Last news in Fakti
  Тема: Украйна

20 Октомври, 2022 17:20 1 981 36

"Указът на Путин за военното положение в анексираните области е акт на отчаяние"

  • русия-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • крим-
  • херсон-
  • донбас

Това вече е видимо в международния имидж на Владимир Путин, към който дори приятелски настроените лидери стават много по-критични, отколкото преди година

"Указът на Путин за военното положение в анексираните области е акт на отчаяние" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ако Путин смята с ядрено оръжие да принуди Украйна да капитулира, трябва да е готов да пожертва войските си в Украйна, които Западът ще унищожи напълно. Пред ДВ проф. Йоахим Краузе казва, че Путин вече действа отчаяно.

На заседанието на Съвета за сигурност на 19 октомври руският президент Владимир Путин съобщи, че е подписал указ за въвеждане на военно положение в зоните на Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област в Украйна, анексирани от Русия в разрез с международното право в края на септември. Как ще се отрази това развитие на ситуацията на фронтовата линия и дали не е още една стъпка към евентуална ядрена ескалация на конфликта - на тези и други въпроси за ДВ отговаря професор Йоахим Краузе, ръководител на Института за политика на сигурността към Университета в Кил.

Професор Краузе, военното положение се различава от извънредното по това, че се налага само при външна заплаха. Колко значима е тази промяна в отношението на Русия към случващото се на фронта?

Йоахим Краузе: В момента не виждам нищо да се променя. Защото военното или извънредното положение не означава нищо повече от това, че властите могат да правят каквото си искат и най-вече, че военната администрация може да поеме контрола над тези райони.

Тогава цари беззаконие, а в тези райони то вече е в сила. Затова предполагам, че военното положение няма да донесе нищо ново. Това обаче би могло да означава - и това е, което ме тревожи - че руснаците може да се опитат да вкарат останалото население на тези области на руска територия със сила, както вече правят в Херсон. Предполагам, че това е истинският мотив.

В момента сме свидетели на това как военната "администрация" в Херсон се опитва да евакуира цивилното население, но това най-вероятно ще стане против волята на хората. Вероятно въвеждането на военно положение е необходимо, за да се създаде правна основа за това.

Може ли тази мярка да се тълкува като нов етап на ескалация?

Ако това е знак, че украинското население ще започне да се изселва принудително в Русия, то това със сигурност е ескалация за Украйна, но не във военно отношение, а по отношение на въздействието върху цивилното население. Мога да си представя, че повечето украинци, които оцеляват в тези райони, не искат да бъдат насилствено преместени в Русия и да бъдат асимилирани там против волята си като "нови руснаци".

Възможно ли е една от последиците от въвеждането на военно положение в анексираните територии да бъде призоваването на мъжкото население в руската армия?

Да, това вече се прави и това е най-лошото: те набират млади мъже в окупираните територии, за да се бият срещу страната си. Може би ще започнат да го правят по-систематично, въпреки че не знам колко млади мъже все още са там. В крайна сметка това е само малка част от населението, което е живяло там. Предполагам, че това е по-скоро акт на отчаяние, който да покаже, че Русия все още е способна.

Въпреки това общото състояние на руските въоръжени сили не е особено добро. Напротив, можете да видите, че моралът пада навсякъде, че руснаците имат проблеми с доставките, с боеприпасите. И всичко това, от гледна точка на Русия, не е добър знак. Мисля, че през следващите няколко дни много неща ще се променят в района на Херсон.

Какви по-точно промени очаквате?

Да предположим, че украинците си върнат Херсон и цялата Херсонска област на запад от Днепър. Това би било голямо поражение за руснаците. Не бих го сравнил със Сталинград, но мащабът му се доближава до този. Опасявам се, че в такъв случай руснаците могат да предприемат някаква отчаяна стъпка - например да взривят язовир, за да наводнят целия район. Мога да си представя това като отмъщение. Или пък вероятно отново ще започнат да атакуват интензивно украински граждански обекти с безпилотни самолети и каквото друго имат.

Възможно ли е за отмъщение Русия да прибегне до използването на ядрено оръжие?

Смятам, че това е малко вероятно, тъй като реакцията на Запада в такъв случай би могла напълно да обърка руските сметки. Руснаците трябва да имат предвид, че ако искат да принудят Украйна да капитулира с цената на ядрени оръжия, западните държави ще започнат мащабна операция, при която ще унищожат напълно руските войски в Украйна и ще заплашат със същия ядрен отговор в случай, че Русия отново използва ядрени оръжия. Не мисля, че Путин ще се съгласи на това, тъй като то би отслабило или унищожило целия му вертикал на властта.

Според вас има ли възможност Русия да приключи тази война, без да се обезличи?

Путин вече се обезличи. Той продължава да отрича, че губи лице, и така само прави трагедията си още по-голяма. Колкото по-дълго продължава войната, толкова повече руската армия ще се изтощава, толкова по-малко военна мощ ще ѝ остава, толкова по-слаба ще става тя. Това вече е видимо в международния имидж на Путин, към който дори приятелски настроените лидери стават много по-критични, отколкото преди година. Много от тях създават впечатлението, че той не е в състояние да разбере колко лошо е положението му и да си направи съответните изводи, а смята, че все още има шанс да вдигне летвата, за да завърши победоносно тази война. Но той със сигурност няма да завърши тази война победоносно.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ксаниба

    27 24 Отговор
    колкото повече зелки и прчия партенки и балалайки тръбят за отчаянието, толкова повее усещаме че дългата и суровата зима иде...
  • 2 предай се ботуксово жуже

    29 30 Отговор
    32 населени места от Харковска област остават под временна руска окупация. Това е по-малко от 2% от региона, каза началникът на областната военна администрация Олег Синегубов. Вместо това украинските военни вече са изгонили руснаците от повече от петстотин и четиридесет града и села в района на Харков. Там текат реставрационни работи. Първо се разминира деокупираната територия, след което започват работа полицията и прокуратурата. Служителите на реда регистрират престъпления в освободените населени места.

    Коментиран от #29

  • 3 Последния Софиянец

    19 20 Отговор
    Те там са във военно положение от 2014 година.
  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    25 28 Отговор
    слава на русия слава на великия имепратор путин

    те тия от дойчетоо зелето и ракетите бяха писали че им свършили ама истина е свършили са даааа ха ха ха
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Щъркел шарен

    15 17 Отговор
    Готвят нещо руснаците с тази евакуация, плашещо всичко това.

    Коментиран от #32

  • 7 теле

    17 14 Отговор
    вой на нещастници
  • 8 Минувач

    30 14 Отговор
    А аз пък виждам налагането на санкции, като акт на отчаяние на западните политици. Хем виждат, че от тези санкции няма ефект за спиране на Русия, хем знаят, че си прецакват държавите за години напред, хем знаят, че столовете им все повече се клатят, но се надяват на чудо. Ето, това е истински акт на отчаяние.
  • 9 кой измъдри пак

    13 10 Отговор
    тая върховна глупост....
  • 10 свидетел

    16 12 Отговор
    там, където се водят военни действия, се обявява военно положение и това не е акт на отчаяние , а една от целите е да се предпази цивилното население.
  • 11 !!!?

    16 12 Отговор
    Путин няма полезен ход !!!?

    Коментиран от #14

  • 12 Сатана Z

    15 12 Отговор
    Военното положение развързва ръцете на фуражките за водене на бойните действия .В момента са евакуира населението от десния бряг на Херсон на левия за да избегнат жертвите и по-добра логистика за армията.
    Междувременно,Путин свали още едно Британско правителство.

    Z
  • 13 Българин

    15 17 Отговор
    Русия ще загуби тази война.

    Коментиран от #16, #23

  • 14 Пурко Петков

    3 12 Отговор

    До коментар #11 от "!!!?":

    Поръси се със светена вода и викай попа,че ако Путин няма полезен ход ще ни остъкли.
  • 15 Гай Турий

    14 6 Отговор
    Отчаяние ще обхване германците, че търпят палячото Шолц да ги замрази тая зима.
  • 16 Турчин

    11 6 Отговор

    До коментар #13 от "Българин":

    А България какво ще спечели бе,Българино?
    Още 500 години Турска телевизия?
  • 17 БАБА ВИ

    15 7 Отговор
    А това че 125 вълна на мобилизация и цяла Украйна е под военно положение акт на отчаяние ли е питам аз?
  • 18 ГОРСКИ

    7 8 Отговор
    Човека пази населението!!!!!
  • 19 Краси Марков

    7 3 Отговор
    ДОЙЧО ВЕЛЕ...
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Кирето

    15 4 Отговор
    Някой е отчаян, ама дали е Путин или целят запад с духоВния водач байДжо.То какво ли не наливат, доставят, набутват и нещо пропагандата им взе да не лови декиш.Отчаяно са се вкопчили във властта, а хората им казват да си подават останките.Искат и напускане от Нато!!!Не желаят укри мигранти ,да се обучават укри на техни територии за военни действия.Вече какви ли не фантазии и недомислици да се пробутват.
    Само нено. малници могат да им се хващат на тези фантасмагории.
  • 22 Джамбaза

    12 4 Отговор
    Вчера написахте, че дроновете са акт на отчаяние. Днес друго.
    Отчайвате ме с убедеността, с която ръсите мозък.

    Коментиран от #28

  • 23 ами

    10 5 Отговор

    До коментар #13 от "Българин":

    ееее, много лежерно го даваш..още 892 пъти и тридоларовата банкнота е твоя...:)))))
  • 24 хахаха

    9 5 Отговор
    фантомните болки на един дойчо...още не могат да преглътнат, че не те пиха водка в Москва, а руснаците пиха шнапс в Берлин...:)))
  • 25 Изключително точен коментар

    4 13 Отговор
    Фактите са верни и събитията от изминалите седмици го доказват. Поздравления за автора!
    Разбира се нашите петоколонници-предатели ще протестират, но те няма да приемат истината дори ако Путлер утре капитулира. Да не забравяме обаче, че това са хора, които празнуват 3ти март като Национален праззник и са обективни колкото Мария Захарова.
    Войната свършва за Путлер и краят няма да му хареса!
  • 26 3456у76

    6 2 Отговор
    Пази ,Боже тоя Путин само актове на очаяния прай ,лудост неква има в тия хора дето ги интервюират ,каква е тая лудост дето се пише по тия медии!!!!
  • 27 Реалист

    7 6 Отговор
    Западът НЯМА да унищожи нищо. Ще подвие опашка и ... ще се примири с реалностите.

    На богатите не им се умира. Те пак ще живеят добре... на гърба на бедните

    Коментиран от #34

  • 28 Някой

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Джамбaза":

    Че имат ли, за да ръсят?
  • 29 Някой

    4 4 Отговор

    До коментар #2 от "предай се ботуксово жуже":

    Първо- научи правописа. Второ - сверявай информацията, която публикуваш, защото тази укропропаганда, която си шляпнал тук за нищо не става.
  • 30 Бай Петко на Тъпото

    1 3 Отговор
    Джам г Ъзина ли ви прасква пасквилите ве зелета рязани
  • 31 Вирус

    0 3 Отговор
    Ей не ви омръзна да сипете помия май запада ще използва те имат опит хаха
  • 32 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Щъркел шарен":

    Да готвят спасението на цивилни граждани от наводнението което им готви зеления. От доста време укрите се стремят да разрушат каховската стена и ВЕЦ. И водата да залее половин Херсон.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Израждане са измамници!

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "Реалист":

    И Хитлер мислеше така, ама видя кво стана, рубладжията.
  • 35 Важно е, кой го казва

    0 1 Отговор
    ОТЧАЯН? Бодряците от НАТО се правят на ущипанши моми за наличието на "бойни глави" с ефект "страшният съд". Какво правиш в ситуация без избор. Червен бутон е изборът. Дано никога не оставят Путин без избор. Без избор, го принуждават да подпише смъртна присъда на много милиони обикновени човеци, заради САЩ и НАТО-вско псевдо чуство за величие. И бункерите им няма да ги спасят от "страшният съд".
  • 36 Гунчев Ильен

    0 0 Отговор
    След войната Запада отново ще благоденства и ще тъне в разкош, докато р00сия...по всяка вероятност няма да я има!
Новини по държави: