Last news in Fakti
  Тема: Украйна

26 Септември, 2022 16:50 3 738 51

Украинците са изплашени от предрешените от Русия референдуми

  • украйна-
  • референдум-
  • русия-
  • украинци-
  • донбас-
  • днр-
  • лнр-
  • война-
  • владимир путин-
  • мобилизация

Много от жителите избягаха от регионите преди началото на референдумите

Украинците са изплашени от предрешените от Русия референдуми - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

След седем изтощителни месеца на война много украинци се опасяват, че ги очакват още страдания и политически репресии, тъй като референдумите, организирани от Кремъл с помощта на въоръжени полицаи, предвещават предстоящото анексиране от Русия на четири окупирани региона, пише в анализ БТА.

Много от жителите избягаха от регионите преди началото на референдумите, страхувайки се да не бъдат принудени да гласуват или да бъдат призовани в руската армия.

Петро Коберник, който е напуснал контролирания от Русия южен град Херсон точно преди началото на предварително обявеното гласуване в петък, заяви, че перспективата да живее под руско управление и ескалиращата война са предизвикали у него и други хора паника по отношение на бъдещето.

"Ситуацията се променя бързо и хората се страхуват, че ще пострадат или от руските военни, или от украинските партизани и настъпващите украински войски", каза 31-годишният Коберник в телефонно интервю.

Докато някои руски служители разнасяли бюлетини по кварталите, придружавани от въоръжени полицаи, Коберник каза, че 70-годишният му баща затворил вратата на частната си къща в село Новотроицке - част от Херсон - и се зарекъл да не пуска никого вътре.

Референдумите, осъдени от Киев и западните му съюзници като фалшифицирани, се произвеждат в контролираните от Русия Луганска и Херсонска област, както и в окупираните райони на Донецка и Запорожка област. Те са широко разглеждани като претекст за анексиране и се очаква руските власти да обявят регионите за своя територия, след като гласуването приключи утре.

Кремъл и преди е използвал тази тактика. През 2014 г. той произведе набързо свикан референдум в Крим, за да оправдае анексирането на черноморския полуостров - ход, който беше осъден като незаконен от по-голямата част от света.

Украинските власти казаха на жителите на четирите окупирани от Русия региона, че ще бъдат наказани по съдебен път, ако гласуват, и ги посъветваха да напуснат страната.

Руският президент Владимир Путин, който миналата седмица започна да мобилизира още войски конфликта, заяви, че е готов да използва ядрени оръжия, за да защити територията, в което прозира ясна заплаха към Украйна да спре опитите си да отвоюва регионите.

Ескалиращата реторика и политически рискованото решение на Путин да свика до 300 000 резервисти в армията идва, след като по-рано този месец руснаците бяха принудени набързо да се изтеглят от големи територии в североизточна Украйна. Ожесточената украинска контраофанзива продължава в източната и южната част на страната.

Назначеният от Москва губернатор на южната Херсонска област Владимир Салдо обеща, че опитите на Украйна да провали референдума чрез обстрел на града няма да успеят.

"Сложно е заради проблемите със сигурността, но ще бъде направено всичко възможно гласуването да бъде безопасно за избирателите и служителите на изборните органи", заяви Салдо във видеообръщение. "Хората чакат да се присъединят към Русия и искат това да стане възможно най-бързо".

Подкрепяните от Москва сепаратисти в източните Донецка и Луганска област твърдят, че повечето жители на тези територии мечтаят за присъединяване към Русия още от анексирането на Крим от Русия.

Но много жители там разказват друго.

"Улиците са пусти, хората си стоят вкъщи", каза по телефона Марина Ирхо, 38-годишна жителка на пристанищния град на Азовско море Бердянск. "Никой не иска да ни обявят за част от Русия и да започнат да събират нашите мъже".

Тя каза, че "тези, които активно са се застъпвали за Украйна, са си тръгнали или са се укрили“, като добави, че много от по-възрастните хора, които са подкрепяли Русия, са останали, но се чувстват уплашени.

Украинските партизани непрекъснато взимат на прицел назначените от Москва длъжностни лица в окупираните региони.

Само седмица преди референдума заместник-началникът на градската администрация в Бердянск и съпругата му, която оглавяваше градската избирателна комисия, бяха убити при нападение.

Членове на партизанската група "Жълта лиента", кръстена на жълто-синьото национално знаме на Украйна, разпространиха листовки със заплахи към онези, които гласуват и призоваха жителите да изпращат снимки и видео на гласувалите, за да ги издирят и хванат по-късно.

Партизаните са публикували и телефонните номера на председателите на избирателните комисии в Херсонска област, като са призовали проукраинските активисти да "направят живота им непоносим".

Украински длъжностни лица казват, че признаците за нелегитимност на референдумите са навсякъде.

"Руснаците виждат страха на гражданите и нежеланието им да гласуват, затова принуждават хората'', казва Иван Фьодоров, украинският кмет на контролирания от Русия град Мелитопол, който беше задържан от руснаците, преди да напусне града.

"Групи от колаборационисти и руснаци, придружени от въоръжени войници, минават от апартамент на апартамент, но малко хора отварят вратите", казва Фьодоров. "Припряността, с която организираха този псевдореферендум, показва, че дори не са имали намерение да броят сериозно бюлетините".

Лариса Винохрадова, жителка на пристанищния град Мариупол, която е напуснала града след руската инвазия, каза, че много от нейните приятели са останали, защото е трябвало да се грижат за възрастни родители, които са отказали да тръгнат. „Те не останаха заради Русия, искат Мариупол да бъде част от Украйна и чакат това“, каза тя, избухвайки в сълзи.

Губернаторът на Луганск Сергий Гайдай, който напусна региона, след като той беше превзет от руските сили, заяви, че жителите се опасяват, че руснаците ще съберат още мъже в региона за военна служба след заповедта на Путин за мобилизация.

"Руснаците използват този псевдореферендум като претекст въоръжени хора да посещават жилища и да търсят всички останали мъже, за да ги мобилизират, а също така да търсят всичко подозрително и проукраинско", каза Гайдай пред Асошиейтед прес.

"Бързата украинска контраофанзива изплаши руснаците", добави той.

Според анализатори Путин се надява да използва заплахата от военна ескалация, за да принуди украинския президент Володимир Зеленски да преговаря с Кремъл.

"Припряността, с която беше свикан референдумът, показва слабостта на Кремъл, а не неговата сила", казва Володимир Фесенко, ръководител на независимия мозъчен тръст "Пента център", базиран в Киев. "Кремъл се опитва да намери лостове, за да повлияе на ситуацията, която излезе извън неговия контрол.“ (БТА)

(Пламен Йотински)


Поставете оценка:
Оценка 3 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адам Хилтън

    74 8 Отговор
    Странно - преди 7 месеца украинците се хвалиха как "не ги е страх" и са "готови за война с Русия."

    Коментиран от #9, #15, #18, #20

  • 2 Български атлантик

    72 9 Отговор
    Да идват смело в България, тук нацитата ги хрантутим доволно
  • 3 Покрайнинците уплашени

    69 7 Отговор
    А ЕСджендърята в шок и ужас.
  • 4 Едно време

    18 23 Отговор
    И нашите българи така са бягали към вардара, за да не ги направят македонци! По късно Тито с много бой успя да ги направи!
  • 5 Тепърва

    55 5 Отговор
    има много да се плашат !
  • 6 Реалност

    67 8 Отговор
    Украинците да си стоят в Крайна, никой не ги кара да ходят в новите независими държави ДНР, ЛНР, Херсон и Запорожие.
  • 7 Амии

    48 4 Отговор
    Против уплах да си плюят в пазвата
  • 8 ДЪГЛАС МАКГРЕГЪР

    60 6 Отговор
    Контранастъплението на въоръжените сили на Украйна в харковското направление е само илюзия. Успехът на украинската армия може да се нарече твърде скромен, каза бившият старши съветник на американския министър на отбраната и полковник от резерва Дъглас Макгрегър .
    Киев обаче може да се възползва от този „успех“, за да убеждава Запада, че „Украйна все още се държи“, каза той в интервю.
    Въоръжените сили на Украйна претърпяха сериозни загуби по време на офанзивата в района на Харков в сравнение със загубите на въоръжените сили на РФ, поради което Макгрегър ги нарича скромни:
    „Тези 2000 руснаци вероятно са претърпели някои незначителни загуби и са се оттеглили в общо взето нормално състояние. Но украинците, в името на такъв много скромен успех, трябваше да пожертват, според различните оценки, от 5000 до 10 000 войници, ранени и убити.“
    Що се отнася до териториите, които врагът си е върнал, в процентно изражение те се оценяват на 1%. Това завръщане не си струваше такива загуби“, убеден е полковникът.

    Коментиран от #16, #27, #36

  • 9 КОТарАК

    6 44 Отговор

    До коментар #1 от "Адам Хилтън":

    странно как може да си толкова закъсал да драскаш за копейки безмислици

    Коментиран от #37, #38

  • 10 ъъъ

    52 4 Отговор
    тоз требва да приказва,че е взел неправилното решение да иде в част на Украйна,дето на нея скоро ще падне честта да отработва и плаща грешките досега
    житницата и богатите на суровини части вече са Руски

    на укрите им остават само частите на хрантутници авантаджии и постоянно искащи нещо си
  • 11 КОНТРАТА

    47 6 Отговор
    Избягаха обаче в Руси в областите с референдум няма окраинци, а само руснаци. В Русия има над 3.5 милиона евакуирани руснаци най мн бежанци. Петата колона на ЕС нито веднъж не отиде да види какво ще кажат бежанците в Русия.
  • 12 Даа

    8 47 Отговор
    Тактиката е ясна. От тези територии временно трябва да се изнесат всички украинци. Да останат само тези, които ще понесат заслужено наказание като предатели. Украинската войска спокойно да бъхти наред ..

    Коментиран от #49

  • 13 избори по руски

    11 46 Отговор
    " Бюлетината" дори не е сгъната, а се пуска, така че ясно да се вижда как е гласувано, ако не отидеш до "урната" у дома ти идват от изберателната комисия заедно с двама войника с автомати Калашников и ти подават да пуснеш бюлетин. Ако не стигат хората, няма страшно, в Русия има много "избирателни кутии", които се пълнят с правилните бюлетини.
    Така гласувахме по времето на бай Тошо, наредени в колона, взимаш бюлетината и направо я пускаш в кутията. Гарантирано 99% .
    Не, благодаря, господа другари.

    Коментиран от #17

  • 14 Нострадамус от Злокучене

    8 48 Отговор
    Украинската Армия идва да "преброи" резултатите от "референдумите".Когато украинците изритат проруските сепаратисти от Донецк,Луганск,Крим,а също от останалите окупирани украински територии,тогава ще се види колко струват "руските паспорти".Защото неочаквано за "новоприсъединените","матушката" не ги признава и не ги пуска на територията на РФ.
  • 15 Друго е странно, ушанко

    8 47 Отговор

    До коментар #1 от "Адам Хилтън":

    Че преди 7 месеца путлеровия башибозук щеше за три дни да превземе Украйна. Да, ама не.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Ами да

    5 39 Отговор

    До коментар #1 от "Адам Хилтън":

    Те са готови, не виждаш ли? Путин бърза с референдум да не изгуби и това, ама той май пак ще го изгуби.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ТАЙСЪН

    12 0 Отговор

    До коментар #16 от "Това..":

    На баща ти сина. Това името ти ли е? Подхожда ти. Всеки съди за другите по себе си.
  • 22 Някой

    45 3 Отговор
    Бе, пропаганда да става.
    Виждам наплив на живущи в тези райони към Русия. Когато руснаците напускаха Харковска област, имаше километрични опашки по границата сс Руия. Хората бягаха от украинските фашисти.
    За обратното не помня да се е случвало.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Любопитен

    34 1 Отговор
    Сега и Запорожката аец,ще ги захранва с евтин ток,вече на руска територия.
  • 29 От това дълго писание

    42 3 Отговор
    Разбрах само че украинците заплашват със смърт онези от жителите които гласуват на референдума независимо как
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 но!

    2 27 Отговор
    Путин смело и отговорно - влезе в противо-ядрения бункер....... явно там се чувства добре смелчагата....
  • 32 И стрелят

    24 0 Отговор
    От "страх", с ракети по гласуващите?
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Мдаааа.

    35 2 Отговор
    Шорошити са се укензали от яд 😇..зеленият още повече позаленя от успеха на богатирите..

    Коментиран от #35, #43

  • 35 Златке мари

    1 9 Отговор

    До коментар #34 от "Мдаааа.":

    Има си довършваме разговор с теб

    Коментиран от #39

  • 36 Нов

    6 9 Отговор

    До коментар #8 от "ДЪГЛАС МАКГРЕГЪР":

    Илюзиите помагат да се приеме действителността!

    Коментиран от #41

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Ами

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "КОТарАК":

    Ти за какво дращиш?
  • 39 Е па истината. .

    10 0 Отговор

    До коментар #35 от "Златке мари":

    Никога не е била приятна 😄😃😂😁😀😊☺😅😆

    Коментиран от #40

  • 40 Не на мен тия

    0 9 Отговор

    До коментар #39 от "Е па истината. .":

    То па една истина😉
  • 41 Хе хе хо хи ха

    20 1 Отговор

    До коментар #36 от "Нов":

    Много илюзии при украинците, умирайки за продадената земя и за джобовете на Порошенко, Зеленски и синче Бай Пънчо .
  • 42 Хахаха

    7 0 Отговор

    До коментар #26 от "Рашавия":

    Добре, че не се осъзнаваш , колко си изостанал.
  • 43 Богатир

    2 16 Отговор

    До коментар #34 от "Мдаааа.":

    Какъв успех на,,богатирите"? Общо контролират 15% от територията на Украйна в това число ДНР, ЛНР и Крим. Почти нищо повече от това което контролираха от 2014 година. След седем месеца война, буквално са до никъде! Сега бързат да анексират тези територии докато не ги изгонят и от тях. Когато са вече руски територии ще ги защитят с единственото което им остана, яденето оръжие. Не световна сила, дори регионална сила на са.

    Коментиран от #50

  • 44 Гражданин

    11 1 Отговор
    Която област от Украйна напусне тя няма да изплаща огромните заробващи дългове на Зеленски. Жална им майка на тези които останат.
  • 45 все равно

    2 9 Отговор
    После при разпада на РФ тези хора ще гласуват за присъединяване към Украйна. Ще има и други.
  • 46 Сократ

    12 1 Отговор
    Да се готвят Одеска, Николаевска, Харковска, Полтавска и нататък. Скоро от Украйна ще остане 0.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Минева

    1 0 Отговор
    Много плашливи тия храбри укрофашисти
  • 49 Циник

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Даа":

    Голема тактика, нема що. Кръгом, и пак напред!
  • 50 викаш

    1 0 Отговор

    До коментар #43 от "Богатир":

    теритирии колкото две Българии е нищо работа...мммм, добра логика
  • 51 ники

    0 0 Отговор
    "Припряността, с която беше свикан референдумът, показва слабостта на Кремъл, а не неговата сила", казва Володимир Фесенко, ръководител на независимия мозъчен тръст "Пента център", базиран в Киев. "Кремъл се опитва да намери лостове, за да повлияе на ситуацията, която излезе извън неговия контрол." .....так мислите Вие, но на другата страна въобще не и дреме какво мслите...Не разбраха ли, че колкото повече го притискат толкова повече вода наливат в неговата воденица. Няма да се даде. Ще го отнесем всички ние - обикновените хора...А, ако допуснем, че са изтнкси...Защо в Крим досега не са се разбунтували, че са анексирани. Явно не им е толкова лошо, колкото Запада претендира да знае....Много въпроси...
Новини по държави: