Last news in Fakti

4 Октомври, 2022 21:15 1 688 31

Световната банка: Съсипаната от войната украинска икономика ще потъне с 35 на сто през 2022 година

  • русия-
  • украйна-
  • световна банка-
  • икономика

Междувременно се очаква руската икономика, която е засегната от западните санкции, да се свие с 4,5 на сто през 2022 г. и с 3,6 на сто идната година

Световната банка: Съсипаната от войната украинска икономика ще потъне с 35 на сто през 2022 година - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Съсипаната от започналата преди осем месеца война украинска икономика ще потъне с 35 на сто тази година, прогнозира днес Световната банка, цитирана от Асошиейтед прес.

Войната унищожи заводи, земеделски земи и принуди милиони украинци да напуснат страната. Световната банка, в която членуват 189 страни и е призвана да се бори срещу бедността, очаква, че възстановяването на страната ще струва поне 349 милиарда долара или с 1,5 пъти повече от мащаба на предвоенната украинска икономика.

"Украйна все още се нуждае от огромна финансова подкрепа, тъй като войната продължава ненужно да бушува, както и за проекти за възстановяване и реконструкция", заяви Анна Биерде, вицепрезидент на банката за Европа и Централна Азия.

Все пак оценката на банката бележи подобрение спрямо спада от 45,1 на сто в августовската прогноза. Световната банка очаква украинската икономика да се завърне към растеж през 2023 г. с 3,3 на сто, въпреки че прогнозата е с висока степен на несигурност и зависи от хода на войната.

Междувременно се очаква руската икономика, която е засегната от западните санкции, да се свие с 4,5 на сто през 2022 г. и с 3,6 на сто идната година. Произвеждащата електроенергия руска икономика се оказа изненадващо устойчива, подкрепена и от скока в цените на петрола и газа, посочва банката.

Базираната във Вашингтон институция очаква новоъзникващите икономики в Европа и Централна Азия да се свият общо с 0,2 на сто тази година и да отчетат минимален растеж от едва 0,3 на сто през 2023 г.

Според икономическите оценки на банката за 23 страни в Южна и Източна Европа и Централна Азия е имало подобрения спрямо юнската прогноза за свиване от 2,9 на сто. Перспективите за 2023 г. обаче са по-мрачни от първоначалната прогноза за регионален растеж от 1,5 на сто.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихихи..

    23 4 Отговор
    Затуй стая "висша математика" сте все в петия ъгъл,шматки..Ще сънувате руските ресурси като Бонапарт и Шекелгрубер до трихилядната..

    Коментиран от #4

  • 2 Икономика

    26 3 Отговор
    Икономиката на ЕС и САЩ ще се свива на година с 10-15%, а на окраинците честито който служи на чочо Сам страда винаги.
  • 3 Меркел

    26 3 Отговор
    Където са стъпили американците проблеми Окрайна и България са примери в момента американците застрашават и сигурноста на Южна Корея и Тайван
  • 4 Aлфа Bълкът

    3 21 Отговор

    До коментар #1 от "Хихихи..":

    Тя като ги има Русия знае как да ги ползва? Мобилизират момчетата срещу 1 овца или 5кг риба.

    Коментиран от #6, #11

  • 5 Реалист

    22 2 Отговор
    От 2014 г руси изтеглиха капиталите от Украйна и от тогава все надолу до колминацията тази година когато нападнаха ДНР и ЛНР, и принудиха руснаците да реагират. Американците докараха войната в Украйна.
  • 6 оня с коня

    26 3 Отговор

    До коментар #4 от "Aлфа Bълкът":

    Ти не гледай руснаците какво мобилизират, а виж, че на бандерите не им остана какво да мобилизират.
  • 7 Петков

    13 2 Отговор
    Пука им, важното е бойдън да печели!
  • 8 Ридик

    6 20 Отговор
    Без да воюва Русия за нова отечествена война на своя територия пак икономиката им се свива ако НАТО ги почне то дори и стените на Кремъл ще се свият чак до бункера на путин

    Коментиран от #13, #17

  • 9 Кресна

    24 7 Отговор
    Да си съсипеш държавата ,да дадеш хиляди жертви заради имперските амбиции на САЩ ...това ума ми не го побира .Сащ и Русия имат общи граници отделно политическото ръководство на страната трябваше да гледа има ли друга държава е Европа която беше готова да влезне във война с Русия ....Но сега си давам отговор защо и България е претърпяла във първата и втората световни национални катастрофи .Когато начело на държавата нямаш отговорни ръководители които се ръководят само от интереса на народа ,то тогава резултата е като този с Украйна .В един момент Сащ и Русия или ще седнат на масата за преговори и ще си решат проблемите или пък ще унищожат планетата в което се съмнявам ,защото на богатите най малко им се умира ,но кой ще върне убитете войници на майките им ? Кой ще оправи държавата Украйна след войната които борчове ще трябва да плащат поколения назад .Жалко за загиналите и Бог да ги прости ,но внимавайте какво хора избирате начело защото това са резултатите .

    Коментиран от #16

  • 10 Амдертлиев

    6 3 Отговор
    Няма страшно още няколко месеца,после Мада Раша ще я вземе под крилото си,ако не завинаги,поне за много дълго време напред.Така ,че тейк ит ийзи, или както е казал мъдрият български народ,да не ви пука.
  • 11 Хихихи..

    4 4 Отговор

    До коментар #4 от "Aлфа Bълкът":

    На чужд гроб недей да плачеш,в чужда гора недей да виеш,Кумчо Вълчо,глей си в опинците..
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Хихихи..

    3 2 Отговор

    До коментар #8 от "Ридик":

    Ти Ридик Боу ли си? Трагедия в две действия..
  • 14 Шабан

    7 4 Отговор
    Всичко е илюзия!!! Как така изчислиха какво е загубила Украйна като войната продължава и тя получава постоянно нови помощи от запада. Да не се окаже в един момент че, запада е инвестирал много повече отколкото руснаците са разрушили.
  • 15 Амиии

    16 2 Отговор
    Украинската икономика ще потъне, но не заради войната, а заради регионите, които Русия взе сега! Тези региони правеха БВП на Украйна! Без тях.... Украйна умира.
  • 16 Смешници

    18 3 Отговор

    До коментар #9 от "Кресна":

    Защо си правиш труда да пишеш отваряйки им очите ? Убеден съм ,че тези дето са ти сложили - дори не са прочели което си написал,а ако са го прочели и ти слагат - означава само едно,това не са хора и нямат сърца .Да слагаш минус на човек който те предупреждава ,че утре можеш да се окажеш в ситуацията на украинските хора заради имперски амбиции на големите явно или не осъзнаваш или не разбираш за какво става въпрос.Смърта не знам дали е хубава или лоша ,но едно знам със сигурност ,че няма майка на света която да приеме смърта на рожбата си ,и преди да слагате минуси на такива статии ,използвайте поне за една минута главите си и мислете ,ако утре вие сте в тази ситуация и нашите политици би вкарат в нещо подобно .Тогава със сигурност бързо ще изтрезнеете и ще хукнете да бягате през границите .

    Коментиран от #20

  • 17 Да точно така

    2 7 Отговор

    До коментар #8 от "Ридик":

    даже и бункера ще е във вид на кладенец и ще се вижда земната мантия и кокаляци...

    Коментиран от #21

  • 18 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 6 Отговор
    Който е играл на украински Облигации,ще спечели ,големи пари!

    Коментиран от #23, #24

  • 19 грес

    7 2 Отговор
    Много е семпла тази война, бре! Цялата тази украинска дандания е май за да се окаушат още по-здраво обикновените роби в производствените концлагери по-цялата планета. Щото няма разрушена инфраструктура или тя е минимална, няма разрушена комуникация(джиткат си по-мобилните и интернет като всички останали хора на планетата) няма разрушена електропреносна система, тоест имат си ток и газ във домакинствата и Русия продължава регулярно да подава газ и нефт към Украйна, нищо че се води война на ужким..........
  • 20 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    6 14 Отговор

    До коментар #16 от "Смешници":

    Това са руски мекерета!те не четат и осмислят ,а само гледат да напишат възхвала на идиотите от кремъл!

    Коментиран от #25, #28

  • 21 Смешник

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Да точно така":

    Питал ли си се с такъв род коментар какво е менталното ти състояние и умственото състояние ? ,въобще не говоря за интелигентност или начетеност ,защото такива не притежаваш .Не се излагайте ,моля ви се с такъв род коментари .Или пишете нещо което си заслужава да прочете човек или ходете в хората и викайте,крещете и псувайте избивайки всичко лошо във вас зно не падайте толкова ниско ,излагате се и как не го разбирате не знам .
  • 22 интересни времена

    13 3 Отговор
    Очаква се Руската икономика да се свие с 4,5 % , а следващата с 3,6% ???

    Че то Западните се свиха с 15-18 % до сега и то официално , а неофициално май с много повече !
    Фолксваген и BASF бият кепенците . Пивоварите също . А зимата още не е започнала ....
  • 23 аз пък търся

    2 5 Отговор

    До коментар #18 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    руски обликации, дцк и всякакви други акции - хем са евтини и като станат хамерикански, китайски, японски цената ще скочи бая тъй ми просфетна ядрено делително...
  • 24 Смешник

    10 2 Отговор

    До коментар #18 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Точно това се съмнявам ,че са руски мекерета.Това са точно хората който избиват комплексите и глупоста си във форумите .Човек използваш епитети като Путлер ,бидон ,Макарон ,мисля ,че това са хора без етика и без морал .Изразявай мнението си без да падаш толкова ниско и без да се обижда .Но за тях тук е мястото да показват точно тези лоши качества ,ако въобще притежават други .
  • 25 Дълбоко проникващ

    4 1 Отговор

    До коментар #20 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Добър вечер добри ми Госодине! И още много по здрави
  • 26 бай икономисто

    14 2 Отговор
    Украинската икономика се срива с 35% .
    Обаче 1€ = 36 Гривни или 58 Рубли!
    А кажете реални ли са тия курсове и кой ги смята и подържа ?
    Иначе Украйна е фалирала от всякъде .
  • 27 069

    7 2 Отговор
    Шом Световната банка и "банкери" взеха да им правят сметката, значи този процент е минимума, и то само за 2022 г. Едно време и на нас така ни дръпнаха калема и 35 пъти надолу.
  • 28 Ха ха ха ха ха

    12 4 Отговор

    До коментар #20 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Ха ха ха, много си залюхан:) Той коментира пост 9 където коментирашият пише, че заради имперските амбиции на САЩ да си съсипе държавата и да дадеш хиляди жертви... ума не ми го побира... И са му натракали три минуса за този коментар. Затова следващия казва, че тия които са му сложили минуси, нямат сърца.
    Кой според теб ще постави минуси за имперските амбиции на САЩ? Русофили те ли или американофилите? Значи, ако ти си евроатлантик, признаваш, че амбициите на САЩ са имперски и заради тях Зеленски съсипа държавата си.
  • 29 размисли и страсти

    16 3 Отговор
    Русия - Базови ресурси:
    Плодородна земя – иначе глад!
    Машини да я обработват – стомана!
    Гориво за тракторите, за енергетиката, бита, промишлеността – газ, петрол, ядрена енергия!
    Ефективно земеделие – торове


    Запада:
    Какви високотехнологични производства, ако народът е гладен?
    Да не говорим, че много от редките елементи са пак в Русия.
    Европата здраво ще се озъби !
  • 30 Перо

    9 2 Отговор
    МВФ знае ли? Те са одобрили нов кредит от $1.4 млрд. Ще се поеме загубата от страните членки,вкл. БГ! Не може да се откаже на ционист!
  • 31 така ли?

    9 1 Отговор
    Вижте им автомобилите, вижте ги, че не излизат от моловете.
    Наследникът на Ангела Меркел обвини украинските бежанци, че са в Европа на социален туризъм и разбуни духовете. У НАС НИКОЙ пишман и послушен евроатлантик няма да смее да каже това.

    Осем години продължава разрухата в окраина и зеленчука НИЩО не прави. Нито знае какво да прави за икономиката. Търчи театрално по света и иска пари и оръжие.