Last news in Fakti
  Тема: Украйна

25 Септември, 2022 09:44 15 316 87

Светът е на ръба на пропастта

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • пропаст-
  • нато-
  • владимир путин-
  • жак атали

Коментар на френски икономист и философ

Светът е на ръба на пропастта - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Жак Атали е френски икономист, финансист и философ. През 1991 г. става основател и първи ръководител на новата Европейска банка за възстановяване и развитие. Автор е на романи, есета и монографии, сред тях се откроява книгата "Евреите, светът и парите", която е преведена и на български език/ БГНЕС

Сутринта в петък, 26 октомври 1962 г., тръгнах за гимназията с мисълта, че вероятно няма да се прибера жив. В този ден, който помня като вчера, се носеха слухове, че ако генералният секретар на Съветската комунистическа партия Никита Хрушчов настоява да инсталира ядрени ракети SS4 и SS5 в Куба, Съединените щати ще унищожат съветските кораби с бойните глави за тези ракети, които бяха неподвижни на няколко мили от кубинския бряг, което ще предизвика верижна реакция, която ще доведе до тотална ядрена война и смъртта на всички 3,1 милиарда човешки същества за няколко часа. Докато вървях към гимназията, без да имам никаква друга информация освен от радиото и вестниците, имах чувството, че животът ми, все още толкова кратък, ще бъде прекъснат; че градът ми, толкова красив, ще бъде разрушен; че надеждите на всички ще бъдат разбити.

Не си спомням да съм се страхувал: ситуацията беше твърде неописуема, за да ме плаши. Много по-късно разбрах, че този страх е бил основателен: В онази сутрин, след десет дни на интензивни преговори, които можеха да не доведат до нищо, между един спокоен и решителен американски преговарящ (братът на президента, Робърт Кенеди) и един съветски лидер, преживял трагедиите на Втората световна война (Никита Хрушчов), Съветският съюз се съгласи да демонтира вече изградените в Куба ракетни площадки и да върне корабите, натоварени с ядрени бойни глави, в пристанищата си; В замяна американците поеха писмен ангажимент да изтеглят ракетите "Юпитер" от Турция и Италия (което вече беше решено) и да не нахлуват в Куба.

Двайсет години по-късно, през зимата на 1984/1985 г., преживях подобен период, много по-малко разгласен, когато старите геронтократи, които тогава ръководеха Съветската комунистическа партия, около Константин Черненко, се показаха напълно решени да завлекат човечеството в собствената му гробница, ако не унищожим собствените си ядрени оръжия; все още чувам как Черненко крещи заплахите си в една много малка стая в Кремъл, където придружавах безстрастния и решителен Франсоа Митеран. Докато го слушах, се опитвах да си представя как 4,7 милиарда човешки същества се влачат към небитието. И тук не се страхувах, защото това все още беше невъобразимо. И все пак беше възможно и вероятно ни спаси само смъртта на Черненко, по-рано от очакваното, която позволи на Михаил Горбачов да успее в преврата си срещу младите Брежневци, които все още не бяха готови да поемат властта.

Днес преживяваме период със същата интензивност. По същата причина: отчаяна власт, която няма друго решение за оцеляване, освен да се впусне във външна авантюра. В следващите дни, седмици и месеци отново рискуваме да бъдем въвлечени в ядрен катаклизъм. С още по-мощни оръжия, които биха могли да унищожат всичките осем милиарда човешки същества. И отново, това е твърде гигантско, за да се замислим.

Твърде безумно, за да се страхуваме. Ако по този начин светът за трети път се намира на ръба на пропастта, то е защото Русия все още не е успяла да се закрепи в демокрацията - единствената реална гаранция срещу войнствеността.

Ние няма да имаме същия шанс като през 1962 г: Владимир Путин не е преживял Втората световна война. Няма да имаме и същия шанс като през 1985 г.: той не изглежда толкова отслабнал физически, колкото беше Черненко. Ако нещо ни спаси от най-лошото, това ще бъде или дворцова маневра в Москва, или осъзнаването от страна на Путин, че може да загуби всичко, лично и в очите на историята, като действа по този начин. Все пак историята и мястото, което той ще заеме в нея, трябва да го интересуват. И както и в предишните два случая, това може да се случи само, ако демокрациите не се поддадат на страха и шантажа.

Ако за пореден път човечеството се справи по чудо, не бива да се връщаме в старите коловози. Не трябва да вярваме, че сме непобедими. Трябва да снабдим човечеството със средства, които да не позволят на никого в бъдеще да застраши (и то не само чрез война) самото му съществуване.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 119 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ротщилд

    52 17 Отговор
    Евреинът Атали знае какво говори.

    Коментиран от #2, #8

  • 2 Цецо

    52 2 Отговор

    До коментар #1 от "Ротщилд":

    Наистина е евреин! Уикипедия Jacques Attali was born on 1 November 1943 in Algiers (Algeria), with his twin brother Bernard Attali, in a Jewish family.
  • 3 Хмммм

    62 9 Отговор
    Защо го представят за французин?

    Коментиран от #12, #72

  • 4 Не може ли Ротшилдите да се предадат вме

    17 48 Отговор
    Ако нещо ни спаси от най-лошото, това ще бъде или дворцова маневра в Москва, или осъзнаването от страна на Путин, че може да загуби всичко, лично и в очите на историята,

    Коментиран от #26

  • 5 Хихи

    98 14 Отговор
    Много добре, сега го обясни на японците от Хирошима и Нагасаки. Ако има живи японци на преклонна възраст-могат да ти кажат как са се почувствали през 45 година.
  • 6 САТЪРА НА ХАНА

    72 16 Отговор
    ЧАО ШАМПАНСКО , ФРЕНСКИ МАДАМИ
    И ВЕЧЕРИ ПО ЯХТИ НА ЛАЗУРНИЯ БРЯГ
    .....
    МДАА ... А АЗ НЯМА КАКВО ДА ГУБЯ :))

    Коментиран от #32

  • 7 Пучо Капучо

    108 16 Отговор
    "Вие не познавате тези хора! Накрая, евреинът Ротшилд ... това, аз ще Ви кажа, е безподобен скот. Заради спекулации на борсата е готов да погребе цяла Европа, а съм виновен аз?!" - Ото фон Бисмарк.

    Същата работа и с Путин. Какво е виновен той, че богатите чи.футковци ръчкат яко краварите да си връщат парите?
  • 8 Аха

    89 8 Отговор

    До коментар #1 от "Ротщилд":

    Не знам дали знае какво говори, но добре знае кой му плаща за да говори "правилно".
  • 9 ТаУмВзе

    36 23 Отговор
    Страхът е Болест и най лошият Съветник! И Ядрена Война да има няма да е голяма загуба. И без тва сме много на клона. Хаххах ахах Z
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Аватар

    70 9 Отговор
    Атали описва следствията,а не причината за случващото се по света.Същите,които създават причината ще предлагат и решенията.Надявам се наистина да не са непобедими.
  • 12 Хазари са по етнос

    58 2 Отговор

    До коментар #3 от "Хмммм":

    Но паспорти могат да имат на която и да е страна. На Запад се интересуват от паспорта и те наричат "французин" ако си българин, циганин или какъвто и да е по етнос, но си взел техно гражданство ..
    За това и този Хазар е "французин"!
    Самите хазари се шегуват:
    "Аз съм американец от 40 години, но еврвйн от хилядолетия ..."!
  • 13 Кочо

    39 11 Отговор
    Ето от такива соросоидни образувания братя Чукови кълват по малко и пишат поредната книга за световните процеси! Не си напрягайте ума, а слушайте Иван Тренев и Волен Сидеров, които нормално обясняват какво и защо се случва! Но, Тренев се усеща и казва, че вие сами трябва да положите усилия по сайтове и библиотеки, а не да получавате наготово информация, събирана от друг с години! Още повече, че полученото даром не се оценява достатъчно!
  • 14 Този е от групата

    81 11 Отговор
    На Шваб с неговите "интелектуални излияния"!
    Истината е, че светът ще бъде спасен, ако всички тези мумии изчезнат, като Константин Черненко и завлекат убийствените си желания да "спасяват света" с тях в гробищата. И да вземат с тях и разните млади дебили на власт на запад, които те са обучили и поставили... Разните Урсули, Лизи, Аналени, Макарони... и всякакъв офисен планктон, дето даже и световната карта гледат обърната. Толкова им е акъла...Ама точно те представат населението на Запада. Те прокарват безумните и опасни решения.
    Русия прави всичко правилно. Тези дъртаци на власт разбират само от дебелата тояга ..
    Нямаш ли, идват и те изяждат и даже си вярват, че било правилно така: "Естествен отбор" било според тях... Те били по-силни, по-хитри от теб и те изяли за закуска :)! Тези трябва да напуснат планетата, за да има мир.

    Коментиран от #73

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 На ръба на глобуса

    63 8 Отговор
    Значи, ракетите в Турция и Италия са демократични, а в Куба - тоталитарни. Войните на САЩ и Юкей в близкия изток (с много цивилни жертви) са демократични, а военната операция за защита на рускоезичното население на територията на бившия СССР е окупация и агресия. През 1986 година, при преминаването на халеевата комета, ситуацията е била много по-опасна от кубинската криза, ядрените арсенали са били в бойна готовност в продължение на няколко години.

    Коментиран от #52

  • 17 Мишел

    46 8 Отговор
    САЩ загубиха ядрената война още в момента, когато заложиха като основен елемент в ядрената си триада бомбардировачите. Русия заложи на ракетите, които достигат до целта 4-5 пъти по бързо.
    А когато знаеш, че си губещия ядрена война , не ти е до война.

    Коментиран от #21, #63, #66

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Нов

    22 39 Отговор
    В русия се раждат идиоти, което не ме учудва, но когато се появяват наши, ми идва повече.
  • 20 дидо

    48 4 Отговор
    този съшия евреин атали през 1985 г ние ще измислим пандемия и ваксина с която да решим проблема с пренаселеността безполезните и възрастните които сами се ваксинират сами ще се самоопределят и ще освободят място а сетете се за кое нещо става въпрос вече е направено

    Коментиран от #28, #30

  • 21 По-скоро те се

    39 11 Отговор

    До коментар #17 от "Мишел":

    Успокоиха след падането на СССР,.че ядрена война няма да има и пренебрегнаха този тип опасни оръжия. Те са скъпи и поддръжката също е доста скъпа, трябват и специално обучени специалисти, трябват и предприятия, които да произвеждат и заменят части...
    Ракетите на САЩ и НАТО са много стари.
    САЩ не позволиха на два от тях поробени народа, да разработват за тях и НАТОто по-усъвършенствани и нови ядрени ракети и технологии, понеже си мислеха, че тези могат да се обърнат против тях. Това са Германия и Япония. И двете нации са работливи и способни да разработят доста добри ядрени оръжия, НО САЩ не им позволи цялото това време след 1945 г. А самите те не са толкова добри в тези технологии и сега са по-изостанали в тази област от Русия.
    Там има Авангарди, има Топол, има Ярс, има Сармат и на края Посейдон. Последното не са ракети я подводни дронове с ядрена бойна глава...
    Това е последният коз на Русия! Но с него от САЩ и запада нищо няма да остане...

    Коментиран от #24, #38, #74

  • 22 АЛО АЛО

    13 27 Отговор
    ДАНС събуди се. Петата колона на Факти се е разпасала.

    Коментиран от #50

  • 23 Дернев

    30 1 Отговор
    "Ако за пореден път човечеството се справи по чудо, не бива да се връщаме в старите коловози" Няма чудеса, а единна и силна Европа. Това не е чудо, а реална цел, която ние европейците трябва да постигнем, което не е тъпчене в стари коловози и затъване в историята на вековни ежби и войни. Единна и силна Европа за европейците, която да стане основен гарант за световният мир през ООН, нещо което Щатите искат да заобиколят използвайки НАТО на международната сцена, а сега и срещу Китай., което е по- реалната опасност за 3СВ. Това трябва да се спре и само ние европейците можем и трябва да направим.
  • 24 Хаха

    12 22 Отговор

    До коментар #21 от "По-скоро те се":

    В Русия има на баба ти хвърчилото.

    Коментиран от #55

  • 25 Справедлив поглед

    43 3 Отговор
    Една друга империя стартира над 100 конфликта по целия свят САМО ОТ 1990 година до днес ! За това са всички слепи
  • 26 как се

    19 2 Отговор

    До коментар #4 от "Не може ли Ротшилдите да се предадат вме":

    дава 300 години власт над света.
  • 27 Тръпчото

    21 38 Отговор
    Лесен коментар..21 ядрени подводници на САЩ и 20 самолетоносача нс САЩ срещу забележете 1 руски самолетоносач и 6 подвидници..та искам да питам ..как се удря с ракета подвижна цел?? За любителите на руската сила да кажа...нямат никакъв шанс при ядрена война..ще бъдат унищожени незабавно...а ракетите се свалят с противоракетните системи..Поздрави на путиновците..поне да видят в интернет че Русия има само един самолетоносач ..и то с комин .дизелов..цирк ..

    Коментиран от #33, #34, #35, #44, #45, #67, #68

  • 28 Нов

    7 12 Отговор

    До коментар #20 от "дидо":

    Къде ще стигнеш с обикновенни лъжи?
  • 29 Охо-бохо

    26 4 Отговор
    Много повърхностно! Досегашната неолиберална демокрация ще погуби Русия като държава. А промяна на хегемонията на Америка ще погуби Америка. Правилно се страхуваш, Атали! Залога е огромен и никой не иска да отстъпи. Нещата ще стигнат до това да се избира по-малко зло!

    Коментиран от #36

  • 30 Е, да това е група

    33 4 Отговор

    До коментар #20 от "дидо":

    От такива интелектуални касапи, които все "спасяват света", но от другите. Самите те искат да живеят вечно. Имат разни директиви, пътни карти, разни конференции и какви ли не мероприятия, на които от години се опитват да разработват стратегии и практически методи, как "да освободят планетата" от "излишното население"! И не само, те и действат.
    Последните 2-3 години показаха, колко добре са организирани по цял свят. Печатят пари колкото си искат и подкупват много хора, да им "помагат" в това пъклено дело...

    Коментиран от #42

  • 31 тоя

    10 1 Отговор
    нямаше ли книга, в която описваше гадния запад.
  • 32 "Втора армия в Света"

    8 3 Отговор

    До коментар #6 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Ами има мостове, има жп релси, кво чакаш и не ни отървеш от простотията която обобщава живота ти?
  • 33 Нов

    10 8 Отговор

    До коментар #27 от "Тръпчото":

    И той е на ремонт на дъното, като държавата си.
  • 34 защо

    24 7 Отговор

    До коментар #27 от "Тръпчото":

    да удрят подвижна цел, Иелоустоун е достатъчно голям..

    Коментиран от #70

  • 35 Охо-бохо

    18 9 Отговор

    До коментар #27 от "Тръпчото":

    Само ще те питам, дали знаеш какво е ракета с ядрен двигател?
  • 36 Нов

    14 35 Отговор

    До коментар #29 от "Охо-бохо":

    Злото е само едно - на североизток и се нарича русия.

    Коментиран от #47

  • 37 Жак Атали

    37 4 Отговор
    Е адепт на неолиберализма, инициатор на Великото зануляване, проводник на американския ционизъм, и прочее благинки. Досвидял му се е животецът. Така е. Досега папахте, но сега ще трябва да плащате. С главите си.
  • 38 Мишел

    34 7 Отговор

    До коментар #21 от "По-скоро те се":

    По скоро смятаха, че разпадът ще продължи в Русия.
    Всъщност разпадът на СССР и оцеляването на Русия подготвиха неминуем разпад на САЩ, ЕС и НАТО.
    Рейгъномиката, която се основава на печатане на пари без покритие за даване евтини кредити, съчетанас безмерната алчност, гарантира разпада..
  • 39 анализ

    43 5 Отговор
    Кой е Жак Атали? Масон, има данни и че е илюминат. Глобалист и твърдо вярващ в силата на парите и превъзходството на едни човешки същества над други /славяните са сред малоценните групи!/. Има силно влияние върху Макрон. Само тези факти са достатъчни да не приемаме казаното от Атали без един куп резерви и повече от едно наум.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Нов

    7 2 Отговор

    До коментар #30 от "Е, да това е група":

    Простотията е порок.

    Коментиран от #54

  • 43 Нов

    9 0 Отговор

    До коментар #41 от "2022":

    Липсата на разум не прощава на никого. Аутсайдер.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 До Тръпчото

    30 6 Отговор

    До коментар #27 от "Тръпчото":

    А знаеш ли колко от тези подводници не стават за нищо? Точно са като прехвалената кошница F35.
    Сигурно не знаеш че преди година, руска подводница ескортира под вода в северния океан до база на фащ, една от уж неуловимите им подлодки. Дишаше им във врата няколко мили. Както стана и във въздуха м/у Су35 (руски пилот) и F35. Така че американски филми не гледам/й.
  • 46 Вирус

    34 2 Отговор
    Абе тоя не беше ли дето още 1970 г е желал намаляване на населението притеснил се бил за живота си егати лицемерието хахаха

    Коментиран от #57

  • 47 Иван

    34 3 Отговор

    До коментар #36 от "Нов":

    Пророка Йоан Кръстител ясно е казал, че Антихриста идва от Запад
  • 48 Муахаха

    39 4 Отговор
    "Русия все още не е успяла да се закрепи в демокрацията - единствената реална гаранция срещу войнствеността"
    Демокрацията въобще не е гаранция срещу вонствеността, драги ми Жак, или ти просто си плямпаш за 90%-те процента неграмотни.
    Я виж Америка, 80% от времето е била във война с някого. Нахлу в Ирак, вие заедно с Британия разрушихте Либия, Сирия. Така че тия приказки в детската градина и на неграмотните.
  • 49 факт

    22 2 Отговор
    Откритият заговор на Жак Атали се въплъщава на практика

    /Поглед.инфо/ „Пандемията“, за която се заговори през пролетта на 2020 г., не е нещо спонтанно. Това е предварително планирана операция с цел световно преструктуриране в интерес на „глобалния елит“ („светът на задкулисието“, „дълбоката държава“). Има много доказателства за това. Уклончивото предположение на ръководителя на СЗО на 11 март 2020 г. за възможна „пандемия“ и последвалото след това може да предизвика различни асоциации. Включително с палежа на Райхстага на 27 февруари 1933 г., след което Германия въвежда режим на строги ограничения на свободите и започва подготовка за избухването на Втората световна война.

    Възможна е и по-забавна асоциация, взета от романа „Златния телец“ на Илф и Петров. Там е изгорено “Гарванското свърталище“ - двуетажна къща на крайбрежната улица. Тя не изгаря случайно, така е замислено. Жителите на къщата застраховат жилището и имуществото си срещу пожар, а след това очакват с нетърпение началото на „застрахователното събитие“ - пожара. Фигурата на бившия камерхер Митрич е важна в тази история: той първи дава идеята да се застрахова имуществото. И тогава инстинктът на стадото проработва: всички жители на сградата последват примера на бившия камерхер Митрич. Съседите му не споделят очакванията си помежду си, а се разбират без думи. “Гарванското свърталище“ е обречено и изгорено в резултат на палеж, извършен от портиера. Социолозите наричат подобни случаи самосбъд
  • 50 Нов

    3 1 Отговор

    До коментар #22 от "АЛО АЛО":

    Браво!
  • 51 ема

    29 7 Отговор
    За всичко е виновен Путин ? Легалната престъпна организация наречена НАТО дойде до Руските граници и заплашва Националната Безопасност . Като открито казва--- че целта им да унищожат Русия
  • 52 Чавчо

    2 6 Отговор

    До коментар #16 от "На ръба на глобуса":

    От кого ги защитават, бе дебил?
  • 53 Без страх

    10 25 Отговор
    Не може да се остави безумец да изнудва света. Веднъж ако му мине номерът, ще минава всеки път. Русия стана терористическа държава.

    Коментиран от #61

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Ей, хвърчило

    10 3 Отговор

    До коментар #24 от "Хаха":

    Дай си адреса да не те пропуснат руските ракети, щом "ги няма", нямаш.прпблеми :)!!!
  • 56 Гост

    26 8 Отговор
    А САЩ демократично воюваха във Виетнам,Ирак, Афганистан,Сирия и Либия.
  • 57 Абе да,

    27 6 Отговор

    До коментар #46 от "Вирус":

    Тези дъртаци с натъпкани гърла с напечатена зелена хартия все са готови, да "спасяват" света, като го закопаят, но за себе си искат вечен живот...
    Психопати са!
  • 58 Някой

    29 6 Отговор
    Поредната манипулативна стати,при така наречената кубинска криза не трябва да забравяме че първо САЩ инсталираха своите ракети в Турция другото беше ответна реакция на СССР,сега сме свидетели на същото след промените 1989 запада пое ангажимент НАТО да не се разширява на изток в замяна на това Русия да се изтегли от Източна Европа,отново САЩ не си спазиха договорката и сега сме свидетели на нова ответна реакция!
  • 59 ПУТИН ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПРЕМАХНАТ !!!

    13 21 Отговор
    На всяка цена и със всички средства !!!
    Дорде има още време !!!
  • 60 ВЪПРОС

    26 6 Отговор
    А мосю Атали ще ни каже ли и какво е преживял , когато САЩ нападнаха Виетнам ? А за Либия , Афганистан , Ирак , Сирия , Куба и за страданията , разрушенията , хаоса и мъките , които доведоха .......Просто питам . Нищо лично. Или усеща някакви чувства само от един дразнител !
  • 61 Да бе

    17 4 Отговор

    До коментар #53 от "Без страх":

    Ти под света какво разбираш?. Щото САЩ и ЕС са само 1/8 от населението, а ШОС 2/3 от населението. Та как заплашва света?.
  • 62 1234

    5 5 Отговор
    Ядрена война няма да има, щото г-н Шваб няма да има, какво да подрежда. Казах !
  • 63 Роко

    6 18 Отговор

    До коментар #17 от "Мишел":

    Ти като червен примат и останалите смяташ за примати.Ние да не сме слепи че да не виждаме там където има червени диктатури които са недоразумение на 21век и са големия проблем за света
  • 64 Роко

    5 14 Отговор
    Ти като червен примат и останалите смяташ за примати.Ние да не сме слепи че да не виждаме там където има червени диктатури които са недоразумение на 21век и са големия проблем за света
  • 65 Карлуково

    15 2 Отговор
    Ако се включи и Гил Бейтс, работата е ясна!
  • 66 Роко

    6 13 Отговор

    До коментар #17 от "Мишел":

    Мишелчо що не спреш да гледаш парадите и анимациите за хипер бупер мупер ракетите на рашаните. Китайците са същите БЕЗАНАЛОГОВИ твари.Ще ти се отрази добре на нервите.Добре е малко да прочетеш на шефа на роскосмос оплакванията за огромното технологично превъзходство на сащ в космоса когато каза през 2019г на путин че трябва да внимават защото сащ могат да унищожат военната инфраструктура на русия на 90% за около 30 мин. И то без да използват ядрено оръжие.Изглежда той поназнайва някои неща в космоса по добре от теб.И как си пропуснал изказването на Путин по бтв когато каза че не може да се мери с нато в конвенционалните оръжия, но ако бъдеща застрашена националната сигурност на непобедимая щял да прибегне до ядрено оръжие
  • 67 Роко

    1 15 Отговор

    До коментар #27 от "Тръпчото":

    И да добавя петте стратегически ядрени подводници на нато за които няма много информация.И китай няма никакъв шанс с безаналоговата си техника която представят по паради и клипчета като рашките6338

    Коментиран от #78

  • 68 Роко

    2 10 Отговор

    До коментар #27 от "Тръпчото":

    Забрави да споменеш какво е положението във въздуха и космоса на нато спрямо русия и китай
  • 69 Индиго

    7 18 Отговор
    Не бойте са , неподдържаните руски ракети надали ще успеят да излетят поне половината от тях няма да могат да излетят , другата половина пък няма да могат да изгърмят ... Путин ще извади голям късмет ако дори 5-6 от 6000 от ядрените му ракети стигнат до целта и гръмнат. , С руските ядрени ракети може да плаши гаргите
  • 70 Роко

    4 11 Отговор

    До коментар #34 от "защо":

    И като ударят ейлостун към русия в знак на признателност ще полетят от всички страни букети с цветя и руснаците ще умират от кеф
  • 71 Роко

    9 15 Отговор

    До коментар #40 от "дончичо":

    Абе гадни тия украинци да нападнат те добрата клета русия символ на демокрацията и прогреса притегателна дестинация на милиони.Бог да ги накаже мръсниците
  • 72 Малко информация

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Хмммм":

    До 1962 Алжир е бил френска колония.Французите живеещи там или родили се там се наричат "pied-noir" в превод черен крак.В Алжир от столетия има еврейски общности в неговия случай Атали произлиза от евреи сефаради.И да,той е французин
  • 73 Божеее,

    7 9 Отговор

    До коментар #14 от "Този е от групата":

    И когато Путлер ти подпали д.ирника,пак ли ще ръсиш акъл?!

    Коментиран от #76

  • 74 Божеее,

    7 5 Отговор

    До коментар #21 от "По-скоро те се":

    От САЩ нищо нямало да остане,но от тебе също!Аман от и.диоти!
  • 75 Нашийник

    13 2 Отговор
    „Трябва да снабдим човечеството със средства, които да не позволят на никого в бъдеще да застраши (и то не само чрез война) самото му съществуване.“
    -----------------
    Това, казано точно от него, би трябвало не само да запали червената лампичка на хората, които могат да мислят, а направо да проглуши ушите с вой на сирена за тревога най-висока степен. Информирайте се много внимателно какво същество е авторът на горното изказване.
  • 76 Глупчо

    18 7 Отговор

    До коментар #73 от "Божеее,":

    За Русия има съвсем малко цели в България... Американските бази и военните летища... А те са далече от населени места .. "Путин ще запали задника на САЩ и Запада" и в България няма да си хаби ракетите . Цялата соросоидна паплач сама ще умре от мъка , когато сащ и запада са умрели вече..
  • 77 Руснак

    7 2 Отговор
    Що плашиш света бе идиот?
  • 78 Не си разбрал едно нещо

    17 6 Отговор

    До коментар #67 от "Роко":

    Каквито и опасни оръжия да имат, Западът ужасно ги е страх, да не падне нито един снаряд или ракета на тяхна територия... Знаейки това Русия трябва силно да ги изненада. Тогава те ще изпаднат в голяма паника, ако узнаят, че Бялата Колина и Бъкингамският дворец вече ги няма... Едва ли ще могат да отговорят адекватно? Но дори и да могат, Русия просто е огромна територия... За да я унищожиш напълно, трябва много, много ракети. А както вече разбрахме и техните ракети на западналите не са в първа младост. И много от тях може и да не излязат от подводниците :)!
    И кой ненормален ще вземе за цел някое село с 20.човека там за цел на ядрена ракета??. Докато Западът е много гъсто населен. С малко ракети или ядрени удари ще избиеш 90% от населението....
  • 79 НЯКОЙ

    21 8 Отговор
    Чудесен пример с Куба и руските ядрени ракети или така наречената карибска криза. При аналогична ситуация какво направиха щатите, демонтираха ли ,,ядрените площадки,, или се изсмяха на Путин когато поиска гаранции за сигурност на Русия, многократно подчертавайки че счита разширяването на НАТО на изток до самите граници на Руската федерация за пряка заплаха.Значи Хрусчов си пребира ядрените ракети и светът си отдъхна, щатите обаче и намерение нямат да се поприберат поне на прилично разстояние от руските граници, и Путин се оказа гада дето плаши човечеството с Армагедон. И на какво се надяваме, моля ви се, на ,,дворцов преврат,, , и ако може някой да го гръмне тоя Путин- ( призив на Байдан)., или поне да си направи човещината и да умре от рак ( мокрите сънища на западния така наречен ,,елит,,).Колективният запад начело с Америка ни тикат към бездната, не спират да ни лъжат и манипулират че изтокът е проблема, никой и дума не дава да се каже за преговори, никаква дипломация, бой по руснаците докато не се довършат взаимно, а ние после ще си делим софрата( по думите на недоразумението Асен Василев, пишман
    екс вицето ).Алчността ще изпепели този свят, не Путин. Бог да ни е на помощ.
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Предполагам

    5 3 Отговор
    ...,че двамата старци си мерят ония работи
    и затова света е на ръба.
  • 82 Башар

    14 4 Отговор
    Тъпанар! За това ще са виновни САЩ и идиотите от Европа, дето го крепят!
  • 83 само питам

    4 0 Отговор
    Те Садам Хюсеин го обесиха нали?
  • 84 Селянин

    3 2 Отговор
    "По същата причина: отчаяна власт, която няма друго решение за оцеляване, освен да се впусне във външна авантюра" - Ето това обяснява причината за всичко което се случва! Рашистите толкова са я забатачили че единствения им изход е война за оправдание пред крепостните!
  • 85 Макробиолог

    1 2 Отговор
    Франсе,иначе простия бг народ го казва кратко--каквото повикало,такова се обадило....Червенков трябва да е бил мъдър човук,който е знаел с кой си има работа.
  • 86 Дървен философ!

    0 1 Отговор
    И нищо друго!
  • 87 Гост

    1 0 Отговор
    Дано лудият ,в отчаянието си ,и незавидното си положение ,не се реши на последната стъпка ....посягане към ядреното оръжие.
Новини по държави: