Last news in Fakti

5 Септември, 2022 07:56 3 455 30

Италия - световна столица на расизма?

  • расизъм-
  • бежанци-
  • италия-
  • мигранти-
  • африканци-
  • африка-
  • нигерия-
  • убийство-
  • дискриминация

Италианец пребива до смърт тъмнокож чужденец без причина, а италианската полиция не вижда расистки мотиви

Италия - световна столица на расизма? - 1
Снимка: Shutterstock

"Искам справедливост. Той трябва да плати за престъплението си. Ако не го беше удушил, съпругът ми щеше да си вземе автобуса и да се прибере вкъщи. Той щеше да си бъде у дома и щеше да е жив”, споделя Чарити Ориаки пред ДВ. Тя все още се опитва да приеме смъртта на съпруга си. Италианец е обвинен, че на 29 юли е пребил до смърт Алика Огочукву, нигерийски уличен продавач с физически проблеми, в град Чивитанова Марке.

Расизмът е широко разпространен в Италия

Убийството на Огочукву насочи вниманието към проблема с расизма, с който много африканци се сблъскват в Италия. Хора излязоха на протести, за да поискат справедливост за нигериеца. Но неговото убийство не е изолиран случай. ДВ разговаря с 21 тъмнокожи родители на деца в Северна Италия. Всички те разказват как момичетата и момчетата им са ставали жертва на омраза и обиди от техните съученици “Италия си е Италия. Расизмът винаги присъства”, уверяват те. “Може да видите какво се случваше на Марио Балотели на футболното игрище (той беше замерян с банани и освиркван) въпреки големината му. А какво мислите, че става с едно бедно дете от бедно домакинство като нашите?”, пита един от родителите.

Полицията отказва да разследва расови подбуди

Африканската общност се съмнява доколко италианската полиция има капацитета да разследва убийството на Огочукву. Съмненията им се подхранват от решението на полицията да изключи расистки мотиви, дори още преди да е започнала с разследванията. Оджеаку Нвабузо от Европейската мрежа срещу расизма е изненадана от поведението на италианската полиция. "Те не го правят, не изпълняват задълженията си да разследват расовата подбуда за престъплението", каза Нвабузо пред ДВ. "Полицията се е доверила на думите на извършителя за случилото се - дали той е смятал, че то е било на расова основа или не. А това противоречи на онова, което ние разбираме под разследването на престъпления", казва тя за ДВ. “Наказанието за всяка проява на агресия ще е по-голямо, ако е включен расистки елемент. В негов интерес е да каже, че не е мотивиран от расистки подбуди”, казва Нвабузо.

Нвабузо вярва, че Италия може да сложи край на структурните и системни форми на расизма, но адресирането им изисква изцяло нов начин на организация и мислене в обществото. “Расизмът и дискриминацията не са присъщи на обществото. Ние сме ги създали и ние можем да ги прекратим”, казва тя. "Ако погледнем конкретно към Италия, законите за миграцията и гражданството трябва да бъдат променени, за да няма различно отношение - едно към белите италианци, и друго за мигрантите, които може да са първо, второ или трето поколение в Италия”, подчертава Нвабузо. В тази връзка тя призовава за изготвяне на национален план за действие срещу расизма, но подчертава, че видимите промени може да не настъпят нито веднага, нито в рамките на следващите пет или дори десет години.

Институциите трябва да променят поведението си

"Можем да направим промени и смятам, че това е възможност за политиците и институциите да седнат с организациите за борба с расизма, гражданското общество, жертвите и да поговорят за това какво трябва да се промени, за да не се случва отново", смята Оджеаку Нвабузо. Кудус Адебайо, научен сътрудник в Африканския център за миграция и общество към Университета Витватерсранд в Южна Африка, е съгласен с нея. “Институциите трябва да поемат ангажимент и да гарантират, че тази дейност и начинът, по който тя бива преследвана, са точно дефинирани”, казва Адебайо пред ДВ. "Обикновените хора трябва да са образовани, за да можем да се справим с този проблем", добавя той.

Автор: Тоборе Овори


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Стоян

    69 2 Отговор
    В Италия отказват да си плащат ел.енергията и станаха расисти.От 9 кладенци ще донесат и ще изопачат и пренасочат вниманието.Донка бере Зеле.

    Коментиран от #29

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Гост

    86 4 Отговор
    Какви ги дори в Италия?На бял човек в Нигерия дали няма да му се случи същото?Стига пропаганда.

    Коментиран от #17

  • 5 един от стадото

    64 1 Отговор
    по принцип всяка държава работи за собственото си благосъстояние и бюджета, силите и състоянието и рядко надвишават възможностите и. Особено, ако не е и печатница за пари.Нормално е хората и да бранят постигнатото си от неканени гости наредили се и те на софрата и на готовото
  • 6 Бля,бля

    64 1 Отговор
    А ако си бяхте седели по дърветата , италианеца нямаше да го задържат.
  • 7 Пребил го е

    48 2 Отговор
    защото ония е “просил” малко по агресивно.

    Това няма нищо общо с расата на единия или другия.

    Нито има общо с гениталиите му.

    Нито има общо със сексуалната му ориентация.

    Нито има общо с религията му.

    Понякога пурата е просто пура.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Гост

    66 1 Отговор
    DW стига промивахте мозъци. Според вас излиза, че черните трябва да са с повече права от белите....
  • 10 Фен

    61 1 Отговор
    Връщайте ги в Африка,щом не им харесва в Италия.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Анти-маймуна

    29 1 Отговор
    Автор: Тоборе Овори
  • 13 Долу Новия световен ред и DW

    49 3 Отговор
    Да живее Италия
  • 14 Иван

    31 5 Отговор
    Украйна-световна столица на хазарския юдаизъм.

    Коментиран от #27

  • 15 Проверка на фактите

    21 0 Отговор
    "Обикновените хора трябва да са образовани, за да можем да се справим с този проблем",
    Мдааа, Джеймс Уотсън е сред най образованите, дори Нобел му е даден за ДНК и човека смята, че разлика м/у расите има!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Иван4о

    39 0 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Всяка жаба да си знае гьола - африканците да стоят в Африка. А ние да си пазим границата с оръжие, друго не е възможно. Като застрелят 50 - 100 нарушители на граничната ограда, нихлуваекой няма да посмее да се катери по нея. В момента не е мигранска вълна, а ВОЙНА - нахлуване на престъпници. Нарушаването на границата е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!
  • 18 Така така

    2 19 Отговор
    Италианците са фашисти и национал-социалисти.

    Коментиран от #20

  • 19 Соваж бейби

    27 0 Отговор
    Случая е кошмарен,не защитавам психопата!Но в Италия имат характер хората и са си в правото ,не съм расист но това което се случва по улиците и в крайните квартали съжелявам !Хората са си в правото в Европа с родните клошари не можем да се оправим няма закон за помощ гният по улиците с извинение помагаме на други клошари и ги вадим от тинята!?Защо италиански клошар няма същите права на социални и дом като гостите които пристигат всеки ден ?Защо мигрантите имат помощи за ток а европейските граждани нямат облаги от там идват проблемите на първо място ...после други ценности
  • 20 Соваж бейби

    7 2 Отговор

    До коментар #18 от "Така така":

    Те са по специални ,дори и брака често се налага да е италянец/ка трудно се решава с друга националност ,та камоли мигранти.
  • 21 Дойче зеле

    24 0 Отговор
    А вие като ги каните, Италия е на пътя им. Да се правят, че нищо не се случва ли? Всеки ден на техните пристанища пристигат стотици.
  • 22 БСП за България и Радев

    5 9 Отговор
    Време е, другарят Путин да денацифицира и Италия
  • 23 шопендар

    21 0 Отговор
    НАЧАЛОТО е сложено,НА преден план се излизат африканската диаспора,африканският комитет за бла бла бла в южна африка,които смятат........и демек -ние сме тук у вас,и ще се съобразявате с нас,а не ние с вас.това я чака европа,черна ислямизация,и принудително толериране докато стане късно
  • 24 Пиша го от 2015г.

    20 0 Отговор
    План за окончателно решение на бежанския проблем: От 500млн. европейци ще се намерят 5млн. за една общоевропейска жандармерия със следните задачи: Концентриране на подходящи места близо до големи летища на пришълци извършили престъпления, без документи, от страни в които няма война или войната е на приключване - това на първо време. 10 броя 747 извършват по един чартърен полет с дестинации Кабул, Техеран, Дамаск, Алжир,Нигерия и др. подобни. 747 побира 660 души - 600 пришълци и 60 полицаи за охрана. По 6000 на ден, за 100 дни 0,6млн. , за година 2млн. и така до окончателно решаване на бежанския проблем. Цената на извозване на 1 пришълец да я сметнем 500евро. - 2млн. по 500евро - 1млрд. годишно. Издръжката на жандармерията е малка защото ще бъдат включени всички настоящи структури - полиция, войска, жандармерия и доброволци от всички страни от ЕС. Какво няма в тоя план - воля! Дори да се дадат по 10000евро на глава за сбогом - това са 200млрд. за 20млн. пришълци. Сумата не е толкова голяма за ЕС и е по-малка от гръцкия дълг. Планът може да се ускори десетократно със 100 бр. 747 или А-380. Алтернативата на този план е гражданска война след 10-15 години.

    Коментиран от #25

  • 25 Продължение

    16 0 Отговор

    До коментар #24 от "Пиша го от 2015г.":

    Трябва първо да им се спрат социалните помощи и като огладнеят и почнат да крадат - както съм описал по-горе. Държавите от които идват са със силно корумпирани правителства и могат да бъдат убедени, че ще получат помощи от ЕС за развитие на икономиките. Тогава тия държави ще си ги приемат с удоволствие, ако инвестициите са пропорционални на броя завърнали се в родината бежанци.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 иван хайван

    1 8 Отговор

    До коментар #14 от "Иван":

    масквабад -кавказкий аул
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 павиана Ристю

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Стоян":

    По-сложно е, понеже снежинката е закачал и дърпал жената на човека и й е искал пари. Това, което казваш е бонус само.
  • 30 дидо

    0 0 Отговор
    докато не се каже истината такава каквато е няма да се оправи света...а тя е че и комунизма и нацизма са създадени от тези дето създадоха християнството и мюсулманството (който не вярва да прочете корана и стария завет - едно към едно са ) и там пише само за тези ,които са виновниците за всички световни проблеми от 2000 г насам и които най много пискат че са неоправдани но същевременно държат федерлния резерв а реално той е частен
Новини по държави: