Last news in Fakti

17 Октомври, 2022 13:36 25 580 67

Напрежението между Саудитска Арабия и САЩ расте

  • саудитска арабия-
  • сащ-
  • джо байдън-
  • напрежение-
  • мохамед бин салман-
  • рияд

Президентът на САЩ Байдън вече предупреди, че това решение ще има "последици"

Напрежението между Саудитска Арабия и САЩ расте - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Отново нарасна напрежението между Саудитска Арабия и САЩ, които в четвъртък миналата седмица си размениха особено остри реплики във връзка с добива на петрол и изобщо с поведението на Рияд спрямо Москва.

Саудитците отвърнаха в комюнике - както рядко правят - на критиките на САЩ, които ги обвиняват, че са съсипали добива на "черно злато" в интерес на руския президент Владимир Путин. "Саудитска Арабия видя изявленията (. . .), според които решението означава, че кралството взема страна в международните конфликти и е политически насочено срещу САЩ", заяви в комюнике саудитското министерство на външните работи.

Рияд заяви, че "изцяло отхвърля" американските обвинения, и увери, че решенията на картела на износителите на суров петрол "се базират единствено на икономически съображения". ОПЕК+ - тринайсетте членки на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), в която доминира Саудитска Арабия, и десетте ѝ партньорки начело с Русия решиха миналата седмица да намалят квотите си за добив на суровината.

"Цялостното отхвърляне"

Президентът на САЩ Джо Байдън вече предупреди, че това решение ще има "последици", които може рязко да вдигне цените. Съответно да напълни кесията на Русия , която се нуждае от петролните си доходи, за да финансира войната си в Украйна. Рияд от своя страна заяви, че САЩ са го "посъветвали" да отложи с един месец решението на ОПЕК+, което също би могло да повиши пак цените на бензина и така да предизвика недоволство у американските избиратели.

Саудитска Арабия твърди, че Белият дом е поискал от нея да изчака, докато минат междинните избори за Конгрес в САЩ, насрочени за 8 ноември и са решаващи за остатъка от мандата на Джо Байдън. Вашингтон отговори на саудитското комюнике бързо и много остро. Саудитска Арабия "може да се опитва да манипулира и да отвлича вниманието, но фактите са прости", обвини я в четвъртък Белият дом.

"Погрешната насока"

"През последните седмици саудитците ни дадоха да разберем - в частни разговори и публично, че смятат да съкратят производството на петрол, осъзнавайки, че това ще увеличи приходите на Русия и ще намали ефекта от санкциите. Това е грешната посока", заяви Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност.

"Те лесно биха могли да изчакат следващото заседание на ОПЕК, за да видят как ще се развият нещата", добави той. "Други страни от ОПЕК неофициално посочиха пред нас , че също са против саудитското решение, но са се почувствали принудени да подкрепят" стратегията на Рияд, отправи ново обвинение Кърби.

Вашингтон "ще продължи да следи всички сигнали за позицията (на Рияд) що се отнася до евентуален отговор на руската агресия" срещу Украйна, каза той. Джо Байдън вече увери, че "ще преоцени" отдавнашните вече стратегически отношения между двете страни, почиващи на един прост принцип: Саудитска Арабия "напоява" петролния пазар, а в замяна САЩ гарантират сигурността ѝ, по-специално чрез мащабни оръжейни продажби.

През юли американският президент посети Саудитска Арабия, за да препотвърди този принцип - затова Белият дом преживя решението на ОПЕК+ като дипломатическо оскърбление. Тази визита - и прочутият вече поздрав: допиране на юмруци с принца престолонаследник Мохамед бин Салман - безспорно се очертава като все по-скъпоструваща в политически план за 79-годишния демократ, който по време на кампанията си се бе заканил да превърне Саудитска Арабия в страна "парий" заради убийството на журналиста Джамал Хашоги.

Мнозина демократи в Конгреса сега настояват мащабните продажби на оръжия за Саудитска Арабия да бъдат замразени. Белият дом обаче все още не е уточнил какви ще са "последиците", споменати от Джо Байдън.

(БТА/Андрей Шарков)


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 82 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пешо

    333 33 Отговор
    краварите са бита карта , никой вече не се съобразява с тях
  • 2 Кресна

    339 23 Отговор
    Сащ в опита си да слагат санкции на цял свят накрая ще се окажат те самите санкционирани .

    Коментиран от #54

  • 3 АБДУЛА

    309 19 Отговор
    ТОВА ВЕЧЕ Е ДВУПОЛЮСЕН СВЯТ НИКОИ НЕ СЛУША КРАВАРИТЕ
  • 4 Иван

    282 18 Отговор
    "САЩ вече наистина са мъртви. Това е труп."
  • 5 Калин

    235 12 Отговор
    Деменцията много го боли!
  • 6 Един нормален човек

    290 12 Отговор
    Май само европа остана заблудена да слуша хамериканците - и какво постигна ? Напълни се с емигранти и за бонус хубава инфлациика :(

    Коментиран от #48

  • 7 Нещо се озвериха

    210 10 Отговор
    Байгън губи изборите без евтин петрол. Нали зелен климат и без СО2 ?

    А, другите така ...
  • 8 сащисан

    207 7 Отговор
    Кувейт, Бахрейн, Оман, Обединените арабски емирства и Ирак вече подкрепиха решението на ОПЕК+ за намаляване на производството на петрол.

    Тези страни отхвърлиха обвиненията на САЩ за натиск срещу Саудитска Арабия и смятат, че намаляването на производството на петрол е от полза на фона на състоянието на световните пазари..
  • 9 горски

    252 10 Отговор
    Ако саудитския престолонаследник "клекне",ще загуби нещо ,за което американците не подозират.А то е чест и достойнство.В някои народи все още има такова нещо...
  • 10 САЩ са заплаха за света

    247 10 Отговор
    Светът отхвърли американския неоколониализъм и диктат. Ограбването свърши.
  • 11 Бясната Урсула

    217 9 Отговор
    Сега ще разберем какво е енергийна зависимост...! Но от САЩ.
  • 12 Мехди

    191 7 Отговор
    Байдъньо е пътник и емира го разбира чудесно. Отделно е с 50 години по- умен и далновиден от предците си!
  • 13 защо

    176 4 Отговор
    Какво предлага Байдън:
    1. СА увеличава производството на петрол. Цените падат = СА получава по-малко пари, цените не растът, американците доволни.
    2. САЩ продължават да продават оръжие - бизнесът в САЩ щастлив.
    3. Байдън хвали СА.
    Какво по-справедливо и демократично от това?
  • 14 8888

    196 7 Отговор
    Нали памперса скоро ходи там да лази по килимчето....
    Арабелите го отсвириха здраво....
  • 15 Буха ха

    166 7 Отговор
    Саудитците купуват оръжие за много милиарди от САЩ. Бай Дън да внимава, че може да се преориентират към европейски производители
  • 16 КОЗ ЯК

    157 4 Отговор
    Нищо ново под слънцето. 1. Навремето преди президентските избори 1980 г. за да провали Джими Картър Рейгън се договори с Иран да не освобождава американските заложници до като не спечели изборите.
    2. Същия принуди саудитците рязко да намалят цените на петрола за да провали СССР, но сега палачинката на саудите явно се обърна. Приятелството - приятелство, но нефта е с пари!

    Коментиран от #24

  • 17 Некой си

    155 5 Отговор
    Тоест, САЩ се сърдят на СА, че не се съобразяват с изборния календар на байдън?
    Аммм, никой ли не намира това за не дотам нормално?
  • 18 Незнаещ

    11 153 Отговор
    Дали тази кибер атака срещу държавните ни институции не е облак,под който да се прикрие активацията на Кремълската информационна война срещу България.Не мога да повярвам,че имаме толкова продажен и заблуден народ.

    Коментиран от #45

  • 19 Рошко

    120 3 Отговор
    Наглост, ще ми казва колко и по колко да го продавам
  • 20 Хахаха

    67 2 Отговор
    Саудитска Арабия пренебрегва съседските си отношения с най-голямия си "съсед"
  • 21 ...

    9 106 Отговор
    Русоблищината достига нови висоти!!! Вече се кефят, че арабите вдигат цените на петрола и че утре пак ще дават по 3.80лв. за литър дизел. Важното е че някой се направил на интересен пред американците, кво като сега ще плащаме левче отгоре. Ама нека, още повече да го вдигнат, да стане 5лв. литъра. Американците сега дават 1.20-1.30 долара за литър, при тях ще стане мах 1.60-1.70, стане прекалено скъпо ще има арабски фламбе. Ние да му мислим.

    Коментиран от #22, #23, #25, #29

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Дивуй

    63 8 Отговор

    До коментар #21 от "...":

    Мозъчето ти е колкото трите ти точки.
  • 24 ертгъу

    101 5 Отговор

    До коментар #16 от "КОЗ ЯК":

    Отдавна вече при арабите парите не са водещ фактор- парите са някъде на 3-то или 4-то място по важност... Да го кажа простичко кое е важно при арабите:

    1- Взаимно уважение. Като "взаимно" не включва поведението на фащ които ИЗИСКВАТ уважение- туй нящу, "уважението" можеш да го заслужиш, но НЕ МОЖЕШ да го получиш автоматично или да си го купиш щото си бил по-силен днес или си имал излишни пари...
    2- Мъжката дума и спазването на обещанията... Даже е спорно дали не трябва да е №1 щото едното води до другото...
    3- Честният бизнес в който се стараеш да има хубава печалба и за другата страна от сделката и не мислиш само за своя джоб...
    4- Разбира се парите никой не ги е отменял- в крайна сметка всеки трябва да е на добра печалба...

    Има колкото щете клипове из нета от посещенията на Путин, Лавров и т.н. при арабите и от посещенията на разните там президенти и т.н. на фащ през годините, можете и сами да сравните- разликата е КОЛОСАЛНА... И хич НЕ Е в полза на фащ...

    Коментиран от #42, #55

  • 25 Аватар

    41 2 Отговор

    До коментар #21 от "...":

    Прочетете за арабското петролно ембарго от 1973 г. и причините за налагането му.
  • 26 АРО

    40 9 Отговор
    ЗНАЧИ ЛОШО ЗА НЕГО. СЕЩАМ СЕ ЗА ДРУГ ПОДОБЕН СЛУЧАЙ.КАДАФИ
  • 27 Украинка

    65 2 Отговор
    Не свикнал Байдьн да му се противопоставя от сега нататък така ще е. Много нахален Байдьн, сега ще видим дали ще има таван за втечнен газ от Америка или Урсула ще мълчи.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Дянков

    19 3 Отговор

    До коментар #21 от "...":

    Хайде хайде , няма се обадиш ако ходиш Мако пеша .
  • 30 Бил Гет

    32 1 Отговор
    Нещо с пакетите санкции , демокрация май няма , за другите имало .ООН , ЕС , да наложат санкции веднага . 50 държави да пращат наемници , Нинова да дава бомби .
  • 31 Нагли кравари

    59 2 Отговор
    Цял свят трябва все е на тяхна страна. Да, но арабите си имат техни предстсви и не искат да им се подчиняват толкова идиотски, както ЕС го прави
    И съответно и арабите "трябвало да са под наблюдение"! Защо "слушали Путин, а не тях"???
    Ама това е толкова демокрация... Налагана на цял свят. Ама сащиянците даже не се и усещат, колко са нагли...
  • 32 незнайко

    55 7 Отговор
    Байдън кого си мисли, че заплашва ? Производителите на петрол ли ? Оръжия могат да си купят откъдето си поискат, даже от Русия !!! Пророчеството за надмощието на мюсюлманите мже и да стане действителност !!!
  • 33 МУРЗЕЛИНЬО ВЪШКАРОВИЧ

    6 62 Отговор
    Днес в Краснодар са открили нова селска баня,хиляди русияни дойдоха да видят новата придобивка на нашият славен вожд В.Путин,он сказал че до 15 години всеки граждан на града ще има вътрешна тоалетна!!
  • 34 Йовелин Йошков

    55 2 Отговор
    Този склеротик да си гледа неговата кочина и да не се меси в решенията на другите защото накрая той ще яде дървото както вървят нещата и в момента му е в шише защото неговите тъпи специалисти две седмици немогат да намерят една единствена подводница.Лошото е че ние българите взехме грешната страна и от това тепърва ще страдаме много.
  • 35 Арабска игричкс

    4 52 Отговор
    Игричката на Саудите може да им струва преврат в стил Кадафи или Саддам. Американците могат спокойно да преживеят няколко месеца без саудитски петрол. И най забавното е, че дори няма кой да се притече на помощ на Саудите. Тази арабска заигравка няма да се забрави.

    Коментиран от #43

  • 36 еделвайс

    47 3 Отговор
    На говедарите им стана горещо под крачката, но тепърва ще пари - непрекъснатото печатане на долари не помага, 60% изобщо не са в сащ - инфлацията расте независимо от покачването лихвения процент ще станем свидетели на края им
  • 37 А ПО ЛЕКО

    33 3 Отговор
    НА ЗАКАНИТЕ НА ТРЕМОРНИЕ ПРИНЦА ЩЕ МУ ПОКАЖЕ ПРЪСТА МЕЖДУ ПАЛЕЦА И БЕЗИМЕННИЯ .!
  • 38 ТОЧКАТА

    35 4 Отговор
    ИМА ИНТЕРЕСНО ПОНЯТИЕ!!!!..ФИНАНСИ НА ИСЛЯМА!!Темата е доста голяма ,ще кажа само , че при тях НЯМА ЛИХВИ!!!!!Финансовата система е уредена ТОЧНО ПО ИЗИСКВАНИЯТА НА РЕЛИГИЯТА/нали помните как ИСУС ИЗГОНИ ТЪРГОВЦИТЕ ОТ ХРАМА!!!!!/...ИСЛЯМЪТ СПАЗВА ТОВА ПОСЛАНИЕ НА ИСУС!!!!!ТАКА СЕ НАМАЛЯ ДРАСТИЧНО АЛЧНОСТТА!!!!!!!А това е един от смъртните грехове!!!!!,,,Около 60те г...РАНД КОРПОРЕЙШЪН/това са страхотни анализатори!!!!!//ако помните планът ,,РАН И ЪТ,, за българия!!!/...РЕАЛИЗИРАТ СДЕЛКАТА НА ВЕКА---ПЕТРОЛЪТ НА СА срещу защитата на краля!!!!!!/сащ получават петрол/запечатаха своите кладенци/ и получиха огромен пазар за оръжия!!!!!!/...СА се оказа в 22век!!!!!!!скок от 16 във 22 век!!!!......Само ,че скокът бе за краля!!!не за бедуините.....Затова ТАМ СЕ ПОЯВИ Осама Бин Ладен!!!!А после и ПРИНЦЪТ!!!!!!!който/засега/ НЕ Е ПРОДАЖЕН КРАЛ!!!!!И е трън в г.... на байдън.
  • 39 Маделин

    8 56 Отговор
    САЩ са първи и ще бъдат първи.Те ще управляват света, защото са демокрация от 250 години.Където са минали има демокрация.Където пропълзяха рашаните има само глад,война,кръв ,упадък и проклятие.Те са варяги,които убиват и плячкосват.

    Коментиран от #44

  • 40 Маделин

    5 48 Отговор
    САЩ са първи и ще бъдат първи.Те ще управляват света, защото са демокрация от 250 години.Където са минали има демокрация.Където пропълзяха рашаните има само глад,война,кръв ,упадък и проклятие.Те са варяги,които убиват и плячкосват.
  • 41 Маделин

    6 49 Отговор
    САЩ са първи и ще бъдат първи.Те ще управляват света, защото са демокрация от 250 години.Където са минали има демокрация.Където пропълзяха рашаните има само глад,война,кръв ,упадък и проклятие.Те са варяги,които убиват и плячкосват.

    Коментиран от #47, #52

  • 42 Ако

    7 36 Отговор

    До коментар #24 от "ертгъу":

    Запада и САЩ не купуваха петрол този козар ще ше да свири на камилски дудук в пустинята.Много важни станаха козарите

    Коментиран от #46

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Минаха

    59 4 Отговор

    До коментар #39 от "Маделин":

    През Виетнам, Ирак, Югославия, Либия.....посяха демокрация, видя се
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Бочо

    53 1 Отговор

    До коментар #41 от "Маделин":

    Абе байно видяхме я тяхната "демокрация". Който ги слушкат е домократичен, който не им играе по свирката му спретват революция..Е да ама Ким,Батька и Путин си го местят в другия крачол за правилата им ..
  • 48 Европа

    4 14 Отговор

    До коментар #6 от "Един нормален човек":

    И защо ли се напълни с мигранти.Сигурно защото е много лошо тук.
  • 49 Да ама

    5 2 Отговор
    Венецуела не е в ОПЕК +
    И имаме някакви уговорки за внос може не са толкова значителни колкото Саудитска Арабия но не са малки.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Бачо Киро

    24 0 Отговор

    До коментар #41 от "Маделин":

    Мдаааа, яко демокрация се шири из Афганистан, Косово, Либия, Ирак, Сирия.... Даже Асад от няколко години е демократичен лидер! Ти да видиш! От както завзеха сирийските петролни полета и не се чува и дума за диктатора Асад... Как стават тея работи хич не ми е ясно... То беше военна намеса, пазеха ИДИЛ, крадяха с турците петрол.... Руснаците разчистиха ИДИЛ и американците щом получиха полетата изведнъж утихнаха. Да си чувал/а нещо против Асад последните години? Американците нямат приятели, само интереси.
  • 53 prost принцип

    27 0 Отговор
    един прост принцип: Саудитска Арабия "напоява" петролния пазар, а в замяна САЩ гарантират сигурността ѝ, по-специално чрез мащабни оръжейни продажби.
    На мен ми звъчи като робство. Вие - васалите и робите, ще продавате на света петрол, на цена на която ние искаме. А с получените средства, ако въобще сте на печалба, ще купувате наше оръжие (без значение дали ви трябва), пак на цена която ние искаме.
  • 54 да.

    17 1 Отговор

    До коментар #2 от "Кресна":

    Путин го каза коректно:
    1-во, ако сложиш таван на цените на нещо, то става дефицитно и цените летят към небето.
    2-ро, ако сложиш ограчение на една (сравнителн силна) държава, колко лесно е да сложиш ограничение на друга?
  • 55 Точен

    18 2 Отговор

    До коментар #24 от "ертгъу":

    Наред с това руснаците си заслужиха уважението на арабите с намесата в Сирия, която защитиха срещу целия Запад, англо-сакси, същите тези заливни монархии. Последните видяха в КОГО е Силата и се преориентираха. А разбраха и че разрухата, която води Запада в Близкия изток неминуемо щеше да засегне и тях. Перфектна руска дипломация, която "взе" на своя страна антагонистите Саудити и Аятоласи, пакистанци и индийци, индийци и китайци, таджики и киргизи, турци и сирийци. Лавров е великият дипломат на нашето време, западните лабораторни кретени не могат да му стъпят на малкия пръст.
  • 56 Точен

    11 3 Отговор
    Да не пропусна и ролята на Кадиров. Той стана силният и уважаван човек в Русия не толкова заради войнствените си чеченци, а най-вече с ролята на пратеник и преговарящ с арабския и мюсюлманския свят.
  • 57 Заровени в пясък

    2 9 Отговор
    Интересно сега, когато ще се форсират водородните технологии, какво ще правят чаршафите!
  • 58 Макробиолог

    6 1 Отговор
    Стария Джо май ще постигне невъзможното--да сприятелява саудитите и персите.

    Коментиран от #65

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Нафта

    3 1 Отговор
    В Ирак 1000 литра нафта струват 50$
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 САЩ

    1 9 Отговор
    Арабеските не разбраха ли, че като кажем "увеличете добива", ТРЯБВА незабавно да го направят!? Светът трябва да разбере - ние сме негов ГОСПОДАР! Ние решаваме - къде е демокрация, къде - диктатура, кой с кого да търгува, кой да накажем, кой да похвалим! Ние сме световният ШЕРИФ.

    Коментиран от #63

  • 63 Серафим

    4 1 Отговор

    До коментар #62 от "САЩ":

    А ти къде се слагаш,"американецо"?
  • 64 Митьо

    3 1 Отговор
    Англосаксонските гейолиберали не разбраха ли, че вече са бита карта, а след известно време ще станете и треторазрядна сила, както икономическа, така и военна!
  • 65 Митьо

    4 1 Отговор

    До коментар #58 от "Макробиолог":

    Той всички ще сприятели срещу себе си и тираничната си държава. Само марионетчиците от Стара Европа ще му играят по свирката.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Колев

    3 0 Отговор
    „Ние не заплашваме никого… Дадохме да се разбере, че всяко по-нататъшно движение на изток от страна на НАТО е неприемливо. В това няма нищо неясно. Ние не разполагаме нашите ракети на границата на Съединените щати, но Съединените щати разполагат своите ракети на верандата на нашата къща. Искаме ли твърде много? Просто ги молим да не разполагат системите си за атака срещу нас… Какво е толкова трудно за разбиране? (Руският президент Владимир Путин Е ТОВА БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРОАТЛАНТИЦИ НЕ ГО ЛИ РАЗБИРАТ, РАЗБИРАТ ГО НО СЛЕДВАТ СТРИКТНО ИНСТРУКЦИИТЕ НА СВОЯ ГОСПОДАР.