Last news in Fakti

17 Ноември, 2022 16:50 8 761 20

Напрежение в Казахстан! Властите: Предотвратихме държавен преврат

  • касъм-жомарт токаев-
  • казахстан

Държавният глава Касъм-Жомарт Токаев ще се бори на изборите в неделя за нов президентски мандат

Напрежение в Казахстан! Властите: Предотвратихме държавен преврат - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Казахстанските власти обявиха днес, че са арестували седем души, готвещи държавен преврат, предаде Франс прес.

Властите съобщиха това броени дни преди президентските избори. Твърди се, че арестуваните са симпатизанти на живеещия в изгнание банкер Мухтар Аблязов.

Казахстан съобщи за арестите няколко месеца след протестите срещу увеличаването на цените на горивата, избухнали през януари, при които загинаха 238 души.

Президентът Касъм-Жомарт Токаев ще се бори на изборите в неделя за нов президентски мандат.

Седмината арестувани днес са членове на "престъпна организация, които в продължение на месеци са обсъждали планове за организирането на бунтове, за извършване на държавен преврат и за обявяването на временно правителство", заяви казахстанският Комитет за национална сигурност (КНС).

Заподозрените са симпатизанти на Аблязов и споделят неговите възгледи, изтъкна КНС.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Котка ученият

    15 57 Отговор
    На 17 ноември Руската федерация изстреля до 18 крилати ракети Х-101 / Х-555 от девет бомбардировача Ту-95МС от района на Волгодонск на Ростовска област , както и пет дрона камикадзе Шахед-136 от територията на Беларус, в Украйна . И петте дрона бяха унищожени при подхода към Киев. Четири крилати ракети са ликвидирани в зоната на отговорност на Централното въздушно командване. Въздушното командване на противовъздушната отбрана Юг приземи две управляеми авиационни ракети Х-59 .

    Коментиран от #10, #15

  • 2 Тошо

    56 24 Отговор
    На този мишок и предател Путин му спаси главата,но втори път надали.

    Коментиран от #20

  • 3 Знайко

    31 49 Отговор
    Казахстан има нефт, ама няма нито една рафинерия. И вече 31 години не може да си построи, но не поради липса на пари, а поради рубладжийство. Продава си евтино нефта на Русия и внася скъпи горива от Русия.
  • 4 Тити

    23 5 Отговор
    Всеки държи кокала а като тръгва да изпуска властта веднага преврат
  • 5 Есхач

    38 5 Отговор
    Казахстанският нефт е по-лек от руския. По тази причина не може да се произвеждат от него тежки фракции като мазут,дизел масла и др. Москва няма традиции в проектирането на рафинерии за работа с лек нефт. Голямата част от залежите са собственост на Лондон и Вашингтон така че правилният въпрос е защо те не са построили рафинерии?
  • 6 хе хе хе

    14 2 Отговор
    и тоя тръгна с Ердогановските номера :)))
  • 7 този път

    26 9 Отговор
    РФ няма да го спасява.Един обикновен схемаджия е и неблагодарник.Да разчита на сащ и ес!
  • 8 долу сащ

    30 12 Отговор
    ЦРУ пак се пробва... да видим сега дали ще смее да пътува в чужбина като ястреб американски... няма страна която да не е провалена щом стане съюзник на сащ, примера сме ние.... гледайте германия какво и се случва вече
  • 9 ЛиБеРаст

    15 10 Отговор
    Соросианци

    Коментиран от #11

  • 10 Ти си

    8 7 Отговор

    До коментар #1 от "Котка ученият":

    Браво , звучи като "Говорит Москва" и "Wochenschau" заедно с тая никому ненужна информация ......
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Като се хигиенизираш....

    8 6 Отговор
    Образоваш, облечеш добре, повишиш станда.та на живот, спреш да се заншмаваш с околните и не виждаш смисъл от омраза към инако мислещите...и ти ще станеш соросоид. Ама първо хигиената... !
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 баце

    7 4 Отговор
    Ще има още опити. За сега в Беларус и Казахстан се оказаха ялови нещата. Да видим кой ще е следващ.
  • 15 сороснерес

    7 8 Отговор

    До коментар #1 от "Котка ученият":

    Хубава работа..да не би руските ракети падат на инфраструктурата на украйна.и вече близо 50% разрушени енерго и вик..Или украинските ракети бият по своите сгради..има и такива ...Украйна успя да приземи 2 ракети в Полша..да не пропускаме тази подробност..Разбира се Зеления веднага обвини Русия и искаше НАТО за започне 3 св.война..Какъв простак трябва да бъдеш да повярваш че сащ ще развалят рахатлъка тъкмо сега ,когато започнаха да печелят от газа и оръжие баснословни печалби. за няколко фамилии..

    Коментиран от #16

  • 16 Карабъл масква

    5 8 Отговор

    До коментар #15 от "сороснерес":

    Искаш да кажеш , че където мине сибирско-азиатската cMpaд , оставя само разруха , глад , и смърт ? Не може да бъде , това е пропаганда ! Просийката е развита държава , там взимат по 5000 долара заплата , и всеки мечтае да иде там . А ЕС са алкохолици и взимат по 400 долара заплата и всеки от ЕС мечтае да иде в сибирската гнус
  • 17 ВънСатаНАТОтЗемятаНи

    6 2 Отговор
    Много пара са инвестирали и в тази държава САЩисаните краваре за произвеждането на демонократични майдани ,ама някъде опират на кокал.
  • 18 ВънСатаНАТОтЗемятаНи

    6 2 Отговор
    Тази новина не е важна за нас.За нас българите е важно кога ще бъде кастриран Безродника Сулю Паситто.
  • 19 Някой

    1 1 Отговор
    Във Украйна не испяха, Зеленски е неконтролеруем и може да ги вкара във война, песента му е изпята и се пробат във Казахстан. Но там е Азия, Казахстан е обграден от руски войски и там няма как да дават оръжие за размирици. Но за да хапне мишлето(нефта и газа) понякога котката сама попада във устата на вълка
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.