20 Октомври, 2022 23:36 3 850 9

Безследно изчезнали: къде са тези 64 000 африканци, половината от които деца

  • уницеф-
  • африка-
  • безследно изчезнали-
  • африканци-
  • деца-
  • южен судан-
  • катастрофа-
  • конго-
  • криза

Войни и кризи разделят семейства, а мнозина изобщо не знаят къде и как да търсят своите близки

Безследно изчезнали: къде са тези 64 000 африканци, половината от които деца - 1
Снимка: Shutterstock

Дълги четири години Абдо се е борил с живота съвсем сам, без семейството си. А е бил все още дете. Войната в Южен Судан, започнала през 2013 г., причини на хората ужасни неща - нападения срещу цивилни, сексуално насилие, грабежи, е много деца бяха превърнати във войници. Войната разкъса хиляди семейства, включително и това на Абдо. Момчето бяга само родния си град Томбура, когато е на 13 години. С майка си успява да се събере отново чак през 2017-а - с помощта на УНИЦЕФ. Днес Абдо е млад мъж на 22 години.

"Хранех се единствено, за да остана жива. Бях нещастна, тъй като трябваше да мисля за сина си, гадаех къде може да е той", казва Елена, майката на Абдо. "Трудно ми беше да го забравя, защото някак не си го представях мъртъв и погребан."

В годините на гражданска война между 2013 г. и 2018 г. "Спасете децата", УНИЦЕФ и партньорските им организации в Южен Судан успешно са събрали над 6000 деца със семействата им. Само година по-късно обаче 8000 деца все още били разделени от семейството си или са се водили безследно изчезнали.

"Децата са най-уязвими"

Според Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) през 2022 г. в Африка ще изчезнат повече от 25 000 непълнолетни - около 40 на сто от всички хора, които са в неизвестност на континента, по данни на Червения кръст. "Получаваме значителен брой запитвания и уведомления, но знаем, че това е само върхът на айсберга", казва за ДВ Селин Дютрелун, ръководител на отдела за защита на семейните отношения на МКЧК за Източна, Централна и Южна Африка.

Конфликтът в региона Тиграй в Етиопия също е разделил много деца от родителите им. Според данни на "Спасете децата" повече от 5000 деца са били там през май 2021 година. А в източната част на Демократична република Конго (ДРК) 800 деца са загубили родителите си, бягайки от сраженията между въоръжените групировки само през юли 2022 г., се посочва в доклада.

"В кризата в ДРК децата са най-уязвими", подчертава Арджика Барке, директор програмни операции на "Спасете децата" в град Гома. "Те съставят половината от всички разселени лица и са много уязвими от гледна точка на насилие, трафик, сексуална злоупотреба, вербуване от въоръжени групи, задържане, експлоатация... Списъкът е дълъг."

Да избягаш и да изчезнеш

"Има различни причини, поради които хората могат да бъдат разделени едни от други: конфликти, миграция, природни бедствия", посочва Дютрелун. В Африка има над 35 действащи въоръжени конфликти, а хиляди хора пресичат държавни граници, Сахара или Средиземно море всяка година в търсене на по-сигурно място. Така много хора губят връзка със семействата или най-близките си хора.

Според аналитичния център Institute for Security Studies по-голямата част от издирваните идват от 11 държави. Сред тях са Камерун, Еритрея, Сомалия, Кот д'Ивоар, Гвинея, Сенегал и Сиера Леоне. Само в Нигерия безследно изчезналите са над 25 хиляди, сред които близо 14 000 са деца.

Много организации предлагат услуги за проследяване на разделени семейства. Международният комитет на Червения кръст е активен в 26 африкански държави, а "Спасете децата" има проекти в над 30 африкански страни. Понякога резултатът е събиране на семейството, в други случаи поне става ясно какво се е случило с даден роднина. Международната комисия за изчезнали лица (ICMP) или религиозни групи, като Армията на спасението, също помагат при издирването на изчезнали хора. Съществуват и онлайн услуги, като Trace the Face, които се фокусират върху изчезнали в морето хора, пътуващи към Европа.

Трудното търсене

Търсенето е състезание с времето. Колкото по-дълго едно дете е отделено от семейството си, толкова по-трудно е то да бъде намерено. Причината е, че търсенето се натъква на сериозни пречки, обяснява Дютрелун. "Трябва да може да се търси както в страната, така и извън нея. Може хората да са хвърлени в затвора и да не са в състояние да се свържат със семействата си. Или пък съществуват логистични проблеми - на много места няма интернет връзка, трябва да отидете лично, за да търсите лицето. Достъпът до районите е затруднен поради липсваща инфраструктура или бушуващи конфликти. Хората са разпръснати из целия континент, без да гонят някаква крайна цел, където искат да стигнат. Но е възможно и отдавна да са мъртви", казва още представителят на Международния червен кръст.

Автор: Зиля Фрьолих


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван от Троян

    16 2 Отговор
    Африканците са ги ремонтирали същите тези който пращат оръжия за украйна.Сетете се сами кой
  • 2 РЕАЛИСТ

    17 1 Отговор
    Всички организации за защита на африканското население, са представители на англосаксонците, които искат да докопат природните им богатства. Китай обаче инвестира пари в тях и получава разрешение да ги използва.
  • 3 Иванушка  🇷🇺

    12 2 Отговор
    "...къде са тези 64 000 африканци..."

    Станали са "шведи", "норвежци" и "франсета".
    Изтеглилите късата клечка креят у нас, проклинат пустия си късмет, ловят лъка със стрелите и заминават за Украйна. Чули че дори в най-мизерния окоп насипван от Ирански дронове и Калибри пак било по-добре и охолно от Мизарет в София 😄😄😄

    Коментиран от #5

  • 4 Гешев може

    4 1 Отговор
    Гешев ще разреши този проблем с с каскетски замах
  • 5 Соваж бейби

    10 1 Отговор

    До коментар #3 от "Иванушка  🇷🇺":

    Чак ме накара да се смея ,не е лъжа я .И тяхната не е лесна ,с човешкото страдание не е хубаво да си правим веселба.И от съжаление файда няма защото със социални са по добре и от работещите франсета на квартира едните едва свързват двата края ,другите само получават и данъци не плащат прага на бедноста .А сега де ?Ако започнем да се преселваме в Африка дали ще имаме такава благодат ?Според мен е виновна системата ,същата тази система която не е добра за нас самите на наша територия .Има голяма аномалия ,и тя помага за омразата срещу другите ,виж как гадно е измислено .
  • 6 Станко

    5 1 Отговор
    Военнопрестъпници Буш, Обама, Клинтън и Байдън в Хага. Съд и присъда и света ще заживее много по-спокойно.
  • 7 Ми за органи експерименти са отишли

    5 0 Отговор
    Не е трудно да се досетите
  • 8 Геша

    2 2 Отговор
    В ЕС са? Да ги отглеждат за смяна на старото просто и зомбираните население.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.