Last news in Fakti

7 Октомври, 2022 08:30 2 063 39

Владимир Путин на 70: Седем повратни момента в живота на руския президент

  • банди-
  • владимир путин-
  • германия-
  • джудо-
  • живот-
  • ленинград-
  • моменти-
  • обама-
  • повратни-
  • русия-
  • украйна-
  • война

В навечерието на 70-ия рожден ден на Владимир Путин (7 октомври) Марк Галеоти* прави за Би Би Си портрет на руския президент и опит да анализира как се превърна в самовластен автократ и започна катастрофалната си инвазия в Украйна

Владимир Путин на 70: Седем повратни момента в живота на руския президент - 1
Снимка: БГНЕС

В навечерието на 70-ия рожден ден на Владимир Путин (7 октомври) Марк Галеоти* прави за Би Би Си портрет на руския президент и опит да анализира как се превърна в самовластен автократ и започна катастрофалната си инвазия в Украйна.

Седем повратни момента в живота на Владимир Путин са допринесли за оформянето на неговото мислене и могат да обяснят нарастващото му отчуждаване от Запада, отбелязва той.

Тренировки по джудо, 1964 г.

Роден в Ленинград, все още белязан от 872-дневната обсада по време на Втората световна война, младият Владимир е мрачно и войнствено момче в училище - най-добрият му приятел си спомня, че "би могъл да се бие с всеки", защото "не изпитва страх".

Въпреки това кльощавото, но тромаво момче в града, наводнен от улични банди, трябва да знае как да се защитава и на 12 г. започва да се занимава първо със самбо, а след това с джудо. Той е решителен и дисциплиниран и на 18-годишна възраст вече има черен колан по джудо и печели трето място в националното състезание за младежи.

Разбира се, оттогава заниманията по джудо са част от внимателно калибрирания му имидж на мачо. Но те също така укрепват увереността му в един опасен свят и същевременно разбирането, че, по собствените му думи, когато битката е неизбежна, "трябва да удариш пръв и то толкова силно, че противникът ти да не може да се изправи на крака".

Търсене на работа в КГБ, 1968 г.

Ненапразно хората избягват да ходят на Литеен проспект 4, където се намира централата на КГБ в Ленинград. По времето на Сталин през нейните стаи за разпити в лагерите на ГУЛАГ преминават толкова много хора, че в Ленинград се разказва нелепа шега: "Голямата къща е най-високата сграда в града, защото от нейните мазета се вижда Сибир".

Въпреки това, когато е на 16 г., Путин влиза в приемна с червен килим и пита доста озадачения служител зад гишето как може да си намери работа. Казали му, че трябва да отбие военната си служба или да има висше образование, затова той дори попитал какво е по-добре да е то.

Обяснили му, че е добре това да е право, и тогава Путин решил да вземе диплома по право, след което получил работата. За градския хулиган Путин КГБ била най-голямата банда в града, която дава сигурност и повишение дори на човек, който няма връзки с партията.

Но работата за КГБ също дава перспектива. Както самият Путин веднъж казва за един шпионски филм, който е гледал като тийнейджър, "един шпионин може да реши съдбата на хиляди хора.

Заобиколен от тълпа, 1989 г.

Въпреки надеждите на Путин, кариерата му в КГБ не потръгва. Той бил солиден състезател в средна категория, но не се издига до върха. Започва да учи немски и през 1985 г. е назначен в бюрото за връзка на КГБ в Дрезден.

Там той се установил доста удобно, но през ноември 1989 г. режимът в Източна Германия започва да се руши с шокираща скорост.

На 5 декември тълпа обгражда сградата на КГБ в Дрезден. Путин отчаяно се обажда в най-близкия гарнизон на съветската армия с молба за защита, а те безпомощно отговарят: "Не можем да направим нищо без заповед от Москва. А Москва мълчи."

Путин се страхува от внезапен срив на централната власт и решава никога да не повтаря грешката, която според него е допуснал съветският лидер Михаил Горбачов - да не реагира бързо и решително при сблъсък с опозицията.

"Петрол срещу храни", 1992 г.

След разпадането на Съветския съюз Путин напуска КГБ, но скоро получава позиция като помощник на новия реформаторски кмет на родния си град, сега Санкт Петербург.

Икономиката е в състояние на свободно падане и Путин е натоварен с организирането на сделка, която да помогне на гражданите да оцелеят чрез размяна на петрол и метали на стойност 100 млн. долара срещу храна.

Жителите на града не виждат никаква храна: според разследването, което бързо е прикрито от властите, Путин, неговите приятели и градските бандити прибират парите.

През "шеметните 90-е години" Путин бързо осъзна, че политическото влияние е стока, която може да се осребри, и че бандитите могат да се превърнат в полезни съюзници. Когато всички около него печелят от позицията му, защо и той да не направи същото?

Нахлуване в Грузия, 2008 г.

Когато през 2000 г. Путин става президент на Русия, той се надява, че ще успее да изгради положителни отношения със Запада - при свои собствени условия, включващи сферата на влияние на Русия в бившия Съветски съюз. Скоро той се разочарова, а след това и гневи, вярвайки, че Западът активно се опитва да изолира и унижи Русия.

Когато грузинският президент Михаил Саакашвили решава да вкара страната си в НАТО, Путин се разгневява, а опитът на Грузия да си върне контрола над подкрепяния от Русия сепаратистки регион Южна Осетия става повод за наказателна операция.

За пет дни руските войски разгромяват грузинската армия и налагат на Саакашвили унизителен мир.

Западът е възмутен, но година по-късно президентът на САЩ Барак Обама предлага да "възстанови" отношенията с Русия, а Москва дори получава правото да бъде домакин на Световното първенство по футбол през 2018 г.

На Путин му става ясно, че е избрал правилния метод - слабият и непостоянен Запад вдига много шум, но в крайна сметка ще отстъпи пред твърдата му воля.

Протести в Москва, 2011-2013 г.

Широко разпространеното - и достоверно - убеждение, че резултатите от парламентарните избори през 2011 г. са били фалшифицирани, предизвика протести, които се засилват, след като Путин обявява, че ще се кандидатира отново за президент през 2012 г.

Протестите на площад "Болотная" в Москва са най-масовите по време на президентството на Путин.

Той смята, че митингите са били замислени, насърчавани и направлявани от Вашингтон, и обвинява лично държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън за тях.

За Путин това е доказателство, че маските са свалени, че Западът се е насочил лично към него и че всъщност е във война.

Изолация заради COVID, 2020-21

Когато пандемията от коронавирус обхваща цялата планета, Путин влиза в дълбока изолация, необичайна дори за стандартите на автократите. Всеки, който иска да се срещне с него, е изолиран за две седмици под охрана, а след това трябва да премине през коридор, залят с ултравиолетова светлина, която убива микробите, и пълен с дезинфектанти.

През това време броят на съюзниците и съветниците, способни да се срещнат с Путин лице в лице, е драстично намален до шепа подмазвачи и съмишленици "ястреби".

Неспособен да се вслушва в чуждото мнение и изолиран от истинския живот в страната си, Путин изглежда смята всички свои предположения за правилни, а предразсъдъците си - за оправдани. Така бяха посети семената, от които впоследствие израсна инвазията в Украйна.

Марк Галеоти за Би Би Си

*Професор Марк Галеоти е учен и автор на книгите We Need to Talk About Putin и предстоящата Putin War.

Източник: OFFNews


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ротшилд

    24 33 Отговор
    Последния му рожден ден.
  • 2 Ротшилд

    18 25 Отговор
    Путин 4 призън. Издали сме заповед да бъде арестуван и осъден в нашия съд в Хага.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Честито!

    35 20 Отговор
    Да е жив и здрав, противно на цялата западна дезинформация за рожденника.

    Коментиран от #12

  • 6 Коментар

    26 17 Отговор
    ЧРД, да е жив здрав и да спре фашизма!

    Иначе тук в тая медия толкова го ненавиждат, че всеки ден тонове огън и жупел по негов адрес?!
    Само днес на първа страница има 4 новини за Путин?!

    Толкова ли ви плаши началниците, та няма с какво друго да си запълните сайта?!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Ха Ха

    13 17 Отговор
    Не знаех, че на 7 е роден Путин. Това е Божественото число и хората родени на 7 са заложени, като основна функция на една енергийна игра, в която се влага определен Разум, измерващ времето и пространството със стойността на числото 7. - основна емблема на Вселената.

    Коментиран от #29

  • 11 Настастника путлер!

    21 19 Отговор
    Голяма реклама му правите на този нещастник!!!

    Коментиран от #17

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 САЩ са международен терорист

    13 16 Отговор
    Честит рожден Ден, Вова! Ти си надеждата да се избавим от американския колониализъм!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 !!!?

    14 9 Отговор
    70 години стигат !!!?

  • 22 Бойко Разбойко

    9 3 Отговор
    Конграчулейшънс!
  • 23 АлГювенди

    8 8 Отговор
    Машалла! Това е руския Бойко!
  • 24 Путинче

    12 10 Отговор
    Пожелавам му да е жив поне още 20 години за да може да си излежи присъдата докрай. Най добре в Руски затвор. Тоя мразеше Горбачов че разпадна СССР но тоя ще разпаде Руската федерация с безумия та си.

    Коментиран от #30

  • 25 Руся

    4 10 Отговор
    Хомофобията на путя произлиза отхомосексуална връска във млада възраст със по възрастен военен
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Путин-гробокопача на Русия !

    10 12 Отговор
    Путин е най голямото зло което можа да сполети Русия и ще главния виновник за разпада и унищожението на Русия..!!! Вместо да продължи традицията поставена от Горбачов да приобщи Русия към нормалния, свободен и цивилизован западен свят и със своите ресурси и богати природни залежи , Русия да е днес една развита,отворена, богата и просперираща държава, както Канада, в която да имат желание да живеят и работят хора от целия свят, той се противопостави на развития свят , направи братоубийствена война с Украйна, заплаши света и човечеството с ядрени оръжия , събуди омразата на Европа към Русия и принуди милиони млади руснаци да напускат и емигрират от Русия...!!!
  • 28 те/тях Емилия

    7 10 Отговор
    Путлер иди на... Пожелавам ти за следващия рожден ден, подарък да ти е разпада на рашистката федерация!

    Коментиран от #37

  • 29 всъщност

    10 4 Отговор

    До коментар #10 от "Ха Ха":

    Прав си, но освен като рождена дата 7 е важно и като число на житейския път! При Путин това число също е 7, така че той още с раждането си е предопределен да извърши нещо значимо! И го прави, под негово ръководство Русия успя доста бързо да се съвземе и да се изправи от позата партер, в която я постави западът с надеждата да я подчини и заграби ресурсите от нейната територия! Сега този "колективен запад", ръководен от най-голямата държава терорист се опитва чрез марионетките си по света да пречи по всякакъв начин на Русия, но няма да успее и както виждаме западът постепенно сам ще се унищожи с глупостта, наглостта и алчността си. Русия е призвана да сложи край на западния модел на съществуване и доминация и заедно с Китай и други държави от Изтока (включително и ние) ще поставят основите на новия по-добър свят!

    Коментиран от #39

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Павел пенев

    8 3 Отговор
    Честит рожден ден. С пожелание за много здраве и успехи в борбата срещу западните джендъри,корумпирани политици,банкери и войнствени терористи.
  • 36 Бацо прецедател

    3 3 Отговор
    Честито бацка,жив и здрав и се така да ни радваш с оспехите и героическото контра одстаплението на пембената армиа!
  • 37 Укро.пача

    4 3 Отговор

    До коментар #28 от "те/тях Емилия":

    емил/янче иди на... Х е
    Ло
    Пожелавам ти за следващия рожден ден, подарък да ти е разпада на укро.хохлят.скатата ти сбирщина - ала бандер.федерация!
  • 38 ПУТИН НИ ПОЗДРАВЯВА:

    4 3 Отговор
    1. ВИЕ БЪЛГАРИТЕ СТЕ БЕДНИ И НЕКУЛТУРНИ СЪСЕДИ НА МАКЕДОНЦИТЕ, КОИТО НИ ДАДОХА КИРИЛИЦАТА. ЗАТОВА ПОДДЪРЖАМЕ МАКЕДОНИЯ И ВМНО-ДПМН. ПРЕДИ- ГОДИНИ НАРЕДНИ БЛАГОДАРЯХА РУСНАЦИТЕ, ЧЕСМЕИМДАЛИ КИРИЛИЦАТА И ЦЪРКОВНИ КНИГИ.
    2. НИЕ НЯМА ДА ВИ бонбандираме С ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ, НИТО ЩЕ ВЗРИВЯВАМЕ ЯДРЕНО ТОРПЕДО В ЧЕРНО МОРЕ С. Говорителката на Путин- Мария Захарова:
    ОФИЦИАЛНО ИЗКАЗВАНЕ НА МАРИЯ ЗАХАРОВА- РУСКИЯ ГОВОРИТЕЛ (12.02.2022 Г- "Само луди хора без морал допускат, че ще нападнем Украйна " СЛЕД ТОВА НАПАДНАХА УКРАЙНА ОТ ВСИЧКИ СТРАНИ....................... ДНЕС, 07.10.2022 Г. путиновата хубавица КАЗВА: "Русия е ангажирана да избегне ядрена война!". ЛОГИКАТА Е, ЧЕ СКОРО ЩЕ ЗАПО........, ОЩЕ ПОВЕЧЕ ЧЕ ПУСНАХА ПОДВОДНИЦАТА НЯКЪДЕ В ОКЕАНА, ОНАЗИ С ЯДРЕНОТО ТОРПЕДО (ФАКТ). ЧРД ПУТИН.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания