганда
  • 52 Ученият котка

    21 25 Отговор
    Само приятелски страни и съюзници на Русия могат да разчитат на оцеляване. На други нищо не се гарантира. Запасите от петрол в САЩ бързо се изчерпват, но е невъзможно да се попълнят. България бързо трябва да излезе от руините.

    Коментиран от #68, #69

  • 53 Я изчезвай бе, ушанко!

    21 12 Отговор

    До коментар #37 от "Ученият котка":

    Айде, чиба!
  • 54 Смърт на окупаторите !

    28 19 Отговор

    До коментар #5 от "Пич":

    Украинците вече го показаха, че също са готови да защитават и умират за свободата на Родината си...!!!

    Коментиран от #67

  • 55 Хахаха

    23 28 Отговор

    До коментар #43 от "Допълнително инфо":

    В Русия преди 2 дена са казали, че сега ще започне небивал рев на русофоби пропагандатори. Той започна. Но те нямат акъл, хич даже. Хем казват , че Русия е загубила всичко, хем такава русофобска световна организация се активизира, все едно за последно им е. Споко. Нали в Русия всичко върви на зле. ВЕрвайте си. Защо искате непременно да убеждавате в това хората извън Русия? Не ли все едно, какво мислят те, при условие, че самите руснаци виждат какво е истинското положение и се смеят над русофобските лъжи. Между другото, никой в Русия не крие гафове, а ги обсъжда и коментира. Там може. В Украйна не разрешават фашагите.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 ЧУЙ ЧУЙ

    17 14 Отговор

    До коментар #16 от "Комсомольск на Амуре - рай нз земята":

    .....НА ТОВА ВИДЕО АКО СЕ СПРЕ ЗВУКА ...ЕДНО КЪМ ЕДНО ВИЖДАШ ГЛАСОПОДАВАТЕЛИ НА ВЪЗ.РАЖДАНЕ😀
  • 58 Хахаха

    18 14 Отговор

    До коментар #49 от "Голем смех":

    Чечня е част от Русия.
  • 59 Дархин

    11 14 Отговор
    Нещтнаци ошанки Монголия не е вашият дом!!! Алергохой Хорхой! Да пукнете,че да треснете!!!
  • 60 Мда

    19 4 Отговор

    До коментар #40 от "С нетърпение":

    Ми заминавай за днр или лнр, там ще сте въоръжат!
  • 61 Тишина

    22 18 Отговор
    Едно материалче за мобилизацията на жени в Украйна няма ли? Че тя е факт от доста време насам, но странно защо ли мълчите!
  • 62 Калмук

    32 21 Отговор

    До коментар #6 от "дебела кратуна":

    Обяснявам бааавно па дано схванеш:
    В Украйна от първите дни обявиха мобилизация, защото за тях това е ВОЙНА срещу агресор, който не признава правото им на съществуване. Щом има война, значи има и мобилизация - няма държава, която да не го прави ! ... А рушняците до онзи ден вкарваха в ареста за думичката "война", а сега се чудят как да връчат повиквателни на запасняци за участие в "специална операция" ... Та, затова Путинската "мобилизация, ама не точно" е толкова интересна ...
  • 63 Диамантената ръка

    29 10 Отговор
    Ако не беше тъжно щеше да е смешно... Всяка диктатура свършва по един и същ начин.
  • 64 Така е

    31 17 Отговор
    Пак са се активизирали проруските клавиатурници.Сигурно някакъв транш рубли са постъпили по сметките.Или са само обещания.
    Те и педофил ще изкарат ангел за копейки.Не им ли омръзна тая работа 6 месеца.
  • 65 Объркано Атлантиче

    24 18 Отговор
    През ранната пролет на тази година след указа на президента Зеленски, задължаващ всички мъже в Украйна на възраст от 18 до 60г.да не напускат страната, десетки и стотици хиляди украински мъже на тази възраст се озоваха в европейски държави, вкл.в България. Защо не са останали да бранят родината си, престъпвайки указа на президента си, това си е тяхна работа. Но за Европа всички те са бежанци, най-вече в очите на обичните ни медии, които и дума не обелиха за факта, че тези "мъже"са зарязали родината си в критичен за нея момент... Сега обаче, когато иде реч за руски мъже, крясъкът на ятата мисирки е невъобразим! Те не били бежанци, а "бегълци" от Путин, осъждащи войната, като че ли украинците, избягали в Европа, са я приветствали и изгаряли от любов към президента си Зеленски...
  • 66 Aлфа Bълкът

    8 4 Отговор

    До коментар #16 от "Комсомольск на Амуре - рай нз земята":

    Тези направо към крематориумите за да не хабят куршуми за тях!
  • 67 Ученият котка

    24 31 Отговор

    До коментар #54 от "Смърт на окупаторите !":

    Украинците показаха, че безразсъдно са готови да умрат за интересите на САЩ.

    Коментиран от #133

  • 68 Рашавия

    13 5 Отговор

    До коментар #52 от "Ученият котка":

    Па и Украйна беше повече от приятелска, беше част от Русия...
    Само тотални балъци се хващат на такива въдици.
  • 69 Тръпи каза

    26 17 Отговор

    До коментар #52 от "Ученият котка":

    Запасите от петрол в САЩ вече са изчерпани. Преди 2 дни Тръмп обвини Байдън, че е поставил националната сигурност на САЩ в опасност, защото е изкарал целия резерв от петрол и го пласира навън с цел да покрие издънката му с Русия. Тръмп беше бесен. Попита в прав текст какво мисли Байдън че ще се случи ако САЩ влезе във война и армията няма петрол? Четете и гледайте и други новини, не само украинската Факти. Ще ви настръхнат косите. Нали разбирате че при война ние разчитаме на натовската армия, която се оказва според думите на Тръмп, че не може да подкара машините си. Защото няма петрол!
  • 70 киро

    23 13 Отговор
    Егати армията! Мобилизират цивилни граждани! Смях в залата!

    Коментиран от #75

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Клошаряда масква 2022, финал септември

    25 15 Отговор
    Е нали пияните клошари искат война, защо бягат в Монголия и Грузия, нашите рублопомияри да ходят да помагат на жужето с памперса и токчетата, умрел е от страх в бункера под леглото!
  • 73 Тва дойчу велето или

    14 14 Отговор
    сам Шорош ви го подшушна??? Щото аз съм тук на място и няма подобни простотии. Хората искат да спасят сънародниниците си. Това е.
  • 74 Ученият котка

    15 18 Отговор
    Украйна се оказа жертва и заложник на Запада. Всичко, което беше обещано на Киев, се оказа лъжа и предателство. Пътят към несбъднатите надежди е осеян с телата на нейните измамени граждани.
  • 75 Абе Кире,

    21 14 Отговор

    До коментар #70 от "киро":

    Резервисти Кире, резервисти. Тия работи про100тото ми в Харвард не се учат. Резервист не е човек хванат от полето, а човек с военно обучение. Такъв дето се е учил да стреля или е бил военен, но е напуснал армията поради някаква си причина. Това са хора резервисти, т.е.доброволци в случай на война, обучени да воюват хора. Ама от къде да го знаеш това Кире, то да си резервист не е като да имаш резерва на Линдето в лицето на Ленчето. Друго е резервист. Не е резерва на парапета. Да не се бърка.
  • 76 555555

    26 18 Отговор

    До коментар #6 от "дебела кратуна":

    Разликата е огромна,и трябва да ви се припомни че Украинците защитават родината си,а руснацитеСаМародериОзурпатори.

    Коментиран от #82, #89

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Глей я ти

    15 5 Отговор
    симонянката безумка кръвожадна, трябвало до 35 години... Хората трябва да работят, да се женят, да се наслаждават на живота, ако имат хлапета, да им се радват... Трябва да пращат тези над 70, пропагандаторите и политиците, децата им за личен пример.
  • 79 Обяснител

    13 16 Отговор
    Всички споменати "независими медии" са зависими от Сорос. И само такива ни е разрешено да четем.

    Коментиран от #83, #84

  • 80 !!!?

    30 11 Отговор
    "Частичната мобилизация" в Русия е в ход още с раждането !!!?

    Коментиран от #100

  • 81 Няма не искам!

    10 2 Отговор
    Няма никакви грешни хора, всичко си върви по план!
  • 82 Историческата истина

    21 25 Отговор

    До коментар #76 от "555555":

    Украйна е измислена държава. От време оно е била част от Русия. Тия покрайнини са руски и това е видно във всяка една литература, всеки спомен описан от нашите възрожденци. Кога Ботев е писал, че Одеса е Украйна? Кажи! Писал е че е Русия. За Киев важи същото. А САЩ може да си дрънкат каквото искат. Това е руска територия още преди САЩ да е била създадена. Аз вярвам на българските национални герои, борили се за свободата ни. Те винаги са наричали тази земя Русия. Значи е Русия. Точка.

    Коментиран от #90, #91

  • 83 !!!?

    19 15 Отговор

    До коментар #79 от "Обяснител":

    Абе вие путинофилите не се ли усещате, че велчаете Сорос повече от вашето Гуру Путин !!!?

    Коментиран от #95

  • 84 Сорос

    15 13 Отговор

    До коментар #79 от "Обяснител":

    Ти продължавай да обясняваш .само ще днеска в Дагестан почват вече да се противопоставят на мобилизацията . И не само там
  • 85 Ученият котка

    16 19 Отговор

    До коментар #29 от "Реалист":

    Не позволявайте да станете жертва на пропаганда. Това може да бъде дезориентиращо и разочароващо. Американците успяха да подпалят Европа и няма да отстъпят от целта си. Нима Европа иска да стане храна за свиреп и коварен хищник?

    Коментиран от #132

  • 86 Ааа не!

    17 11 Отговор

    До коментар #77 от "Путин ке падне":

    Друг ще го смени и толкоз! Дори да не бше Путин, а друг, резултата сега пак щеше да е същия. Дори вероятно още по-лош за глобалистите и марионетките им!
  • 87 Титу

    19 9 Отговор
    Над 90% от Руснаците не знаят на какво поприще ги изпращат въобще не са наясно колко саубити и колко загуба на техника имат. По телевизията описват положението там като цветя и рози а истината е друга

    Коментиран от #92

  • 88 ФЕЙК

    18 16 Отговор
    ЛЪЖА! СЕЕТЕ ЛЪЖИ!
    ПРЕД ПУНКТОВЕТЕ ИМА ОПАШКИ ОТ ДОБРОВОЛЦИ!
    Повечето ги връщат.
    Вероятно много от доброволците отиват по финансови причини, но истината е че има много доброволци.
    ЛЪЖИТЕ ВИ НЯМА ДА ЗАБЛУДЯТ ХОРАТА!

    Коментиран от #103

  • 89 Хахаха

    15 13 Отговор

    До коментар #76 от "555555":

    За по- голямата част от тях, Родината им е СССР. Всичко създадено в Украйна е в епохата на СССР. Да не говорим за създаването на Украйна, по принцип. Образованите знаят, за какво иде реч.
  • 90 Айде бе...

    13 4 Отговор

    До коментар #82 от "Историческата истина":

    Абе ти можеш да вярваш ако искаш в Червената шапчица и Дядо Коледа, но като ще коментираш история първо научи правилната, която е писана от историци, а не от политици!
  • 91 555555

    19 9 Отговор

    До коментар #82 от "Историческата истина":

    Киевска рус е истинската Русия,а московието е късен плагиат.

    Коментиран от #96, #109

  • 92 Хахаха

    5 6 Отговор

    До коментар #87 от "Титу":

    Да,да кажи ти на руснаците. Понеже те не живеят в Русия и ще слушат теб, който знае, как е там. И д и о т ..
  • 93 Няма отърване

    15 11 Отговор
    Путлер ги праща на среща на 4 очи със свети Химарс американски .

    Коментиран от #94

  • 94 Ученият котка

    10 6 Отговор

    До коментар #93 от "Няма отърване":

    Стотици етнически българи се редят на избирателните секции. Всички в София много добре знаят за какво и за кого ще гласуват абсолютно доброволно.

    Коментиран от #101

  • 95 555555

    6 0 Отговор

    До коментар #83 от "!!!?":

    Ами те от къде да знаят,та нали Путин не е казал такова нещо.
  • 96 Хахаха

    14 11 Отговор

    До коментар #91 от "555555":

    А има още Новгородската Рус, Владимирската Рус, Киевската Рус..Всички тия названия са измислени от историците за обозначаване на различните периоди в историята на Русия. Ама , моля ви, знам, че част от вас, русофобите, са опростачени до безумия, ама защо трябва да демонстрирате своето т ъ п о с т?

    Коментиран от #106

  • 97 Голем смех

    15 11 Отговор
    Повечето новобранци отиват мъртво пияни. Няма и да изтрезнеят, докато отидат на концерт при Кобзон...

    Коментиран от #102

  • 98 АСФЧ

    20 10 Отговор

    До коментар #35 от "вертъ":

    Със сигурност Европа ще я има, но русия ще е друга ако съществува въобще в сегашния си вид. Че потъва матушката ми се чини.
  • 99 атаман

    20 8 Отговор
    Нали си лепяха буквата Z на колите?
    Ето сега Путин им дава възможност да преминат от думи, към дейдтвия!
    Ама когато получиха повиквателните - изведнъж се оказа, че когато са подкрепяли войната, не са имали предвид собственото си участие в нея.

    Коментиран от #105

  • 100 Деца идиотчета?

    10 8 Отговор

    До коментар #80 от "!!!?":

    Ама, че рушлящини...
  • 101 555555

    10 2 Отговор

    До коментар #94 от "Ученият котка":

    В тази държава гласуват само слаботоковите системи.

    Коментиран от #104

  • 102 Ученият котка

    13 12 Отговор

    До коментар #97 от "Голем смех":

    Не мислете за пожелания. В американската армия има трийсет процента от наркозависимите.
  • 103 Доброволец

    18 9 Отговор

    До коментар #88 от "ФЕЙК":

    Ами ти що не се запишеш,, и гражданство ще получиш. Путин кани и чужденци, все в главата ритнати.
  • 104 Ученият котка

    5 12 Отговор

    До коментар #101 от "555555":

    Хората обаче се отървават от студа и тъмнината.

    Коментиран от #108

  • 105 Хихи

    15 7 Отговор

    До коментар #99 от "атаман":

    Сега има снимки от границите, където бягат. На много от стъклата по колите личи само лепилото от Z свастиката. Явно вече е отминал периода на еуфорията. Едно е да се правиш на патриот, друго е да те пратят да мреш за бълнуванията на путлер.
  • 106 555555

    13 8 Отговор

    До коментар #96 от "Хахаха":

    Киевска рус е създадена от Българи и няма нищо общо с татароМонголскаМосковия.

    Коментиран от #121

  • 107 АРИЕЦ

    8 4 Отговор

    До коментар #19 от "Историк":

    Като на прасето,и то не плаши никой с квиченето си,но пък му е готино да се въргаля в калта ???!!
  • 108 555555

    7 3 Отговор

    До коментар #104 от "Ученият котка":

    В написаното от теб, няма смисъл.
  • 109 Точно!

    8 5 Отговор

    До коментар #91 от "555555":

    Дори московците открадват и името. Константин VII Флавий Багренородни (905-959) споменава, че печенегите (номадски народ северно от Черно море) воюват с Росия и атакуват столицата ѝ Киев. Така че първото споменаване на "росите" и техните земи, се отнася за Киевска Рус, недобре организирана държава със столица в Киев, която съществува от IX до XIII в., като по-късно се разпада при нападенията на монголо-татарите, които нахлуват в киевските земи през XIII век.
    Москва повежда борбата на руските князе срещу монголо-татарската държава Златната орда в Куликовската битка (1380), спечелена от московския княз Дмитрий Донской (1350-1389). Това е и първата голяма победа на руските князе срещу монголо-татарите, начело с Москва. Историците са съгласни, че борбата срещу Златната орда е една от главните причини за обединяването на руските земи под властта на Москва и създаването на Московското царство.

    Коментиран от #187

  • 110 Индиго

    10 5 Отговор
    Бъдещето не нито на нефта нито на гадта , бъдещето е на електроенергията тя замества и петрола и хастар затова в България трябва да бъдат построени още някоя и друга ядрена електроцентрала за да има евтин ток а когато има евтин ток нуждата от газ и петрол ще намалее от 10 до сто пъти

    Коментиран от #114

  • 111 Зрител

    12 10 Отговор
    Нали Украински войски превземаха територии.А Руснаците правят референдум в 4 области.

    Коментиран от #119

  • 112 да! - вятъра на промяната

    5 1 Отговор
    се усеща по новините, иде мирно време, без - "насила в колхоза"
  • 113 ново 20

    13 6 Отговор
    Песков заявил че - "Не разбира защо в руското общество е настанала такава истерия и негативно отношение към Мобилизацията ?!"
  • 114 я пак!

    17 1 Отговор

    До коментар #110 от "Индиго":

    "... в България трябва да бъдат построени още някоя и друга ядрена електроцентрала за да има евтин ток а когато има евтин ток нуждата от газ и петрол ще намалее от 10 до сто пъти "

    Сега, като имаме ядрена централа и произвеждаме евтин ток защо евтиния (40% от производството) го изнасяме, а за нас остава скъпия
  • 115 Алди

    13 11 Отговор
    Запасняците направо да се предават на украинската армия, както ги посъветва Зеленски, за да останат живи ! Ако преди това КГБ не ги застреля в тила като дезертьори, разбира се, по стара Сталинска традиция......
  • 116 Анонимен

    9 1 Отговор
    Фейк нюз:пращат добре обучени военни в Европа, преди това благодарение на техния шпионин в гдр, знаете койдойдоха наемници от близкия изток, млади мъже, е чака ни битка...
  • 117 Хахахаха

    9 10 Отговор

    До коментар #71 от "Бесен- _Язовец":

    Ти трябва да го учиш.Пак не знаеш къде да слагаш главните букви.Личи си,че си укра.
    Аз не знам вие какво толкова ги обсъждате.Мислете какво ще правиме ако утре заради укрите ни набутат във война.Предполагам всички украинофили ще си вземат билетче и ще избягат,а ние ще им сърбаме попарата...
  • 118 Ученият котка

    10 10 Отговор
    Президентът на САЩ Джо Байдън раздразнено отне на Афганистан статута на основен съюзник извън НАТО. Талибаните започнаха активно да си сътрудничат с Москва.
  • 119 ха сега де!

    14 7 Отговор

    До коментар #111 от "Зрител":

    А защо руснаците мобилизират запасняци, нали всичко върви по план?

    Коментиран от #123, #126

  • 120 Ученият котка

    9 11 Отговор
    В Турция, която Москва не питаше, прогнозираха постепенно признаване от Запада на резултатите от референдумите в Донбас
  • 121 Въпрос?

    6 6 Отговор

    До коментар #106 от "555555":

    Защо.лъжеш?Не е вярно!Нямаме нищо общо със създаването на Киевска Рус!Въобще нищо общо нямаме с тези укри и не искаме и да имаме!!!
  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 питанка

    14 7 Отговор

    До коментар #119 от "ха сега де!":

    А дали запасняците си задават въпроса какво се е случило със редовната руска армия, че се налага Русия да извършва мобилизация?

    Коментиран от #128, #143

  • 124 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 125 не мога да разбера

    14 8 Отговор
    Русия мобилизира руснаци, това си е вътрешен проблем. Украйна мобилизира украинци - това е наш проблем, настанихме ги за наша сметка в скъпи хотели, а пострадалите от наводненията нашенци настаняваме в контейнери. Абе, хора, вие акъл имате ли? Тръгнали сте да ревете на чужди гробове, а своите сте оставили да пустеят. Много държави от ЕС обявиха, че ще приютят нежните джендърчета, които не искат да воюват за родината си, значи проблемът е решен. Тук защо се възпалявате чак толкова, да не мобилизират вас случайно?
  • 126 Хахаха

    6 7 Отговор

    До коментар #119 от "ха сега де!":

    А защото това е планът. И защо да не мобилизират?
    Защо не попиташ, защо руснаците се хранят, спят и дишат?
  • 127 ......

    10 6 Отговор

    До коментар #124 от "Башкå бõлит":

    Пълни глупости.Все едно да правиш разлика между Велико Търново и София,а и двете са били столица на България.Толкова ли не разбра,че тези украинци и руснаците са си един народ?
    Да не си Джамбаза?
  • 128 факт

    12 8 Отговор

    До коментар #123 от "питанка":

    Питат се, бе, как да не се питат? Питат се и какво стана с украинската редовна армия, че веднага след започването на СВО Украйна обяви мобилизация, в резултат на която цяла Европа се напълни със "смели" нацита, които крещят Слава Украине по мирните улици и площади на приелите ги държави. И друго се питат, питат се защо германците живеят в гъмни градове, а магазините им стават все по-празни. Питат се и защо британците реват на телефоните на доставчите на ток и газ, че не могат да си платят сметките. Питат се и защо цяла Европа протестира срещу високите цени на енергоизточниците, горивата и храните. И за американската мечта се питат. Абе, въпроси да искаш.
  • 129 фкю

    8 3 Отговор
    Анти нюз агенция - Факти
  • 130 Бай Яни

    13 11 Отговор

    До коментар #19 от "Историк":

    Аз пък бърша задницата на кучето си с руското знаме,и децата в махалата ги уча да пикаят върху му. С кеф гледам внуците как псуват путинка и рософилите му. Руското знаме става идеална истревалка руско куче.
  • 131 Ученият куче

    13 11 Отговор

    До коментар #44 от "Ученият котка":

    Скоро Русия ще бъде разпарчатосана!

    Коментиран от #135

  • 132 Бай Яни

    9 8 Отговор

    До коментар #85 от "Ученият котка":

    Недей бери грижа за Евеопа,иди се бий за Путлер.
  • 133 Ученият куче

    10 7 Отговор

    До коментар #67 от "Ученият котка":

    Руснаците показаха, че безразсъдно са готови да умрат за щуротиите на Путин!.
  • 134 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 135 може, може

    12 11 Отговор

    До коментар #131 от "Ученият куче":

    Обаче в Русия нито една област не е поискала да се отдели от федерацията, а в партньорските САЩ Калифорния и Тексас искат референдум за отделяне от САЩ. Значи не се знае коя империя ще се разпадне по-напред. Тъй че, по-леко с прогнозите, че не се знае знае ли се.

    Коментиран от #146

  • 136 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 137 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 138 Ватенките са куку

    13 6 Отговор
    Като че ли повиквателните са били изпратени от Киев 🤣🤭
  • 139 Хахаха

    8 6 Отговор

    До коментар #137 от "да бе, да":

    Кога и кого са побеждавали янките?
  • 140 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 141 Анонимен

    7 1 Отговор

    До коментар #137 от "да бе, да":

    Сега не е 1946,като те повикат ще разбереш.
  • 142 Хахаха

    4 2 Отговор

    До коментар #136 от "Нострадамус от Злокучене":

    Значи всичко е наред. Отивай да спиш спокойно, победител.
  • 143 Редовна армия имаше

    12 6 Отговор

    До коментар #123 от "питанка":

    Обаче вкупом замина за някакъв много забавен концерт на Кобзон.
  • 144 Уличната котка

    19 3 Отговор
    Отивам в Русия да се запиша, айде всички русофили с мен братушки докрай
  • 145 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 146 Голем смех

    15 8 Отговор

    До коментар #135 от "може, може":

    Никой не бил искал да се отдели от Рашистан? Да бе. Само четиринайсет републики преди 30 години. Май само слепите не виждат, че мускувията е пред разпад ...
  • 147 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 148 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 149 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 150 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 151 Хахаха

    11 11 Отговор

    До коментар #147 от "Тиква":

    След като Русия е толкова слаба, защо преброяваш до сега и сАЩ и нАТО със съюзниците не успяват да се справят с Русия. Забележи! Всички те са срещу една слаба Русия. Която до сега воюва само със 150 хилядна Армия срещу 60/ хилядна укропската и плюс наемници от всякъде.

    Коментиран от #152

  • 152 Хахаха

    4 3 Отговор

    До коментар #151 от "Хахаха":

    600 хилядна
  • 153 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 154 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 155 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 156 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 157 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 158 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 159 Гртжнн

    3 4 Отговор
    Пращан хора със семейства за да не дезертират
  • 160 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 161 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 162 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 163 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 164 Хаха

    12 5 Отговор
    Тая пародия нема ли да приключва вече. Тия руснаци ако имаха 2 капки акъл в повече щяха да живеят много по-добре, ама нейсе.
  • 165 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 166 ..........

    12 1 Отговор

    До коментар #3 от "Историк":

    А нас.р.а.ни.ят си гъ@з с руското знаме ли си бършеш????
  • 167 Щирлиц

    11 3 Отговор
    Вие се интересувайте къде ще зимуват удавените от наводнението сънародници,вместо да ни заливате с измислена пропаганда.
  • 168 Ученият котка

    7 4 Отговор
    Кремъл не е съгласен, че в Европа цари много хаос. Европа все още не е стигнала дъното.

    Коментиран от #169, #170

  • 169 Хохо секса

    3 1 Отговор

    До коментар #168 от "Ученият котка":

    На кого му пука за Кремъл?
    Много рускини останаха самотни...
    къде Груз 200
    къде мъжете им избягаха по света

    За рускините ми пука, кой ще ги обгрижва?

    Коментиран от #171

  • 170 Уточнение

    2 3 Отговор

    До коментар #168 от "Ученият котка":

    В Европа не цари хаос, а в Русия
    Впрочем и ти така си казал:
    "Кремъл не е съгласен, че в Европа цари много хаос"

    А относно:
    "Европа все още не е стигнала дъното"
    Русия го достигна, сега копат надолу
  • 171 Ученият котка

    6 2 Отговор

    До коментар #169 от "Хохо секса":

    Опасно и рисковано е да се смята, че руските офицери отказват да изпълнят заповедта на главнокомандващия.

    Коментиран от #172

  • 172 Хохо секса

    1 1 Отговор

    До коментар #171 от "Ученият котка":

    С ТОВА:...
    "Опасно и рисковано е да се смята, че руските офицери отказват да изпълнят заповедта на главнокомандващия."
    ТИ НАПРАВИ НАЙ-СМИСЛЕСНИЯ КОМЕНТАР ЗА ПОЛУГОДИЕТО!
  • 173 Каква е тая лудница тука

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Сталин":

    Тоя пък кой беше.
  • 174 Да ви кажа

    4 3 Отговор
    Мен най ми е смешно как русофила тук. Си представя и си фантазира някакви неща за Русия. Мисли че я разбира,че познава хората там. И това е само по информация на руската пропаганда.В реалния свят е напълно възможно да го бият руснаци защото много иска да ги праща на война.
  • 175 Зрител

    4 4 Отговор
    Кучето си лае кервана си върви.Никой нищо не може да направи.Нито Фащ нито еу (европа).Играта свърши.

    Коментиран от #177

  • 176 От нета

    5 4 Отговор
    Има слухове за военен преврат в Китай, слухове, които заляха социалните мрежи...
    Но когато китайските военни анексират Сибир - НЯМА ДА СА СЛУХОВЕ
    Ще има референдум там, разбира се...
    Китайски референдум по путински...
  • 177 хаахха

    3 1 Отговор

    До коментар #175 от "Зрител":

    Супер си е всичко си върви по план. Плана го направи някой дето сега е на плаж в калифорния. Зимата ще е студена ама не колко в окопите.
  • 178 yaйтнойз

    2 1 Отговор
    Залагам до 10к usdt, че путинката ще прекара поне 3 месеца след кат свалят жабара и шолци. За италия произволна сума стига да я имам ;)
  • 179 Нов

    1 0 Отговор
    Да бяха внесли от Япония роботи да се бият вместо мъже. Прочистват на населението по един или друг начин. Но не се пшодят като в пакистан и бангладеш.
  • 180 456

    5 5 Отговор

    До коментар #1 от "Да,бе":

    Я се гръмни, ти като за начало. Продажни русороби.
  • 181 456

    3 3 Отговор

    До коментар #3 от "Историк":

    Ами отъркай, се последен бе рашистки ватник!
  • 182 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 183 456

    4 3 Отговор

    До коментар #35 от "вертъ":

    Другата зима, най вероятно няма да има руската кочина.
  • 184 Жоро

    5 2 Отговор
    Аре ве нали искахте война получихте си я пълноценно. Пращайте ги тия орки на фронта да ги видим жендери ли са мъже ли са. Зад екрана гледаха как убиват цивилни в Украйна и пръстите бяха нагоре искаха още на ви сега още. Путин ги довърши.
  • 185 Коко

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Путинофил":

    Ти и рез ба та може да си обърнал, но ние плочата не!
  • 186 Сър Пичук

    4 4 Отговор
    Колкото повече Путин и фашистката му клика в Кремъл се въртят, толкова повече им влиза!
    Можеш да лъжеш дълго време един човек или да излъжеш няколко пъти всички, но да лъжеш всички дълго време, не може. Путин пое пУтя надолу и той е еднопосочен. Независимо как ще се развият нещата, след по-малко от година светът ще се е отървал от жестокото злобно нацистко джудже.
  • 187 2396

    0 0 Отговор

    До коментар #109 от "Точно!":

    "Москва повежда борбата на руските князе срещу монголо-татарската държава Златната орда в Куликовската битка (1380), спечелена от московския княз Дмитрий Донской (1350-1389). Това е и първата голяма победа на руските князе срещу монголо-татарите, начело с Москва"

    Първата част е вярна, после продължаваш с някакви московски свободни съчинения.
    И кво московските блатници повери руските князе към светъл комунизъм ?
  • 188 Преди Иван 4 Грозник

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Примати":

    Иван 3 унищожава Новгород.Избити са всички мъже за наказание,че поддържат добри връзки с полсколитовското княжество и Ханзата.Избиваби са цяла седмица.Осраналите са отведени в Москва за следващо избиване.Тия хора-руснаците освен кланета,грабеж,отвличане и продажба на роби в Крим(татарски тогава) имат ли други в историята си?
  • 189 четящ

    2 2 Отговор
    много прости се оказаха тези руснаци начело с техния Фюрер Путин! може ли в 21 век да започваш война и то с своите братя по вяра и език? и за всичко това е виновен фюрера им Путин, който явно с годините съвсем е изкуфял... жалко за руснаците, които ще мрат за нищо...
  • 190 Да откажеш

    1 0 Отговор
    Да се сражаваш за родината е позор.
    Да умреш това е гордост.
    Бий врага и знай,че зад теб е Родината.
  • 191 мдааа

    1 0 Отговор
    Абе маани ги руснаците... много са, а и имат навика винаги да побеждават!!!
    Да видим ко ша праим с укрите, самолетите ги няма, половината армия е дала фира... и ей го налага се от 1.10.22 се мобилизират жените даже и бременните... ама май няма да стигнат та щели и инвалидите да мобилизират!!!
    А читавите юнаци продължават да напъват по границите и срещу от 5 до 10,000$ да бягат по Европа!!!
    П.С.
    Не знам защо зеленчука по време на некой ТВ театър не се примоли на шефовете на ЕС да му върнат юнаците дето са налазили европейските курорти и припичат дирници... и от където има нема ама за половин армия ще има да се сберат!!!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания