Last news in Fakti

5 Октомври, 2022 13:36 3 495 34

Астана се опъна на Москва! Казахстан пренебрегна руско искане да изгони украинския посланик

  • казахстан-
  • русия-
  • украйна-
  • петро врублевски

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова каза вчера, че Москва е възмутена от факта, че Петро Врублевски все още е в Астана

Астана се опъна на Москва! Казахстан пренебрегна руско искане да изгони украинския посланик - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Властите в Казахстан днес отхвърлиха искане от страна на Русия да изгонят украинския посланик заради негови коментари за убиване на руснаци и укориха Москва за, по техните думи, неуместния тон между "равнопоставени стратегически партньори", предаде Ройтерс.

Отношенията на Русия с Казахстан и някои други от нейните съюзници от бившия Съветски съюз се обтегнаха по време на войната в Украйна, по-специално заради опити на президента Владимир Путин да се откаже от постсъветски гранични споразумения в източната част на страната. Напрежението се засили, след като през август посланика на Украйна в Астана Петро Врублевски каза в интервю пред местен блогър относно войната в Украйна, че "колкото повече руснаци убием сега, толкова по-малко от тях ще убиват после нашите деца".

В отговор Русия поиска Казахстан да изгони дипломата, но вместо това Астана поиска от Киев да го смени и му каза, че коментарите му са неприемливи за страна с голямо руско етническо малцинство.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова каза вчера, че Москва е "възмутена" от факта, че Врублевски все още е в Астана и е привикала посланика на Казахстан.

Говорителят на министерството на външните работи на Казахстан Айбек Смадяров заяви днес, че тонът на Захарова е "в разрез със същината на съюзните отношения между Казахстан и Русия на равнопоставени стратегически партньори" и добави, че руският посланик също ще бъде привикан в казахстанското министерство. Смадяров каза, че Врублевски ще напусне Казахстан, след като на негово място пристигне нов украински посланик.

Казахстан по традиция поддържа близки връзки с Русия в областта на икономиката и сигурността, но се разграничи от Москва, след като тя нахлу в Украйна през февруари, отбелязва Ройтерс. Астана призова за разрешаване на конфликта по мирен път и отказа да признае референдумите, чрез които Русия анексира части от Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 отдел/ПАТОКИ/

    30 10 Отговор
    бункерния бакшиш ще превърти от яд
  • 5 Солей

    33 13 Отговор
    Казахстан е в сферата на влияние на Пекин. Руските терористи сега ли го разбраха? Нали искаха в Азия. Азия си има господар. :))))

    Коментиран от #32

  • 6 Смешник

    2 7 Отговор

    До коментар #3 от "Хехе":

    А ти да ми беше направил една сви....р...ка
  • 7 Наблюдател

    33 14 Отговор
    Първо посланика е казал совата истина. Второ Казахстан е суверенна държава а не руска губерния за да му казват руснаците кой трябва да бъде гонен и кой не. И Трето руснаците трябва да свикват, че не могат да диктуват на народите по какъв път и в каква посока да вървят.
  • 8 Руский мир

    29 9 Отговор
    Вовата предаде цяла средна Азия на Китай със военните си авантюри..всичко почва да се срива като къща от карти

    Коментиран от #11

  • 9 БЛАГОДАРНОСТ

    22 18 Отговор
    А на този Путин му спаси з... кожата. Нека после реве по телефона пак. Линията ще дава заето. Направи добро и го хвърли в морето, отколкото да го дадеш на незаслужил този жест.

    Коментиран от #12

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Солей

    19 10 Отговор

    До коментар #8 от "Руский мир":

    Скоро и в самата Просия. Некадърния джуджак наруши едно неписано правило на руската геополитическа ориентация - да не се поставя в зависимост само от единия континент от двата, на които се намира Просия. Нямаше по-добър момент за Китай някой руски политик да направи тая грешка - точно когато са най-силни руснаците да им паднат в ръчичките. Китай няма да пропусне такъв шанс.
  • 12 Солей

    21 11 Отговор

    До коментар #9 от "БЛАГОДАРНОСТ":

    "Направи добро" Ахахахаха. РусНАЦИте "правели добро". Подкрепили са поредния авторитарен лидер, и сега реват, че някой по-силен от тях, го е подчинил и го направлява.

    Коментиран от #26

  • 13 некъпаната маша истерясва

    10 2 Отговор
    кееееееф 😁
  • 14 стоян

    27 5 Отговор
    Путин колко велик беше преди войната и всички се страхуваха и го уважяваха - а сега като видяха че армията му била само за паради вече му се присмиват и подиграват
  • 15 БОЛНАВ РУСПОДЛОЖНИК

    16 2 Отговор
    ХА ХА ХА Китай каза че застава гръб на Казахстан във военен и икономически план и с това заби шут в късата мутра на бункерното джудже,а нащи русфолтаци толкова мечтаеха за някви болни фантазии за съюз между блатная и Китай !!!!
  • 16 Анализатор

    18 6 Отговор
    Путин нещо се взе много на сериозно?
    Нима си е представял, че може да нареди на президента на Казахстан, кои посланици да гони?
    Руска наглост и простотия.
    За урок да му е...
    Отново адмирации за президента на Казахстан!
    Изключително богата на нефт и газ държава. И най-важното - най-големите нефтени находища се разработват от американски компании... Казвам го на русофилите тук, за да бъдат информирани.
    Скоро и в Русия ще стане така...
  • 17 Българин

    13 7 Отговор
    Само до преди няколко месеца ватниците дерибействаха в Казахстан, защото хората не искаха да плащат двойни цени за руски петрол.Викой вече не може да трае руско робство.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Княгиня Анастасия Романова

    3 4 Отговор
    Първо ще изгонят вас!
  • 20 В.В.П.през К@ра ми е за ЕС..

    2 3 Отговор
    Имам плоучи на баба Алла..Има нови фенове от Усраймъъ.Продавам

    Коментиран от #25

  • 21 Казахстан е в тюркският съюз

    5 1 Отговор
    А там командва Ердоган.
  • 22 Всъщност

    6 7 Отговор
    Казахстан не е изгонил украинския посланик , но същия е извън политиката Астана очаква нов посланик от Киев . Което си е любезно изгонване .

    Коментиран от #23

  • 23 Солей

    7 2 Отговор

    До коментар #22 от "Всъщност":

    Искаш да кажеш, че Маша не вдява грам от ситуацията ли? :))))
  • 24 Урок

    10 4 Отговор
    Браво на Казахстан!Какво си въобразяват тези руски наглеци.Да командват колкото си искат в Кремъл,защото сега се оказва,че и в Русия не могат.Руснаците бягат масово от тях.
  • 25 Арлекино

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "В.В.П.през К@ра ми е за ЕС..":

    По колко върви килото?
  • 26 Адмирации

    1 4 Отговор

    До коментар #12 от "Солей":

    Значи казваш е подчинен . А тогава защо е търсил от Путин помощ ? Домилял му живота. И сега заради животеца се подчинил. Вече му гарантирали живот. Робска психика. Браво за коментара.

    Коментиран от #27

  • 27 Солей

    8 3 Отговор

    До коментар #26 от "Адмирации":

    Естествено. Просия не контактува нормално с никого, който или не са купили, или който не е в друга зависимост. Просто има и по-големи от тях. Джуджа се е объркала, но, ето, сега му показват къде му е грешката. :)))) Искаше в Азия, ето му Азия, но се опасявам, че там нещата отдавна са други.
  • 28 Путин не успя с преврата там

    8 3 Отговор
    След опита за "цветна революция" организирана от Москва и потушена от Москва, Джомарт Токаев много ама много рязко се дръпна от рашистите. Хората не са тъпи и службите им веднага са надушили москалската миризма.
    По същия сценарий Лукашенко беше подчинен напълно при последното си избиране за президент. Беларус бяха мобилизирали армията и изловиха 30 души от Вагнер навлезли от руска страна. Бяха на прага на война, но диктатора разбра, че ако иска да продължи доживотното си управление трябва да мине на страната на другата диктатура.
  • 29 ЩУРА СТРАНО!

    7 2 Отговор
    РУСИЮ, НЕ ЗАПАДА, А КИТАЙ ЩЕ ТЕ ГЛЪТНЕ. КИТАЙЦИТЕ НАЛИ СИ ПОИСКАХА ПРЕРАЗГЛЕЖДАНЕ НА ДОГОВОРА ОТ 18 ВЕК, КОЙТО ИМ ВЗЕ ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ СЕВЕРНИТЕ ТЕРИТОРИИ. С ДНЕШНА ДАТА ВИ ВЗЕХА БЕЗВЪЗВРАТНО МОНГОЛИЯ, В КОЯТО ВИЕ ДОМИНИРАХТЕ. ПО- ГОЛЯМАТА ЧАСТ ОТ ТЪРГОВИЯТА И КАПИТАЛОВЛОЖЕНИЯТА В БИВШИТЕ СРЕДНО- АЗИЯТСКИ СЪВЕТСКИ РЕПУБЛИКИ СА КИ-ТАЙ-СКИ !!!!!!!!!! ВИЕ РУСНАЦИ КАКВО, НЕ ЗНАЕТЕ ЛИ ЧЕ КАПИТАЛОВЛОЖЕНИЯТА НА ТУРЦИЯ И КИТАЙ В КАЗАХСТАН СА ДВОЙНО ПОВЕЧЕ ОТ ВАШИТЕ.
  • 30 PУCCКИЙ НЕМОГЛИК ♿

    13 2 Отговор
    Какво друго да очакват руските немоглики - вече никой ги не бръсне за слива. Пак да са благодарни че казахите на са изгонили все още Руския посланник и скъсали дипломатическите отношения с Москва. Пък ако Немогликите продължат да наглеят, току виж станали Домакини на Казахска инвазия 😆😆😆
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 ле ле

    2 3 Отговор

    До коментар #5 от "Солей":

    Много евтини внушения..Все в главата ви Китай, който в момента един Тайван не може да оправи, ви го пъхате насила там където нямат никакъв шанс..Китай с Виетнам не можа да се справи ,ви говорите за Русия..айде малко по-сериозно..
  • 33 Русия показа колко е слаба

    3 0 Отговор
    Захарова пак се пъне, като че русия е най-могъщата страна...Никой не уважава и слуша агресори със ръждясали оръжия!
  • 34 Ще има още

    0 1 Отговор
    Днес Астана, утре Таджикистан, после Киргизстан, Татарастан, Узбекистан, Азърбайджан…..един Стан няма да остане.