Last news in Fakti
  Тема: Украйна

15 Август, 2022 15:11 8 204 16

Вижте какво е направил милиардер в дните около инвазията на Русия в Украйна

  • саудитска арабия-
  • русия-
  • милиардер-
  • фирми-
  • украйна-
  • война-
  • алуалид бин талал

Милиардер е инвестирал 500 милиона долара в големи руски фирми в дните около инвазията

Вижте какво е направил милиардер в дните около инвазията на Русия в Украйна - 1
Снимка: Shutterstock

Саудитският милиардер принц Алуалид бин Талал е инвестирал над 500 милиона долара в руски фирми в дните около нахлуването на Москва в Украйна, съобщава Блумбърг, предаде БТА.

Инвестиционната фирма на принц Алуалид "Кингдъм холдинг къмпани" (Kingdom Holding Company) e придобила депозитарни разписки, издадени от акционерните дружества "Газпром", "Лукойл" и "Роснефт" през февруари, според борсови документи. Русия нахлу в Украйна на 24 февруари. Конкретните дати на инвестициите не се посочват, а от саудитската фирма не отговориха на запитванията дали все още притежава активите, отбелязва Блумбърг. Стойността на всички тези депозитарни разписки спадна бързо след началото на войната, когато борсовата търговия в Москва беше спряна, а Западът наложи санкции срещу Русия.

Още новини от Украйна

Алуалид бин Талал, внук на крал Сауд - основателя на съвременна Саудитска Арабия, е сред най-богатите хора в страната и един от най-известните международни инвеститори. Напоследък той е засенчен от държавния инвестиционния фонд на кралството, председателстван от неговия братовчед - престолонаследника принц Мохамед бин Салман, който придоби дял от 16,9 процента в "Кингдъм холдинг къмпани" през май.

Инвестициите подчертават деликатните отношения между Саудитска Арабия и Русия по време на конфликта в Украйна, когато много от съседите на Рияд в Персийския залив се отдръпнаха. Президентът Владимир Путин и престолонаследникът принц Мохамед бин Салман, който на практика управлява кралството, са разговаряли няколко пъти от началото на войната. И двете страни работят заедно в рамките на групата производители на петрол ОПЕК+ по регулиране на доставките на суров петрол за пазара. Обединението до голяма степен устоява на призивите на западните лидери, включително президента на САЩ Джо Байдън, да помогне за справяне с опасенията за глобалната инфлация чрез увеличаване на производството на петрол.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихихи..

    20 4 Отговор
    Ми хубу..А ний къдя да инвистирами?
  • 2 Стига бе

    50 10 Отговор
    А ся дай да видим преди "инвазията" на Русия, кои милиардери с Байдън изкупиха на безценица земята и газопреностната мрежа в Украйна

    Коментиран от #11

  • 3 Сигурно

    24 18 Отговор
    Сигурно е инвестирал и в Сащ и на други места ама за русия е важно да се пише

    Коментиран от #13

  • 4 И КАКВО ОТ ТОВА

    23 11 Отговор
    Алуалид бин Талал,е сред най-богатите хора в страната и един от най-известните международни инвеститори.

    Което значи, че не е глупав.Или ще спечели още повече или е в помощ на приятел. Може и друго да е. На нас ли ще каже.Пък и да загуби бълха го ухапала. Да му мислят бедните, че може да загубят и последния си грош.
  • 5 Хаха

    9 16 Отговор
    Ххаха какъв неземен гений ххахажа.... Да не е и той бивш таксиметър??
  • 6 селям

    18 6 Отговор
    Умен арабин
  • 7 Студопор

    30 10 Отговор
    Гледайте и се учете! Арабите никога няма да си оставят коня в калта. За това винаги ще имат милиони и милиарди. Ние от друга страна, които икономически не можем да им стъпим на малкия пръст, налагаме санкции на Русия и отказваме да търгуваме с руснаците.

    Коментиран от #16

  • 8 я пак

    11 5 Отговор
    "Стойността на всички тези депозитарни разписки спадна бързо ..., когато борсовата търговия в Москва беше спряна"
    Едно е - актива ти да се обезцени. Съвсем друго е - да нямаш достъп до него.

    Коментиран от #14

  • 9 Мишел

    26 8 Отговор
    Благодарност за това, че руснаците накараха Байдън да дойде в Риад, за да целува чехлите на крал Сауд.😃
  • 10 Никой

    17 7 Отговор
    Саудитския принц Алуалид незнам кой пасти да яде пред банкянския принц Бойко Методиевич Борисов. Той построи в угода на сатрапа Путин "Турски поток " като хариза народна пара за 2 милиарда долара без грам молекула газ в полза на България. Така че саудитеца тези 500 милиона долара да си ги завре под чаршафа. КОЙ е принца сега ?
  • 11 Пешо

    9 7 Отговор

    До коментар #2 от "Стига бе":

    Основно Каргил и Монсанто под контрол на Хънтър Бай дзън.В момента Фащ и Англетата с акциите се борят за собствената си земя и газопровод с месо.о на Окрите.Наркоманът се е продал и сега само негативи.То нормален човек не би постъпил и да се държи като него.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 гост

    5 4 Отговор

    До коментар #3 от "Сигурно":

    Ами естественно , че е инвестирал в САЩ , това каква новина е ? САЩ е на първо място за инвестиции от Саудитска Арабия , почти 70 процента от инвестициите им в чужбина са в Щатите !! Въпросът е защо би инвестирал в руски компании , ако знае , че им предстоят санкции и тотална загуба на пазари ! И единствената логична причина е , че очаква съвсем скорошен край на кремълската хунта , а с това и връщане на горните компании на пазара , с нови собственици естествено , след което ще могат да се включат в нормалния международен пазар , а неговите акции ще поскъпнат в пъти ! Ама не знам това колко ги грее фенчетата на полуръста , щом и арабите са го отписали , кой ли не е ? Със сигурност и китайците вече пресмятат какво могат да прилагат и там не играят на дребно , най-малко в целия Сибир се целят !
  • 14 мммда

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "я пак":

    Ти явно не си обърнал внимание колко пъти направиха спекулативно обратно изкупуване на собствени акции най-големите западни компании. Просто пътя на тея компании е само надолу от тук нататъка, привидно поддържат още няякакъв рейтинг с надуващи рекламни новини. Съдбата им не е много по-различна от тая на срутилия се бит коин.
  • 15 Абдал бин Таманси

    0 1 Отговор
    бил направил това, което българчето и след 500 години няма да може, ама нека "факти" да имат материал !
  • 16 Дедо

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Студопор":

    Докато има такива кауни като тези които са ти сложили минусче, няма да се оправим.