Last news in Fakti

12 Октомври, 2022 16:04 1 350 1

Гръцкият "Уотъргейт" - замесено ли е правителството?

  • уотъргейт-
  • гърция-
  • шпионаж-
  • софтуер-
  • правителство-
  • кириакос мицотакис-
  • атина

Гръцки опозиционер и журналист са били наблюдавани с шпионски софтуер

Гръцкият "Уотъргейт" - замесено ли е правителството? - 1
Снимка: Shutterstock

Малката зала е препълнена. Около 200 души наблюдават и слушат внимателно човека, пристигнал от Канада. Това е Бил Марчак от университета в Торонто, който от години изследва "Пегас" - софтуер за проследяване и наблюдение на израелската компания NSO Group. Резултатите от проучванията на Марчак по темата се появиха по първите страници на вестниците из целия свят.

"Predator" може да се инсталира автоматично

През юли 2021-а година. Марчак и колегите му изследвали мобилния телефон на правозащитник от Саудитска Арабия и открили в него втори шпионски софтуер в допълнение към "Пегас". "В кода на шпионския софтуер няколко пъти се споменаваше "Predator" ("Хищник"), което силно ни заинтригува", разказва той. Те задълбочили разследването си и открили зловреден линк в мобилния телефон. След кликване върху него "Predator" се инсталирал автоматично и мобилният телефон се превръщал в модерен предавател-бъг.

Марчак и екипът му поискали да разберат кой точно стои зад програмата. "В крайна сметка открихме 28 IP адреса, които носеха същия дигитален отпечатък като уебсайта от заразната връзка. Един от тях бе сайт, завършващ на Cytrox.com, а Cytrox [...] е една от компаниите, продаващи шпионски софтуер на правителствата." "Съвместно със специалисти от Мета - компанията, собственик на Фейсбук - Марчак публикувал доклад през декември. В него са изброени 400 връзки, повечето от които са били използвани за инсталиране на шпионския софтуер "Predator". На пръв поглед много от тях приличали на линкове към гръцки новинарски сайтове.

Сред подслушваните е и журналист

Гръцкият финансов журналист Танасис Кукакис прочел доклада и се усъмнил. Месеци преди това бил получил един от посочените линкове чрез SMS. Той веднага се свързал с Бил Марчак и изследователите направили задълбочен анализ на мобилния му телефон. "На 10 март 2022-а година бях информиран от университета в Торонто, че са открили зараза, както и, че на телефона ми е бил инсталиран софтуерът "Predator". Това е станало чрез линк в текстовото съобщение", казва Кукакис.

Признанието на правителството

В началото на август гръцкото правителство призна: Тайната служба EYP е следила Кукакис, както и водещ политик от опозицията. Телефоните на двамата обаче били подслушвани само с конвенционални средства, обяви тогава правителството. То отрече да е използвало шпионския софтуер "Predator". Същия ден тогавашният шеф на тайните служби, както и един от най-близките сътрудници на премиера и негов племенник - Григорис Димитриадис, подадоха оставка.

Близки връзки с премиера

Разследване на гръцки журналисти намекна за връзка между Димитриадис и компанията "Интелекса", стояща зад шпионския софтуер "Predator". Тодорис Хондрогианос, един от тези журналисти, е член на Асоциацията на гръцките разследващи журналисти. Той разказва следното: "Успяхме да установим мрежа от бизнесмени и бизнесконтакти, които свързват правителството и "Интелекса". В същото време политик и журналист са били подслушвани и от тайните служби EYP, и от "Predator". Затова съществуват подозрения, че правителството стои и зад използването на шпионския софтуер".

Колко е знаело правителството?

Шпионският софтуер "Predator" е разработен от "Cytrox", стартъп от Северна Македония. В момента "Cytrox" е част от "Интелекса" - консорциум от компании, основан от бивш високопоставен член на израелските тайни служби. Но на уебсайта на "Интелекса" се изтъква: "Ние сме компания, базирана в ЕС, с шест офиса в цяла Европа". Наред с другото съществуват връзки с Малта, Ирландия, Кипър - и Атина. В такъв случай има ли наистина връзки между гръцкото правителство и "Интелекса"? И ако "Predator" не е бил използван от гръцките тайни служби, както твърди правителството, от кого тогава?

Европейският парламент ще разследва аферата

Това е въпрос, който си задава и нидерландската евродепутатка Софи инт Велд. Тя е и докладчик на т. нар. комисия PEGA, която трябва да разследва използването на шпионски софтуер в Европейския съюз: "Много съм изненадана, че офисите на "Интелекса" не са били претърсени“, каза тя. "Очаквах властите да изземат сървърите, компютрите, цялата документация и всичко останало, както и да разпитат персонала. Но нищо подобно не се случи. Затова се опасявам, че много доказателства вече са унищожени". В началото на ноември комисията PEGA ще посети Гърция и Кипър с надеждата, че евродепутатите ще получат поне някои отговори от гръцкото правителство.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гошо

    0 0 Отговор
    В Северна Македония има един гениален компютърджия.
Новини по държави: