Last news in Fakti
  Тема: Украйна

13 Октомври, 2022 09:47 4 307 31

НАТО взе важно решение

  • нато-
  • сащ-
  • европа-
  • русия-
  • украйна-
  • йенс столтенберг-
  • оръжия-
  • сигурност-
  • отбрана-
  • война

НАТО ще подобри координацията на покупките на оръжие

НАТО взе важно решение - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Членовете на НАТО ще подобрят процеса на координиране на покупките на оръжие в отговор на действията на Русия. Алиансът се стреми да разработи общи стандарти за военно оборудване, се казва в анализ на „Уолстрийт джърнъл“, предаде БГНЕС.

Членовете на Алианса работят за подобряване на процеса на координиране на покупките на оръжие, за да бъдат по-добре подготвени за евентуални бъдещи конфликти. Те активно обсъждат значително увеличаване на военните разходи, за да попълнят запасите от оръжия и военно оборудване, изпратени в Украйна, и да укрепят своята отбранителна система в случай на руска агресия.

Още новини от Украйна

С подобряването на сътрудничеството в областта на снабдяването с оръжие Организацията на Северноатлантическия договор се надява да направи голяма крачка напред в начина, по който нейните членове биха се сражавали заедно в случай на евентуален конфликт, по-специално чрез съвместна работа за закупуване на оръжейни системи, които са взаимнозаменяеми, многобройни и ефективни в битка. Членовете на НАТО също така смятат, че враждебността на Русия и други заплахи са убедителна причина Алиансът да разполага с повече оръжия в готовност за възпиране и борба с бъдещи предизвикателства. Страните от НАТО се споразумяха да увеличат значително военните си разходи още през 2014 г., но много от тях ги увеличиха едва след началото на руската специална операция в Украйна през февруари.

Конфликтът стимулира търсенето на оръжейни системи, които демонстрират своята ефективност в Украйна, като например високопроходимите артилерийски системи M142 Himars. Американските гаубици M777 привличат толкова голям интерес, че техният производител, британският отбранителен гигант BAE Systems, обмисля да възобнови производството им, което преди това беше планирано да бъде преустановено. На 12 и 13 октомври в Брюксел се срещат министрите на отбраната на 30 държави от НАТО, както и на кандидатите за членство Финландия и Швеция. Те ще се опитат да одобрят препоръките, представени неотдавна от националните компании за доставка на оръжие и съюзническите държави, за рационализиране на взаимодействието им със западните изпълнители на отбранителни услуги.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг определи като свой приоритет увеличаването на разходите за отбрана на алианса, подобряването на оперативното управление и гарантирането на готовността на всички членове да реагират при необходимост. Координирането и ускоряването на процеса на възлагане на обществени поръчки в областта на отбраната е изпълнено със сложност. Членовете на Алианса обикновено имат различни национални военни приоритети, които трябва да бъдат съгласувани с политическите програми и бюджетните срокове. Синхронизирането на тези процеси е изключително трудно. В оръжейните системи се използват специализирани компоненти - от редки сплави до изключително здрава електроника, която може да издържи на тежки бойни условия. Производството им отнема много време дори при нормални обстоятелства, а сега е затруднено от прекъсванията в световните вериги за доставки.

Алиансът на НАТО от години се стреми да разработи общи стандарти за военното оборудване, за да улесни процеса на доставка. Например, ако всички членове на НАТО използват куршуми и снаряди от един и същи калибър, процесът на обединяване на оръжейните запаси в случай на конфликт ще стане много по-лесен. Различните традиции, утвърдените стандарти и желанието да се подкрепят националните производители на оръжие обаче често възпрепятстват усилията за обмен на военно оборудване и боеприпаси.

Според високопоставен служител на НАТО алиансът се надява през следващите месеци да стартира голям договор за доставка на боеприпаси, в който да участват много от неговите членове. На среща в централата на НАТО през септември, на която присъстваха всички 30 членове на алианса и около 20 съюзници, оказващи подкрепа на Украйна, Столтенберг и официалните лица, отговарящи за снабдяването с оръжие в своите страни, предприеха следващата стъпка, като създадоха работни групи за по-добро разбиране на нуждите и възможностите на членовете на алианса.

„Тези работни групи ще разработят многонационални стратегии, които ще смекчат ограниченията във веригата за доставки“, ще увеличат производството и ще осигурят по-голяма взаимозаменяемост на оборудването, заяви Бил Лаплант, заместник-министър на отбраната на САЩ по въпросите на придобиването и логистиката. Междувременно изпълнителите казват, че разговорите за закупуване на ново оборудване през тази година едва сега започват да се превръщат в обсъждане на конкретни поръчки. Увеличението на търсенето, предизвикано от конфликта в Украйна, ще се отрази на финансовите им резултати едва след две-три години.

Компаниите в областта на отбраната искат по-голяма предвидимост, за да могат да планират операциите си и да работят с доставчиците. Лаплант посочи, че правителствата се стремят да разработят дългосрочни планове, така че компаниите да могат да инвестират, без да се налага да се справят с колебанията. „Традиционно преминаваме към панически режим, увеличаваме производството и след като кризата отмине, се връщаме към минималните нива на производство“, обясни Лаплант. От януари 2021 г. насам САЩ са обявили военна помощ за Украйна на обща стойност 17,5 млрд. долара. Въпреки това досега Пентагонът е направил нови поръчки на стойност само около три милиарда долара - усвояването на останалите може да отнеме много години.

Главният изпълнителен директор на „Локхийд Мартин“ Джим Тайклет заяви през юли, че няма ясни споразумения за сключване на договори или за подготовка на веригата за доставки за новото търсене, въпреки че международните бюджети за отбрана нарастват. „Локхийд Мартин“ произвежда ракетната система с голям обсег на действие Himars, а заедно с Raytheon Technologies Corporation произвежда и преносимата противотанкова ракета Javelin.

На конференция през септември главният финансов директор на Raytheon Technologies Нийл Митчъл заяви, че мнозина са обезпокоени от това „как точно веригата за доставки ще бъде подготвена за новите обеми“, тъй като държавите сега възнамеряват да увеличат поръчките си. За да се улесни сътрудничеството на изпълнителите с доставчиците, НАТО и нейните водещи членове ще събират повече информация за отбранителното планиране, за да работят по-ефективно с индустрията. Според един високопоставен служител Агенцията на НАТО за поддръжка и снабдяване, която координира международното планиране, снабдяване и поддръжка, предлага да разшири ролята си в този процес, най-вече в аспекти като боеприпаси, основни платформи и едрогабаритни снаряди.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 атлантик

    12 36 Отговор
    Купувайте само американско оръжие! Останалото е руско и за нищо не става.

    Коментиран от #9

  • 2 9 Май деня на победата

    51 7 Отговор
    Европа остана без газ и петрол те оръжие щели да купуват да въртят обороти на САЩ.
  • 3 ТаУмВзе

    28 5 Отговор
    Инептокрация! Власт на глупавите ей. Z
  • 4 цдцдцдц

    34 8 Отговор
    да живее русия, а на америкнците ипотеките да стават все по-големи
  • 5 Пучо Капучо

    32 6 Отговор
    НАТО лека-полека взеха да се разкриват - търговци на оръжие, от легитимните обаче...Разбира се, НАТО също така и пази...пазят единствено ФАЩ, да не се затрият...
  • 6 само питам

    37 4 Отговор
    оръжието ясно, мир ще има ли или не ни трябва мир, война трябва че кравария е потънала в дългове?
  • 7 Окраин4е

    28 4 Отговор
    Какнди въртят фалшива реклама британци. На терен нещата са, съвсем различни. Химерса и гаубиците са абс скрап руснаците се изтеглиха от 20 села да, се прегрупират и пропагандата го записа като победа на Химерса.

    Коментиран от #14

  • 8 Българин

    19 9 Отговор
    Много добре.НАТО изпробва своите оръжия в Украйна.
  • 9 Иван

    16 1 Отговор

    До коментар #1 от "атлантик":

    Искам Грипен !!!
    Има НАТО сертификат !!!

    Коментиран от #19

  • 10 Руснаците са слаба ракия...

    6 27 Отговор
    Скоро ще ги подпукаме, като куцо пиле домати!
    Украйна ги почна,ние ще ги довършим!
    Редник Райън.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Реалист

    27 4 Отговор
    Химерса излезна на открит терен в Херсонска област и,, контрата" изгасна руските вертолети изпържиха Химерса.

    Коментиран от #16

  • 13 Госあ

    24 2 Отговор
    Айдеее отиде европейската и особено френската оръжейна индустрия. Като с ваксините. Французите от страна правила ваксини от първата до днес, изобщо не изкараха такава срещу ковид. Аз лично щях да се ваксинирам с френска протеинова ваксина. Макароне, Макароне …
  • 14 второкласник

    2 12 Отговор

    До коментар #7 от "Окраин4е":

    Пак ли избяга от училище? Ще си останеш необразован и лъжлив!
  • 15 Бонев

    22 2 Отговор
    Друго си е плановата икономика и сигурни клиенти за американския военен комплекс. Статията това казва.
  • 16 селянин

    5 14 Отговор

    До коментар #12 от "Реалист":

    А бре реалистчо, тия дето работят с хаймърсите да не са улави или нас ни смяташ за такива?
  • 17 Павел пенев

    25 1 Отговор
    Важното решение на НАТО още не е взето, а то е -изтегляне на фашистите до границите на Европа от 1997 год. Тази мисирка Марийка само преписване на чужди коментари,лъжи и фалшиви новини, които Факти ни поднасят с удоволствие.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Да бе , да. ! 😜

    15 1 Отговор

    До коментар #9 от "Иван":

    И аз искам , ама новите им модели са пригодени за краварско оръжие . И ако янките протакат , ще останем само с аероплани за екскурзии . А янките , както се видя , протакат за да купиш техните самолети .
  • 20 Теле

    15 2 Отговор
    Докато се натутате, сбогом укрия фашистка
  • 21 Госあ

    10 2 Отговор
    Соросоидите все към общото дърпат, комунизъм от соросоиди не се гради ! Първо трябва да се мине фашизъм и тогава да се гради комунизъм.
  • 22 ха сега де!

    5 0 Отговор
    "Кой каквото и да ти говори- знай, че става дума за пари!" (Джон Стайнбек)

    "Ти немаш пари не можеш да решаваш!" (Тодор Живков 1987 в речта "Приземяване")

    Кой има пари, Русия или запада?

    Коментиран от #24

  • 23 Ставри

    6 1 Отговор
    Оръжейната индустрия подкрепи Бай дзи да е президент.Финансираха Хънти и сега им се отплащат с поетия ангажимент.Много им пука за думата ,,мир" и най-вече последен украинец.На снимката тези войни , много са се изпекли на Слънчака, чак са прекалили.
  • 24 Чочо

    5 0 Отговор

    До коментар #22 от "ха сега де!":

    В случаят си абсолютно прав, но дойде и момент в който и каквито пари да имаш, ако не желаят да ти го продадат 1 нещо, няма от къде и как да го купиш.Имаш пари, вдигаш шум, сърдиш се , НО......само обикаляш и гледаш Умно.

    Коментиран от #27

  • 25 Иван

    3 1 Отговор
    Миче, пак ще ти загори яхнията докато пишеш и преписваш глупости!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 ха сега де!

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Чочо":

    Вярно е, но съвсем не мисля, че някде по света има жизненоважна стока, която се предлага от един единствен търговец или търговски съюз, които единствено може да диктува условия като монополист. На всичко се намира решения, едни по трудно, други по лесно, но досега света не е загинал от липса на такова. Някои може да изпитат повече трудности от други, но в крайна сметка се стига до баланс.
  • 28 МНОГО БОЛЕН ФИЛ.РУС.ТАК

    0 2 Отговор
    Моят дядо беше русофил и всеки ден чакаше и се плезеше ,че гнилият запад ще се разпадне и САЩ всеки момент ще фалира,а то кво стана мириз.лаците от ссср фалираха и се разпадна, дядо си отиде беден и прост,а аз като верен русфилтак от 10 години зяпам канал первой и толкова изпаднах та сега работя като пазач за 500лв и още чакам САЩ да фалират ????!!!

    Коментиран от #29

  • 29 Ох на мама френчето

    4 1 Отговор

    До коментар #28 от "МНОГО БОЛЕН ФИЛ.РУС.ТАК":

    Помъчил си се. За да се пише саркастично, трябва интелигентност.

    Коментиран от #31

  • 30 Путинче

    1 3 Отговор
    Излиза че украинците с остарели руски оръжия и сбирщина от западни стари и нови успешно побеждават руснаците. Гаубицата 777 щяла да излезе от употреба но върши чудесна работа в Украйна. Хаймарсите с най ограничените боеприпаси също. При това само 16 броя за 1000 км фронт. И дори да са преувеличени ударение от руснаците поне 3-4 са били унищожени. При това положение ако на Украйна се предоставят повече такива оръжия + танкове, самолети и далекобойни ракети за Хаймарсите много бързо ще изтикат Русия от анексирание територии.
  • 31 МНОГО БОЛЕН ФИЛ.РУС.ТАК

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Ох на мама френчето":

    Ами аз съм русфилтак ,откъде търсиш при нас интелигетност, то едвам завърших 7 клас,ама Путин си е велик и ние рашките подложки си любиме Русия тя си е наша матушка !!!