Last news in Fakti

5 Октомври, 2022 18:30 2 318 13

В Германия съобщиха за инцидент в АЕЦ с изтичане на радиация

  • германия-
  • аец-
  • авария в аец

На 28 септември е възникнал теч по време на промиване на изпускателна система в атомната електроцентрала Брунсбютел, Северна Германия

В Германия съобщиха за инцидент в АЕЦ с изтичане на радиация - 1
Снимка: shutterstock

На 28 септември е възникнал теч по време на промиване на изпускателна система в атомната електроцентрала Брунсбютел, Северна Германия, съобщи министерството на енергетиката на провинция Шлезвиг-Холщайн, цитирано от Ройтерс.

Дефектната линия е част от системата за третиране на концентрат и се намира в ограничената зона на реакторната сграда на атомната електроцентрала, се казва в изявление, в което се допълва, че е открито малко радиоактивно замърсяване.

Органът по безопасността на реактора е възложил на експерти да извършат допълнителни надзорни прегледи по въпроса.

Атомната електроцентрала Брунсбютел вече е окончателно затворена от 2007 г. Разрешението за извеждане от експлоатация беше издадено в края на 2018 г. и демонтажът на централата е започнал.

Припомнаме, че след тежкия инцидент в японската атомна централа "Фукушима", възникнал в резултат намощното земетресение и цунами през 2011 г., Германия пое курс към затваряне на атомните централи и отказ от ядрената енергетика като цяло.

Войната в Украйна и последвалият спад на вноса на енергия от Русия обаче доведоха до промяна в политиката, като сега правителството планира да остави две от трите все още работещи атомни електроцентрали в страната в режим на готовност през следващата година.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Сатана Z

    43 6 Отговор
    След като взривиха тръбите,Немците трябва да знаят,че може да им лупнат и АЕЦите.Американосите ще се бият с Русия до последния Германец

    Z
  • 3 Адам Хилтън

    40 0 Отговор
    Не заради Фукушима, а заради Меркел и съпруга и които били на вечеря с Клаус Шваб и компания от Икономическят форум - тогава и там било взето решение за спиране на реакторите на Германия. Без съмнение и този инцидент е по техен план.
  • 4 БОЛШЕВИК

    40 5 Отговор
    Такива инциденти ще зачестяват в западните АЕЦ - западняците са гола вода в сферата на ядрената енергетика и сега без помощта на Русия тия ще изпуснат напълно духа от бутилката!

    Коментиран от #7

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 големи яйца

    29 5 Отговор
    Германия не обръща внимание на такива инциденти. Взривяването на северните потоци предизвика екологична катастрфа в Северн Европа, а те си траят се едно нищо. И не само те...
  • 9 Деб

    11 1 Отговор
    А аз се чудя защо гайгеровият ми брояч се задейства? По принцип ми отчита фоновата радиация и не алармира но когато мине над фона веднага включва алармата. С много малко е над фона нее страшно.
  • 10 Нищо бе фрицове !

    10 0 Отговор
    После тая радиация ще я препишете на бомбардировките от Руснаците срещу АЕЦ- а във Украйна ! Само кажете на Дойче ЗЕЛЕ и ще се улеее !!!!
  • 11 Ей къде е грешката !

    9 0 Отговор
    Тия ще ни затрият .....ще се превърнем отново във маймуни !!!
  • 12 ЗЕЛЕНСКИ - НАРКОДРИСАЩИЯ !

    8 0 Отговор
    Абе Шолц радиацията е от нашата АЕЦ дето я бомбят моите Нацисти !
  • 13 ежко

    2 0 Отговор
    Брунсбютел е централа на р.Елба и там охладителни кули.Снимката е от Моховце -Словакия, 1.2 блок:)
Новини по държави: