4 Октомври, 2022 10:00 2 081 15

Къде сбърка Меркел?

  • русия-
  • ангела меркел-
  • владимир путин-
  • германия

Вероятно историческата присъда на Меркел може да се окаже по-милостива, ако Западът и Германия успеят да преодолеят тази криза - най-тежката от Втората световна война насам

Къде сбърка Меркел? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Някога на нея гледаха като на спасителя на Западния свят. Днес Ангела Меркел почти не се появява публично и никой не се обръща към нея за съвет или оценка. Защо?

Наскоро бившата канцлерка Ангела Меркел се появи на две публични събития - срещна се с новия председател на ХДС Фридрих Мерц при откриването на фондация "Хелмут Кол" в Берлин и държа реч в Гослар по случай 1100-ната годишнина от основаването на града. На тези събития Меркел, приемана дълго от мнозина като спасителка на западния свят, особено във времената, в които във Вашингтон управляваше Доналд Тръмп, не каза нищо особено.

Какво прави бившата канцлерка иначе? Тя предвижда да публикува през есента на 2024 година мемоарите си, но по принцип около жената, управлявала Германия в продължение на 16 години, цари спокойствие. Въпреки че нейната ера приключи съвсем не толкова отдавна.

Никой не търси съвет от Меркел

Това се дължи най-вече на самата Меркел, която спази намеренията си да излезе от фокуса на общественото внимание. Очевидно тя няма нужда от него. Но освен това през 12-те месеца от последните парламентарни избори в Германия се случиха толкова много неща, че като че ли са минали светлинни години от времето, в което канцлерският пост бе заеман от Меркел.

Една от причините почти никой да не се обръща към Меркел за съвет или оценка в сегашната тревожна ситуация в света е впечатлението, че тя е оставила голям хаос на своя наследник на поста Олаф Шолц и на неговата управляваща коалиция. В продължение на десетилетия бившата канцлерка така и не направи нищо, за да намали германската зависимост от Русия. Дигитализацията на страната също бе в застой, а средствата за инфраструктурни и обществени проекти се пестяха прекомерно. Тя великодушно посрещна през 2015 година много бежанци предимно от Сирия, след което обаче не се погрижи за регулирането на миграцията.

Поради това на Меркел днес се гледа много по-различно отколкото преди година. Това се отнася както за днешните управляващи, така и за нейната партия ХДС. Почти не се говори за нейната увереност, както и за скромността и естествеността ѝ. Не я упрекват непременно за взети погрешни политически решения, а за това, което не е направила.

В политиката на Меркел нямаше достатъчно смелост

Твърде елементарна би била критиката, че е подценила колко опасен е руският президент Владимир Путин. Същото направиха и почти всички други западни политици. Това, за което би могла да бъде критикувана обаче, е нейната политическа позиция - да очаква от германците възможно най-малко. Времената, в които такава политика бе възможна, определено отминаха.

В речта си пред фондация "Хелмут Кол" Меркел заяви, че думите на руския президент Владимир Путин би трябвало да се възприемат сериозно и да се мисли за времето след войната. Това наистина звучи като съобщение от някой друг свят. Няма никаква опасност войнолюбецът от Кремъл да не бъде възприеман сериозно. Но какво точно би трябвало да обсъждат с него политиците във времена, в които Путин прибягва до генерална мобилизация?

Вероятно историческата присъда на Меркел може да се окаже по-милостива, ако Западът и Германия успеят да преодолеят тази криза - най-тежката от Втората световна война насам. Малкото месеци, които са минали, откакто Меркел е напуснала канцлерството, вече промениха страната същностно. Икономиката и обществото гледат с голяма несигурност към бъдещето. Това не е вина на Меркел. Но показва ясно какво можеше да свърши тя по време на 16-годишното си управление при наличие на повече смелост.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ми…

    5 1 Отговор
    Все тая…
  • 3 Мамул

    11 1 Отговор
    Не я търсят защото знае руски език.
  • 4 Меркел изигра ролята си на

    14 3 Отговор
    комсомолска секретарка от Източна Германия. Днес тя се превърна в икона за русофилският интернационал по целия свят и в частност у нас !
  • 5 Роза

    36 0 Отговор
    На Меркел живота и е уреден до смъртта и.За какво да се появява публично?За нея е по-добре хората да я забравят.Лично за мен най-големия и грях беше,че пусна емигрантската напаст в Европа.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Лост

    7 0 Отговор
    Бойко отивай в Германия да оправяш хаоса,който твоят ментор направи.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Благой от СОФстрой

    7 0 Отговор
    Гедерейската комсомолка(FDJ) не се различава качествено от изказванията на ВанчоК-българчето. Казват нещо и всеки да си го разбира както му е угодно, тоест нищо!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Анонимен

    2 2 Отговор
    Дано нещо господин Янев да пооправи и там другите млади, завършили елитни университети на запад,Радев,Бойковите... Хубаво, че хората на сдс спечелиха. Ти не може да си герб антикомунист и да уволнявате жена, дядо й е бил кмет преди 1944 убит от комунистите, николапвтковист, идва и комунистката на герб, правилно, кое е правилно бойко, тя е в нашият дом и знаем през 1970 кво ставаше с юриста завършил с отличен су, право и жена му, с 2 малки деца, мислете като уволнявате, но късно е. Много мъка има. Вие сте си герб комунисти социалисти в червата, бай вълчо какъв е, бедняк, мързелив и тн. Нищо против бкп дс, от тях има много умни и възпитани
  • 12 мекерле

    5 4 Отговор
    МЕРКЕЛ НЕ Е СБЪРКАЛА ТЯ Е ИЗПЪЛНЯВАЛА ЗАДАЧИТЕ НА ВОДЕЩИЯ СИ ОФИЦЕР ОТ КГБ ТАКА НАРЕЧЕНОТО ДЖУДЖЕ.

    Коментиран от #13

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 незнайко

    2 0 Отговор
    МЕРКЕЛ сбърка като покани неграмотните от всички изостанали страни да отидат в Германия !!! Този хаос с мигрантите ТЯ го създаде !!! Тя унищожи Европа и съсипа ЕС с това си действие !!! Започвам да се съмнявам, че е била таен агент на САЩ и изпълнява всичко което са и казали !!! Не напразно още от ВСВ в Германия е американската военна база Рамщайн която е недосегаема за германците !!! В сегашната ситуация за всички европейци вече е ясно, че ни командват от САЩ !!!
  • 15 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Ами да се поучи от Росен Плевнелиев, Соломон Паси, Георги Марков и прочие. Питат ги не питат, те си ни съветват........ Иначе кого ще ругаем във форума ?!?