Last news in Fakti

10 Октомври, 2022 16:34 1 371 6

EK: По-бързо трябва да заздравим връзките със съседите

  • шарл мишел-
  • европейска комисия-
  • европейски съюз-
  • урсула фон дер лaйен

Председателят на Европейския съвет отчете, че държавните и правителствените ръководители на ЕС тази година дадоха статут на кандидати на Украйна и Молдова и обещаха европейска перспектива на Грузия

EK: По-бързо трябва да заздравим връзките със съседите - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Трябва по-бързо да заздравим връзките със съседите на ЕС, заяви днес председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. Той участва в годишната конференция на посланиците на ЕС в Брюксел.

Мишел отбеляза, че разширяването на ЕС е чувствителен въпрос. Според него е необходимо ЕС да направи така, че помощта, която оказва на страните, кандидати за присъединяване, да бъде по-своевременна и по-видима. По неговите думи това ще повиши обществената подкрепа за ЕС в тези държави.

Председателят на Европейския съвет отчете, че държавните и правителствените ръководители на ЕС тази година дадоха статут на кандидати на Украйна и Молдова и обещаха европейска перспектива на Грузия. Той отбеляза усилията на Франция, довели до начало на преговорите с Албания и Република Северна Македония.

Мишел съобщи, че е говорил с украинския премиер Денис Шмигал за днешните руски въздушни удари. Той отбеляза, че войната срещу Украйна се води от ядрена сила, каквато е Русия.

По неговите думи Русия е изстреляла срещу Европа "енергийна ракета", прицелена в икономическото сърце на континента. Според него Москва се стреми да засегне увереността на европейското общество в бъдещето.

Мишел коментира, че е настъпил преход към нова историческа страница. Той настоя ЕС да отговаря на все по-враждебната реч на Кремъл и на дезинформацията и пропагандата, като опровергава лъжите точка по точка. Мишел настоя ЕС да разяснява защо е решил да окаже силна подкрепа на Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дружба

    13 1 Отговор
    "трябва по-бързо да заздравим връзките със съседите на ЕС, заяви днес председателят на Европейския съвет Шарл Мишел."

    Русия е съсед на ЕС. :D
  • 2 ТаУмВзе

    9 1 Отговор
    Клекнаха ей! Само 14 уж удари срещу киев. Z
  • 3 Ало, ало

    11 0 Отговор
    Абе, къде отиде онуй нещо, дето все Кобзон и Груз 200 плещеше. Да не му спряха тока и интернета?
  • 4 Аналитик плюс

    6 1 Отговор
    "Русия е изстреляла срещу Европа "енергийна ракета", прицелена в икономическото сърце на континента." - Какви наглеци? - санкционират и бойкотират икономически Русия, пък после се оправдават с нея за икономическите проблеми на Европа. Значи Русия е всесилна! ОК
  • 5 Москва нищо не се опитва

    3 0 Отговор
    Вие налагате санкциии те отговарят толкова е просто но можеше да няма война нали….
    С административна независимост на две области точно както е Каталуня в Испания но НЕ….
  • 6 Абе вземете

    3 0 Отговор
    цяла Африка и арабският свят. И те са "европейци"!
Новини по държави: