22 Септември, 2022 20:53 1 537 10

Висша дипломация! Лиз Тръс обмисля преместване на британското посолство в Израел в Ерусалим

  • израел-
  • посолство-
  • ерусалим-
  • лиз тръс-
  • яир лапид-
  • великобритания

Когато изпълняваше длъжността министър на външните работи, Тръс пое ангажимент за преместване на посолството в писмо до консервативната организация "Приятели на Израел"

Висша дипломация! Лиз Тръс обмисля преместване на британското посолство в Израел в Ерусалим - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Премиерът на Израел Яир Лапид се срещна вчера в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк с министър-председателката на Обединеното кралство Лиз Тръс, която е заявила, че обмисля да премести британското посолство в Израел от Тел Авив в Ерусалим, предаде израелската агенция ТПС.

Лапид изрази "най-дълбоките си съболезнования, от свое име и от името на народа на Израел, по повод кончината на Нейно Величество кралица Елизабет Втора". Той поздрави Тръс с встъпването ѝ в длъжност и изрази "увереност, че под тяхно ръководство връзките между Израел и Обединеното кралство ще достигнат нови висоти в различни области, по-специално в икономиката, иновациите и сигурността", се казва в изявление на кабинета на Лапид.

Лапид изтъкна още "необходимостта от избягване на по-нататъшни компромиси с Иран и подчерта още, че очакванията на Израел са за постигане на по-дългосрочно и по-силно споразумение, което ще даде отговор на целия спектър от заплахи, произтичащи от Иран". Двамата обсъдиха и "продължаващото задълбочаване на двустранните връзки" и инструктираха екипите си да "ускорят преговорите по споразумение за свободна търговия".

Британският вестник "Дейли телеграф" съобщи, че Тръс е казала на Лапид, че може да премести посолството на Великобритания в Израел в Ерусалим.

Говорителка на Даунинг стрийт заяви, че Тръс е информирала Лапид "за преразглеждането на настоящото местоположение на британското посолство в Израел".

Лапид потвърди днес съобщенията в "Туитър" и благодари на Тръс, "която обяви, че обмисля преместването на британското посолство в Ерусалим, столицата на Израел - ще продължим да укрепваме партньорството между страните".

Когато изпълняваше длъжността министър на външните работи, Тръс пое ангажимент за преместване на посолството в писмо до консервативната организация "Приятели на Израел".

САЩ бяха първите, които направиха историческата стъпка през май 2018 г., а Гватемала последва примера им скоро след това. Няколко държави направиха същото, а други увеличиха дипломатическото си присъствие в града. През май Суринам обяви, че има планове да открие посолство в Ерусалим в близко бъдеще. Също през май президентът на Еквадор Гилермо Ласо обяви откриването на еквадорско бюро за иновации в Ерусалим.

През ноември 2021 г. президентът на Колумбия Иван Дуке беше в Ерусалим, за да открие официално офисите на Колумбийската служба за иновации в столицата. Бразилия и Хондурас имат търговски представителства в Ерусалим. Хондурас откри посолството си в Ерусалим през юни 2021 г., а Косово откри посолството си в града през март 2021 година. Доминиканската република, Малави и Екваториална Гвинея обявиха намеренията си също да открият посолства там.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петков

    27 0 Отговор
    Палестинците харесват това!
  • 2 Камион

    31 1 Отговор
    Аз ви казах че Лиз , Руши, и Борис не се даже Британци, а просто слуги на WEF.
  • 3 Абсурд

    27 2 Отговор
    Лизи и висша дипломация?
  • 4 Червената Соня 🇻🇳

    22 2 Отговор
    Какво е Украйна за Запада ?
    Абсолютно НИЩО, НУЛА.

    Току-що в прощалната си реч Борис Джонсън благодари на Владимир Путин когото нарече Моя скъп Приятел.
    Няколко секунди след това му беше подсказано кой е "приятеля"

    - Благодарение на героизма на украинските въоръжени сили, благодарение отчасти на оръжията, които сме горди да предложим, поздравявам моя уважаван приятел и искам да изразя своята благодарност за неговата вдъхновяваща подкрепа за Владимир Путин, моя скъп приятел“, каза Джонсън. 😆😆😆😆😆

    Коментиран от #10

  • 5 Ротшилд

    7 3 Отговор
    Висша дипломация е. Браво на моите роби
  • 6 МирО

    15 3 Отговор
    Тая бабичка дразни чаршафите, ма англетата май ще плащат $500 за барел

    Коментиран от #8

  • 7 Мери-Елизабет Тръъъъц

    15 1 Отговор
    Тва ако не е майтап, е показателно за корена на злото по линията Йерусалим-Лондон-Вашингтон.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Станка

    2 1 Отговор
    Правилно !
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.