Last news in Fakti

13 Октомври, 2022 22:30 5 235 52

Кой има ядрени оръжия в Европа и къде са те?

  • русия-
  • нато-
  • ядрено оръжие-
  • владимир путин-
  • украйна

НАТО следващата седмица ще продължи със своите годишни едноседмични съвместни учения за ядрено възпиране Steadfast Noon въпреки руските заплахи

Кой има ядрени оръжия в Европа и къде са те? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Западът предупреди, че ядрените заплахи на Владимир Путин трябва да се приемат сериозно, но че те няма да притесняват съюзниците от НАТО, които имат планирано съвместно учение за ядрено възпиране следващия месец, пише "Евронюз".

Руският президент каза, че е готов да използва "всички налични средства", за да защити руските територии, включително четирите части на Украйна, които бяха незаконно анексирани по-рано този месец след фиктивни референдуми.

В Европа заплахата се смята за "сериозна" от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"И в същото време, както с всеки негов цитат, ние няма да се поддадем на изнудване от това, което казва. Имаме много ясна позиция за това как искаме да продължим", подчерта тя миналата седмица.

Според Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI) Русия притежава 5977 ядрени бойни глави - най-високият брой в света, въпреки че около 1500 са бойни глави, очакващи разглобяване. Около 1588 са разположени, което означава, че са поставени на ракети или са разположени в бази с оперативни сили.

В Европа Франция и Обединеното кралство са единствените страни с ядрени оръжия. Смята се, че заедно те имат 515 ядрени бойни глави, от които 400 са разположени, според SIPRI.

САЩ също имат около 100 ядрени бойни глави, съхранявани в Европа във въздушни бази в Белгия, Германия, Италия, Холандия и Турция, според Центъра за контрол на въоръженията и неразпространение. Това са сред 5428-те ядрени бойни глави, които САЩ притежават, от които 3708 са в действие, а останалите трябва да бъдат демонтирани.

НАТО следващата седмица ще продължи със своите годишни едноседмични съвместни учения за ядрено възпиране Steadfast Noon въпреки руските заплахи, като Джулиан Смит, посланик на САЩ в НАТО, подчертава, че "това не е в отговор на случващото се в Украйна".

"Ядреното възпиране е ключова характеристика на отбраната и позицията на възпиране на НАТО. Като такава, съюзниците провеждат редовно този тип учения."

"Това е нещо, което НАТО ще направи, независимо от това, което се случва на място в Украйна", каза тя пред "Евронюз".


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пучо Капучо

    40 14 Отговор
    Путин ги знае къде са в Европа.

    Коментиран от #24

  • 2 Майна

    65 26 Отговор
    Аз не искам да ме ,,защитава,, НАТО..
    Искам да спя спокойно..
    Нямам нужда от ,,ядрените учения,,..Искам да бъда спокоен за децата си
    А Вие?

    Коментиран от #5, #6, #17

  • 3 Рашка с чашка

    31 52 Отговор
    Путин няма шанс.
  • 4 НАТО

    11 21 Отговор
    Ако се наложи който трябва ще разбере "къде са" :))))
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Абе

    56 11 Отговор
    стига с тия ядрени оръжия! Толкова ли е зор да се унищожи света, та от сутрин до вечер, пропагандата на САЩ не спира?! Стигне ли се до там, света е край! Няма никакво значение кой какво има! Дори тези дето имат, първи ще свършат!

    Коментиран от #8, #40

  • 8 ....

    22 48 Отговор

    До коментар #7 от "Абе":

    Единствените, които са дрънкали ядрени оръжия в тоя конфликт са руснаците.

    Коментиран от #10, #12

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Сух

    66 10 Отговор

    До коментар #8 от "....":

    А единствените, които са използвали ядрени оръжия срещу хора са американците..

    Коментиран от #47

  • 11 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    27 26 Отговор
    никой не е по силен от император путин, запомнете го това и стига сте лаели като пудели
  • 12 Говориш глупости

    34 10 Отговор

    До коментар #8 от "....":

    Един път споменаха, че при заплаха на националната им сигурност, ще се стигне до там, което е и повече от логично и без да го кажат! За сметка на това от сутрин до вечер, всички медии на хранилка на америка за България, бълват едни и същи глупости! А полза от пропаганда и лъжи, нямаме!

    Коментиран от #19

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ПараШут

    23 17 Отговор
    НАТО няма да може и гък да каже. Ще гледат безпомощно с ококорени очи радара как Сармат с чиповете от пералня наближава и ги вкарва в центрофугата. Иначе за сърфистите по източното крайбрежие ще бъде рай - хем огромни вълни, хем жарко слънце посред зима. В Британия ще лекуват академичните гребци, които ще разполагат с най-големия гребен канал в света. Франсетата също ще останат доволни, защото жабетата, които обичат да ручат ще им падат директно през прозорците, при това сготвени. Така, че нека Путин да включи пералнята и да избере програмата за тежко замърсени и миризливи долни дрехи без предпране.

    Коментиран от #21, #46, #52

  • 15 Вирус

    15 2 Отговор
    Председалката на ек пълна скръб

    Коментиран от #36

  • 16 Госあ

    26 6 Отговор
    “ Западът предупреди, че ядрените заплахи на Владимир Путин трябва да се приемат сериозно, но че те няма да притесняват съюзниците от НАТО”….О, богове ! Значи изобщо не ги притеснява ядрена война тези хорица в костюми…

    Коментиран от #26

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 РЕАЛИСТ

    21 5 Отговор
    Абе що се притесниха партнерите, че загубиха местонахождението на ядрената подводница Белгород с торпедата Посейдон. Работата ѝ е , да е в Атлантическия океан и да държи на гюме крайбрежието на САЩ. Нали затова в създадена и въоръжена. Торпедата на Страшния съд.
  • 19 ....

    12 16 Отговор

    До коментар #12 от "Говориш глупости":

    "Един път споменаха," Русофилът лъже сутрин, на обяд, и вечер. А, и докато спи.

    Коментиран от #22

  • 20 Сух

    22 0 Отговор
    Защо изтрихте коментара с истинските последствия от атомна бомбардировка? Криете от хората истината, какво ги очаква от нещо такова ли? А, защо постоянно пишете и едва ли не подкрепяте ескалацията на един такъв конфликт? Вие хора ли сте въобще? Деца нямате ли? Не се ли сещате, че няма друга планета на която да избягат в случай на такава война?!

    Коментиран от #32, #42

  • 21 Аксиома

    12 12 Отговор

    До коментар #14 от "ПараШут":

    "Ще ... ще ... ще" Русофилите живеят добре и се чувстват добре само във фантасмагориите си.
  • 22 Стига

    9 2 Отговор

    До коментар #19 от "....":

    с това русофил! Звучи прекалено тъпо! Истината не се интересува кой глупак, как я нарича!

    Коментиран от #25

  • 23 1122

    15 7 Отговор
    ЕЕЕЕ,какво скачате тогава на Русия?5900 на 400,защо вдигате толкова шум за ....нищо.Или само се самоуспокоявате ?!Това,че САЩ са единствената държава която е употребила атомна бомба срещу човечеството,говори,че са страхливи и безотговорни,и да не си мислят,че като крещят срещу Русия,че щяла да пусне ядрена бомба......мога да ви кажа,че руснаците не са изперкали като вас.Тоест те много добре знаят какво е да те нападнат,и да да се биеш срещу малоумници,пуснали ядрена бомба след края на една война...като не знаят защо е било необходимо това. ДА СЕ ВАДИ НОЖ НА УМРЯЛА КОТКА. За това америка надава вой до небесата,че Русия щяла да пусне ядрена бомба.Колкото повече викат,толкова повече си вярват.
  • 24 Пеци

    8 12 Отговор

    До коментар #1 от "Пучо Капучо":

    И Европа, НАТО и САЩ знаят къде са скрити в Рашистан
  • 25 ....

    13 11 Отговор

    До коментар #22 от "Стига":

    Русофилите имат толкова общо с истината, колкото Путин с демокрацията.

    Коментиран от #28

  • 26 Сух

    6 0 Отговор

    До коментар #16 от "Госあ":

    Предполагат, че с подлезурство и слугинаж ще си осигурят един нар и един краежник хляб в бункерите.. Някак мисълта за живота в бетонен дом до края на дните им ги прави щастливи.
  • 27 Пеци

    3 6 Отговор

    До коментар #13 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Шариков от Козлодуй ,больше не наливат водку
  • 28 Добре

    6 1 Отговор

    До коментар #25 от "....":

    Не ме занимавай с евтина детска простотия!
  • 29 оня с коня

    9 9 Отговор
    Русия претендира че има най-много Ядрени бойни глави в Света но оказва се,че Америка + Натовските Англия и Франция притежават същия брой "Сармати",т.е. битката ще бъде евентуално Сармат за Сармат.В Конвенциално отношение обаче НАТО превъзхожда 4,5 ПЪТИ Русия,като според твърденията на Специалистите тоя вид оръжия е ПОЧТИ ИЗРАВНЕН с Разрушителната сила на Ядрените Оръжия с тая разлика че не замърсява трайно околната среда.В Жива сила сравнение между Руската Армия и Натовската също е безсмислено поради категоричното превъзходство на Запада.Ако пък говорим за "Космически сили",то Само Америка притежава 5-6 ПЪТИ повече Военни спътници,като задачата на определена част от тях е ДА УНИЩОЖАТ още в самото начало на войната руските,т.е. да оставят Русия без Очи,навигация на Ракети и Самолети,Наземна комуникация.Това Путин отлично го знае но продължава даполитиканствакато Петле,чиято глава без проблем може да бъде премахната бързо и аку,ратно на Американския Дръвник!

    Коментиран от #30, #34

  • 30 ПараШут

    8 7 Отговор

    До коментар #29 от "оня с коня":

    За разлика от сърмите на НАТО които са от развалено вкиснало зеле руският Сармат се движи три пъти по-бързо с около 25 хиляди километра в час по небалистична траектория и може да им дойде както през Арктика така и през Антрактида. Натовците ще гледат безпомощно с широко отворени очи, но вие продължавайте да не вярвате. Ние които знаем реалността сме спокойни, защото ще живеем поне месец по-дълго от фашизоидните англосаксонци, за да може да се насладим на тяхното заличаване и да си отидем от този свят с усмивка.

    Коментиран от #33, #51

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 .......

    10 0 Отговор

    До коментар #20 от "Сух":

    И аз им се чудя.Все едно демони пишат и подкрепят ядрена война.Куковци.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Сух

    12 1 Отговор

    До коментар #29 от "оня с коня":

    Чочи, сещаш ли се за онзи спътник до международната космическа станция, където руснаците го взеивиха от земята с ракета.. Сещаш ли се за мученето от краварника.. Представи си сега всички спътници свалени и водене на война.. Как ти се струва джендърите на фронта срещу пияния мужик..

    Коментиран от #43

  • 35 Хаха

    3 7 Отговор

    До коментар #17 от "ФЕН":

    Тези русофили тотално са решили да промият мозъците на българите ,да ни изкарат от НАТО и да ни настъпят с червения си ботуш. .... България без НАТО и ЕС ще се върне в средновековието. Живях това време, когато България беше в НАТО и ЕС.. Спомените ми са само МИЗЕРИЯ, БЕЗПАРИЧИЕ
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Диоген

    12 2 Отговор
    Запада ( САЩ ) говореше, че Русия ЩЕ НАПАДНЕ Украйна.
    Русия ОТРИЧАШЕ !

    Накрая Запада ( САЩ ), ПРИНУДИ Русия да влезе в Украйна, ЗА ДА СЕ ЗАЩИТИ !

    Сега Запада ( САЩ ), отново "алармира", че Русия ще използва ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ, но продължава да изпраща НОВИ ОРЪЖИЕ и НАЕМНИЦИ, с което е твърде вероятно, ДА ПРИНУДЯТ Русия да използва ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ ПЪРВА, за да е "виновна" за Третата Световна Война !
  • 39 Госあ

    0 0 Отговор
    Тва е положението. На Русия трябва да ги акумулират медалите с тези на СССР

  • 40 Диди

    2 7 Отговор

    До коментар #7 от "Абе":

    Кажете това на терористът Путин. Той заплашва човечеството с нуклеарни оръжия.

    Коментиран от #41, #45

  • 41 Госあ

    6 2 Отговор

    До коментар #40 от "Диди":

    Ше седат и ше мълчат простите западняци, да не ги гази мечка. Укрите дето им се подведоха по “акъла” ще го отнесат. Както каза Путин - търпи моя красавице
  • 42 епъ

    3 1 Отговор

    До коментар #20 от "Сух":

    В Хирошима са пили вода от локвите след облъчванито - има го във филм...
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Диоген

    8 3 Отговор

    До коментар #40 от "Диди":

    Кажете това на тези, които управляват САЩ - ЕДИНСТВЕНАТА държава ИЗПОЛЗВАЛА ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ срещу МИРНО НАСЕЛЕНИЕ и водила повече от 100 АГРЕСИВНИ войни по целия свят за 246 г., откакто е създадена !
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Рошко

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Сух":

    Да отбележим, то не знае човек и как да го нарече опит или унищожение и то в градове големи градове
  • 48 Едуард Петров-Едо

    4 3 Отговор
    Дрънкането на ядрено оръжие е крайна мярка на взаимно възпиране Русия срещу НАТО и НАТО срещу Русия! Реално погледнато САЩ СА ФАШИСТКА ДЪРЖАВА, ОКУПИРАЛА ЦЕЛИЯ СВЯТ, ИМАТ КЪМ 11 САМОЛЕТОНОСАЧА И ГИ ИЗПОЛЗВАТ ЗА СПЛАШВАНЕ! Обаче Русия има ХИПЕРЗВУКОВО оръжие, което с ядрени бойни глави може за отрицателно време да прати в небитието не само флота на САЩ, но с Подводните дронове Посейдон, ще потопи Америка! Оръжието на Съдия Ден обаче принадлежи на Пресветата Троица; Отец и Син, и Светия Дух! АМИН! Що се отнася до В.В. Путин, Той е Велик възстановител на Развалини - Духовни и Материални! Той направи Русия отново Велика, след Гигантския Погром на тандема Предателя Горбачов-Елцин Пияницата! Бог да пази Русия и България, защото Древна България даде на Русия Христовия Дух и Спасителната Вяра В Бога! Това е най-великото Българско Дело Свише, ИЗВЪРШВАНО НЯКОГА! АМИН!
  • 49 Никой вече не вярва наПутин и Русия !

    3 2 Отговор
    Украйна също беше ядрена сила и имаше и разполагаше с ядрени оръжия в Европа , НО допусна грешка, като се отказа от ядрения си арсенал в началото на 90-те години в замяна на гаранции за сигурност от страна на РУСИЯ, САЩ и Великобритания...!!!
    Тогава Русия в присъствието на САЩ и Великобритания подписа международен договор и пое ангажимента си да зачита териториалната независимост и съществуващите граници на Украйна, включително с КРИМ....!!!
    Освен това РУСИЯ призна независимостта и суверенитета на Украйна и пое задължението, НИКОГА о при никакви обстоятелства да извършва агресивни военни действия срещу Украйна и да се въздържа от заплаха или от използването на сила срещу териториалната цялост или политическата независимост на Украйна, както и че никое от оръжията им никога няма да бъде използвано срещу Украйна....!!!
    Днес цял свят е свидетел, как Путин и Русия най грубо нарушиха подписаните международни договори и най подло и вероломно нападнаха с война, ракети и оръжия Украйна....!!!
  • 50 Узурпатор

    4 1 Отговор
    Защо има атомни бомби в Белгия, Германия, Италия, Холандия и Турция? Те не са ядрени държави! Сега разбирам Путин, САЩ са завладели Европа и я третират като колония №1!
  • 51 Делтапланер

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "ПараШут":

    Сармат (според руската уикипедия) - максимална скорост 15 пъти скоростта на звука, на въоръжение в момента в Русия - 0
    Минитмън 3 (пак според руската уикипедия) - максимална скорост 23 пъти скоростта на звука, на въоръжение в момента в САЩ - 440
    Та какво казваше?
  • 52 Георги

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "ПараШут":

    Провери колко ракети Сармат са тествани, колко са произведени, с внос от кои държави на компоненти се сглобяват и как и от къде магат да се изстрелят. Тествана една. нямат части за сглобяване на втора. Поръчани 40бр Сармат, но нямат пригодени установки за тях. Поръчка за изграждане на уснавоки 16бр срок близките 5-6г....