Last news in Fakti

1 Октомври, 2022 12:20 2 208 16

Празник в Белия дом! Джими Картър празнува 98-ия си рожден ден

  • джими картър-
  • демократическа партия-
  • сащ-
  • уотъргейт

Възпитаник на Военноморската академия и офицер от военноморския флот, Картър печели в немалка степен благодарение на обещанието си никога да не лъже електората, уморен от войната във Виетнам и скандала "Уотъргейт"

Празник в Белия дом! Джими Картър празнува 98-ия си рожден ден  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Джими Картър, който вече е най-дълго живелият в историята президент на САЩ, ще отпразнува 98-ия си рожден ден днес със семейството и приятелите си в Плейнс, малкото градче в Джорджия, където той и съпругата му, 95-годишната Розалин, са родени в годините между Първата световна война и Голямата депресия, съобщи Асошиейтед прес.

Последният важен момент за 39-ия президент идва в момент, когато Центърът "Картър", който съпрузите Картър създават заедно след един мандат в Белия дом, отбелязва 40 години от дейността си в насърчаването на демокрацията и разрешаването на конфликти, наблюдението на избори и подобряването на общественото здраве в развиващия се свят.

Джеймс Ърл Картър-младши печели президентските избори през 1976 г., след като започва кампанията като малко известен губернатор на Джорджия с един мандат. Изненадващото му представяне на изборите в Айова утвърждава малкия щат в Средния Запад като епицентър на президентската политика. Картър побеждава президента Джералд Форд на общите избори, главно благодарение на това, че успява да се наложи в Юга, преди родният му регион да се преориентира към републиканците.

Възпитаник на Военноморската академия и офицер от военноморския флот, Картър печели в немалка степен благодарение на обещанието си никога да не лъже електората, уморен от войната във Виетнам и скандала "Уотъргейт", довел до оставката на Ричард Никсън от президентския пост през 1974 г. Четири години по-късно, неспособен да овладее инфлацията и да смекчи гнева на избирателите заради американските заложници, държани в Иран, Картър губи 44 щата от Роналд Рейгън. През 1981 г. той се завръща у дома в Джорджия на 56-годишна възраст.

Самият Картър в голяма степен се е оттеглил от политиката. Години наред след поражението му през 1980 г. демократите го избягваха. През последните изборни цикли той се радва на връщане на вниманието към него, като през 2020 г. го посещават няколко кандидати за президентския пост от Демократическата партия, а през 2021 г. - президентът Джо Байдън, който през 1976 г. е първият американски сенатор, подкрепил президентската кандидатура на Картър.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тва

    17 9 Отговор
    рептилските семки трудно мрът бе

    Коментиран от #14

  • 2 Единственият президент

    19 1 Отговор
    който не е бомбил други държави.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Седящия Бик

    8 3 Отговор
    А кой е бушонирал папардака?

    Коментиран от #10

  • 5 бокс

    7 6 Отговор
    Голям побойник тоз. Някой му е насинил окото на дърти години. :D
  • 6 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 2 Отговор
    ЧРД на господин КАРТЪР
  • 7 един

    17 1 Отговор
    Хвала на тоя Човек!Преди време излезе информация и снимка,как на стари години/мисля със съпругата си/,собствено ръчно помагаше в строителството на къщи на бедни хора в Америка!Колко хора биха го направили това!Иначе го помня като президент,но тогава информацията беше твърде оскъдна у нас,и представяше Америка най-вече в негативна светлина!

    Коментиран от #8, #9, #13

  • 8 помагач

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "един":

    Сигурен съм, ако имат милионите му, доста хора биха се направили на алтруисти. Може да е пенсионер, но тез никога не се пенсионират от политическия живот, а продължават да бачкат за партийните интереси.
  • 9 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 0 Отговор

    До коментар #7 от "един":

    ДА с жълтите лъжи за МОНИКА ЛЮИНСКИ
  • 10 Пешо

    12 4 Отговор

    До коментар #4 от "Седящия Бик":

    Бай дзън искал да се здрависат, ама го ръгнал в окото.Добре, че не го е изкьоравил.
  • 11 Жив и здрав

    4 1 Отговор
    да е! Още ли пуши Lark или е захвърлил цигарите?
  • 12 от Горубляне

    10 1 Отговор
    Трябва да се кандидатира за следващите избори . Двама с деменция ще са добро предизборно шоу .
  • 13 Рико

    7 3 Отговор

    До коментар #7 от "един":

    За най-големия си външнополитически успех (невъзможно изглеждащото помирение Асад-Бегин), самият Джими Картър със скромност и хубаво чувство за хумор разказва. Стоим си във вилите на Кемп Дейвид, говоря са аз с единия и с другия,времето минава и нищо. Една сутрин ги посещавам последователно и им казвам : . Слушай, аз моята работа я свърших, светът от теб очаква решение, ти с в погледа на света, провалът на преговорите е личен твой провал. Настъпва им егото и ... договорът веднага е подписан. За това получава Нобел. Картър е един от най-симпатичните американски президенти. ЧРД, Джими!
  • 14 Путин

    3 4 Отговор

    До коментар #1 от "тва":

    Бе е като Путин. На 70г вече и целия в ботокса. Евам ходи и ще умира скоро.
  • 15 Дъ-Ге

    3 1 Отговор
    Запознайте се със следващия президент на САЩ. Джимито Картър.
  • 16 Павел пенев

    3 1 Отговор
    Този евреин е фъстъчения Джо- голям производител на фъстъци и фъстъчено масло. Има много интересни публикации във връзка с неговия бизнес и кандидатурата му за президент. Подписа и договор за мир и ядрено разоръжаване със СССР за разлика от настоящия памперс Бидона.