Last news in Fakti
  Тема: Украйна

4 Октомври, 2022 13:10 4 031 59

Провали на фронта, хаотична мобилизация: Кремъл е изправен пред вълна от критики

  • владимир путин-
  • провал-
  • война-
  • украйна-
  • русия-
  • кремъл-
  • руснаци-
  • мобилизация

Нещата не вървят добре за Путин

Провали на фронта, хаотична мобилизация: Кремъл е изправен пред вълна от критики - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Еуфорията от анексията бе последвана от отрезвяване: след тежкото поражение в битката за стратегически важния град Лиман в Източна Украйна в Москва търсят виновните. Редица високопоставени руски политици настояват да бъдат посочени отговорните за провала. Някои дори призовават за използването на ядрени оръжия, посочва ntv.

Влиятелната блогърка Анастасия Кашеварова поиска отговори от министъра на отбраната Сергей Шойгу и от началника на Генералния щаб Валерий Герасимов: "Президентът знае ли какво става? Кой го информира? Къде е въоръжението? Къде са танковете "Армата"? Къде е всичко? Как се случи това?".

Още новини от Украйна

Чеченският лидер Рамзан Кадиров на свой ред поиска командващия Централния военен окръг генерал-полковник Александър Лапин да бъде разжалван и изпратен на фронта като обикновен войник. Проблемите в Лиман били ясни още преди две седмици. "Седмица по-късно Лапин премести щаба си в Старобелск, което е на 100 километри от неговите подчинени, самият той се премести към Луганск. Как можеш да командваш оперативно частите си, щом си на 150 километра от тях?", попита Кадиров. Той призова и да се обсъди използването на тактически ядрени оръжия.

"Нещата не вървят добре"

Критични нотки зазвучаха внезапно и по държавната телевизия. Експертът по външната политика Максим Юшин обясни, че било лесно да се говори за това, което ще се случи след "освобождаването на област Запорожие". Но било трудно "да се спори с мечтатели, живеещи в свой собствен свят". "Виждам какво става на фронта близо до Лиман, нещата не вървят добре", посочи Юшин. Той допълни, че никой не би могъл да знае дали решението за мобилизация ще се оправдае или не. Политикът Андрей Гурульов, който е бивш военен, каза в телевизионно интервю, че не би могъл да обясни поражението от военна гледна точка, освен като система от лъжи "от горе до долу". След което връзката внезапно прекъсна.

Москва отстъпи в събота от стратегически важния град Лиман в източната част на Донецка област. Войските били изтеглени поради риска да бъдат обсадени, каза говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков. Преди това украинските власти съобщиха за над 5000 обкръжени руски войници. Данни за броя на загиналите и пленените няма.

Падането на Лиман отваря пътя на украинските части към Кремина и Сватове - два града в региона Луганск, които са важни транспортни възли. Украинският ръководител на администрацията в Луганск - Серхий Гайдай - заяви, че след освобождаването на Лиман от руската окупация ще започне освобождаването на целия регион Луганск. Това би бил много тревожен сигнал за Кремъл, отбелязва ntv.

Хаос и проблеми при частичната мобилизация

Кремъл е изправен пред сериозни проблеми, отбелязва и "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ). Освен че недостигът на войници на фронта води до тежки поражения, частичната мобилизация също не върви гладко. Няколкостотин хиляди руснаци избягаха в чужбина, за да избегнат мобилизацията. Организацията, по която резервисти се изпращат на фронта, също създава проблеми. Например от "няколко хиляди" мобилизирани войници от Хабаровския край половината вече са се завърнали. Те били включени в списъка, въпреки че не са отговаряли на критериите. Във военна база близо до Москва пък се е стигнало до сблъсъци между наскоро мобилизираните и войниците, които служат от месеци. "Войниците, които служеха там, поискаха дрехите и мобилните телефони на новодошлите", съобщи в понеделник интернет порталът Baza. Конфликтът е прерастнал в масово сбиване.

Тези съобщения потвърждават подозренията, че на много места мобилизацията протича хаотично. Така например мъже биват призовавани, въпреки че имат заболявания или нямат необходимата подготовка. На много места липсвали оборудване и храна. Според адвоката Павел Чиков пък шестима мобилизирани мъже вече са загинали по време на обучение, пише още ФАЦ.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Крум

    24 51 Отговор
    Провал след провал и накрая анексирани 20%!

    Коментиран от #8

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Искахме

    32 6 Отговор
    по-добре,ама се получи както винаги.
    (не е наша поговорка)

    Коментиран от #7

  • 4 Русофил

    39 6 Отговор
    Ребятата отново се прегрупират. Искат незабавно лодки, ама нямало.
  • 5 Рушляк

    48 12 Отговор
    Руската мизерия е навсякъде .
    Даже и едно мобилизиране не могат да направят . Тръгнали война да водят .с ръждиви калашници , тампони и гумени ботушки . Хахаха
  • 6 То за това си има българска приказка

    12 16 Отговор
    "Плач, на чужди гробища"

    Коментиран от #46

  • 7 Опят

    23 5 Отговор

    До коментар #3 от "Искахме":

    обосралис е допълнението.
  • 8 Виж там

    7 7 Отговор

    До коментар #1 от "Крум":

    да нема грешка,не бива така да се компрометира руската справедливост и правота-направо 50% поне.Германците навремето нападнаха СССР с цел да го превземат на 100%,няма сега да се излагаме!
  • 9 Хаха

    17 5 Отговор
    Един куршум в глава или една таблетка цианид ще реши всички проблеми.

    Коментиран от #49

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Ха ха ха ха ха

    22 33 Отговор
    Когато медиите започнат да пускат статия след статия за "провал" на Русия, това означава, че всичко е Ок за Русия! Така драги ми съфорумци може да си правите извода сами, разбира се, ако не сте на фронтовата линия да знаете истината!
  • 12 Баста 🇺🇦

    35 16 Отговор
    Руската армия е сбирщина от кол и въже. Скоро се види края.
  • 13 23456

    23 6 Отговор
    Най ненормалното нещо е война в 21 век с цивилизована държава.

    Коментиран от #16

  • 14 Това е

    31 12 Отговор
    Путин е маймуна. Сина на чистачка и строителен работник. Какво днк носи само...

    Коментиран от #20

  • 15 Летописец

    17 30 Отговор
    Путин го критикуват , защото , въпреки пропагандата на запада , има демокрация . А украинският преговарящ с Русия антуражът на Зеленски го разстреля на централния площад в Киев !

    Коментиран от #19

  • 16 Амиии

    9 24 Отговор

    До коментар #13 от "23456":

    Сащ за последните два века, откакто съществуват само 14 години не са били във война. Останалите 186 години са във война.
  • 17 Питанка

    28 5 Отговор
    Да бе, къде е тази "Армата". Къде са стотиците картонени макети, показвани по парадите ? Къде са безаналоговите им оръжия ?
    Всичко е фалш в путлерландия ! Краде се, лъже се и се убива - от векове !
  • 18 КОНТРАТА

    10 27 Отговор
    Тази мобилизация и искрите между Кадиров и Кремъл е театро за пред балъците от НАТО. Руските ракети ще унищожат фашистите за норматив, идеално че се събраха фашистите
    руснаците това и чакат половин година.

    Коментиран от #29

  • 19 Я пак

    23 3 Отговор

    До коментар #15 от "Летописец":

    "Путин го критикуват , защото , въпреки пропагандата на запада , има демокрация "
    Пробвай я путиновата демокрация ,направи се на противник на войната и призови за мир в тяхна медия или просто излез с бял лист хартия пред себе си на площада в техен град.После ако можеш да пишеш,пиши от там как е.Щото тука си пишеш на воля.

    Коментиран от #26

  • 20 Амиии

    6 16 Отговор

    До коментар #14 от "Това е":

    Англосаксонците като са синове на брат и сестра, майка и син, бащата и дъщеря какво ДНК носят?

    Коментиран от #25

  • 21 Голем смех

    25 3 Отговор
    Рашистан показва пълната си несъстоятелност. Негодно племе.
  • 22 ПутлераZти сър !

    22 3 Отговор
    Продължава се с най древната опорка на хомосъветикус - "Ама те в САЩ, защо бият нег...те "
  • 23 Специални операции

    7 17 Отговор
    Тактиката на руснаците е идеална, просто перфектна вече е късно за врага да избяга. Тази руска тактика ще я изучават дори и в школата ,, Уест Поинт"с десетилетия напред.

    Коментиран от #47

  • 24 Бесен - _Язовец

    5 16 Отговор
    Когато си умствено изостанал и НГВС критикуваш и не виждаш голямата картина, а тещя е, че фашистите са точно там където ги искат руснаците!!

    Коментиран от #34

  • 25 Хихи

    13 3 Отговор

    До коментар #20 от "Амиии":

    Я по-добре си виж твоето ДНК. Че с това папагалско повтаряне на рашистките безсмислици си много зле. Какви са тия англосакси, сороси, сатанисти и тем подобни измишльотини. Гледай да не си се повредил.

    Коментиран от #28, #30

  • 26 Защо бре

    6 12 Отговор

    До коментар #19 от "Я пак":

    Оная журналистка като нахлу в ефир, пък кво? Определиха постъпката й като "хулиганска", глобиха я със символична сума, от сорта на петдесетина евро и тя си замина за Франция свободно..
    Същото си го представи в Бг или в друга държава от Европа или САЩ, какво мислиш, че ще последва? Влез в СНН в ефир, на речи, че правителството на САЩ са убийци. да видим какво ще последва. Хайде, пробвай!

    Коментиран от #32, #37

  • 27 PУCCКИЙ НЕМОГЛИК ♿

    24 6 Отговор
    "...Къде са танковете "Армата"? Къде е всичко? Как се случи това?..."

    Къде са Танковете питаше и наш известем Прецедент.
    Ми няма танкове, няма Сушки, няма Чейкейтове, няма Калибри, Кинжали, Сармати, няма Армия - всичко се оказа Жалък руски Водевил, показвани само на Парадите. Въобще не разбирам какво чакат и къде спят Полша, Финландия, Китай - бе бегайте Грабете и Гребете с пълни шепи, никой копче няма да каже щото Няма с Какво.

    Как се случи това ?
    Юли месец Украйна получи 24 Хеймърса с които унищожи руската логистика и офанзива.
    30 август Украинците направиха Решаващ Пробив в Балаклея който обърна хода на войната и показа че Путин е абсолютно Гол и Чисто избръснат навсякъде.

    Украйна сътвори НОВАТА ИСТОРИЯ ))

    Коментиран от #40

  • 28 Амиии

    3 14 Отговор

    До коментар #25 от "Хихи":

    Какви безсмислици брв:)) Та даже и предишния премиер на Англия - рошавия беше син на брат и сестра. Майка му и баща му са брат и сестра. И това не е тайна. Всеизвестно е! Там се женят така..
  • 29 ракети с чипове от пералня

    23 3 Отговор

    До коментар #18 от "КОНТРАТА":

    Руските ракети чакат за нови чипове ... старите са ръждясали и негодни :))))

    Коментиран от #45

  • 30 Амиии

    11 1 Отговор

    До коментар #25 от "Хихи":

    Ти даже и не знаеш какво е това англосаксонски свят? Ха ха ха ха
    Боже мили, що ли се занимавам с необразовани като теб.
  • 31 PУCCКИЙ НЕМОГЛИК ♿

    16 2 Отговор
    "Нещата не вървят добре"

    Володя каза - Ние още не сме започнали.
    И по всичко личи че никога няма и да почне 😆😆😆
  • 32 Я пак

    8 1 Отговор

    До коментар #26 от "Защо бре":

    " през 2012 г. на Блатния площад в Москва срещу полагането на клетва от Владимир Путин за трети президентски мандат. Тогава са арестувани над 400 души заради протеста срещу управлението му. Протестите прерастват в сблъсъци, след като демонстрантите разкъсват кордона от полицаи пред стените на Кремъл."
    От тогава до сега,а и през последните дни при протестите само срещу мобилизацията колко нули зад числото стоят?
    При нашето "подскачане" по площадите за щяло и нещяло колко са ? Има и тук,не е да няма-вж. "демокрацията" при Б.Б.-(ама пък иначе как ще направи руска тръба с български пари?)Тук най-"подтиснати" са футболните хулигани,че им ограничават свободата да трошат,бият и пикаят където сварят.
  • 33 Дайте на украинците хаймарси

    19 3 Отговор
    Които да стигат до Кремъл и войната ще свърши на часа
  • 34 Ти ЛИ СИ

    8 1 Отговор

    До коментар #24 от "Бесен - _Язовец":

    .....бе радеф
  • 35 Жоро

    21 2 Отговор
    Мобилизацията ще се окаже печеливша стратегия за Украйна. Абе Путин да не се окаже че е агент на САЩ? Срива руската икономика; Унищожава запасите от аръжия и муниции; Изпотрепа войската; Прибягна до мобилизация - и те ще бъдат изпотрепани; Разшири НАТО и убеди държави които не инвестираха за отбрана /Германия/ да дават по 100млрд евро за отбрана... Нещо намирисва тая работа. Казвам ви чужд агент е, всичките му действия са против руснаците,

    Коментиран от #51

  • 36 Гост

    18 2 Отговор
    Мисля, че руснаците трябва да почват да пестят от закуски, че репарациите идват. Стига са развозвали момчетията напред назад във военни камиони, защото скоро и гуми за камионните няма да има. Ще ходиш с един камион рубли да си купиш хляб и свинска мас.
  • 37 онзи

    7 2 Отговор

    До коментар #26 от "Защо бре":

    Щом напуска Русия, за Путин и кликата му това е добре дошло!
  • 38 Наблюдател

    13 2 Отговор
    Руски блогър Рибаря пише в Туитър как украинците употребили следната хитрост
    Появили се с трофейна техника със символи Z и V край опорните пунктове и разстреляли от упор . охраняващите ги . Пише също ,че са имали някаква специална система за опознаване и никога не стреляли по свои. Не знае дали е от чужбина или украинска разработка
    Пише още за "дикий дефицит пехоты" и че танковите части не оказвали необходимата подкрепа ,а бързали да се оттеглят.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Така де

    10 1 Отговор

    До коментар #27 от "PУCCКИЙ НЕМОГЛИК ♿":

    Япония и те - какво чакат? Да си вземат Курилските острови и край на проблема.
  • 41 Йоги-то

    6 0 Отговор
    Когато направиш психологическата си реалност по голяма от екзистенциалната, определено си търсиш белята.
  • 42 Анализатор

    8 3 Отговор
    Според Комсомольская газета, вече били мобилизирани над 360 000 руски граждани. Обаче поради грешки в мобилизацията , около една трета от тях били над69 години. Поради съвпадения на имената, били мобилизирани дядовците,а внуците били на туристически дестинации в Грузия, Казахстан и Турция. Отделно друга една трета, ходели още с памперси, поради крехката възраст. Тази грешка щяла да бъде своевременно отстранена.
    Последната една трета били в целевата възрастова група и това е безспорен успех на мобилизационните служби. Оказало се обаче, че тази последната третина се нуждаела от дамски превръзки. В момента проблема се решава.

    Коментиран от #44

  • 43 ДВ и за

    2 9 Отговор
    Сащ също обграден е от ядрени подводници ще има краварско печено
  • 44 Имам над

    4 9 Отговор

    До коментар #42 от "Анализатор":

    Десет милиона дезертирали украинци нещо да кажеш
  • 45 Ръждяса ла

    3 3 Отговор

    До коментар #29 от "ракети с чипове от пералня":

    Ти е кратуната
  • 46 с толкоз русофилия

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "То за това си има българска приказка":

    дано не станат нашите
  • 47 Уест пойнт

    4 0 Отговор

    До коментар #23 от "Специални операции":

    Да.Ще се учи: "така не се прави"
  • 48 В.В.П.през К@ра ми е за ЕС..

    0 4 Отговор
    ДВ е пропаднал нужник..Така оказва помощ на потребителят Срайна.Зсщо така или , къде е онова ..?Вечно пита .
  • 49 Евроатлантик

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Хаха":

    Ами вземи я де защо чакаш ?
  • 50 "сидни джексън остава в русия"

    0 6 Отговор
    Егати провала
    загуба на лиман и купянск- примерно 1000 кв. км.
    присъединени с референдум- около 100 000 кв.км
  • 51 Лустрация

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "Жоро":

    На тебе чак сега ли започна да ти понамирисва.
  • 52 В.В.П.през К@ра ми е за ЕС..

    1 2 Отговор
    Когато хахлята ги бият,,, Защо го правят ?.И когато не ги бият ...О ,,къде са танковете ,ракетите?? Защо не ги бият .Така е в дВ.
  • 53 ДВ а за вас добре ли върявт нещата,

    3 5 Отговор
    Краварите плащат ли ви добре за свършените мърсотии за да се стараеете още повече! Жалки сте, но трудно бихте го разбрали трябват ви ум и морал!
  • 54 В.В.П.през К@ра ми е за ЕС..

    0 0 Отговор
    Украйна победи Войнатасвърши .Вс е точно
  • 55 В.В.П.през К@ра ми е за ЕС..

    1 4 Отговор
    Големи са победите на Укропъъъ.Само че ,,,нито превзе Крим ,нито Донбас,нито нищо .Спечели ,със загубата на 150К км към момента липсват .На русна ите им омръзна да ги трепят ..И си отиват ..ДВ ,пита ..Защо си отиват ,защо не ги пердашат..С пердашката .Къде са ракетите ,танковете ,самолетите???.Защо не превзеха Киев?Къде са ?

    Коментиран от #59

  • 56 ХА ХА ХА

    2 2 Отговор
    АБЕ ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ ГОВОРЕТЕ И ПИШЕТЕ ЗА ВАШИТЕ ПРОБЛЕМИ НА НАЦИСТИТЕ!!!!!! НАПРИМЕР КАК ГСИТЕ УЛИЧНОТО ОСВЕТЛЕНИЕ ВЕЧЕР И СЕ ПРЕПЪВАТ ФРИЦОВЕТЕ КОГАТО СЕ ВРЪЩАТ ОТ РАБОТА , ЗАЕДНО СЪС ОСВЕТЛЕНИЕТО НА МАГИСТРАЛИ , ПАМЕТНИЦИ .....ЗАПОВЕДТТА ЗА ИКОНОМИИ И НИКОЙ ДА НЕ ПУСКА КЛИМАТИК ЗА ДА ИМА ПАРИ ДА ДАДЕТЕ НА ЗЕЛЕНИЯ НАРКОМАН ДА ХВЪРЛЯ РАКЕТИ СРЕЩУ РУСИТЕ !!!!!!!!!
  • 57 ХУРКА ....ХУРКА ....ХУРКА !!!!

    2 3 Отговор
    За ДЖЕНДЪРЛЪКА ! Сами си го просят .......но много врещят бе .....много ревът когато си взривят сами тръбите за газ и после ......Путин не доставял газ във срок и правел събота на Запада !!!!! Що тъй ?? Тия редовно трябва да ги биеш по три пъти на ден ! ТЕ СИ ЗНАЯТ ЗАЩО !!!!!!!!!!
  • 58 д-р Косев

    1 0 Отговор
    Путлер се доказа като най-големия глупак на 21-ви век. То бива лоша преценка и разминаване на желаното с реалното, ама това мина всекакви граници. И най-големите му душмани не са си и мечтали такава издънка. Копейките още са в шок и отрицание, но скоро ще се освестят и ще го обявит за краварски шпионин.
  • 59 д-р Косев

    1 1 Отговор

    До коментар #55 от "В.В.П.през К@ра ми е за ЕС..":

    На украинците въобще не им трябва сега да взимат Донбас и Крим, достатъчно е редовно да пердашат и унижават Раша. Раша е голяма и на практика невъзможна за овладяване със сила, но за сметка на това вътрешната и структура е лабилна и е съвсем възможно да се замозатрие чрез имплозия. Вече го е правела два пъти миналия век (1917 и 1989) и още два пъти беше на косъм от колапс (1905 и 1941). Сега трябва да е по-лесно, властта на Путлер е много по-слаба и несигурна от тази на руския император и съветските вождове.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания