Last news in Fakti

22 Октомври, 2022 12:46 5 845 39

Цената да си извън Шенген

  • шенген-
  • шенгенско пространство-
  • ес-
  • европа-
  • българия-
  • румъния-
  • граници-
  • влад георге

Румъния и България принадлежат към Шенген

Цената да си извън Шенген - 1
Снимка: Shutterstock

Гласуването на 18 октомври в пленарна зала в Европейския парламент казва всичко: ЕС иска Румъния и България да се присъединят към Шенгенското пространство!

Европейският парламент прие Резолюция относно присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство - неговата шеста резолюция по темата, в която призовава за бързото присъединяване на двете страни към Шенгенското пространство, пише БГНЕС.

И за мнозинството в ЕП изглежда абсурдно, че тази тема все още е предмет на обсъждане. Наистина е абсурдно, като се има предвид, че още през 2011 г. Съветът на ЕС заключи, че необходимите условия за прилагане на достиженията на правото от Шенген са изпълнени във всички области, а именно защита на данните, въздушни граници, сухопътни граници, полицейско сътрудничество, Шенгенска информационна система, морски граници и визи - точно така, както е посочено в току-що приетата резолюция.

За да добавим още нещо, Румъния е обвързана с правилата на Шенген още от времето, когато стана член на ЕС през 2007 г. Следователно Румъния де факто изпълнява шенгенските задължения, но не се ползва от шенгенските предимства, които следва да вървят ръка за ръка със задълженията.

Логично възниква въпросът: ако правните и техническите изисквания на Шенген са изпълнени, защо Румъния все още не е негов пълноправен член? Отговорът може да се търси в чисто националните политически интереси. По странен начин членството в Шенген е по-политизирано навън, в други държави-членки, отколкото в самата Румъния, където всички политически сили застават зад целта за присъединяване - доста рядък случай на единство за румънския политически пейзаж.

Въпросът се политизира извън Румъния и то главно по вътрешни предизборни причини. Членството в Шенген се представя като привилегия, която другите държави-членки могат да предоставят или не, докато в действителност това членство е право, основано на закона, и предварително условие за функциониращ вътрешен пазар в ЕС. Жертвите са многобройни: превозвачи, които губят десетки часове заради продължителното преминаване на границата, предприятия, които пропускат ползи заради такива забавяния, граждани, които са блокирани - и в интерес на истината - унизени на опашките за паспортна проверка, мобилни работници, засегнати от забавянията, лица, които са дискриминирани на границата.. Личните и икономическите разходи, свързани с липсата на Шенген, са високи, а освен това околната среда страда и от увеличените емисии от камионите по границите.

Тази ситуация очевидно носи разочарование на румънските граждани. И абсолютно същото се отнася и за българите.

Гражданите много добре осъзнават, че въпросът за присъединяването към Шенген се използва по конюнктурни причини от определен тип европейски политически сили. Те знаят, че това блокиране е изкуствено и мисля, че няма да могат да го поддържат още дълго. В името на Румъния и на ЕС като общност от ценности искрено се надявам, че всички членове на Съвета на ЕС ще загърбят партийно-политическите си интереси по време на заседанието на Съвета по правосъдие и вътрешни работи на 8 декември тази година. Ако това не стане и въпросът бъде отложен отново, няма да се учудя да видя румънци и българи да протестират по улиците и да бойкотират стоките на онези, които са против членството. На нашите граждани им омръзна да чакат и гневните им реакции биха били нормални и очаквани, защото те наистина са лишени напълно от свободно движение в Шенгенското пространство, въпреки че всички условия са изпълнени и всички институции са се съгласявали с това многократно още от 2011 г. насам. Единадесет години са много време, за да чакаш тихо нещо, което ти принадлежи по право, не сте ли съгласни?

Имайте предвид също, че Европейският парламент не е сам в тази битка. Комисията също призова за дългоочакваното присъединяване към Шенген. Днес Комисията като пазител на Договорите трябва да бъде доста ясна пред Съвета по отношение на защитата на правата на гражданите и тяхната свобода на движение. Затова очаквам Комисията да информира Съвета за политическите и правните последици от ново отлагане на приемането на решението за Шенген от страна на Съвета. Никоя държава-членка не следва да има право произволно да блокира една или няколко държави-членки от Шенгенското пространство. Европейският съюз е само един и всички държави членки са равноправни - през 2022 г. и при война на нашите граници е опасно и тревожно да станем свидетели на друго поведение.

Румъния и България принадлежат към Шенген. Всички ние разполагаме с прозорец от възможности между това гласуване в пленарна зала през октомври и заседанието на Съвета през декември. Това трябва да бъде момент на отговорност за всички държави членки. Той засяга бъдещото функциониране на единния пазар на ЕС. Всички ние преминаваме през труден период - европейските граждани се сблъскват с множество трудности. В този контекст разширяването на Шенген е от първостепенно значение за гарантиране на гладкото функциониране на единния пазар на ЕС - нашия основен инструмент за преодоляване на икономическата криза.

Очевидно е, че Румъния също трябва да изиграе своята роля. Тя трябва да се стреми с пълна сила към членство в Шенген и да използва всяка възможност, за да гарантира единодушие в Съвета. В случай че тази цел не бъде постигната през декември, румънците трябва да преразгледат позицията си при гласуването в Съвета.

Коментар в „Encompass” на Влад Георге – румънски евродепутат от Съюз „Спасете Румъния” (USR). Авторът е инициатор на инициативата "Европейски зелен прокурор". Работи и в подкрепа на единно определение за корупция на ниво Съюз и други инструменти в подкрепа на работата на Европейската прокуратура, Европол, Евроюст и др.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 аре бегайте

    51 19 Отговор
    с тоя шенген бре,не видите ли че ЕССР е пред разпадане

    Коментиран от #3, #5, #8

  • 2 Превозвач

    17 26 Отговор
    Аз пресичам "шенгенските" граници редовно и не съм забелязал никакво "забавяне". Всъщност, то е трудно да забележиш и самите граници при пресичането им. Темата се преекспонира в България, не на Запад.

    Коментиран от #7, #12

  • 3 Историк

    16 29 Отговор

    До коментар #1 от "аре бегайте":

    Хем "ЕССР" е пред разпадане, хем руските слуги се нахвърлят върху всичко европейско. Интересно, май и те не вярват в нещата, които пишат. Иначе щяха спокойно да изчакат "ЕССР" да се "разпадне" :)))))

    Коментиран от #9

  • 4 изумен

    57 21 Отговор
    еврогейският съюз ни иска в шенген,но българският народ не иска!Едва ли има българин,който да е щастлив,че сме на последното 27 място по жизнен стандарт!Половината африкански държави имат по-висок жизнен стантарт!Искаме референдум за излизане от ЕС

    Коментиран от #25, #34, #36

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Пич

    33 3 Отговор
    Има си хубава българска дума , за такива като нашите , и румънските управници , но за да не ме изтрият , ще я заменя , с йесмени ! Ако започнат примерно , в България и Румъния , да проверяват по два дена , всеки тир , който отива за , или се връща от Наркомандия , и в ЕП се гласува така , че винаги да се увреждат интересите на тази държава , много бързо ще се стабилизират джендърите набодени !!! Но трябват мъже с топки ! А виждате - имаме йесмени , които ни увещават , че няма страшно , и проблема не е чак толкова голям!!!

    Коментиран от #30, #37

  • 7 КОй

    19 5 Отговор

    До коментар #2 от "Превозвач":

    Абе "баш" да не се забеляват не е, но определено е много добре без граници. Пресичам цяла Германия и Франция, та чак до Испания Доста по удобно е.
  • 8 оня с коня

    20 4 Отговор

    До коментар #1 от "аре бегайте":

    Абсолютно прав си - ЕС се разпада но Шенген остава,затова и бързаме да се шмугнем там щото Еврофондовете са сладко нещо

    Коментиран от #20

  • 9 а бе историка

    15 6 Отговор

    До коментар #3 от "Историк":

    що не си научиш урока и историята бе скопения козяшки мех

    Коментиран от #39

  • 10 Лумпен

    34 6 Отговор
    Бойкот на Европата !
    Визи за Америка и Европа !
    Тогава ще се оправят нещата !
    Всички много ни обичат ама само да могат да ни клатят !
    Ама такива са ни политиците дет си ги избираме!
    Иначе лелките от външно министерство искат увеличение на заплатите? Щото много работят !?
    Какво ли са свършили за България?

    Коментиран от #19

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Вън от ЕС

    31 4 Отговор
    ЕС дава на украйна която не е в ЕС десетки милиарди, а нас ни цоцат и държат като кучета извън Шенген!?!?

    Коментиран от #22

  • 14 Абсолютно точно казано

    21 2 Отговор
    От страна на румънеца. Наистина е тъжно, когато чета изказвания на техните депутати, а не чувам нищо от нашите! Сякаш и ние не сме в същото положение. Сякаш не искаме и ние да сме пълноправен член на Своия свят.
    Браво на Румъния и жалко за българските политици. Те отново показват, че не са на нивото на ситуацията.
  • 15 Нагли

    14 5 Отговор
    Какъв шенген с тези обръчи от мафиоти фирми ! Граница разграбен двор ,и президент агент на КГБ !
  • 16 Ахаххх

    21 1 Отговор
    Нидерландия ще вдигне сериозно резултата на Възраждане. Очевидно евролиберастията ни не може да се договори за елементарни неща, тръгнали в еврозона да ни вкарват. Всички евроджи партии ще бъдат изметени на новите избори, особено след като ни набият на либерализирания пазар на тока, както подписал тайничко КъПъ, за да вземе прокопиев пари от план за възстановяване на мутрите! Ууууууууу !
  • 17 Тъй е тъй

    18 10 Отговор
    С партии ОПГта ,като ГЕРБ и ДПС ,Шенген на куково лято !
  • 18 Мнение

    11 20 Отговор
    Само управление на ПП и ДБ могат да ни вкарат в Шенген! С управление на мафиоти и мутри няма как да стане! Затова ГЕРБ се натискат за подкрепа от ПП и ДБ.
  • 19 И като направим това

    13 11 Отговор

    До коментар #10 от "Лумпен":

    Какво ще стане?
    Визи и за нас в цяла Европа, мита за нашия бизнес, който е 99% с Европа. И после? Фалити, безработица, всеки който може ще избяга. Край на България! Това предлагаш ти и лумпените на вражеския агент Копейкин. Това е! И хората се пройзнесоха на изборите - 90% не искат тази съдба за родината. Ти разпространяваш вражеската пропаганда!
  • 20 КОй

    16 13 Отговор

    До коментар #8 от "оня с коня":

    ЕС се разпада само в главите ви, "Тва да не е вафла". КОгато това стане или другия любил лаф "Германия фалира"...Та когато това стане БГ няма да я има на картата от поне 500години. Айде завивай към сибир и ни освободи от тролското си съзнание.
  • 21 Разумен

    17 11 Отговор
    Няма как да влезем в Шенген с управлението на коромпираната Тиква, която остави необезпокоявана Мафията 10 години да "проверява" товари на границата на Капитан Андреево. ПП разкриха схемата и бяха свалени от марионетките на мафията ГЕРБ, ДПС, ИТН, а Възраждане исщаше просто нови избори, за да увеличи масата си на последвалите избори и удари рамо на мафията.
  • 22 нннн

    25 1 Отговор

    До коментар #13 от "Вън от ЕС":

    Ще ни цоцат, ми! Парите за Украйна са наши пари. Да не мислиш че са от заплатата на Урсула?

    Коментиран от #24, #31

  • 23 Мисля

    16 1 Отговор
    А нещо по въпроса за Пакет мобилност?! Това не е ли пак чиста дискриминация! И като си кажеш мнението ти прикачат че си рубладжия. А двойният стандарт на евраджиите не се вижда. Какво се получава, търпение му е майката.
  • 24 Само питам

    9 15 Отговор

    До коментар #22 от "нннн":

    Ти колко пари даде за Украйна, та викаш-Парите са наши!?
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Няма как

    4 9 Отговор
    В НАТО ни допуснаха, натресохме им генерали от рода на Шивиков. В ЕС ни допуснаха, натресохме им политици като Копейкин и Борисов! Е, кажете ми как да ни допуснат и до Шенген?
  • 29 Факт

    5 4 Отговор
    Лумпена предлага да се издигне стена между ЕС и България?!? По-голяма услуга от тази за Европа едва ли можем да им направим. Да сме въведе ли визов режим с Америка?!? Ами че ние сме го въвели много преди да се родиш. Да си видял някой американец да ти идва на гости без покана и виза? Да чака за червена карта да емигрира у нас?
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Сигурен ли си, че са наши?

    2 5 Отговор

    До коментар #22 от "нннн":

    Ти колко данъци плати миналата година?
    Парите на Путлер са в нашите банки, 300 милярда евро. После идват и репарациите. Това са парите, които харчим. Но дори и да са "НАШИТЕ" пари, пак е много по-евтино, отколкото да оставим Путлер да превземе Украйна! Колкото и да не разбираш, поне толкова сигурно можеш да схванеш.
  • 32 Диамантената ръка

    10 0 Отговор
    Крайно време е решенията да се вземат с 2/3, а не от всички. Нидерландия не била съгласна, ами значи само там няма да може да се влиза свободно и толкова, както и холандци в България и Румъния, аман от бюрократщина и дебилни политици...
  • 33 Цената вън

    4 1 Отговор
    Равно на крадливи гербери знаят ги
  • 34 Иван

    7 3 Отговор

    До коментар #4 от "изумен":

    Референдум за ЕС и НАТО
    BULEXIT
  • 35 Помня Чичо

    2 7 Отговор
    Помня как преди България да влезе в ЕС и НАТО,, на тати заплатата му беше 20 долара. Даже цената на хляба не знаехме,на ден поне три пъти се увеличаваше . Вечер за да не лягаме ние гладни,тати се отказваше от вечеря. Много бедни години бяха, годините преди България да влезе в ЕС и НАТО.
  • 36 гАй дружинка Калинка Малинка

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "изумен":

    Никога България и Румъния няма да влезат в Шенген. За пореден път Нидерландия ни блокира, защото не ни искат там.
  • 37 Валери

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Пич":

    За тая работа се искат топки а не зелен чорап и сие . Винаги вето на всичко предложено от Холандия и евро съюза. Докато не си седмата на задниците тия наркомани .

    Коментиран от #38

  • 38 Нека

    2 0 Отговор

    До коментар #37 от "Валери":

    Дружно с.рем в ус.ат. на нидерландския парламент!
  • 39 Българин

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "а бе историка":

    Коя история бе шушомиг@ , ако не бяха Англия и САЩ рашките си заминаваха ВСВ !