Last news in Fakti
  Тема: Украйна

16 Октомври, 2022 13:37 3 858 54

Турски учени са разработили проект за газов хъб преди изявленията на Путин

  • турция-
  • русия-
  • газ-
  • газов хъб

Магистърската теза е била разработена преди 3 месеца

Турски учени са разработили проект за газов хъб преди изявленията на Путин - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Турски учени са разработили проект за газов хъб в страната с възможност за транспортиране на до 75 милиарда кубически метра синьо гориво годишно, още преди президентът на Руската федерация Владимир Путин да изрази подобна идея, пише вестник Yeni Şafak.

По-рано руският президент заяви, че Русия може да премести транзита на газ от "Северен поток" към Черноморския регион и Турция. Руският лидер обсъди идеята с турския президент Тайип Ердоган. Те инструктираха детайлно и бързо да се работи по въпроса. Преговорите между делегациите на Турция и Руската федерация за създаването на газов хъб ще започнат следващата седмица, съобщи дипломатически източник в Анкара за РИА Новости.

Още новини от Украйна

„Стана известно, че 3 месеца преди изявлението на руския президент Владимир Путин за възможността за създаване на голям газов хъб в Турция, който да снабдява Европа, учени от Инженерния факултет на университета в Гюмушане са подготвили магистърска теза, озаглавена „Турция е централна страна в евразийската енергийна сигурност“, пише вестникът.

Ръководителят на катедрата по геофизично инженерство на университета в Гюмюшхане и член на факултета по енергийни системи на Института за следдипломни изследвания, професор д-р Нафиз Маден подчерта, че те ще осигурят цялостна подкрепа, ако проектът бъде изпълнен. "Турция доказа на целия свят, че е страна, която ще защити Европа от студа през зимата днес, както вчера защити Европа и целия свят от глада. Разработихме проект за газопровод. Направихме това не като прогноза, но с помощта на чисто научни изследвания" , - подчерта ученият.

„Ще разпределим този природен газ за Европа през Тракия по три различни маршрута: северен, южен и среден клон. Южният клон ще отиде в Италия, средният клон ще отиде в Сърбия и други страни през България, Албания, Косово, Македония, Сърбия и други страни, а северният клон ще върви към Румъния, Словения, Унгария и по-нататък към Германия... Когато разработвахме проекта, предполагахме, че той ще бъде увеличен от 50 на 75 милиарда кубични метра с допълнителни инвестиции“, каза той. казах.

Според Маден проектът ще доведе до превръщането на Турция в централна, а не транзитна страна. "Това ще ни позволи да се превърнем в държава плеймейкър... Този проект ще допринесе за мира и спокойствието. Това ще укрепи социално-културните и дори братските връзки между страните. В този смисъл ние сме готови да дадем всякакъв принос за развитието на Ние сме в услуга на нашата държава както в предпроектното проучване на проекта, така и в други проучвания“, каза той.

Обемът на руския газ, който ще се доставя в Европа през Турция, ако има търсене, може да достигне 63 милиарда кубически метра годишно, каза по-рано руският вицепремиер Александър Новак.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    32 37 Отговор
    Турските учени да разработват , като си нямат друга работа !! Проблема на орките не е , че няма откъде да мине газа им , а че европейците вече НЕ ГО ИСКАТ !!!! Ако ще не 63 , ами 630 млд куб да докарат , макар че не могат , никой не им го ще !! Ще си го пият и най-добре да се запалят с него , че да не се мъчат !!

    Коментиран от #4, #14, #17, #47, #52

  • 2 Ибрахим

    28 16 Отговор
    Машала ! отлична идея на Турските Учени и Русия ! Слава Акбар !
  • 3 Ал Бунди

    27 23 Отговор
    Лошо нема, ама...за кого ще го транспортират, че нещо не е ясно?При положение, че в Източносредиземноморския регион е пълно с газ и находища, а ЕС се отказва от руския..да не стане като с С-400, дето бадева си даде парите Ердоган за тия бурии, дето проспаха потапянето на половината ЧФ, барабар с флагмана Масква?

    Коментиран от #6

  • 4 Искаме , ох как искаме...

    18 8 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Искаме , търсим отвсякъде. Ама нема. Добре че си купих туалетна хартия, бумагата е дефицит в Европа.

    Коментиран от #7, #13

  • 5 Сталин

    40 19 Отговор
    Tози газов хъб можеше да бъде сега в България и да бъдем важен фактор в Европа и да печелим милиони само от такси,но Тулупа спря проекта на Южен поток и България се превърна в най нищожното г0 вн0 и затова Белене трябва да се отвори и да се въдворят там всички предатели ,диверсанти и западна агентура за храна на прасетата

    Коментиран от #16, #19, #40

  • 6 Къде са тия находища ?

    27 10 Отговор

    До коментар #3 от "Ал Бунди":

    Що търсим от Канада, Катар , Афстралия като има под носа ни ?

    Коментиран от #10, #25

  • 7 Некой си

    17 12 Отговор

    До коментар #4 от "Искаме , ох как искаме...":

    Обръкал си са нещо..я виж по-добре слоновете през прозореца, да не си в Африка. Че аз съм в ЕС и немам проблем ни с газа , ни с тоалетната хартия....
  • 8 Башка учен

    16 17 Отговор
    Чоджум, първо си оправете вътрешните патаклами, после мислете за геобабаитлък.
  • 9 Сталин

    7 18 Отговор
    Запада започнаха да подгряват раята за ядрена провокация в Украйна,като имат план да предадат на Украйна ядрени снаряди с малка мощност,от утре започват учения на НАТО за подготовка на ядрените сили на алианса за отговор при ядрена провокация от Русия над Англия,Белгия и северно море
  • 10 Ал Бунди

    25 13 Отговор

    До коментар #6 от "Къде са тия находища ?":

    Ами то цяла Северна България е върху газ, ама нали..трябва да пълним гушките на Газпром...ДОКАЗАНО Е ЧЕ ИМАМЕ НАД 450МЛРД/КУБОМЕТРА НАХОДИЩА, КОИТО БИХА НИ СТИГНАЛИ СПОКОЙНО ЗА НАД 100 ГОДИНИ ПРИ СЕГАШНОТО ПОТРЕБЛЕНИЕ, АМА ОТКЪДЕ ЩЕ ИМА ДЕНГИ ЗА Р.ОВЧ И КОМПАНИЯ?

    Коментиран от #46

  • 11 цербер

    25 2 Отговор
    " турския президент Тайип Ердоган." Турският президент е Ердоган. Тайип е средното му име. Казва се Реджеб Тайип Ердоган.
  • 12 въпросче

    6 1 Отговор
    Газовият хъб в Турция ще предоставя ли газът да премине през България?

    Коментиран от #21

  • 13 гост

    15 13 Отговор

    До коментар #4 от "Искаме , ох как искаме...":

    Ми искайте си , ама нема !! И нема да има , щото Турски поток е БЕЗ ЛИЦЕНЗ , вече месец !! До нова година всичко свършва !!! И ще ги питам и Орбан и Вучич на кой ще правят кава....и за газ !! Щото на вожда правиха и пак няма да имат , хахахахах !!
  • 14 пешо

    8 4 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    ще говорим по коледа

    Коментиран от #23

  • 15 Сталин

    18 8 Отговор
    А нашия учен - Тулупа, разработи проект за шкафчета и чекмеджета
  • 16 гост

    26 14 Отговор

    До коментар #5 от "Сталин":

    Алооууу , събуди се , не сме 2002 година , 2022 сме !!!!! С Путинландия вече никой няма да търгува , НИКОГА !!!! Не за газ , ами водка и сельодка няма кой да купи оттам !!! Какво ще печелиш , какви простотии ще плямпаш още ??? Турски поток е с отнет лиценз , до два месеца ще го спрат нацяло !!! Сега орките се пробват да омешат в Турция техния газ с ирански , азерски , израелски и какъв ли не , та белким пробутат нещо на ЕС , ама не са познали !!!! Ще гледат Европа вече през крив макарон !!!

    Коментиран от #18, #22

  • 17 Калпазанин

    17 10 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Нема страшно, като стане олиото бензин нафта 5 кинта, заради втечнената краварска и инфлация в Ес надмине турската ще разбереш

    Коментиран от #30

  • 18 Сталин

    12 8 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    С отнет лиценз ти е мозъка в празната тиква,-тикви избирате Баш Тиква да ви управлява
  • 19 Гост

    11 3 Отговор

    До коментар #5 от "Сталин":

    А от Турция през къде ще мине за Европа, бе, аланколу? Ще го телепортират ли?

    Коментиран от #24, #51

  • 20 Солей

    10 5 Отговор
    Ххахахахах. Значи, Пууутлер си прави реклама на "геополитиката" с .... нещо което Ердоган е подготвял? :))))) Докъде пропадна ботоксовия джуджак в изолацията и незначимостта си!

    Коментиран от #32

  • 21 Рошко

    3 6 Отговор

    До коментар #12 от "въпросче":

    Този въпрос има отговор от краварското посолство, а аз мисля не иначе америте отде и как ше ни доят и @@@т
  • 22 Солей

    10 6 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    "Не за газ , ами водка и сельодка няма кой да купи оттам " Че то руската водка систематично бива изличена от рафтовете на магазините. :)))) До 2 години няма да можеш да си купиш :)))) Не, че имаше нужда. Никой нормален не купува руска водка, защото дори водката им изостана от западните :)))))
  • 23 гост

    7 10 Отговор

    До коментар #14 от "пешо":

    Ами ще говорим и след Коледа , ама файда за ватниците йок !!! Газа падна ДВА ПЪТИ за месец !!! Преди да е почнала зимата !! Хранилищата до края на месеца ще са на 100 % , а потреблението е паднало с 30 % от миналата година !! При тия цени никой не е луд да купува , на мазут излиза 4-5 ПЪТИ по-евтино , а всички на запад имат инсталации на мазут за резервно гориво !! Газа в хранилищата така или иначе трябва да се изразходва до края на март , щото иначе съхранението става колкото половината цена , а цената на новия рязко пада !! Ти се моли по Коледа да е поне близо до нулата , щото както върви при 10-12 градуса потреблението е нищожно !! Май май ще се молят да потребяват , щото иначе трябва да разпродават на загуба !

    Коментиран от #44, #48

  • 24 Сталин

    5 5 Отговор

    До коментар #19 от "Гост":

    Абе хайванин ти от коя планета идваш,география виждал ли си
  • 25 Я по сериозно !

    8 6 Отговор

    До коментар #6 от "Къде са тия находища ?":

    Ами разтърси се бе, нещо друго да искаш на готово да ти поднесем? Ако имаш желание ще се намерят много доставчици! Едни огромни нови, но почти неразработени (все още) находища са по крайбрежията на Израел, Кипър и Крит в Средиземно море. В Черно море Румъния вече експлоатират едно, а Турция в момента полагат тръбите и в началото на 2023 г. започват стартов добив с дебит по голям от нашето годишно потребление. За сведение и двете находища са на няколко десетки километра от двете страни на нашия блок Хан Аспарух, където нашите власти скриха информацията за открито находище, за да построят Балкански поток на Путин.
  • 26 Васил

    8 4 Отговор
    Газов хъб без клиенти идеално хвърлени много пари за нищо и голям шум.

    Коментиран от #53

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 САЩ са заплаха за света

    11 5 Отговор
    Има стандарт - където САЩ имат интереси и водят мръсни войни, няма истина.
  • 29 Българин 🇧🇬

    14 5 Отговор
    А можеше да е българският Южен поток .Но не и с нашите "евроатлантици"-продажници ! За тях интересите на Вашингтон и Анкара са по-важни .
  • 30 Ал Бунди

    17 8 Отговор

    До коментар #17 от "Калпазанин":

    Абе..май само ти не разбра, че Булгаргаз сваля цената на газа за ноември с 53%...лека -полека ще си дойдат нещата на място, само че без Рашастан. Не водка и сельодка, картофи няма да могат да си произведат. А да продавата газ на Китай и Индия..може, ма га пръдне гугутка. Щото за момента имат само един газопровод в тази посока-Силата на Сибир или нещо такова..а щели да строят друг...да, ама не. Щото нямат компресори, а те вече са под санкции. Дори аварирал компресор не могат сами да си оправят, иначе нямаше да ореват света за турбината, дето я ремонтираха в Канада. Потъна Рашка, баш като флагмана си Москва. За това и Пухлер сега се мъчи да се договаря, ама нъцки. Връща откраднатите земи на Украйна и сяда на горещия стол в Хага. А после..ще видим.

    Коментиран от #33, #54

  • 31 Додо

    10 3 Отговор
    Нашите политици също са много далновидни.Докато съседните нам страни измислят начини да правят пари,нашите политици разработиха най-модерният в света метод как да лапаме мухи.
  • 32 Ха ха

    9 7 Отговор

    До коментар #20 от "Солей":

    Ердоган подготви почвата още когато се отказахме от Южен поток и Белене. Скоро не само газ,но и ток от Турция ще купуваме, за радост на евроатлантиците ни.

    Коментиран от #35

  • 33 Калпазанин

    10 6 Отговор

    До коментар #30 от "Ал Бунди":

    Хубо си го написал ама цените по магазин ите вървят нагоре не надолу, що тъй бе?

    Коментиран от #36

  • 34 Казуар

    9 3 Отговор
    Европа се опари от претендента за император Путин, и сега би ли се хванала с претендента за султан Ердоган.
  • 35 Летописец

    2 5 Отговор

    До коментар #32 от "Ха ха":

    И по-рано ! Още когато Кремъл предложи да има Южен поток и България да изпълнява газовото захранване на Европа , щатския държавен секретар изтича в Москва да ходатайства за Турция !
  • 36 Да уточним

    12 3 Отговор

    До коментар #33 от "Калпазанин":

    Питай тариката собственик на кварталното магазинче, дето е решил дебело да намаже от твоята глупост. Защо например,цените в Гърция вече са под и то доста от нашите, а? Вчера си напазарувах от там..ами хем доста по-евтино, хем много по-качествено.
  • 37 Ал Бунди

    11 6 Отговор
    Хахахахаха,,руски примати , сър. Гониш ги през вратат, те се пробват да влязат през прозореца. Явно не разбраха , че тяхната приключи. Дори съмнение да има че в микса участва руски газ, моментално хъба умира. Т5ака че да не се напъват толко комшиите , нещата приключват за много години напред. За Русия де..
  • 38 Ген. Гурко

    12 4 Отговор
    Мисля си дали ще може някой американски сенатор-наглец като Маккейн, да отиде с още някой , да се затвори в кабинета с Ердоган и да го принуди да се откаже от хъба, както постъпиха с нашия Орешарски. Ще изхвърчат с наритани задници от кабинета.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 берия

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Сталин":

    не се е превърнала -тя си беше и е г
  • 41 Бацо прецедател

    0 3 Отговор
    Вапроса е принципен ма па Ромсia не може вечно да е в дупка! След десет петнайсе години кога пиангюрите че са напално отрезнели од путлеризъма
    благодарение санкциите, репарациите и прегърнали либералната демокрациа шо па да не продават най ефтината гас и нефт деа? Нека, ние ка брацки народ и дръжава че им ги копуваме.
  • 42 Жоро

    4 0 Отговор
    Ние пък може да не искаме да транзитираме руска газ?! Освен ако не надуем цените 3-но както нас ни шантажираха. Искаш - плащаш и взимаш. Стига подаръци.
  • 43 и анадолките

    2 2 Отговор
    като мордорките ще лапкат захарен памук
  • 44 Съвременник

    2 1 Отговор

    До коментар #23 от "гост":

    Хранилищата ги напълниха с Руски, а не със стомашен газ. Сега може и да не го искат, докато не се изпразнят.... и така отново и отново.
  • 45 Дърт Вейдър

    2 0 Отговор
    Ми да. Ще ни продават руски газ както правят в момента азерите
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Ф16

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Не бъди толкова сигурен,аз съм анти Путински настроен,но рано или късно,когато Ненормалното джудже си замине Европа и Русия пак ще си сутрудничат в областа на енергетиката.

    Коментиран от #49

  • 48 Мда

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "гост":

    Европа ще се върне със сто години назад . Скъпи енергоносители и войни непрекъснато и никакво развитие .
  • 49 Ф69

    0 0 Отговор

    До коментар #47 от "Ф16":

    Ще се молят по точно.
  • 50 Спете спокойно

    1 0 Отговор
    Европа я няма вече има американски вилает .
  • 51 Най-вероятноНамакитиотезПутКатарошава

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Гост":

    Мдаа
  • 52 ааа неее

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    "Проблема на орките не е , че няма откъде да мине газа им , а че европейците вече НЕ ГО ИСКАТ !!!!"" ----Ти у ред ли си? Кои европейци не го искат? Народите на Европа или слугите на Клаус Шваб? Колко дълго още, мислиш, че ще търпят терора и глупостите им? Каква е нуждата от неработещи срещу Русия санкции, щом съсипват Европа? Или това всъщност е целта????
  • 53 Ф16

    3 1 Отговор

    До коментар #26 от "Васил":

    Ти ония в Анадола неги мисли,няма да се набутат,сташни търговци са
  • 54 Ха хо

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "Ал Бунди":

    "Щото нямат компресори, а те вече са под санкции. Дори аварирал компресор не могат сами да си оправят". Руските газови турбини "Ладога" се произвеждат от Ростех.
Новини по държави: