Last news in Fakti
  Тема: Украйна

11 Октомври, 2022 16:36 2 910 37

След взрива на Кримския мост: какво цели Кремъл със споменаването на България?

  • кримски мост-
  • украйна-
  • русия-
  • българия-
  • нато-
  • взрив-
  • кремъл-
  • владимир путин-
  • камион

Тръгнал ли е изобщо камионът от България?

След взрива на Кримския мост: какво цели Кремъл със споменаването на България? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

"Вече сме установили маршрута на камиона, в който е станала експлозията. Това са били България, Грузия, Армения, Северна Осетия и Краснодарският край." С това изявление в разговор с Владимир Путин Александър Бастрикин, ръководител на Следствения комитет на Руската федерация, предизвика трус в България. Причината е, че България е единствената страна от НАТО и ЕС в този списък, както и предполагаемата точка на произход на камиона, използван като подвижна бомба. Оттогава насам дебатите са много, като се говори за нова "българска следа" по пример на иначе опроверганото участие на България в покушението срещу папата през 1981 година.

Загрижените погледи са насочени към Москва: Иска ли Кремъл да обвини България във враждебен акт? Възможно ли е страната да бъде въвлечена във войната? А има ли връзка между новите обвинения и двете експлозии в български оръжейни заводи през август и септември тази година? Единственото, което е сигурно засега, е, че няма почти никакви проверени факти, но пък има много шумна пропаганда.

Още новини от Украйна

Тръгнал ли е изобщо камионът от България?

На първо място, типично по кремълски, нито Бастрикин, нито президентът Путин споменаха някакви доказателства за това откъде в България според тях е тръгнал камионът. Както често се случва, налице е само официалната позиция на Кремъл.

Бастрикин и Путин обвиняват украинските тайни служби и "руски и чуждестранни лица" за организатори на нападението. За това отново не предоставят по-подробна информация или доказателства. Затова и Петер Стано, говорител на комисаря по външните работи на ЕС Жозеп Борел, побърза да уточни, че ЕС не вярва на руската версия за експлозията на Керченския мост. Дали камионът изобщо е тръгнал от България все още не е сигурно.

Междувременно българското служебно правителство възложи на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) да провери руската версия за маршрута. За да направи това обаче, ДАНС зависи изцяло от информацията, която ще предостави Русия. Затова е трудно да се прецени дали ще има резултат и доколко такава проверка би била надеждна.

"Цялата информация от Русия трудно може да бъде проверена - както за маршрута, така и за камиона и за експлозивите. Това може да стане само чрез изследване на останките на място", казва пред ДВ Тихомир Безлов, експерт по сигурността в Центъра за изследване на демокрацията.

Ако е отпътувал с ферибот, това се е случило на 1 октомври или на 25 септември

Ако информацията от Москва за маршрута на камиона е достоверна, възникват два въпроса: Защо камионът трябва да тръгне от България? И дали Москва предполага, че експлозивите също са дошли от България и са отпътували заедно с камиона? Тихомир Безлов има отговор: "Това е напълно логично. България е една от държавитте с най-много транспортни компании, камиони и шофьори в цяла Европа. Ако украинските тайни служби искат да намерят тук изоставен камион, лесно ще открият някой фалирал превозвач с камиони."

От България камионът може да е бил качен на седмичния ферибот от Бургас до Батуми в Грузия. Датите, на които може да се е случило това, са или 1 октомври, или 25 септември, тъй като пресичането на Черно море отнема три дни.

Надали експлозивите са заредени в България

А експлозивите? "Би било твърде голям риск експлозивите да бъдат заредени в началото на пътуването. Ако информацията е вярна, много по-вероятно е взривните вещества да са били заредени чак в Грузия или дори в самата Русия", казва Безлов. Той не вярва и че взривните вещества са с български произход: "На практика е невъзможно някой в България да купи, пренесе и изнесе няколкостотин килограма взривни вещества, без българските, западните, а вероятно и руските служби за сигурност да разберат за това."

"Много по-важен е въпросът дали пропагандата на Кремъл иска да обвини България точно в този сценарий - и дали и как българското временно правителство и президентът Радев ще реагират на това”, казва Безлов. Всъщност само няколко часа след разговора между Бастрикин и Путин точно такива съобщения започват да се появяват в каналите на лоялни на Кремъл военни експерти в "Телеграм". Те бързо намериха място в българската преса и предизвикаха политически реакции.

Вътрешнополитически измерения

Както и през цялата 2022 г., отношението на България към руската война срещу Украйна се характеризира със сложна смесица от външна и вътрешна политика. От две години България е в постоянна политическа криза: само за периода между декември 2021 г. и юни 2022 г. има редовно правителство, макар и нестабилно. През останалото време страната се управлява от служебни правителства, назначени от президента Румен Радев.

Президентът винаги е поставял своя лутащ се курс между публичното осъждане на руската атака и българския "неутралитет" сред приоритетите на тези правителства. Радев оправдава отказа си от доставки на оръжие или членство на Украйна в НАТО със страха, че България може да бъде въвлечена във войната. "Българската следа", разпръсната от Москва при експлозията на Керченския мост, допълнително подхранва тези дебати. Настоящият служебен премиер Гълъб Донев заяви, България няма съучастие в подготовката на взрива на Кримския мост. Според него няма и такова отправено официално обвинение от руската страна.

От БСП веднага призоваха Радев "да се даде бърз и ясен знак и да не се допуска България да бъде въвличана по какъвто и да е начин в конфликта". Новите обвинения срещу България може да имат и друга предистория. "Взаимно враждебните прозападни партии в страната имат мнозинство в парламента след изборите на 2 октомври и биха могли да се договорят за оръжейни доставки за Украйна въпреки президента Радев", обяснява Тихомир Безлов.

Геополитическата роля на България

Досега България не е доставяла тежки оръжия на Украйна, въпреки че е публична тайна, че държавни и частни оръжейни компании изнасят леки оръжия и боеприпаси през Полша, Словакия и Чехия.

През август в склада на известния търговец на оръжие Емилиян Гебрев избухна експлозия, за която той обвини руските тайни служби. След това на 4 октомври в държавната оръжейна компания "Арсенал" избухна още един взрив, за който властите не дават никаква информация за евентуална руска следа. Въпреки това геостратегическата роля на България като логистичен център за стоки, свързани с войната в конфликта в Украйна, става все по-очевидна.

Автор: Кристофер Неринг


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Българин

    16 22 Отговор
    разбиха му сърцето на Путинчо с този мост
  • 3 Иван

    37 9 Отговор
    Атентата на поста е дело на Паси и неговите приятели от САЩ.
  • 4 Русофил

    23 20 Отговор
    Русия се страхува от България.
    С един камион им бутнахме моста.

    Коментиран от #23

  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    25 7 Отговор
    Те кримчани преди два месеца показаха унищожен английски дрон за подводни диверсии... тогава само намекнаха че такива дронове англичаните използват за да тренират взривяването на подводни кабели и тръбопроводи, по-интересното е че от Газпром се сетиха че още през 2015 са се обадили на шведите да приберат изпод тръбите на Северния поток НАТОвско взривно устройство за разминиране на подводни минни полета... и шведите набързо са прибрали взривното устройство и както и сега са отказали да споделят резултатите от разследването си кой и кога е наръсил Балтийско море с действащи бомби. Ама то какво ли и ма и да споделят като немците вече изпяха че Експедиционният отряд от кораби на ВМС на САЩ, воден от десантния кораб USS Kearsarge, цял месец са правили учения с английски водолази из района на взривоте, като хеликоптери на американската морска пехата са осигурявали британските водолази... и накрая уморените от ученията британци и американци са акостирали в Полша за да си починат;)

    Коментиран от #36

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Както винаги

    7 17 Отговор
    целта е да активира рублофилите и копейкаджиите, като ги постави в ... партер. "Работи" си ги, както си ги е работил винаги - банкянския знае най добре...

    Коментиран от #34

  • 11 Урюрвкос

    14 0 Отговор
    по химическия състав на саждите може да бъде определен завода и в коя смяна са го произвели
  • 12 Някой

    29 6 Отговор
    Ми, нищо. Просто хората казаха през кои маршрути е минал камиона преди да стигне до кримския мост.
    Не съм чул някой да ни обвинява за терористичния акт. Ама, гузен негонен бяга. Това по повод бръщолевенето на Киро Простото...
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 2 Отговор

    До коментар #13 от "Какво да цели":

    от завод арсенал казанлък всяка седмица тръгват по 4 тира за украйна пълни с оръжие
    кои не вярва нека седне пред портала и гледа или закачи една камера и зяпа

    завода работи в момента на три смени сладовете му са претъпкани с бомби

    Коментиран от #35

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ЦРУ

    2 3 Отговор
    Хубава работа ама българска.Другият път ще наемем араби .
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Мишо

    4 3 Отговор
    При новината за взрива на Кримския мост, след многогодишно очакване, най-послье Сулейман Пасионарий получил оургазмата.
  • 21 Събуди се

    12 1 Отговор
    Нима ?
    Нещо не си спомням някой на запад да е предоставил доказателства,а точно обратното -
    укриване на доказателства в полза на съюзниците.
    Във връзка със сваления самолет над Украйна Сащ многократно са казвали, че има сателитни снимки, които "доказват"вината на Русия и ДНР.
    Някой да ги виждал ?
    А какво става с разговорите на украинските диспечери ? Предоставени ли са ?

    А къде са доказателства за отправянето на Скрипал ? ... ЗАСЕКРЕТЕНИ!

    А доказателствата за отправянето на Навални ?
    Къде са ? ЗАСЕКРЕТЕНИ !

    Имаше отправени обвинения към Русия, хулене,
    парад на изгонени руски дипломати, състезание на сателитите кой повече оплюе Русия, санкции !
    А къде е резултатът ?

    Сега как така искат доказателства ?
  • 22 Баста 🇺🇦

    6 15 Отговор
    Русия ЦЕЛИ ДА ВЪВЛЕЧЕ БЪЛГАРИЯ ВЪВ ВОЙНАТА! КАТЕГОРИЧНО!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Имаме ли

    4 0 Отговор
    министър председател който да каже: според нашите служби за сигурност този камион не е минавал през България или ако е минал - откъде е дошъл, колко е стоял у нас, кой го е карал, а нашия какво? Да не се раздухва по форумите, че сами се обвиняваме?!

    Коментиран от #30

  • 25 Ерор 404

    7 1 Отговор
    Това което цели ще го уцели, не се притеснявайте за руснаците , те вече знаят всичко и даже няма да са 100 ракети, а само десет.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Абе

    4 7 Отговор

    До коментар #24 от "Имаме ли":

    Как може да кажеш нещо за някакъв камион, за който не знаеш нищо, освен че е камион? С такава информация руснаците обвиняват страната и марионетките им вярват и раздухват.
  • 31 Мда

    1 0 Отговор
    Тихо, тихо да не те чуят!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Горбачовче

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    как намисли всички тези глупости, не знам. 2 седмици стигнаха ли ти?
  • 37 сноу

    1 0 Отговор
    Всеки камион си има дигитален тахограф и без да удрят на бай пешо сто тояги за да каже през къде е минал е ясно като бял ден кога е натоварил ,колко е натоварил ,закъде ,откъде ,къде е спал,ял,е..л и т.н. Всичко останало може да се манипулира от цру..
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания