Тема: Украйна

5 Октомври, 2022 09:33 2 656 39

Как Русия краде и продава украинско зърно

  • зърно-
  • русия-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • кражба-
  • турция-
  • оон

Москва окачествява тези твърдения като "фалшиви и необосновани"

Как Русия краде и продава украинско зърно - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Когато в средата на лятото корабът за насипни товари "Лаодикея" акостира в Ливан, украински дипломати предупреждават, че той пренася украинско зърно, откраднато от руските окупатори, и призовават ливанските власти да го задържат. Москва окачествява тези твърдения като "фалшиви и необосновани", а главният прокурор на Ливан застава на страната на Кремъл и обявява, че 10-те хиляди тона ечемик и пшеничено брашно на борда му не са крадени и могат да бъдат разтоварени, пише БТА.

Но разследване на Асошиейтед прес и документалната програма "Фронтлайн" на американската обществена телевизия Пи Би Ес разкрива, че "Лаодикея", който е собственост на Сирия, участва в сложна руска контрабандна операция, ползваща фалшифицирани корабни документи и мореплавателни уловки, за да краде и продава украинско зърно. По оценки на разследвнето досега чрез тази схема е изнесено зърно за 530 милиона долара, с които е финансирана кървавата военна машина на Путин.

С помощта на сателитни изображения и морски радио транспондери АП успява да проследи около 30 кораба, извършили над 50 плавания със зърно на борда си, произхождащо от окупираните зони в Украйна. Корабите са плавали до пристанища в Турция, Сирия, Ливан и други страни. Продължаващата кражба, която според юристи е потенциално военно престъпление, се извършва от богати бизнесмени и държавни компании в Русия и Сирия, някои от които вече попадат под ударите на западните финансови санкции. Руснаците имат "абсолютното задължение да гарантират, че за цивилните се полагат грижи и те не лишени от възможност да живеят и да се изхранват", казва Дейвид Крейн, прокурор ветеран, участвал в десетки разследвания за военни престъпления. "В случая става дума за обикновено плячкосване и грабеж, което попада под ударите на международното право".

Зърното и брашното на борда на 138-метровия "Лаодикея" започва пътуването си от южния украински град Мелитопол, окупиран от руската армия в началото на войната. Видео, публикувано в социалните мрежи на 9 юли, показва влак, приближаващ се към огромните мелнични комплекси в града. Зелените вагони носят името и логото на руската компания "Агро-Фрегат". Седмица по-късно представителят на руските окупационни власти Андрей Сагута обявява на пресконференция, че зърното ще "осигури сигурността в контролираните от Русия региони в Украйна", а администрацията ще "измери реколтата и ще прецени какво количество може да бъде продадено".

Докато той говори зад него се виждат маскирани войници, охраняващи камиони, които разтоварват зърно в силозите, за да бъде смляно. Виждат се и работници, които товарят на други камиони големи бели чували брашно, много подобни на това, което е разтоварено от борда на "Лаодикея" три седмици по-късно. Сагута и още четирима представители на руските окупационни власти са санкционирани от САЩ на 15 септември за кражба и износ на украинско зърно. Кметът на Мелитопол Иван Фьодоров заяви за АП, че окупаторите изнасят големи количества зърно от региона с камиони и влакове към руски пристанища и анексирания още през 2014 г. Кримски полуостров. Композиции със зърно, маркирани със знака на "Агро-Фрегат", са били засечени да се насочват към пристанищния град Феодосия на полуострова, за да бъдат натоварени на кораби. Кремъл отрича кражбата на зърно, но руската държавна агенция ТАСС съобщава още на 16 юни, че украинско зърно се транспортира към Крим, което предизвиква дълги опашки по граничните пунктове. По-късно ТАСС предава, че зърно от Мелитопол е пристигнало в Крим и оттам ще поеме към клиенти в Близкия изток и Африка.

Сателитни изображения показват, че на 11 юли "Лаодикея" е в пристанището на Феодосия. Радио транспондерът на кораба е изключен, а товарните помещения са отворени и се пълнят с бяла субстанция, докарвана с камиони. Две седмици по-късно корабът акостира в ливанското пристанище Триполи. По документи той е потеглил от малко руско пристанище. Копие на документите, получено от АП, сочи като начало на пътуването порт Кавказ в Керченския пролив, а товарът е описан като 10 000 метрични тона "руски ечемик и руско брашно в чували". Изпращачът е "Агро-Фрегат", а купувачът - "Лоял Агро" (Loyal Agro), търговец на едро, базиран в Турция. "Агро-Фрегат" не отговаря на изпратените по имейл въпроси от АП, а малко по-късно сайтът на компанията е спрян. Телефонът, фигуриращ в сайта, от миналата седмица не работи.

Говорител на “Лоял Агро" заяви, че компанията е приела 5000 тона брашно, а останалият товар на кораба е продължил към пристанище Тартус в Сирия. "Имаме сделка с Русия, брашното идва от Русия", казва Мемхед Джума. "Ако брашното беше крадено, ливанските власти нямаше да разрешат разтоварването му". Но "Лаодикея" не би могла да бъде натоварена в пристанище Кавказ, както е записано в корабните документи. Корабът, който гази 8 метра, би заседнал в плиткия порт. По данни на руския транспортен регулатор в Кавказ могат да влизат кораби, газещи максимум 5,3 метра. В същото време пристанище Феодосия е два пъти по-дълбоко и годно за акостиране на дълбоко газещи кораби. "Лаодикея" е един от трите кораба за насипни товари, управлявани от "Сириямар шипинг" (Syriamar Shipping), сирийска държавна компания, санкционирана от САЩ още през 2015 г. за връзките си с режима на Башар Асад.

АП успява да проследи 10 плавания на "Лаодикея" и другите два кораба - "Сурия" и "Финикия", от бреговете на Украйна до пристанища в Турция, Сирия и Ливан. Базираната в Латакия "Сириямар шипинг" не отговаря на отправените ѝ от АП въпроси. Друга компания, участваща в схемите за износ на крадено зърно от Украйна е "Юнайтед шипбилдинг", руска държавна военна фирма, занимаваща се с производство на бойни кораби и подводници за руската армия и подобряване на гражданското корабостроене с помощта на военни технологии. Броени седмици преди началото на войната компанията, посредством дъщерното си дружество "Крейн марин контрактър", купува три товарни кораба в разрез с традиционния си бизнес профил. Впоследствие те извършват най-малко 17 плавания от Крим до пристанища в Турция и Сирия.

При едно от тях в средата на юни 170-метровият "Михаил Ненашев" е засечен от сателит в терминала за зърно "Авлита" в Севастопол с изключен радио транспондер. Два дни по-късно сигналът се появява, а корабът плава в Черно море към Средиземно, за да пристигне на 25 юни в турското пристанище Дьортьол. На видеоматериал, получен от АП, се вижда, че корабът е акостирал на кей, собственост на стоманопроизводителя "Ем Ем Ка Металурджи" (MMK Metalurji), а от трюмовете му се разтоварва зърно. "Ем Ем Ка Металурджи" е турско дъщерно дружество на "Магнитогорск айън енд стийл уъркс" (Magnitogorsk Iron & Steel Works), руски конгломерат за производство на стомана, собственост на близкия до Путин милиардер Виктор Рашников. Компанията попада под ударите на западните санкции.

В имейл до АП компанията посочва, че зърното идва от Русия и е натоварено в порт Кавказ. Както и в случая с "Лаодикея", "Михаил Ненашев" гази твърде дълбоко, за да влезе в плиткото пристанище. Украинският селскостопански холдинг "ХарвИйст" (HarvEast) твърди, че руснаците са иззели около 200 000 метрични тона зърно, което според главния ѝ изпълнителен директор Дмитро Скорняков струва на компанията около 50 милиона долара. По думите му зърното, откраднато от района на окупирания Мариупол, е прекарвано с камиони през границата с Русия. "Те просто го пренасят до малките руски пристанища Ростов и Таганрог, смесват го с руско зърно и обявяват, че цялото е руско", казва Скорняков.

Същото се случва и в морето. Сателитни снимки и транспондерни данни показват големи кораби, закотвени край руския бряг, към които малки баржи пренасят зърно от Крим или руски пристанища. След това смесеното зърно поема към Египет, Либия, Иран или Саудитска Арабия. Засиленото търсене на зърно улеснява руснаците да намират клиенти, казва Олег Нивиевски от Икономическия институт в Киев. Един от големите купувачи е турската компания "Яйла агро" (Yayla Agro), производител на сухи храни и готови ястия. В средата на юни тя купува 8000 метрични това царевица на стойност 2,7 милиона долара, доставени от руския кораб "Фьодор" в турското пристанище Бандърма.

В изявление до АП "Яйла агро" отрича да е купувала зърно от окупираните части на Украйна и твърди, че според документите корабът е потеглил на път от порт Кавказ. "Искаме да подчертаем, че нашата компания счита спазването на международното право за абсолютен приоритет. Ние щателно проверяваме дали търговските ни партньори не са обект на международни санкции," посочва турската фирма. Сателитни снимки обаче показва, че на 12 юни "Фьодор" всъщност е натоварен в Севастопол. "АнРусТранс", руската компания, чието дъщерно дружество притежава "Фьодор" не отговори на въпросите на АП. "Яйла агро" потвърди, че е закупила 7000 метрични тона царевица, докарани с друг кораб - "Св. Николай", на 24 юни. Сателитни снимки показват, че шест дни по-рано корабът е привързан към зърнения терминал в Севастопол. Според документите и този кораб е поел на път от порт Кавказ. И "Фьодор“, и "Св. Николай" са твърде големи, за да влязат във въпросното пристанище, без да заседнат.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Сесесере

    19 17 Отговор
    И нас 45 година, когато ни завладяват са окрали не само зърното ни а и всичкото злато на БНБ и царските архиви! За капак избиват всички хора с акъл в главата!

    Коментиран от #37

  • 6 Българка

    17 23 Отговор
    Войната на Путин е криминална с цел заграбване на територии , природни богатства и суровини. Това со е чист въоръжен обир! РФ, начело с Путин и кликата му са държава- терорист!

    Коментиран от #23, #38

  • 7 Всичко крадат

    13 17 Отговор
    Тия руски скакалци ей. И нас така ни краднаха през целия комунизм.
    Няма оправия с тия сибирски гадове 😤
  • 8 САЩ

    14 9 Отговор
    Уф, тия руснаци се опитват да ни догонят! Внимавайте! Ние сме недостижими!
  • 9 Плашимир

    3 6 Отговор
    Въй. Стреснах се от огромните суми. Леле та това е като разходите за СBО за 1/2 час! Крадлив Пу. Знаех си те тримата ще си присвоят света. Пу , Си и оня Ким. Молете се да не дойде първи Чен.
  • 10 РоZZия е фашистка държава

    10 7 Отговор
    Викат : Увеличихме добива благодарение на завзетите територии . Демек си казват.

    И не е вярно , че Украйна краде руски газ ,а е точно обратното. Вишките Байко ,които са украински находища Русия ги екплоатира от 2014 година
  • 11 Българин!

    13 12 Отговор
    Няма такова нещо като "окраинско" зърно! Всичко там е Русия, демек руско!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Поп Кръстю

    14 7 Отговор
    Защо не пишете за америка ,която ограби Ирак и сега краде невта на Сирия . И още продължава да източва нефт от Сирия.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Бай Кравар

    11 7 Отговор
    И ние крадем газ и петрол в северна Сирия и Ирак, но това е "законно".
  • 16 УКРАИНСКО ЛИ

    13 7 Отговор
    Украинско ли? По-скоро от американската земя купена от Украйна за 8млр.долара.
    Кой иска да си върне 17млн. хектара Украинска земя продадена на три американски фирми?
    Дали бедстващите украински братя славяни?
    Или американските олигарси вложили милиарди в тази прокълната страна?
    Ха, познайте от първия път.
  • 17 Солей

    6 10 Отговор
    Руските терористи ще плащат с лихва откраднатото. Това е ясно и на малките деца. Това, което днес крадат от Украйна, утре ще трябва да връщат от цяла Просия, или каквото е останало от нея.

    Коментиран от #26

  • 18 стоян гроргиев

    6 10 Отговор
    Защо все още пишете за окрайна, като за съществуваща държава? Това е една територия, бойно поле за тестване на нови оръжия и бракуването на стари! В момента се чертае новата карта на европа и русия, след тази трагико комедия наречена Зеленски!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Мдааа

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "Смешници":

    Аха. Да знаеш и Китай има територии в РФ и Монголия! Така, чек скоро ще има, ама това са китайски и монголски територии!
  • 21 гост

    3 6 Отговор
    Сравнете Германия и Русия, две страни сериозно пострадали след 2СВ, но при германците няма такива олигархия, има големи компании, които генерират печалби, но го правят за своите акционери и работници. От друга страна е тоталитарният режим на Русия, малко олигарси, които генерират лично, а не корпоративно богатство. При тях няма прав и крив, а само контрол и сделки, които са стъкмени за личен интерес. Естественно, че крадат, имам роднини в Украина и историите са брутални, война е, ала руснаците отиват да беснеят, не да се бранят или да освобождават някакви спорни територии. Плячкосване, кражби и убийства, това е руското дело.

    Коментиран от #36

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 А ма фанело..

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "Българка":

    Не знаеш ли че мариупол с декрет е рускии..и всичко което тръгне от там е на россия.

    Коментиран от #27

  • 24 Не бе не краде

    0 4 Отговор

    До коментар #1 от "Смешници":

    ....Тя само ПРИСВОЯВА,нали.Та това си е явна КРАЖБА.И какво като Русия е присъединила тези територии чрез война?Те не са легитимно нейни и тази реколта е отгледана от Украйна.Сега идват едни окупатори и крадат труда на хората!По всички международни закони това си е чиста кражба!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 табсо

    5 0 Отговор

    До коментар #17 от "Солей":

    То мъск им го каза..россия остава със сочните територии от бандерия-ако не сателитите му,ще спрат интернета на зеленио.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 табсо

    6 1 Отговор

    До коментар #25 от "Ей Лъжльо!":

    Азовско море и пристанищата му,включително и мариупол са под декрета на путин,а какво се изнася е руско..ако ти не изнася оди да провериш,а торенето,засяването,жъненето е направено действително от рускко говорящи..просто хората в тези райони не говорят бандерски..и за тва киев ги пуца осем години.
  • 29 А бе цървул..

    5 0 Отговор

    До коментар #27 от "Абе прошляк":

    Преди декрето-имаше,,референдуми,,а бе като в крим,ето сега и днепър му доставя вода по канала,аец запорожье ще му дава ток- а бе като едно време..
  • 30 Сократ

    5 1 Отговор
    Русия краде. Русия изнасилва. Русия губи.
    Айде спрете се малко де. Гьобелс просто не може да ви стъпи и на малкия пръст по лъжи.
    Къде отиде украинското жито? Правилно. В ЕС. А трябваше да заминава към гладуващите в Африка. Та кой е крадеца?
  • 31 Абе сладурано,

    3 2 Отговор

    До коментар #27 от "Абе прошляк":

    нали мразиш Ленин? Именно той с ДЕКРЕТ преименува Малорусия на Украйна, през 1922г. Оти се толко пенявиш? Как все такива корифеи на мисълта ви намират от козяк?! Все първосигнални. Някаква специална селекция ще да сте.
  • 32 Вирус

    2 1 Отговор
    А с другото зърно за тъпия ес и фащ какво се финансира май глад изкуствено създаден абе какво стана с факсинките работят ли
  • 33 Зоопарк на изиграни

    2 1 Отговор
    От кое зърно краде? Това което развалено и отива за развиващите страни,или от това което се разтоварва на европейските пристанища.,за да си плаща Зеленски за оръжията с които избива народа.Путин обяви че тази година имат 150мил.тона зърно,В нашите новини обявиха че Украйна има 6 мил.тона.Русия не и е необходимо това зърно,сверете вашата дезинформация
  • 34 1520

    0 0 Отговор
    глупости
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Ресто

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Българка":

    Не си правКучиг.. Ъз, не си прав
  • 39 9689

    1 0 Отговор
    Русия краде пък зърното идва в ЕС включително и България.....Има нещо гнило.
Новини по държави: