5 Октомври, 2022 18:05 3 426 54

ЕС може да гласува за приемането на България и Румъния в Шенген още през декември

  • шенген-
  • европейски съюз-
  • европейска комисия-
  • българия-
  • румъния

Следващата седмица в двете страни ще се състои проверка от Европейската комисия и представители на държавите от ЕС за прилагането на законодателството за охрана на външните граници

ЕС може да гласува за приемането на България и Румъния в Шенген още през декември - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Съветът на ЕС може да гласува по въпроса за приемането на България и Румъния в Шенген през декември, съобщи днес чешкият министър по европейските въпроси Микулаш Бек от името на председателството на институцията.

България и Румъния изпълниха изискванията, председателството полага усилия да се присъединят към Шенген и работи за утвърждаване с единодушие на решение през декември, заяви той пред Европейския парламент в дебат по искане на групата на социалистите и демократите (СиД). Бек добави, че следващата седмица в двете страни ще се състои проверка от Европейската комисия и представители на държавите от ЕС за прилагането на законодателството за охрана на външните граници.

Зам.-председателят на ЕК Маргаритис Схинас определи предстоящата проверка като израз на "похвална прозрачност", защото е по инициатива на София и Букурещ. По неговите думи е време за разширяване на Шенген и от 2011 г. ЕК настоява за приемането на България и Румъния.

Поздравявам двете страни за начина, по който управляваха външната граница при потока от украински бежанци. Те дадоха пример и ни накараха да се гордеем, заяви Схинас.

От името на групата на Европейската народна партия (ЕНП) Манфред Вебер посочи, че България и Румъния са готови за Шенген и е неприемливо от 11 години да няма напредък в Съвета на ЕС. Не са нужни оправдания, а действия, двете страни имат силната ни подкрепа, добави той.

Председателят на СиД Ираче Гарсия отбеляза, че без обективни причини двете страни чакат 11 години. Българите и румънците имат същите права, като останалите граждани на ЕС. Става дума за справедливост. Проверките на българи и румънци по границите са дискриминация, допълни тя. По нейните думи неприемането на двете страни объзсърчава българите и румънците, и е в услуга на антиевропейските популисти.

София инт Велд (Обнови Европа) заяви, че се чувства засрамена, че българите и румънците получават неравноправно отношение. Срамувам се от Съвета на ЕС, че не изпълнява задълженията си. Въпросът не трябва да се използва за политически битки по други теми. Срам ме е от холандското правителство, което възпрепятства напредъка заради вътрешнополитически причини. Спазването на европейските правила не е еднопосочна улица. Призовавам премиера Марк Рюте да спазва правилата и да подкрепи приемането на България и Румъния. Време е да поставим единството над вътрешната политика, призова Инт Велд.

Тинеке Стрик (Зелени) заяви, че приемането в Шенген не е само право, а и отговорност. В последните години има данни за постоянни случаи на отблъскване и насилие на мигранти по границите на двете страни. Призоваваме за решение, съобразено с постиженията, добави тя. Стрик настоя разширяването на Шенген да не се смесва с други въпроси. Ако България възприеме този подход, трябва да се откаже от ветото си по процеса на преговорите със Северна Македония, смята тя.

Гидо Рай ("Идентичност и демокрация") коментира, че българите и румънците отдавна живеят в ЕС, възползват се от социалните системи и пращат получените бюджетни суми у дома, подкопават размера на заплатите. Румъния е "европейския див запад", как може толкова корумпирана страна да бъде в ЕС, попита той. Българско-турската граница бе в ръцете на организираната престъпност, но напоследък (държавата) си я върна обратно. Нямаме нужда от двете страни нито в Шенген, нито в ЕС, обобщи Рай, който получи забележка от председателстващия заседанието на ЕП.

Ангел Джамбазки (Европейски консерватори и реформатори/ВМРО) посочи, че неприсъединяването на двете страни към Шенген е истински политически позор за ръководството на ЕС. Това е двоен стандарт, лицемерие и двуличие. Основната причина е икономиката, обобщи той.

Клеър Дейли (Левите) заяви, че поначало е за разширяването на Шенген. Тя добави, че по границите на България, Румъния и особено Хърватия се оказва насилие над мигрантите. ЕС изглежда възнаграждава подобно поведение, коментира тя.

Предвижда се по-късно този месец ЕП да приеме нов призив за присъединяването на България и Румъния към Шенген.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Путин

    44 13 Отговор
    Новият Шенген ще бъде от Лисабон до Владивосток.
  • 2 Алфа Банкер

    63 9 Отговор
    Е баш сега ли ги изпълнихме, то бива цирк, бива ама чак пък толкова...

    Коментиран от #10

  • 3 Да ама

    51 14 Отговор
    Дотогава няма да има ЕС
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Еее,що

    26 10 Отговор
    Пък да не ги приеме? Румъния си има нефт ,България ток ,може и да не вървят по свирката на лицемерите и да не се солидализират с тях ,еле ако палачинката се обърне.

    Коментиран от #17

  • 7 Сатана Z

    41 9 Отговор
    През декември Еврорайха ще се чуди как да спре Италия от напускане .Настъпи ли студът и глада ,Шенгеня ще е последното нещо,за което ще мечтае българина.

    Z

    Коментиран от #15

  • 8 Гладен брокер

    18 10 Отговор
    Може,но не е ясно декември коя година.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ПазарЖик

    1 15 Отговор

    До коментар #2 от "Алфа Банкер":

    Чети написано е кога сме ги изпълнили.
  • 11 Може ,

    8 10 Отговор
    но няма !
  • 12 ЕС е глобалистки концлагер

    33 4 Отговор
    Честито на новите жертви от периферията, които ще плащат милиардите напечатанли пландемични хартии!
  • 13 бай Даньо

    14 12 Отговор
    Добре че Радев отказа да разговаря за набутване урбулишката на Украйна в НАТО след като България чака 11 години за Шенген та да се разбързат в ЕС. Ветото на РСМ вероятно работи в същата посока пак до някъде заслуга на Радев, не не не съм гласувал за него гербаджиия съм ...
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Някой

    26 10 Отговор
    Холандия пак ще е против. Ако не тя, то Франция. Ако не Франция, все ще се намери кой да гласува против. Както винаги по този въпрос. Не рязбрахте ли, че сме трето качество хора, веднага след манг.о.вците, дето наводниха Европа?
    Ако имаме мъже в управлението, некя наложим вето по някой вяжен европейски въпрос. Докато не гласуват приемането ни в Шенген. Примерно, да спънем 9-ия или 10-я пакет янтируски санкции. Хем щебима полза и за останалите европейци, че санкциите направо ги смазаха вече...
  • 17 Гошо

    23 6 Отговор

    До коментар #6 от "Еее,що":

    Не знам дали си запознат,но едно от условията на ЕС за възтановителните фондове е битовите потребители на електроенергия да излязат на свободния пазар от 2023 и Киро е подписал.Киловат ток може да стане и 5 лева ,а може и 10 .Козлодуйската мелница не е народна,а европейска.

    Коментиран от #25

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Андрешко

    19 6 Отговор
    Че как няма да ни приемат. Има блокирани към 36 милярда лева които никой не може да ги прилапа. Като ни приемат директно заминават към европейската централна банка. Те затуй е целия напън.

    Коментиран от #24, #27

  • 21 Еврорейх 2.0

    11 2 Отговор
    Евротарикатите с години пихме, ядохме и крадохме, накрая голтаците пак ще палтят сметката.
  • 22 Сатана Z

    7 1 Отговор

    До коментар #15 от "честен ционист":

    Е,и К’во като чакат? Ще минат през нас и ше заминат на запад,както е било при преселението на народите.Само Аспарух и ордата му са останали на тази територия.Друга е играта и е свързана естествено с Укроина.

    Z
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Точно

    8 2 Отговор

    До коментар #20 от "Андрешко":

    Тъкмо щях да пиша за тези 36 млрд. От кога им се целят.

    Коментиран от #52

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 редник

    8 2 Отговор
    "Проверките на българи и румънци по границите са дискриминация, допълни тя..."

    А визите за Щатите кога?...
  • 27 5678и9

    12 4 Отговор

    До коментар #20 от "Андрешко":

    Не уцели, калпави са ви опорките...

    Тези милиарди са блокирани като гаранция за ВАЛУТНИЯТ БОРД и в секундата в която приемете €-то обеднявате с точно тези милиарди...

    Тук става дума за Шенген което е много полезно нещо за бизнеса у ес- там е добре да членуваш...


    Има обаче един генерален проблем:

    Сигурно ли е, че през декември такова нящу като "ес" изобщо ще съществува?
  • 28 за какво ни е

    4 4 Отговор
    Ес? Какво ще правим там?
  • 29 Анте Павелич

    8 5 Отговор
    Може, ама Нидерландия не сака! Оти двупосочният трафик на дрога и оръжие на Капитан Андреево е все още под контрола на съвеЦките милиционери от ДС и техните слуги Боко и лейтенанта му Христофорос Аманитидис - Таки!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 КИРОН ТРИВОЛТА

    9 4 Отговор
    Путин наближава и сега се подмазват,иначе нямаше скоро да ни викнат!!!
  • 35 ха ха

    7 1 Отговор
    бре що е зор да се спасяват чекмеджарите с ценности , сигурно сме покрили нормите за ограбено и смачкано население и вече с гордост може да се наричаме шенгенски селяни
  • 36 Ама ние глупаци ли сме да искаме това?

    10 2 Отговор
    Когато имахме нужда ни мачкаха, сега когато няма смисъл, ни искат. Има нещо "гнило, черно и мазно" в този "съюз".

    Коментиран от #39

  • 37 Дедо ви

    9 3 Отговор
    "Ако България възприеме този подход, трябва да се откаже от ветото си по процеса на преговорите със Северна Македония, смята тя."...Търгашество, а не демокрация. Това е ЕС за съжаление.
  • 38 Въжето се затяга

    6 6 Отговор
    Около вратлетата на Копейкаджийте,путинофилите и русофилистаците

    Коментиран от #42

  • 39 Я марш

    3 3 Отговор

    До коментар #36 от "Ама ние глупаци ли сме да искаме това?":

    На фронта!
  • 40 Ученият котка

    10 2 Отговор
    В Германия и Франция има остра криза на трудовите пазари. Няма достатъчно работници. Пандемията уби и осакати стотици хиляди силни и здрави хора. България ще се опразни.

    Коментиран от #47

  • 41 хъм и

    1 2 Отговор
    кво от тва?
  • 42 даа

    3 0 Отговор

    До коментар #38 от "Въжето се затяга":

    на тях може да им сложат въжето, а ти сам си го слагаш и с ентусиазъм ще затегнеш примката.
  • 43 Браво

    7 6 Отговор
    Това е най хубавото нещо, което може да се случи на България. Представяте ли си, качваш се в колата си и никъде не те спират за проверка,кеф ти Франция,кеф ти Нидерландия......А в тоталитарна България,даже от един град в България не можеш да отидеш да работиш в друг български град. Искаха жителство, трябваше да си жител на града в който искаш да работиш. Затворник в собствената си Родина. Така беше по време на комунистическата диктатура в България

    Коментиран от #48, #50

  • 44 Ученият котка

    4 2 Отговор
    Шенген облагодетелства само богатите страни. В крайна сметка те могат да го спрат или забранят по всяко време.
  • 45 Слава на свободният свят !

    3 3 Отговор
    Този мъдър народ, разпрострял дамаджаната на три морета, трябва да бъде обект на всички възможни конвенции и европейски колективни органи ! Иначе ще се затрие в бедност, злоба и завист !
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 ;лкйхгф

    1 2 Отговор

    До коментар #40 от "Ученият котка":

    Може ли БЕЗ ЛЪЖИ, а?

    Верно у швабия и франция има криза на трудовият пазар- вече започнаха МАСОВИТЕ СЪКРАЩЕНИЯ и само дотук мои контрагенти са съкратили НАД 11 000 човека. Все шваби и французи, все квалифицирани работници, все хора с деца, ипотеки, коли на лизинг и т.н- изобщо не говорим за уволнени чистачки и миячи дошли от колониите... Според контрагентите ми това е МАСОВО явление и спокойно може да се говори за над 200 000 нови безработни към момента...
    И това е досега- не е дошла зимата, не е свършил газа, не е спряно отоплението от 9 до 16 часа, не е въведен режим на тока... Тогава нещата ще станат минимум 5 пъти по-лоши и довчерашният инженер с някога хубава заплата ще моли да работи метач за да има какво да яде... И ще се моли да сложат мораториум на заемите за да не го изрита банката от жилището му...
  • 48 лявото е пошло

    1 1 Отговор

    До коментар #43 от "Браво":

    Така беше, и тези непрокопсаници от ПП се опитват да забравят тези позорни страници.
  • 49 Охо-бохо

    4 2 Отговор
    Оградата се затваря! Всички овце в обора със звънчета, маркирани и готови за стригане.
  • 50 позеленял

    1 0 Отговор

    До коментар #43 от "Браво":

    сега има камери и слухтене на всички телефони и компютри , защо са им постове за проверки и подобни глупости ?

    Коментиран от #53

  • 51 дон диего

    3 0 Отговор
    Тръпнем в учакване за гласуването. Не збая как ще издържин до тогава. Тези калитковци едно разумно решение не могат да вземат , за смяната на времето ми е думата..............
  • 52 дон диего

    0 1 Отговор

    До коментар #24 от "Точно":

    Аааааааааааа не , те са за Окр айна , дар от нас.....
  • 53 Браво

    0 0 Отговор

    До коментар #50 от "позеленял":

    Е,ако по време на тоталитаризма в България имаше телефони и компютри, милиони доносници щяха да останат без работа. Тогава всеки доносничеше другия. То в тоталитарна България тогава електронни часовници нямаше,телефони, компютри от къде. Нали знаеш за лагерите на смъртта,те се пълнеха от предадени от съседи и приятели Та ние се радвахме на празно кенче от кореком,такава нищета беше
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.