Last news in Fakti
  Тема: Украйна

20 Октомври, 2022 22:21 7 645 73

Вътрешна война

  • бесарабски фронт-
  • владимир путин-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • виталий портников

Най-важното нещо за Путин е не само да завземе Украйна

Вътрешна война - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Вътрешна война
©Виталий Портников

Въвеждането от президента на Русия на военно положение в окупираните украински региони, разбира се, не засяга преди всичко самите Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка области. Там окупационният режим, който по своята репресивност и беззаконие превъзхожда всички норми на руското военно положение, е установен веднага след завземането на територии – някои след февруари 2022 г., други след 2014 г. Концлагери, "филтриране", бандитски беззакония - всичко това е реалността на живота там, от където руските войници и наемниците на Кремъл все още не са прогонени.

Още новини от Украйна

Основният смисъл на този нов указ на Путин е окупацията на самата Русия. В това няма нищо ново. Всеки тиранин рано или късно стига до идеята да окупира собствената си държава, унищожавайки дори онези крехки норми на законност, които все още остават за гражданите. И, разбира се, има изкушение да се възползва от войната и още повече да попритисне гражданите си. Кого да мобилизират насилствено в бандитската си армия, тази сбирщина от суровикини, обезумели от всепозволеност. Кого да принуди да работи безплатно за тъпата държава в рамките на "трудова мобилизация". На кого да затвори устата без съд и следствие. Кой трябва да бъде "интерниран", тоест вкаран в затвора без правно основание. Путин ги харесва тия работи.

Не веднъж трябваше да обяснявам, че тази война на Путин е истинското творение на Райха в епруветка. Първо се унищожават „нелоялните народи“. Украинците в окупираните територии са хвърлени да се бият срещу украинците - в челните редици, за идентифициране на огневи точки на противника. След украинците, са покосени народите на Русия - мобилизацията в "националните покрайнини" протича с по-бързи темпове, освен това социалната ситуация там е много по-лоша, така че войната убива преди всичко млади момчета, оставя националния републики без шанс за самосъхранение, затова първите възмутени бяха съпругите на военни в Бурятия или майките в Дагестан. Сега към тези кандидати за унищожение могат да бъдат включени и беларуси – ако Путин успее да принуди Лукашенко да участва във войната, беларусите също ще бъдат използвани именно като пушечно месо.

И, второ, унищожаването на несъгласните руснаци. Кой е прокуден от страната, кой бяга от безумието и мобилизацията, кой бива арестуван и гние по затворите. В резултат на това, в края на този отвратителен експеримент Путин ще трябва да ръководи новия руски райх, в който няма да останат никакви заплахи. Нито тези, които искат свобода. Нито тези, които помнят за своята идентичност. Нито тези, които просто се стремят да живеят като човешки същества. Путин иска да ръководи държавата на путиновци, а всички останали – под ножа.

А въвеждането на „хибридно“ военно положение е един от инструментите, които според плана на Путин трябва да го доведат до целта му. Да го доведат, дори и да загуби войната. Арабските диктатори са губили войни от Израел много пъти. Но това само им помогна да се укрепят, да поддържат военно положение, да продължат да унищожават опозицията и инакомислещите.

Най-важното нещо за Путин е не само да завземе Украйна и да принуди нейното население да се примири с окупацията. Мисля, че той самият започва да разбира, че Украйна е твърде голям залък за него.
Най-важното нещо за Путин – и това всъщност винаги е било важно – е да завземе Русия и да изключи всякакви, дори илюзорни, заплахи за властта си. Ето защо той отново се оказа в позицията на диктатор.

Източник: graniru org

Бесарабски фронт


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 75 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ще плачете за Путин

    37 62 Отговор
    Евроатлантическата тълпа да се моли за живота и здравето на Путин, защото ако му се случи нещо, ще дойде някой като генерал Армагедон!

    Коментиран от #35, #47

  • 2 Руска поговорка

    48 17 Отговор
    Най-хубаво е не там където ни няма а там където никога не сме били.

    Коментиран от #52

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ерор 404

    36 18 Отговор
    Основните пунктове на законопроекта за забрана на пропагандата на ЛГБТ, внесени в руския парламент:
    Глобите за пропаганда на ЛГБТ сред възрастните съставляват до 4 милиона рубли, сред непълнолетните — до 5 милиона. Чужденците ще бъдат изгонени от Русия за пропаганда на ЛГБТ и педофилия .За пропаганда за смяна на пол сред децата в мрежата предвиждат глоба до 4 милиона рубли. Също така е възможно наказание във вид на арест за срок до 15 часа. Глоба — до 10 милиона рубли — се дължи за пропаганда на педофилия в интернет. В платените услуги е въведен ограничен достъп до ЛГБТ информация за деца. Забранява се издаването на удостоверение на филми, съдържащи пропаганда на ЛГБТ. Предлага се да се въведе забрана на пропагандата на ЛГБТ в СМИ и рекламата. ....пита се в България кога ????

    Коментиран от #13, #53, #58

  • 5 Aлфа Bълкът

    29 25 Отговор
    Всички комшии на Русия са се видели в чудо от бягащите от мобилизация руснаци и са направили съвет да се разберат как да се справят с проблема.
    Три дни след решението на Съвета на границата с Грузия, опашката от руснаци чака вдигането на бариерата:
    – Давай братушка, давай да преминаваме.
    – Не може, Съветът е взел решение, че който идва от Русия, трябва да го опъне негър. - и граничарят посочил двуметров конгуанец.
    Руснаците се спогледали и един от опашката се провикнал:
    – А бе, слажети ощи
    10-ина да вървий по-бърза
    опашката!

    Коментиран от #9, #48

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Досие на ушатия евреин Путин

    19 18 Отговор
    Медицинският критерии отразява медицинските/психиатричните причини за невменяемостта, като причините могат да бъдат – умствена недоразвитост или продължително или краткотрайно разстройство на съзнанието.

    Умствената недоразвитост/ олигофренията се дели на три степени – идиотия, имбецилност и дебилност;
    Разстройството на съзнанието се дели на продължително и краткотрайно. Към продължителните разстройства на съзнанието се отнасят болести като шизофрения, епилепсия и др. Като краткотрайни разстройства на съзнанието могат да бъдат определени състоянията на наркотичен глад, хипноза и др.
  • 8 Аз съм русофил

    18 22 Отговор
    И съм мелез. Майка ми е рускиня, а баща ми е сиганин!

    Коментиран от #16, #24

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Пич

    16 30 Отговор
    " Всеки тиранин , стига до идеята , да окупира собствената си държава " !!! Значи , некадърният списвач на пасквила , признава , че Украйна е част от руската държава !!! Виждате ли , какво се получава , когато някой е неграмотен на полето на реториката , и софистиката !!!

    Коментиран от #32, #46, #54

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Хммм

    25 32 Отговор
    Колкото и да плюете по Русия сега от злоба.... време е да се примирите, че националистите в Русия надделяха над либералите. Което означава, че Русия се освободи от неолибералното робство.

    Коментиран от #27, #65

  • 13 Сталин

    25 28 Отговор

    До коментар #4 от "Ерор 404":

    В България никога ,или докато не бъде премахнат колониалния статут и се присъединим към нашите братя от изтока ,с такива приятели като запада не ни трябват врагове

    Коментиран от #56, #63

  • 14 Aлфа Bълкът

    18 14 Отговор
    Всички комшии на Русия са се видели в чудо от бягащите от мобилизация руснаци и са направили съвет да се разберат как да се справят с проблема.
    Три дни след решението на Съвета на границата с Грузия, опашката от руснаци чака вдигането на бариерата:
    – Давай братушка, давай да преминаваме.
    – Не може, Съветът е взел решение, че който идва от Русия, трябва да го опъне негър. - и граничарят посочил двуметров конгуанец.
    Руснаците се спогледали смутено и на стъпила тишина за миг, и един от опашката се провикнал по-главен такъв:
    – А бе, слажети ощи
    10-ина да вървий по-бърза
    опашката!
  • 15 Сталин

    18 25 Отговор
    Синовете на Кадира на Ахнат,Ели и Адам на 14,15 и 16 са вече на фронта в Русия от вчера ,така се става мъже ,а не като нашите мушмороци,те жените в Чечня са по корави от българите

    Коментиран от #21, #40, #68

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Иванушка 🇷🇺

    28 18 Отговор
    Клошари пияни на дъното сте, предавайте се.
    Путана са се стяга да Хага!
  • 18 Аз съм готвача на Путлер

    17 14 Отговор
    и съм му сготвил супа с Новичок 🤣🤣🤣
  • 19 Бесен- _Язовец

    8 9 Отговор
    Новини от херма.фродити

    Коментиран от #28, #57

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Страхливецо Сталин

    18 10 Отговор

    До коментар #15 от "Сталин":

    Аз ще те направя жена!
    Върни ни Македония и 130 милярда лева.
    30 000 българи пратихте ба смърт, а стотици хиляди избиха комунистите ти 👊👊👊
  • 22 Мразя Масква без пари

    22 15 Отговор
    Гадният уро.д Пут.ьото ще завлече цялата Москалия в гроба, тва е!

    Коментиран от #49

  • 23 Алфа Вълkът

    14 20 Отговор
    70% от членовете на НАТО са заявил днес, че няма да участват в бойни действия срещу Русия ако стане конфлик НАТО - РФ.

    Коментиран от #30

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    14 6 Отговор
    ДИКТАТОР АГРЕСОР убиец
  • 26 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    13 1 Отговор
    ВСЯКО нещо има КРАЙ
  • 27 Крадеца

    18 8 Отговор

    До коментар #12 от "Хммм":

    И като се освободи ;КАКВО ????? КАКВО БРЕ коли по качествени ще правят,телевизори,телефони ли какво ще стане ??? Остава си Руската кочина интелектуалците ще напуснат Русия и ще останат полу идиотите дето се наливат без мезе и ще продължат по старо му ,ще се пеят песни за втората световна и ще пъшкат по СССР !! Нормалните хора ще избягат и толкова !! Ще са свободни дегенерати ........ как па на родните пподържници на СССР не им увря главата че там нема живот за нормалните !! Спрете със сериала "Бригада" и гледайте по смислени филми .........

    Коментиран от #50

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Бай Георги

    11 9 Отговор
    Абе от месеци искат да свалят Путин ама нещо не се получава. От месеци Украйна повежда настъпления и Руската армия бяга и отстъпва , но уви и това не е така . От месеци Путин уж настъпват да превземе цяла Украйна да избие цивилното население , но уви и това не се случва. Абе вие една истинска новина , обоснована добре и реална ще пуснете ли . Само някакви жълто кафяви внушения. Хахахи аман от такива еййй
  • 30 30% от НАТО

    17 10 Отговор

    До коментар #23 от "Алфа Вълkът":

    пак са 300 милиона, което е 2 пъти повече от рашистите.
    А за въоръжение не говорим 🤣

    Коментиран от #37

  • 31 Ксаниба

    7 7 Отговор
    като четем фейка ви - безарабски гньот, разбираме, че дори татаромонголското копонарчи не е дъното... дъното ви е , като падението - безкрайни по 30 сребреника, по Пи!!!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 оня с коня

    12 14 Отговор
    Всеки момент се чака главата на Зеленски фа фркне НАТО и хунтата от Киев се оровалиха 60% от окрайна е без ток или 24 милиона люде нямат достъп до питейна чиста вода и са изправени пред смърт от замръзване.
  • 34 Путин е русофоб!

    20 10 Отговор
    Путин е най-големия враг на руснаците и русия!
  • 35 И него ще го клатиме

    15 8 Отговор

    До коментар #1 от "ще плачете за Путин":

    Ако ще и генерал Мики Маус да дойде, Рашия се върна в 19ти век 🤣
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Бесен- _Язовец

    8 10 Отговор
    Соросня.та нали си знаете, че няма да се живи да видите разпадането на Руската Федерация освен ако не сте ж.ар птици тогава може да станете свидетели.
  • 43 Пари

    9 7 Отговор
    Много люти тези статии. Идолопоклоннците в момента място не си намират. Обикалят, скачат, бършат прахта по портретите на Сталин Ленин Хрушчов Елцин Путин.
  • 44 Така де

    2 2 Отговор

    До коментар #32 от "Айде нема нужда Мутрофан":

    Точно за неграмотни като тебе говорех !!!
  • 45 На въжето...

    8 7 Отговор
    Ще виси Жужето....

    Коментиран от #60

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Грешиш

    12 4 Отговор

    До коментар #1 от "ще плачете за Путин":

    Не плача за господари. Трябва да си на много ниско ниво, някакъв крепостен селянин или роб за да го правиш.
  • 48 Трудно е наистина

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Aлфа Bълкът":

    Като сливенски циганин си?

    Коментиран от #61

  • 49 Тизе

    5 4 Отговор

    До коментар #22 от "Мразя Масква без пари":

    Сите знаеме , че си без пари ! Грапляците затова мразите !
  • 50 Хммм

    7 9 Отговор

    До коментар #27 от "Крадеца":

    Ясно се вижда, че главето не ти вдява хич! Безсмислено е да се разправям с теб и да ти обяснявам! Но е факт, че в Русия се сложи край на компрадорския капитализъм.... Браво на руснаците... Велики са! Е, либералите им са тъжни де:) няма комисионни....
  • 51 Бай Яни

    4 6 Отговор
    Путин обяви мобилизация,въведе воено положение и днес в Херсон започна една ти ми стрелба баш в центърът по някакви невидими хипер орди от сибирският краи прешълци. Даже им подпалили базата. Смел народ воиствен излезнаха тез Украйнци бре. Червоная Калина,за наша му Украйна.
  • 52 Ъхъ

    3 7 Отговор

    До коментар #2 от "Руска поговорка":

    Вътрешната война върви по план! Външната тепърва ще започва и лубрикантите няма помогнат!
  • 53 Това е хубаво

    8 5 Отговор

    До коментар #4 от "Ерор 404":

    Но какво ще кажеш за онези, които се пишат за много набожни, праведни, със семейства, спретнати, но ограбват своите съграждани? Като гербаджиите, бесепарите, депесарите и целия елит, който прогони милиони от България, прогониха децата на България? Какво ще кажеш за тях? Те не са ли даже по-опасни от тази болест на разклатените?
  • 54 Не е

    11 6 Отговор

    До коментар #10 от "Пич":

    Украйне не е част от Русия. В самата Русия има завладени народи, на които земите ѝм са завладени. Както в Турция - кюрдите. Франция също има колонии.

    Коментиран от #59

  • 55 Д-р Ох Булит

    11 5 Отговор
    Путин иска да ръководи държавата на путЬOвци, а всички останали – под ножа.
  • 56 Четете история

    17 8 Отговор

    До коментар #13 от "Сталин":

    Много почитатели на Възраждане. Русия натопи българите за атентата срещу папата и цял свят ни сочеше с пръст. Пак се опитаха да ни натопят за атентата с кримския мост. Създадоха македонизма и позволиха да се развива, само и само да привлекат Югославия на своя страна, за сметка на България. Или, че при съединението оставят Сърбия да нападне България? Или че руската църква и днес продължава да счита македонската църква за сръбска колония? Путин се гаври с българската азбука? Така ли се прави братя? "Братя"? Ако сме братя, въпреки че славянството е една тъпа политическа идеология за завладяване, ако искат да сме братя а не покорни послушници, би трябвало да свалят всеки подобен на Путин, както и ченгетата в църквата си. Те винаги са заставали зад сърбите, да си ги взимат.

    Коментиран от #70

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Както и

    7 8 Отговор

    До коментар #54 от "Не е":

    Англия също не дава свобода на ирландците.

    Коментиран от #62

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Няма

    6 2 Отговор

    До коментар #59 от "Както и":

    по-неуместно и невярно твърдение. Нерде Рашистан, нерде Англия. Все едно да сравняваш компоти с компютри.
  • 63 Нямаме

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "Сталин":

    братя на изток.
  • 64 Хохо Бохо

    10 0 Отговор
    Диктаторите имат еднакъв край.
  • 65 Рико

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Хммм":

    Националисти? Играете си с огъня и дори не го разбирате. На коя нация са националисти в РФ?
  • 66 Княгиня Анастасия Романова

    7 1 Отговор
    Принципно вярно, но в основата на неговите действия е СТРАХ !
    ТОЙ НЯМА ВЕЧЕ ПОЛЕЗЕН ХОД, ВЛЕЗЕ В МАТРИЦАТА, ОТ КОЯТО СЕ ИЗЛИЗА САМО С КРАКАТА НАПРЕД!
    БЕДАТА Е ТАМ, ЧЕ ИСКА ДА ПОВЛЕЧЕ ЦЕЛИЯ РУСКИ НАРОД - РУСНАЦИТЕ ПО ПРОИЗХОД, ЗАЩОТО РЕПУБЛИКИТЕ РАНО ИЛИ КЪСНО ЩЕ СЕ ОТКЪСНАТ!
    ЗАД ТЯХ СА КИТАЙ, ТУРЦИЯ, ЮЖНА КОРЕЯ!
  • 67 Просто човек

    6 2 Отговор
    Украйна ще победи!!!
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Лъжи от Украйна или Бесарабски феонт

    3 2 Отговор
    Универсална изтривалка
  • 70 Ти чети история

    2 5 Отговор

    До коментар #56 от "Четете история":

    Нещо си в грешка.По-голяма глупост не можа ли да измислиш?Спрете да кривите историята!Ако не беше Русия сега щяхте да сте турци.
    А днешните събития нямат общо с историята.Спрете да намесвате миналото,а гледайте бъдещето,защото се задава ядрена война!Подпалва се точно от тези,които гледат миналото.

    Коментиран от #72, #73

  • 71 Васил

    1 2 Отговор
    Жените в Русия имат повече топки от мъжете там не смеят да излязат на един протест.
  • 72 иво

    2 1 Отговор

    До коментар #70 от "Ти чети история":

    ТОЧНО ИСТОРИЯТА СОЧИ , ЧЕ АКО НЕ БЕШЕ СТАЛИН ДА СНАБДЯВА НАЦИСТКА ГЕРМАНИЯ С ЖЕЛЯЗНА РУДА , ВТОРА СВЕТОВНА НЯМАШЕ ДА ИМА ! ИМПЕРСКИАМБИЦИИ КАТО СЕГАШНИТЕ ! НО ТОЯ ПЪТ СИ ИМАМЕ N A T O !
  • 73 Рико

    2 0 Отговор

    До коментар #70 от "Ти чети история":

    Българите бяха 500 години под турско и си опазиха гена! Доказано научно. Руснаците бяха под татарско 300 години и сега всички са с дръпнати очички. Такава е историята, такава е картинката днес..
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания