27 Септември, 2022 16:23 1 653 27

ЕС е нащрек, след като десницата в Италия се готви за властта

  • джорджия мелони-
  • ес-
  • италия-
  • десница-
  • победа

Вероятността евроскептик да оглави третата по размери икономика в ЕС е потенциален удар по европейския проект, който вече се бори с национализма

ЕС е нащрек, след като десницата в Италия се готви за властта - 1
Източник: БГНЕС

Партньорите на Италия в Европейския съюз дават признаци на притеснение и даже са нащрек, след като страната, една от членките основателки на блока, зави остро към политическото дясно. Резултатите от последните избори в Италия поставят смущаващи въпроси за това дали Рим ще запази ангажиментите си към принципите, законите и амбициите на ЕС.

Франция каза в понеделник, че правителството и с представители на ЕС ще наблюдават дали спазването на основните човешки права е гарантирано в Италия, след като неофашистката крайнодясна партия „Италиански братя“ на Джорджа Мелони излезе първа при преброяването на гласовете на парламентарните избори в неделя. „В Европа ние поддържаме някои ценности и очевидно ще гарантираме, и председателят на [Европейската] комисия ще гарантира, че тези ценности - за правата на човека, за уважението към другите хора, особено спазването на правото на аборт - ще бъдат отстоявани от всички [страни членки], каза премиерът Елизабет Борн пред френския тв канал Бе Еф Ем.

Подобни изявления на дългогодишни партньори в ЕС са много необичайни и те бяха предшествани от предупреждението на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен преди изборите, че Европа „разполага с инструментите“ да се справи с всяка страна (което означава също и с Италия), ако нещата тръгнат „в трудна посока“.

Двайсет и седем членният Европейски съюз вече е затънал в проблеми като нарастване на инфлацията и разходите за енергия и не му трябва и заплахата от възможността крайнодесният лидер да се присъедини към гръмогласния националистически блок на Унгария и Полша, които многократно атакуват демократическите стандарти на ЕС.

Европейските ръководители ще гледат да видят коя Мелони ще се появи: яростната, която проповядваше срещу правата на ЛГБТ, ислямското насилие и масовата миграция, както и срещу бюрокрацията в Брюксел или онази, която през последните седмици смекчи реториката си и подкрепи помощта на ЕС за Украйна.

„Прекалено рано е да се каже какво ще се промени за ЕС и баланса на силите в него“, казва Артуро Варвели от мозъчния тръст Европейски съвет за външни отношения. От друга страна, отбелязва той, съсредоточаването на Мелони върху националните интереси на Италия няма да помогне за укрепването на европейския суверенитет. „Все пак Мелони промени през последните месеци своята политическа линия, например що се отнася до политиката към Русия“, казва той и добавя: „Това допринася за непредвидимостта на проевропейската линия на бъдещото италианско правителство“.

Вероятността евроскептик да оглави третата по размери икономика в ЕС е потенциален удар по европейския проект, който вече се бори с национализма. Това става само седмици след като една партия, основана от екстремисти, стана втора сила в парламента на Швеция.

Както можеше да се очаква, десни партии из Европа бяха окуражени от резултатите в Италия. „Швеция на север, Италия на юг: левите правителства са толкова демоде“, написа в „Туитър“ Беатрикс фон Щорх, виден член на партията „Алтернатива за Германия“. Португалската популистка партия „Стига“ казва, че завоят надясно на Италия възвестява „политическа реконфигурация“ в Европа и че след изхода от изборите в Швеция „повратът в Италия праща ясен сигнал, че европейският континент преживява дълбока промяна“. Нидерландският антиислямски депутат Герт Вилдерс пусна в „Туитър“ изображение на италианския флаг с думите VIVA ITALIA и емотикон сърчице.

Но вероятно най-непосредственото безпокойство в централата на ЕС в Брюксел е това дали Мелони ще се присъедини към Унгария и Полша в атаката срещу един от най-ключовите елементи на европейската правна архитектура: че договорите и законите на ЕС имат приоритет пред националното законодателство.

Унгария и Полша оспорваха пред висшия европейски съд легитимността на ЕС по въпроси като миграционната политика и независимостта на съда. Унгария се отличи с блокиране на санкциите срещу Русия, но освен това е трън в петата на ЕС в много други области, вариращи от данъчната политика до изявленията по външната политика.

С Италия на борда нещата може да се усложнят още повече предвид установената необходимост от гласуване с единодушие на 27-те страни членки. „Една от основните дилеми на ЕС – единството срещу амбицията – стана много по-сложна след италианските избори", написа в „Туитър“ Янис Емануилидис от базирания в Брюксел мозъчен тръст Център за европейска политика.

Безпокойство поражда и това дали предполагаемият коалиционен партньор на Мелони, лидерът на дясната „Лига“ Матео Салвини, ще се върне на поста вътрешен министър на Италия. От този пост той навремето оглавяваше кампанията срещу пристигащите от Северна Африка мигранти и срещу благотворителните организации, които опитваха да им помагат. Самата Мелони е призовала за морска блокада, която да осуетява отплаването на лодки с мигранти от африканското крайбрежие. А тя и Салвини настояват Европа да проверява в Африка кандидатите за убежище.

Обаче даже и без промяната на становището на Италия ЕС вече е дълбоко разделен относно политиката за предоставяне на убежище и се съсредоточава върху изнасянето на проблемите с миграцията в страните, от които хората излизат или през които преминават, за да достигнат Европа. Освен това Мелони е дала знак, че иска частично предоговаряне с Брюксел на пакета за икономическо възстановяване от пандемията, който за Италия възлиза на близо 200 милиарда евро – значителна сума предвид нейния огромен дългов проблем. Политически опоненти в страната изразиха опасения за нейната способност добре да администрира фондовете, което е отдавнашен проблем за Италия.

Европейската комисия отказа да коментира изборните резултати или факта, че много гласоподаватели са избрали антиевропейски партии. „Разбира се ние се надяваме, че ще имаме конструктивно сътрудничество с новите италиански власти“, каза говорителят Ерик Мамер. (БТА)


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    21 2 Отговор
    ПКП също може да играе строга господарка.
  • 2 Мелони

    49 0 Отговор
    ясно каза , че не е против ЕС , но на първо място за нея е Италия !
  • 3 ЯНОШ

    49 1 Отговор
    ВСЯКО НАЧАЛО ИМА И КРАИ, ЕВРОПА СЕ РАЗПАДА
  • 4 Пучо Капучо

    34 3 Отговор
    Бат Силвио пак е сенатор - той е аверче на Путин и гл. съветник на Джорджа по вътрешна и външна политика на Италия. Е как нема да е нащрек акушерката от ЕС?
  • 5 Бай Шиле

    24 2 Отговор
    Е какво толкова!Ще им наложите санкции!
  • 6 Зевс

    23 3 Отговор
    ЕС е добра идея по принцип, но трябва да се ограничи само до свободно придвижване на стоки и хора, обща валута и армия. ЕК трябва да се закрие и европейския парламент да съставя правителство.
  • 7 Никой

    40 1 Отговор
    Същото щеше да се случи и във Франция, ако не се беше задействала системата.

    Коментиран от #13, #14

  • 8 Сократ

    39 1 Отговор
    Коя част на ЕС е на щрек? Брюкселските бюрократи ли?
  • 9 Чичо Ади

    39 1 Отговор
    Днес в Италия, утре в Германия
  • 10 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    27 1 Отговор
    Водещите икономики с Външен дълг около и над 100% от БВП 🤔🤔🤔
    Това не са ли Водещи длъжници ❓
  • 11 Хахаха

    33 2 Отговор
    Ехххх, светлина в тунела. Идва краят на евроджендърията, евролиберастията и САЩ-опоклонничеството.
  • 12 НАТО ще ги

    19 2 Отговор
    бомбардира, няма как.
  • 13 Гацо

    8 0 Отговор

    До коментар #7 от "Никой":

    То само се отложи...
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Запознат читател

    21 0 Отговор
    Сегашният ЕС погреба основите с които е създаден поруга идейте на ген Дьо Гол и др. основатели. Така той не трябва да съществува а да се върне към първоидеята.
  • 16 ЕС: не понасям честни избори

    19 0 Отговор
    Лайенка: Демокрация за европейце не може. Само брюкселска демократура.
  • 17 Евро вижън

    28 0 Отговор
    Европейският проект умря в мига в който се появи трето квадратче за пол в паспортите и родителите от майка и баща станаха Родител1 и Родител2. Сори. Но ЕС е мъртав. Време е за нов ЕС, истински с истински ценности и истински морал. И нещо много важно, ЕС който е приятел с Русия!
  • 18 ГеювИ

    11 2 Отговор
    Нема страшно! Бай Дане ще ги бомбардира и ще им внесе "демокрация" и "ценности"!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Оруел 1984

    13 0 Отговор
    За какви "европейски принципи и ценности" дрънкат тия???? Европейски принципи и ценности на които държат народите на Европа или "ценностите" на шепа леви, перверзни марксисти назначени от Клаус Шваб и Сорос????
    И наричат чрез медиите си- "крайно десен" или "екстремист", всеки нормален, свестен човек, независимо от това от коя страна на политическия спектър се намира, Тиранията им е вече очевидна, безпардонна и брутална, но на тях не им пука, надявайки се че медиите им ще ги обрисуват като "загрижени спасители на човечеството" .и масите да паднат в капана им и да им отнемат не само свободата, но и всичко след това. Подценяват народа обаче!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Истина

    4 0 Отговор
    Евроейският съюз се разпада
  • 25 Одит

    3 0 Отговор
    Урсула фон бин Ладен плаши гаргите в Европа! Терорист №1 срещъ нас, тоест европейците!
  • 26 Не на нокти

    1 0 Отговор
    На тръни е ЕС, щото след икономическия крах идва политическия,а след него-съд за безотговорната политика.
  • 27 Ива

    0 0 Отговор
    И какво ще търси на 1октомври в България Урсула.....Може би ще ни направлява в деня за размисъл,както се опита с италианците?Колко демократично!
Новини по държави: