Тема: Украйна

11 Октомври, 2022 13:05 9 391 76

"Всички са пияни, няма униформи, няма храна"

  • мобилизация-
  • пияни-
  • русия-
  • руска армия-
  • украйна-
  • война-
  • храна-
  • владимир путин

Обявената в Русия мобилизация за войната в Украйна е белязана от хаос

"Всички са пияни, няма униформи, няма храна" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Обявената в Русия мобилизация за войната в Украйна е белязана от хаос. Явилите се мъже разказват за глад, липса на екипировка и елементарни условия. Дори вече има смъртни случаи на мобилизирани, които още не са тръгнали за фронта. А какво точно се е случило с тях, остава мистерия, пише "Свободна Европа".

Четири дни след обявената от руския президент Владимир Путин мобилизация на стотици хиляди мъже от Русия, един баща на шест деца се отзовава. Той е изпратен в Новосибирск на допълнително обучение. Девет дни по-късно семейството му е уведомено за неговата смърт. Това е историята на 35-годишния Александър Колтун, който е мобилизиран в сибирския град Братск. Близките му все още не знаят какво точно се е случило с него.

Още новини от Украйна

На фона на подобни случаи все повече наскоро мобилизирани, които в Русия се наричат "мобики", разказват, че са оставяни дни наред дори без храна и вода в чакане на нови заповеди. В социалните мрежи се разпространяват множество видеоклипове, на които са заснети по-висши офицери да нареждат на войниците да си купуват собствена екипировка или да вземат лекарства от домовете си. Случаят с Колтун не е единствен. От обявяването на мобилизацията на 21 септември вече има сведения за поне 16 починали още преди да бъдат изпратени на фронта. Много от смъртните случаи се представят в медиите като самоубийства. За други няма никакви подробности, какъвто е случаят с Колтун. Неговите роднини се страхуват, че никога няма да разберат какво е станало с него. "Снаха ми се обади посред нощ. Плачеше и ми каза, че Саша е починал", разказва майката на Колтун – Елена Гудо, пред сибирската служба на Радио Свободна Европа/Радио Свобода. И добавя, че все още не знаят какво се е случило на обучението в Новосибирск.

"Гадна водка" и сметка за транспортиране на труп

Колтун и жена му Галина са отглеждали шестте си деца в едностаен апартамент. Той е бил даден на жената безплатно от държавата заради статута ѝ на сирак. Четири от децата са от предишен брак на Галина, а най-малкото е на 16 месеца. Колтун е работил като охранител, но по-късно заделя средства и заедно с майка си инвестира в магазин за обувки в 240-хилядния Братск.

Александър има военен опит. Той е бил част от въздушнодесантните сили, което го прави приоритет за мобилизацията. Мъжът се явява пред военните на 25 септември. "Не исках да ходи. Казах му: "Синко, имаш толкова голямо семейство, те с кого ще бъдат?" А той отговори, че колкото по-рано отиде, толкова по-бързо ще се върне", казва майката на Александър и добавя, че "всички майки трябва да помислят преди да изпратят синовете си там."

Анастасия Пестова, която е приятелка на семейството, казва, че всички роднини на Александър са били против решението му да се отзове на призива за мобилизация. "Не може да се каже, че той се присъедини към армията заради пари. Те не се нуждаеха от тях, имаха голяма, хубава кола. И жена му, и майка му се опитаха да го разубедят. Страхуваха се за него", споделя Пестова.

Александър се обажда на роднините си от Новосибирск, където е изпратен с други мъже от Братск. Майка му твърди, че той е взел със себе си 7000 рубли (112$), но още на 2 октомври вече е изхарчил всичко. По думите му край плацовете неизвестни са продавали "гадна водка", с която войниците са се наливали. Пред майка си Колтун твърди, че той не го прави. Александър описва ситуацията на място като „пълна каша“. "Той казваше: "Шляем се напред-назад. Всички са пияни, няма униформи, няма храна", преразказва майката на войника и добавя, че синът ѝ се е хранил само с това, което е взел от вкъщи. На 3 октомври семейството на Колтун получава снимка, на която се вижда как той седи върху бетонна плоча, привит от болка, докато чака линейка.

"Наскоро той беше диагностициран с херния, но вярваше, че това няма да му пречи на службата. Не мога обаче да повярвам, че не е имало никаква лекарска комисия по време на мобилизацията. Не са правили дори базови медицински изследвания", недоумява майка му. Двете със съпругата на Александър така и не получават обяснение или съболезнователно писмо за смъртта му. Гудо казва, че единствената информация, която са получили, била за това, че тялото на мъжа ще бъде върнато от Новосибирск в Братск на 10 октомври.

Двете жени е трябвало и да платят сметка от 180 хиляди рубли (2900$) за транспортирането на тленните му останки. Градската управа все пак им предлага компенсация. "Все още нямаме смъртен акт. Изглежда, че е получил инфаркт, но той никога не е имал проблеми със сърцето. Как е възможно? Това е мобилизация", казва майката на Александър.

Връщане на носилка дни преди смъртта

Въпреки че смъртните случаи са сравнително малко на фона на общия брой мобилизирани, те оказват сериозно влияние върху семействата на загиналите и влияят на доверието в цялата система. 44-годишният Денис Козлов е един от първите мобилизирани от района на Аргаяш в Челябинска област. Това се случва на 27 септември.

"Не бяхме срещу плана му, защото Денис мечтаеше да бъде военен още от дете. Той завърши танковото училище в Челябинск и служеше дълго време в Улан-Уде", казва майка му Зоя пред Радио Свободна Европа/Радио Свобода. Козлов е имал увреждане на едното коляно, но не е искал това да бъде счетено като опит да избегне мобилизацията и отговаря на повиквателната. Той си набавя пълен набор от медицински документи и смята, че с тях ще може да бъде освободен.

"Там нямаше лекарска комисия, затова го качиха на автобус заедно с всичките му болнични документи. Сметнахме, че поне медицинския борд в наборната комисия ще разреши лесно този случай", казва майка му. Три дни по-късно Козлов е върнат в дома си на носилка, докаран от линейка. Майка му разказва, че той не е можел да ходи сам, но е бил в съзнание. Въпреки това тя трудно го е разпознала в началото. Няколко дни по-късно Козлов умира, а майка му подозира, че смъртта му не е била по естествени причини: "Когато го доведоха носът му беше счупен. Всички съседи го видяха. Стомахът му беше посинял. Сигурна съм, че там са го били много здраво. Но сега не мога да докажа нищо. Цял живот живея тук и знам как ще "разследват"."

Пет дни след обявяването на мобилизацията, Путин публично призна за "грешки". Това се случи по време на съвещание на Съвета по сигурност. Споменавайки "многодетните бащи или хората, страдащи от хронични заболявания", руският президент декларира, че "всички грешки трябва да бъдат поправени, а в бъдеще да бъде предотвратена повторната им поява". Дали Кремъл е взел някакви конкретни мерки, липсва публична информация.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 91 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 оставете кво пишат платените

    84 27 Отговор
    12:29 часа
    Отново експлозии в Лвов
    Токът е спрян в почти целия град, има прекъсвания в комуникациите.
    Има съобщения и за атаки срещу критична инфраструктура в района на Ивано-Франковск.
    Повече от 300 населени места в пет региона на Украйна остават без електричество,
    съобщиха от държавната служба за извънредни ситуации на страната.
    В Киев и региона въведени почасови прекъсвания на електрозахранването
    - продължителността им ще бъде до четири часа

    Коментиран от #29, #33, #36, #69

  • 2 видяхме вчера

    72 21 Отговор
    къде е хаоса
  • 3 ДЖАМБАЗА

    96 19 Отговор
    АЗ СЪМ ДОЛНЪ ПЛОДЛОГА
  • 4 Генерал Вазов

    75 27 Отговор
    Преди атака се раздава по сто грама ракия.А на укрите стимуланти.
  • 5 Госあ

    97 20 Отговор
    джамбазино, пак ли опорки ве мекеренце ?

    Коментиран от #25

  • 6 Обаче

    64 11 Отговор
    Имаме едно помаче вечно дневален по долап - помпаме го на кapманьoл денонощно!
  • 7 Объркано Атлантиче

    61 14 Отговор
    Бивш капелан от ВМС на САЩ казва, че гей войниците съсипват армията, защото си правят почивки, за да сменят памперси
  • 8 Сократ

    87 20 Отговор
    Само като прочетеш заглавието е ясно чия е п-ом ията.
  • 9 Теле

    52 14 Отговор
    Що не отрежем колеги списвачи жамбаза
  • 10 Студопор

    59 16 Отговор
    Той сигурно най-пияния и най-неподготвения нанесе ракетните удари в Украйна вчера... Пишете глупости.
  • 11 бай

    53 7 Отговор
    ами то май само руснаците пият на българите им се вижда скапа ракията и за това минават на трева погледнете катастрофите по пътя само дрогирани привилегия е ако си пийнал
  • 12 Хаха

    25 20 Отговор
    Нищо, знакът Z ще ви пази и закриля, доколкото е възможнo. А след това в раят дедо Боже ще ви опрости греховете. Нали така каза париарх Кирил. ЗА ПУТИНУ! Z
  • 13 Объркано Атлантиче

    44 12 Отговор
    В същото време на удари от руснаците са подложени обекти на територията на Шепетовка, Очаков, Одеса, Ровне, Кривий Рог, Киев, Запорожие, Ивано-Франковск, Николаевска област.
  • 14 АХА

    46 10 Отговор
    Това е антипропаганда. Но какво друго да се очаква, когато се тиражират полуистини и откровени лъжи.

    Коментиран от #19

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Слез Боже, да

    41 7 Отговор
    си прибереш версиите. Простотията надмина всякакви граници.
  • 17 Мишо

    48 9 Отговор
    Само като видим статия от Джамбазов цитирайки свободна европа това е знам за соросоидни е да българистки опорки
  • 18 ПРОСТ ЧОВЕК

    22 4 Отговор

    До коментар #15 от "Просто човек":

    ГЛЕДАЙ ДА НЕ ГИ ИЗПРЕВАРИШ
  • 19 Свях

    12 24 Отговор

    До коментар #14 от "АХА":

    Запиши се доброволец към русия да ни данаш по-вярна информация 😂

    Коментиран от #50

  • 20 ХА ХА ХА

    42 8 Отговор
    ЗДРАСТИ ДЗАМБАЗ ! ЗАЩО НЕ ВЗЕМЕШ ДА ДА ПИШЕШ , ЧЕ ТАЯ ВОЙСКА ОТ ЗАПАСНЯЦИТЕ НА РУСИЯ Е ИЗМРЯЛА ВЕЧЕ ОТ БОЛЕСТИ И ГЛАД ! ПРЕДИ ДА Е ОТИШЛА ДА ВОЮВА СЪС УКРО - НАЦИСТИТЕ !
    ТЪЙ ЩЕ ТЕ СЪРБИ ЗАДНИКА ПОВЕЧЕ ОТ БЛАГОСЛОВИИТЕ КОИТО ЩЕ ПОЛУЧИШ !!!!
  • 21 КАТЮША ♥️

    48 10 Отговор
    Забелязвате ли как се активизираха всички Краварски подпорки моментално след Първия работен ден на Генерал Суровикин ? Добре ги разтърси "снимкаджиите" Генерала, нещо комай веч хич не им се снима ? 😆😆😆
  • 22 Пловдив 1912

    32 6 Отговор
    Агент Дениз...атлантика...пълен шед
  • 23 Тракиец🇩🇪🇯🇵🇮🇹🇧🇬🇺🇦🇮🇷

    12 40 Отговор
    АЗОВ ЩЕ УНИЩОЖИ И ПОСЛЕДНИЯ РУШЛЯШКИ БО-КЛУК КОМУНИСТ И ПОСЛЕДНИЯ ТАЛИБАН КАДИРОВСКИ БРАДАТ ИСЛЯМИСТ. С НАЦИОНАЛСОЦИАЛИЗМА ЕВРОПА ЩЕ СЕ СЪЗДИГНЕ КАТО ФЕНИКС А НАД КРЕМЪЛ ЩЕ СЕ ВЕЕ —- СВАСТИКАТА ЗАВИНАГИ
  • 24 Тоя още ли ходи надрусан ?

    25 6 Отговор
    Помак .....Помак бера ти кахъра !
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 ЕСпещерняче

    23 6 Отговор
    Мамоууууу, Путин ми cцепи халкaтa без санкции!!!
  • 27 Дензо

    21 4 Отговор
    Снощи ме хванаха група УКРАЙНЦИ, със големи ГАУБИЦИ ....малеее целеха все във десетката ......сега дописвам статията прав .....че ...като седна викам оооооохххх !!! РАДВАМ СЕ ДЕ ....НЕ СЕ СЪРДЯ ....АЗ СЪМ ПАТРИОТ !!!!!
  • 28 Особености на

    10 3 Отговор
    Руския национален риболов !
  • 29 Некой си

    8 27 Отговор

    До коментар #1 от "оставете кво пишат платените":

    Критична инфраструктура , викаш? Болници, училища и детски градини..гари и пазари..това за дивите орки е критична инфраструктура. Ма то затова и украинците ги дънят кат,брашняни чували. Май че и военнопленници няма да взимат вече ...ами съд и изпълнение на място.

    Коментиран от #37, #39

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Човек с памет

    25 3 Отговор
    Дениз е неуморен ! Дано му дават кисело мляко за вредна работа, лъгането натоварва нервната система.
  • 32 А бе...?!

    24 7 Отговор
    Ква мобилизация,кви пияни,кви дрехи...кви 5 гривни ве...!
    Руските Калибри ,калибрират наред ...!Украйна е в паника...!Поразени са много екектроцентрали...!Нямат ток...,вода. !Зеленчука се крие в бункера ...

    Коментиран от #42

  • 33 Русофоб Антисемит

    14 25 Отговор

    До коментар #1 от "оставете кво пишат платените":

    Вървят си двама руснаци и срещат украинец. Единият казал "Хайде да го набием",а другият "Ами ако той нас набие?". Учуден първият "Защо той нас? Какво сме му направили?".
    Ето такава им е логиката на кухите руснаци. Празните им глави не могат да проумеят,че някой може да им отвърне на агресията.

    Коментиран от #41, #43

  • 34 Денис и Свободна Европа!!

    19 3 Отговор
    Не се чете няма смисъл!! ФЕЙКОВЕ!!
  • 35 Разум

    23 4 Отговор
    Свободна Европа? Че Европа кога е била свободна? Когато американците се изнесоха от Германия ли? Ми че то още не е станало? Или когато бе обещано че след падането на стената ЕС ще бъде самостоятелен съюз? Ми че и това никога на стана. Та словосъчетанието Свободна и Европа е нещо като оксивмурон. Несъществуващо животно, някакво такова митологично, от приказките. Всеки иска да го види, бае и дава жертвоприношение, но то не се появява.
  • 36 славянка

    6 4 Отговор

    До коментар #1 от "оставете кво пишат платените":

    И тия двамата трупа семействата им трябвало да платят превоз на тленни останки.Нямало ядене,дрехи нямало."Гадна" водка някой им продавал,демек правил пари!Ти пил ли си някога гадна водка?Аз-никога.
  • 37 Бая...

    10 2 Отговор

    До коментар #29 от "Некой си":

    ...са ти промили мозъка нашите медии...!Но те разбирам!Не знаеш чужди езици,а може да нямаш и интернет ...
  • 38 Копейкин

    1 9 Отговор
    Щом има пукница значи всичко е наред.
  • 39 Лично мнение

    18 2 Отговор

    До коментар #29 от "Некой си":

    Ти какво четеш? Спри да се друсаш с украински нюз, прочети един европейски, не руски, европейски. Може и да видиш че са уцелени само топло и електро централи, разпределители на Интернет и някои станции, отговорни за пренос на вода. А и един завод за стомана, за да не бълва такава за оръжия. Нищо друго. Даже и лъжците от запада го признават. Е, дават от сутрин до вечер една детска площадка, но тя е цяла, а удара е до нея. Обаче не казват защо. А отговорът е, защото там е бил щаба на Зеленски. В сградата до площадката.

    Коментиран от #49

  • 40 С.П.

    14 3 Отговор
    Какво друго може да пише "Свободна" Европа??? - нали ще й спрат кранчето с долари от Държавния департамент на САЩ.

    Коментиран от #45

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Абе я се скрий

    4 10 Отговор

    До коментар #32 от "А бе...?!":

    И се потърси.Стрелят по инфраструктура.Великата ти росссссия що до сега не спечели.Защото са смешни.Мноооооого смешни .

    Коментиран от #73

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Смешници

    7 3 Отговор
    По добре пияни отколкото дрогирани.
  • 45 А ти като не

    1 8 Отговор

    До коментар #40 от "С.П.":

    Вярваш има интернет.Там може да видиш ,какво казват дамите руснаци за мобилизация за армия оборудване.Гледай руснаците го казват,пък ако не вярваш ходи провери.Едон русофил по малко
  • 46 гост

    10 1 Отговор
    Само Дениз е трезвен, но доволно наеб....
  • 47 Гнида

    9 2 Отговор
    Денис Джамбазов работи здраво за почивка на Малдивите ! Браво за трудолюбието !
  • 48 БАЙ КУРТИ

    0 11 Отговор
    ДЖАМБАЗ шапка ти свалям. Ти си НОМЕР 1.

    Коментиран от #59

  • 49 Абе Харалампи

    5 12 Отговор

    До коментар #39 от "Лично мнение":

    Гледай видеото от днес ,колко руска скупчена техника заедно с ватенките замина при Кобзон.Не знаят от къде им идва и даже не разбират всичко става за миг.Ще си платят за обстрела на градовете.
  • 50 Нали на втория ден ще умре

    0 6 Отговор

    До коментар #19 от "Свях":

    От гадна водка и близките му ще ги натоварят с разноски по превоз на трупа му,качен на влака,който тръгва с химн на славянка.Това за славянка не е шега Така влаковете за София по-рано тръгваха от съветските градове.
  • 51 Джавелин

    1 11 Отговор
    Щели да пускат 20 бройки Армата ,танка в Украйна . То толкова има ,тия парадните ,други просто няма .

    Свети Джавелин каза "Аз от кога ги чакам "
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Българин

    3 13 Отговор
    Тука пълно с русофилска па. Плач.Като много ви е зор за росссия сте свбодни омитайте се.

    Коментиран от #58

  • 55 анонимен

    1 10 Отговор
    Ами,путин понеже е сключил облог с дявола Моллох за да му изпрати души за да може той в замяна да има вечна власт на рассия
  • 56 А сега истината

    11 3 Отговор
    Магазините в Киев са празни, опашките по бензиностанциите достигат до 10 км. 340 населени места са без ток. Германия поръчва 2 000 000 одеяла от Китай. Нов артикул във Франция - термокилоти.
  • 57 епъ

    7 2 Отговор
    "Той е бил даден на жената безплатно от държавата заради статута ѝ на сирак. "
    А при демократите -ще ти го вземат...
    То и ракетите бяха свършили...
  • 58 Истински българин

    9 4 Отговор

    До коментар #54 от "Българин":

    Като те е толкова грижа за укри и кравари омитай се!
  • 59 хохохо

    3 0 Отговор

    До коментар #48 от "БАЙ КУРТИ":

    Вземете си се...
  • 60 ами

    10 2 Отговор
    да няма оръжие няма патрони.... да им се чудиш от къде извадиха толкова ракети
  • 61 Иво

    2 6 Отговор
    Не е ли време ПП Възраждане да сформира български батальон " Капитан Петко Войвода "
    Да де бие за Русия .

    Коментиран от #67

  • 62 Хахаха

    10 2 Отговор
    Измислиците на Денко.
    Виждаме всеки ден заря на Украйна, голям кеф.
  • 63 Перо

    11 0 Отговор
    Остава и помака Д.Дж. да си повярва от украинските източници! Ако е така и украинската армия е по-боеспособна,защо не върнат териториите на измислената държава?
  • 64 ТаУмВзЕ

    3 2 Отговор
    частична мобилизация-тръгва цял ,връща се на части.☺
  • 65 Ха Ха

    4 1 Отговор

    До коментар #25 от "Джамбазов":

    С к"во ......с език ! Лизльо......
  • 66 Благой от СОФстрой

    3 7 Отговор
    Всичкото БГрусороб да излезнат на открито на улицата, да се преброят и по живо по здраво на фронта путин да се ползва от тях както намери за добре!
  • 67 Фори

    1 4 Отговор

    До коментар #61 от "Иво":

    Батальон капитан Копейкин войвода.
  • 68 всички заедно

    1 1 Отговор
    Спрете това безумие!

    Коментиран от #74

  • 69 Хаха

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "оставете кво пишат платените":

    Ти безплатна ли си!
  • 70 240 ай дука живот си живеят тука

    9 1 Отговор
    След 30 годишното тотално,брутално,повсеместно опростачване на нацията, изпълнявайки пъкления "План Ран-Ът", включително и чрез платените ке неф-медии и ръководени от шпионите от Козяк,не е учудващо,че по форумите пишат полу-грамотни, дрогиращи се Про стаци,не познаващи историята, не признаващи Родина,морал и закони.
    Вече сме ударили дъното !
  • 71 Как не ви е срам

    5 0 Отговор
    Мошенници до кога ще лъжете
  • 72 И като видиш НещастнотоПомачеДжамбазов

    5 1 Отговор
    И спираш да четеш. Дайте ми топен адрес на този мърльо.
  • 73 Наистина са Велика Русия!

    4 3 Отговор

    До коментар #42 от "Абе я се скрий":

    Ако бяха жалки и нищожни като САЩ,да бяха пуснали като тях една атомна бомба над Киев и всичко щеше да приключи за един ден...!
  • 74 Е как да спре!

    3 3 Отговор

    До коментар #68 от "всички заедно":

    Като САЩ и ЕС вместо да работят за мир,те постоянно наливат масло в огъня...!

    Коментиран от #75

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Рико

    0 0 Отговор
    Москва не храни войниците от загриженост за тях - при коремни рани е по-добре стомахът да бъде празен. Същото е и с облеклото - ако влезе плат в раните, те стават по-тежки. Бъди гол и гладен в окопа, така си повече предпазен от тежки наранявания - хитра е Москва.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания