Last news in Fakti

10 Декември, 2022 18:34 80 839 141

Проблеми за Австрия след ветото в Шенген

  • шенген-
  • шенгенско пространство-
  • проблеми-
  • австрия-
  • нидерландия-
  • ес-
  • българия-
  • румъния-
  • граници-
  • бежанци

Тревоги за австрийската икономика след ветото, наложено на България и Румъния

Проблеми за Австрия след ветото в Шенген - 1
Снимка: Shutterstock

След ветото на Австрия за присъединяване на България и Румъния към Шенгенското пространство се увеличава броят на гласовете, които предупреждават, че разходите за икономиката ще се увеличат, тъй като Австрия е вторият по големина инвеститор и в двете държави, информира днес сайтът на австрийските радио и телевизия ОРФ, пише БТА.

Румъния вече предприе дипломатически мерки, за да демонстрира своето раздразнение, а външният министър на Австрия Александър Шаленберг от Австрийската народна партия прави опити да успокои нещата. Шаленберг заяви, че не става дума за вето, а за „вик за помощ“ във връзка с миграцията. Според него става дума за „политико-технически въпрос“ как да се устрои Шенгенското пространство, така че да предлага сигурност и да оправдава това, за което е създадено.

„Мобилност навътре и сигурност навън“, заяви австрийският външен министър и допълни: „Ние не сме държава, която блокира и налага вето“. По думите му в много по-голяма степен става дума за „вик за помощ“, тъй като Австрия винаги е като фронтова държава по въпросите с миграцията. Шленберг каза, че това не е повод за „скъсване“ и подчерта добрите отношения с Румъния и с румънския министър на външните работи Богдан Ауреску. В официално съобщение министерството на външните работи заяви, че позицията на Австрия в никакъв случай не е срещу Румъния и България, а става дума за общи усилия за европейската сигурност. Освен това не става дума за окончателно „не“ за разширяване на Шенгенското пространство. В много по-голяма степен желанието е да продължи диалогът с България и Румъния с перспектива влизане в Шенген с ясен времеви хоризонт.

Ветото срещу двете държави предизвика международни реакции, особено фактът, че австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер, който защити позицията на страната си с високи миграционни числа, остава неразбран от мнозина, а според България и Румъния решението на Виена е политически мотивирано. Австрийските радио и телевизия ОРФ отбелязват изключителното раздразнение на румънската страна от ветото и посочват, че не е ясно докога Австрия ще остане без румънски посланик, след като той беше извикан за консултации в Букурещ. „Дългото чакане на границата между Румъния и Унгария се възприема като унижение“, коментира пред австрийското радио кметът на Тимишоара Доминик Фриц, който е роден в Германия. Решението е опасно, в Румъния се увеличава броят на призивите за бойкот на австрийски фирми, продукти и услуги, посочва той.

Харалд Оберхофер, икономист в Института за икономически изследвания, обръща внимание на разходите, свързани с това решение. С обем от десет милиарда евро Австрия е вторият по големина инвеститор в Румъния, преди всичко в сферата на банките, застраховките, стоманата и енергията. Ако ветото продължи дълго време, това може да ѝ струва скъпо, предупреждава той. Австрия спечели най-много от разширяването на ЕС на изток, припомни експертът. „Нашата обща цел трябва да бъде намирането на бързо решение. Ние искаме и ще дадем нашия принос, като „Ерсте груп“, и апелираме към политически отговорните лица на всички равнища да осъзнаят отговорността“, заяви пред австрийското радио шефът на една от големите австрийски банки „Ерсте груп“ - Вилибалд Цернко.

От банка „Райфайзен“ беше заявена „пълна подкрепа“ за приемането на Румъния в Шенгенското пространство. Вестник „Винер цайтунг“ цитира изявление на банката: „Съжаляваме за тази ситуация, но имаме надеждата, че участващите актьори бързо ще успеят да изяснят откритите въпроси с доверие, опирайки се на фактите и с перспектива за постигане на резултати“. Строителният концерн ЩРАБАГ и застрахователната компания „Уника“ подчертаха пред „Винер цайтунг“ надеждата си за бързо решение и напредък в европейската интеграция. Концернът ОеМВи (OMV) заяви по този повод: „Приветстваме всяка мярка, която улеснява сътрудничеството и обмена на екипи между Австрия и Румъния“. Австрия е вторият по големина инвеститор в България и Румъния. С десет милиарда евро инвестиции в Румъния, Австрия се нарежда след Германия и преди Франция. В България австрийските инвестиции са пет милиарда евро, като Австрия се нарежда след Нидерландия и преди Германия. В Румъния има регистрирани 3900 австрийски фирми с около 100 000 служители, в България те са 350 с 30 000 служители, отбелязва ОРФ.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 191 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойкот

    420 32 Отговор
    на всички холандски и австрийски компании и стоки. Мръсни фашисти.

    Коментиран от #73, #134

  • 2 А къде са нашите политици

    404 11 Отговор
    или последното което чух и ще чуя от тях е че ние сме си го заслужили и така докога ще продължават да предават националните интереси. Вижте какво е отношението на румъния по въпросът за ветото и се опитайте да направите нещо...... въпреки че почти съм сигурен че както винаги няма да направите нищо и.... не можете нищо.

    Коментиран от #5, #81

  • 3 Русенец

    179 15 Отговор
    Ако влезем в Шенген това как ще повлияе на разпространението на наркотиците и останалата контрабанда? Ще се улесни ли незаконният трафик или ще се намали?

    Коментиран от #57, #74, #78

  • 4 Реално

    111 355 Отговор
    Окупирана от руzки агенти България си е за вето. Докато съществува руския анклав на Росенец - руzка граница за България и Европа, докато пРезидента ни е руzки, докато безнаказано се веят знамена на терористична държава, докато символите на престъпния режим на БК-КПСС не бъдат премахнати, ще си бъдем бедна руzка гоберния, на дъното на ЕС.

    Коментиран от #6, #7, #15, #65, #138

  • 5 Русенец

    227 5 Отговор

    До коментар #2 от "А къде са нашите политици":

    Според продажните агенти, лобиращи за чужди компании, които наричаш "наши политици", ние винаги си заслужаваме техните провали.
  • 6 Русенец

    172 6 Отговор

    До коментар #4 от "Реално":

    На Росенец нямаше ли един конак, на един от вашите?
  • 7 Какви руски агенти

    289 72 Отговор

    До коментар #4 от "Реално":

    в държава, управлявана от фашисти, изгонила 70 руски дипломата и пращаща денонощно оръжие за Украйна? Виденията са лош симптом, грижи се за себе си.
  • 8 вместо да се обясняват

    161 15 Отговор
    да разгледат оградата на будата с турция и да направят по висока с шипове и по укрепена и командироват свои граничари да пазят и тогава да се влиза в шенген

    Коментиран от #12

  • 9 Яне Сандански

    302 9 Отговор
    В Румъния народа се връща ,в България се топи все повече .Ето разликата между двете политически класи .Никой политик в България не му пука за народа .В България политиците се срамуват от народа си и ги е гад ,наскоро един политик в България в мое присъствие каза ,че се гнуси от тези плебеи.До като е така и до като нашите политици се назначават от едно специално място ще можем само да мечтаем да догоним Румъния по много показатели.

    Коментиран от #18, #128

  • 10 Диоген

    223 39 Отговор
    Коментар на Г. Георгиев
    ----------------------------------

    "Колко недемократично, бе да ни натикат в ЕС и НАТО, без провеждането на референдум по тези важни за нас българите въпроси.

    Сега се опитват да ни принудят да се откажем и от българския лев., лйъжейки българския народ, че ни вършат някаква "услуга".

    "Приемането в Шенген", означава че ние българите трябва да се откажем от българския лев, който се контролира от БНБ и да приемем за работна валута еврото, което не се контролира дори от ЕС.

    Кой ще покрива печатаното евро за Украйна?

    Обявявам се против отказването от българския лев и приемането на еврото."

    Коментиран от #16, #49, #79

  • 11 Диоген

    149 16 Отговор
    Коментар на Г.Георгиев
    ---------------------------------

    "До коментар 8 от "Жена":

    Знаете ли, защо Хърватия я приемат в Шенген, а България и Румъния не ?

    Понеже Хърватия "приема" еврото от 1 януари 2023.

    Както "не ни приемаха" в ЕС, преди да ни натикат в НАТО, така и сега влизането в Шенген, ще е свързано с отказването ни от българския лев, понеже и ние, както Полша и Унгария можем да не приемем ЕВРОТО."

    Коментиран от #44, #90

  • 12 Струва пари

    133 9 Отговор

    До коментар #8 от "вместо да се обясняват":

    И за какво ние да го плащаме, като мигрантите отиват в Западните държави ? Като искат сериозна охрана – да си плащат. Нямаме полза нито от Австрия, нито от Нидерландия. И с двете държави търговията ни е на минус, като с Нидерландия е доста голям -1442 млн. лева.
  • 13 Диоген

    35 6 Отговор
    Коментар на Г.Георгиев
    ---------------------------------

    "публикация от 12 юли 2022 г.

    Хърватия става част от еврозоната на 1 януари 2023 г.: Съветът приема последните необходими правни актове
    -----------------------------------------
    Днес Съветът прие последните три правни акта, благодарение на които Хърватия ще може да въведе еврото на 1 януари 2023 г. С това завършва процесът в Съвета, вследствие на който Хърватия ще може да стане член на еврозоната и да използва общата валута на ЕС – еврото, от началото на следващата година."
  • 14 Путинофил

    107 18 Отговор
    Ще е добре комунистите да приберат своите дечица от университетите в Нидерландия и така ще ги бойкотираме!
  • 15 Косово

    175 28 Отговор

    До коментар #4 от "Реално":

    Абе до кога Русия ще обвинявате за всичко сторено в България ? Нали за това влезнахме в ЕС? ,къде е ,че спи? Ако ЕС искаше да прекъсне поне на 30% корупцията щеше да го направи ,но на тях им трябват хора които има с какво да държат за да ги управляват и манипулират .За да ти стане по ясно ,ето ти един пример .Казват на Нинова приемете Истанбулската конвенция и получаваш европейски стол,на Сърбия признаете Косово и един близък ден ще ви приемем в Европа .Да реда ли още такива примери ,но Русия та Русия .Неупил човек лесно се манипулира .Кой каквото сторил в Европа и САЩ ,руснаци са виновни.Русия ли е виновна ,че ти толкова си учил ?
  • 16 Яне Сандански

    132 9 Отговор

    До коментар #10 от "Диоген":

    Така е ,един Ник Кресна го каза същото прави 6 месеца тук ,че има едни 20 милиарда за крадене и ,че за да влезнем в еврозоната значи сме покрили 3 от най важните критерии за Шенген .Следователно дори ,че той го беше написал много ясно аз не разбирам как като не сме готови за Шенген сме готови за еврозоната в която искат да ни вкарат за да станем длъжници и да плащаме лудостта и кражбите на ЕС ???

    Коментиран от #25

  • 17 мхммм

    81 5 Отговор
    Лука 23:34:
    Исус каза: Отче, прости им, защото не знаят какво правят.
  • 18 Колко беше Румъния през 1989?

    38 4 Отговор

    До коментар #9 от "Яне Сандански":

    А сега колко е?

    Коментиран от #20

  • 19 Потрес

    176 7 Отговор
    България потресаващо и алогично обяви, че няма да бойкотира лицемерите от Австрия и Холандия!!?!?
    Защо???????
    Потресаващо робско поведение и мислене от политици и правителство!
    Ва3елин дали са си взели?

    Коментиран от #36

  • 20 Яне Сандански

    59 7 Отговор

    До коментар #18 от "Колко беше Румъния през 1989?":

    Чети внимателно какво писах .Ще го напиша по друг начин дано ти стане ясно какво съм писал .Румъния 1989-23 2020 -18175 2021- 19,186 2022 -20.010.кажи ми в България колко се върнаха последните 2 години?

    Коментиран от #24

  • 21 не думай

    125 5 Отговор
    Статийка списвама за да успокои простаците на село.
    Австрия си го премести, а Бъгария свали справедливото вето срешу РСМ, за да получи 100 пъти по-нечестно вето сршеу себе си.

    Ама много се били разкъхарили австрийци и холандци, вервайте ми.

    Коментиран от #130

  • 22 Абсолютно пълен бойкот

    90 5 Отговор
    на тия п.....дали
  • 23 Тръмп

    26 61 Отговор
    Ако някой си мисли че сме изпълнили всички изисквания за Шенгенската зона, или се казва Р.Радев или И.Гешев. Всичко друго са мечти.
  • 24 ето ти статистиката

    56 11 Отговор

    До коментар #20 от "Яне Сандански":

    Румъния 1989 - 22.8 млн души. Румъния 2022 - 19,8 нмлн - 3 млн по-малко. Или 10 процента.
    Тенденцията според ООН е - населението й да спадне до 13 млн до края на века.

    България 1989-а година 8.9 млн души. България 2022 - 6.7 млн души. Прогнозата на ООН е страната да се свие до 2.9 млн до края на века.....................

    И каква викаш ти бепе тезата?

    Коментиран от #33, #109

  • 25 Атина Палада

    119 15 Отговор

    До коментар #16 от "Яне Сандански":

    Според мен не приеха България и Румъния в Шенген, тъй като и двете държави "шикалкават" за Еврозоната. Румъния отложи за 2029г а България.. "шикаалкави"! Хърватия прие еврото и я пуснаха в Шенген!
    Т. е докато България и Румъния не влязат в Еврозоната да дават своя дан за дълговете на ЕС, няма Шенген! По добре без Шенген, отколкото да плащаме дълговете на Гърция, Италия, Испания и останалите държави от Еврозоната, на които дълговете им са астрономически.

    Коментиран от #32, #34

  • 26 По интересното е

    19 68 Отговор
    Кога нема да има визи за саш там са парите и да емигрираме завинаги..след 2 3 поколения наследнизите ни ше имат шанс за хубав живот а хубавия живот е такм където има пари сигурност и държава всичко това което липсва в бегето за народа

    Коментиран от #31

  • 27 Зайо Байо

    105 15 Отговор
    Щом банкерите ни искат у Шемген ясна тя. Ич да не се натискаме за там. Благодарни сме на Австрето че ни спре. Ем на нас добро направи ем на техния народ. Даже и от ЕС да бегаме като англетата.
  • 28 оня

    63 7 Отговор
    Трябва референдум:))
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Цар Поробител

    103 7 Отговор
    Не Народ а ????

    Вируси, щамове, ваксини, закони.

    Зелен сертификат….сини зони!

    Зони червени, оранжеви, лилави.

    Палитрата свърши, останах без сили!

    Банки обират, без маски, без изстрел.

    Кюлчета злато, пистолет-Да си мислил!
    Нощно Шкафче в Министерска квартира.
    Колко ли пачки със Евро побира?
    Дронове, спални, отворен прозорец.
    Проснат напряко спи Огнеборец.

    Мата Хари свободно кръстосва навред.

    Прокурори хвърлят високо Каскет!

    Хемус, мостОве, строят Виртуално!

    По Струма загиваме ний Ритуално!

    Народа разделят, насъскват, подтискат.

    Едните пилеят, а други се стискат.

    Раята безмълвно върви като Зомби.

    Не мож’ да я стресне дори хекатомба!

    О Боже! Не може Това да е Онзи народ!
    Който прегази Дунав без брод.
    Който Балкана посред зима пресече.
    И на Теодор Комнин главата отсече!
    На Калоян страшен и верни боили.
    Които сразиха ромейските сили.
    Които разбиха железните рицари.
    И сам Балдуина хвърлИха в тъмница.
    Не! Не може това и врагът да ни стори!

    Кой каквото ще, това да говори!

    Не може това да са същите хора

    Които безмълвни гледат Позора!
  • 31 Атина Палада

    11 2 Отговор

    До коментар #26 от "По интересното е":

    Ха ха ха, ти врътиш ли се?
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Яне Сандански

    38 4 Отговор

    До коментар #24 от "ето ти статистиката":

    Ще го напиша пак дано вденеш само периода 2000-2022 са се завърнали около 2 милиона румънци ,статистика от Румъния не от ООН ,кажи ми което те питах ,колко се върнаха в България ? Аз не съм писал никъде че Румъния се е увеличила ,а писах колко са се върнали ,това искам да чуя от теб ,не глупости и не прогнози на ООН или който и да е ? Знаеш ли от 2000 колко хиляди или милиона са се завърнали в България , че аз не знам за такива освен за непрекъснато намаляване ???

    Коментиран от #39, #42

  • 34 Яне Сандански

    35 4 Отговор

    До коментар #25 от "Атина Палада":

    Точно така ,това казах и аз , но с една уговорка което прочетох в друг сайт от Кресна който се подвизаваше тук но след непрекъснато триене на коментарите му се махна ,а именно ,че за да бъдеш приет в еврозоната трябва да бъдеш първо приет в Шенген и да покриеш някой точки които България ,Румъния и Хърватия въобще не покриват и имах предвид че реда трябва да е обратен а не който ни налагат за да плащаме бакиите на западните държави .
  • 35 Пеци

    59 4 Отговор
    Вик за помощ, този австрийски министър е смешник.Защо Хърватия може, а Румъния и България не.
    Къде са нашите мишки политици
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Леля Гошо

    59 1 Отговор
    Защото дебили избират гъзоолизатели и да ги управляват
  • 38 Атина Палада

    49 9 Отговор

    До коментар #29 от "Дааа":

    Това, коя държава да влезе в Шенген, може да го реши само Германия и ЕК! За ЕК, разбирай САЩ! Никоя друга държава от ЕС не може да вземе това решение! Просто са поръчали на Австрия да удари ветото. И за малко повече унижение за България, айде и Холандия.. И ще ни пуснат ако и когато приемем еврото...Без евро, няма Шенген!
  • 39 ти питай да вденеш

    15 11 Отговор

    До коментар #33 от "Яне Сандански":

    Това леко и еднократно увеличение на населението първо не е ясно дали е от върнали се румънци или от нешо друго - например украинци и молдовци. И второ то НЕ променя тенденцията, която е строго надолу до спадане на населението с 50%.
    Нашето население се очаква да спадне със 70-80- пороцента.

    А тояа, че си седнал да генерализираш от една малка недоизяснена флуктуацийка, е направо патетично.
    Факта е това - румънците са точн ос 3 000 000 дупи по-малко т 1989-а година.

    Коментиран от #41

  • 40 Буха ха

    46 1 Отговор
    Интересно колко жени ще се вържат ако им кажа че като ги опъна отзад, това ще е вик за помощ.
  • 41 Яне Сандански

    26 5 Отговор

    До коментар #39 от "ти питай да вденеш":

    Омръзна ми да обяснявам на хора които не вдяват ,има една българска поговорка ,да е к... Да му вкараш ,но акъл не се вкарва .

    Коментиран от #43

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 РЕАЛИСТ

    19 21 Отговор

    До коментар #11 от "Диоген":

    Ще разкажа лични впечатления, защо Хърватия я приеха в Шенген. Минавах с кола границата на Хърватия със Словения, което е граница на Шенген. Докато чаках станах свидетел, как митничаря проверяваше всеки камион. Нямаше скрито прикрито. Всичко беше на показ. Едва ли е така на Капитан Андреево, не знам не съм минавал.
  • 45 Банка

    51 4 Отговор
    Райфайзен няма абсолютно нищо с банката със същото име в България. Мръсните политици са собствениците

    Коментиран от #104

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Уса

    63 4 Отговор
    Миграцията я създададоха Меркел и САЩ
  • 48 вятъра на промяната

    39 22 Отговор
    Чест прави борбата на румънските политици срещу това решение и позиция на Австрия и Нидерландия. Както винаги нашите управляващи нямат твърда позиция и единодушно мнение. Безгръбначни без топки приличащи по-скоро на едноклетъчни амеби. С право си заслужаваме съдбата. Защо сме членове на ЕС и НАТО а не отстояваме тази посока и винаги сме разколебани от шепа проруски предатели които ни тласкат да ставаме азиатци и да бъдем обречени на бедност и зависимост.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 един от многото

    61 3 Отговор
    Още в новините тази вечер Гугутко Донев заяви , че България няма да прави никакви бойкоти и както обикновено ще застане в позиция партер!
  • 51 Пешо

    29 18 Отговор
    А българските политици могат да подвият опашка и да гледат жално към Путин да им пусне газа.
  • 52 Да си призная

    35 2 Отговор
    Защо да сме в шенген? Когато не сме там, мумун ни ни заобкаля и бяга да прави днк на шенген продуктевна?!

    Коментиран от #53

  • 53 е егати

    21 1 Отговор

    До коментар #52 от "Да си призная":

    Ми много точно, те там се дерднархна и мумун ще ги облагороди...

    Коментиран от #56

  • 54 Пешо

    49 3 Отговор
    Бойкотирайте холандските и австрийски говеда, не зареждайте в омв и не им купувайте стоките.
  • 55 последен опит да схванеш

    11 11 Отговор

    До коментар #46 от "Яне Сандански":

    То остана румънските власти да кажат нещо друго.
    Според Евростад това са врели-некипели. Румъния спада с едни от най-бързите темпове в света. И ще загуби 10 млн души до края на века. И наистина ще стане така, освен ако не се проемни фундаментлано тенденцията.
    А ти искаш да кажеш ,че тя тенденцията си е чудесна и заради нея ще се увеличат.
    И това ти твърдение е пълна глупост.

    То и според нашето МВНР 89% от бългатие в чужбина са се върнали, ама прогнозите са да паднем под 3 млн до края на века.

    Не можеш да осмисляш информацията и да вземап оредвид целите на източника и това си е твой проблем.
  • 56 е не така

    22 0 Отговор

    До коментар #53 от "е егати":

    гейхарнаха се, не се знае кой е, коя я е, кое е, защо е, го, га, тя, то , било, не било, небило, било, загубило и т.н.
  • 57 Гадно

    28 0 Отговор

    До коментар #3 от "Русенец":

    е когато трябва ад се разчита на "политици", защото те са интересчии, докопали се до избираеми места и слушащи какво ще каже Шефа на ООД-то.
    Защото всички партии са ООД-та и правят бизнеса, независимо какво са говорили и обещали.

    Ходете им на Изборите!
  • 58 За Шенген

    42 3 Отговор
    трябва да се припознае и приеме Истанбулската перверзия,педофайлите от пидерландия, белгия и австрия безпрепятствено да преминават не проверявани по границата ни.Никой пет пари не дава за лева или еврото.Искат децата ни!
  • 59 шенген менген

    39 4 Отговор
    Все из Австрии в Болгарии - бойкот !

    ОМВ, банки, редбул, почивки, туръзъм, ски, все....
  • 60 безпартиен

    43 2 Отговор
    Спирам да зареждам в Шел и ОМВ!Спирам да пазарувам в Била и Лидъл!
  • 61 Спрете турските типове за 48 часа и тез

    10 2 Отговор
    Спрете типовете от тр за зубен
  • 62 румънски приятел

    58 3 Отговор
    Скъпи български приятели
    Аз съм румънец, използвах "google translate", за да мога да коментирам тук.
    Не сме заслужили тази обида от Австрия, Румъния или България.
    В Румъния външният ни министър вече е изпратил протестна нота до австрийския посланик, а посланикът ни във Виена се прибира.
    Също така нашата румънска екстремистка партия AUR организира протести пред австрийското посолство, предричайки, че на изборите през 2024 г. Румъния ще се окаже на страната на екстремизма и евроскептицизма с много омраза към австрийците.
    Още нещо, вижте новините, Манфред Вебер, председателят на групата на ЕНП, който няколко дни преди вота критикува Карнер и Нехамер, сега казва, че разбира тяхното решение, с други думи, ако Унгария се противопостави с вето, горко, а ако Австрия или Холандия възрази, значи е ок.
    Европейският съюз е една от най-корумпираните институции.

    Коментиран от #64

  • 63 Бай Иван

    40 0 Отговор
    Откъде пристигат повече мигранти в Австрия? През България или през Италия/Гърция?
  • 64 Бай Иван

    28 1 Отговор

    До коментар #62 от "румънски приятел":

    Тоя "Google translate" много хубаво превежда на български...😄

    Коментиран от #66, #67, #70, #71

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 румънски приятел

    33 0 Отговор
    Да, предполагам, че не се превежда идеално, но благодаря.
    Тези мигранти идват през Гърция, Италия или Сърбия-Хърватия-Унгария.
    Като румънец бях разочарован, когато видях Марк Рюте да казва, че границата с България може да се премине лесно с 50 евро, лъжи
    Също така в Румъния има схващане, че българските политици не настояват толкова силно, колкото ние, така че отстрани изглежда, че българските политици са приели решението, защото не е достатъчно да правят изявления, ако не предприемат действия.
    Румънците симпатизират на българите, българите трябва да излизат по-често на улицата на протест.
    Освен това румънски репортери бяха в Австрия в тези бежански лагери и разговаряйки с хора, за които разбраха, че идват през Италия, Гърция или Сърбия, казаха, че е твърде трудно да се влезе през Румъния или България.
  • 70 румънски приятел

    22 2 Отговор

    До коментар #64 от "Бай Иван":

    Да, предполагам, че не се превежда идеално, но благодаря.
    Тези мигранти идват през Гърция, Италия или Сърбия-Хърватия-Унгария.
    Като румънец бях разочарован, когато видях Марк Рюте да казва, че границата с България може да се премине лесно с 50 евро, лъжи
    Също така в Румъния има схващане, че българските политици не настояват толкова силно, колкото ние, така че отстрани изглежда, че българските политици са приели решението, защото не е достатъчно да правят изявления, ако не предприемат действия.
    Румънците симпатизират на българите, българите трябва да излизат по-често на улицата на протест.
    Освен това румънски репортери бяха в Австрия в тези бежански лагери и разговаряйки с хора, за които разбраха, че идват през Италия, Гърция или Сърбия, казаха, че е твърде трудно да се влезе през Румъния или България.
  • 71 Тръмп

    1 1 Отговор

    До коментар #64 от "Бай Иван":

    🤣🤣🤣🤣
  • 72 Тръмп

    0 5 Отговор
    Събрахме се отбор юнаци.
    И все от кол и от въже!

    Като го преведох на Гугъл преводача ми даде този резултат:

    We have gathered a team of her
    And all from a stick and a rope.

    Чудесен преводач.
  • 73 Чичо

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Бойкот":

    Добро утро. Те не са такива от вчера.
  • 74 Чичо

    17 3 Отговор

    До коментар #3 от "Русенец":

    За обикновения човек промяната ще е нищожна. Даже документално едва ли ще я почувства, освен факта, че ще се мисли за човек, за какъвто никога няма да го вземат налаганите вето.
  • 75 Асен

    28 3 Отговор
    Е ние, нормалните Българи, така или иначе няма да позволи да ни доунищожат със Шенген. Целия този шум е договорена инсценировка, либералите имат лобисти на всякъде, като в Австрия , например. И сега либералния команден център е задвижил марионетките си да правят този шум. Т. нар. Бг. управници , бъдейки слуги на либералите, също са част от играта. Целта им е да внушат на Българския народ че се случва битка за приемането ни в Шенген. Докато реално Шенген е клопка. Това е капан за държавите от периферията на ЕС , каквато е България. Така че всичко това е един добре планиран цирк.
    Но ние няма да позволим приемането на България в Шенген. Това окончателно ще ни зароби. Излизаме на протести.
    Докато България не се отърве от паразитиращи НПОта като "хелзинския" комитет, " отворено общество" и "Америка за България" тази държава ще продължава да загива докато не достигне "предсказания" сценарии от ФБР и д-р те ционистки организации.

    Коментиран от #76

  • 76 Тръмп

    7 10 Отговор

    До коментар #75 от "Асен":

    Много си гламъв! Излизате на протест срещу кого? Излизате на протест против ЕС? Да не забравите да си вземете тестето с картите, за писар мога и аз да дойда.

    Коментиран от #82

  • 77 румънски приятел

    26 2 Отговор
    Румънците бяха една от най-асоциираните страни с европейския проект, но сега, с ветото на Австрия, нещата се изясниха за нас.
    Като нови мерки изтеглихме посланика от Австрия.
    На протеста пред австрийското посолство румънците свалиха от стената плочата с националния символ на Австрия и я изхвърлиха в кофата за боклук.
    Румънците вече не купуват продукти от Австрия, red bull и т.н
    Румънците вече не облагат колите на OMV.
    Обикновените румънци, особено бизнесмените, закриха сметките си в Райфайзен банк.
    Обикновените румънци вече не почиват в Австрия.
    Румънски бизнесмени прекратиха или не продължиха договорите на фирмите си с австрийците.
    За нас, като румънци, това беше крайното доказателство, че се считаме за граждани втора класа в Европа, румънците са хора, които се гордеят с миналото си, а сега това ВЕТО само засили екстремистките и евроскептичните чувства.
    В момента антиевропейските настроения в Румъния много се засилиха, въпреки че виждам, че българската преса не е наясно какво се случва тук.
    Роберта Мецола, председателят на Европейския парламент, ще дойде на 19-20 декември на фона на румънското напрежение и недоволство, но е твърде късно.
    Това, за което съжалявам е, че историята се повтаря, през 1937 г. румънската фашистка партия "Желязна гвардия" взе 17%, сега вижте колко ще спечели партията "AUR" поради ветото.
    СРАМ ЗА ЕВРОПА!
    Traiasca Romania!

    Коментиран от #83, #108

  • 78 М.Иванов

    10 2 Отговор

    До коментар #3 от "Русенец":

    Няма значение дали сме в шенген или не. Количествата ще са същите само ще пристигат по бързо.
  • 79 М.Иванов

    5 21 Отговор

    До коментар #10 от "Диоген":

    Членството ни в ес и нато е единственото полезно нещо което успяха да направят за 30 години. Какво сте се затръшкали за това Евро, Германия, Франция, Италия какво им е след като го въведоха? Проблема на ес е че всеки тегли към себе си. Един език, едни документи, една валута,една граница. Когато те попитат :Какъв си ,и отговорът ти е:ЕВРОПЕЕЦ! Тогава тази Европа ще е силна и ще върви напред.
  • 80 Стефан Стамболов

    33 3 Отговор
    Дойде времето, българи и румънци да се обединят и да дадат мощен отпор на Австрия и Холандия!
    ГРАЖДАНИТЕ НА ДВЕТЕ ДЪРЖАВИВ ЕДНО ЦЯЛО СРЕЩУ ХОЛАНДИЯ И АВСТРИЯ!
    1. БЪЛГАРИТЕ СЪС СМЕТКИ В РАЙФАЙЗЕН БАНК / СЕГА ОБЕДИНЕНА С ДРУГА БАНКА/, ДА ЗАКРИЯТ СВОИТЕ СМЕТКИ!
    2. ДА СПРЕМ ДА ЗАРРЖДАМЕ В ОМV.
    3. Да направим международно гражданско обединение българи и румънци.
    4. Да внесем петиция с над 500 000 подписа в ЕК
    5. ДА ОБЯВИМ НАШИТЕ ЕВРОДЕПУТАТИ ЗА НЕКАДЪРНИЦИ
    6. ДА СПРЕМ ПЪТУВАНЕТО ДО ХОЛАНДИЯ И АВСТРИЯ
    7. ДА СПРЕМ ВСИЧКИ НОВИ СТУДЕНТИ ДА СЛЕДВАТ В ТЕЗИ ДЪРЖАВИ.
    8. ДА БЪДАТ БОЙКОТИРАНИ ВСИЧКИ ИНИЦИАТИВИ НА АВСТРИЯ И ХОЛАНДИЯ
    9. ДА НАПРАВИМ ФИЛМ ЗА АВСТРИЯ И ХОЛАНДИЯ.
    10. ДА ПОДКРЕПЯМЕ ОРБАН

    Коментиран от #84

  • 81 Болярин

    22 0 Отговор

    До коментар #2 от "А къде са нашите политици":

    Ние сме си избрали, ... НЯКАКВИ, който хал-хабер си нямат от политика ! Ако сме допуснали грешка, то бързо трябва да се поправи ... ВЪН НЕКАДЪРНИЦИТЕ ОТ ПОЛИТИЧЕСКИЯ ЖИВОТ НА БЪЛГАРИЯ !!!
  • 82 Асен

    25 4 Отговор

    До коментар #76 от "Тръмп":

    Не, глупако, излизаме на протести срещу корумпираните лобисти на чужди интереси които някои заблудени овце (може би такива като теб ) наричат управляващи. Ще ги принудим , ако ще и със сила, да отеглят проекта. Освен че не трябва да се влиза в Шенген,трябва да се преразгледат договорите с които сме били приети в ЕС. Брюкселските бюрократи умишлено превръщат България в Буферна зона за тъпия им съюз като същевременно извличат умовете от България, американците златото и Матриците. Ние сме 100%окупирана територия която дори не е точно държава.
    Ако трябва ще съберем и подписка срещу приемането в Шенген и ще я представим в парламента .
    Но няма да оставим забиването на последния гвоздей в ковчега на България - НАШАТА ДЪРЖАВА.
    Започва революция за освобождението на България! За да има България бъдеще.
  • 83 Асен

    6 15 Отговор

    До коментар #77 от "румънски приятел":

    Това не са румънци, а платени соросоиди активисти. Всичко е един цирк.

    Коментиран от #86, #88

  • 84 Кобра

    2 23 Отговор

    До коментар #80 от "Стефан Стамболов":

    С това последното се издаде, че си русофилска сволич.
  • 85 Кобра

    11 7 Отговор
    Тези сега приказки са глупав дипломатически опит да замажат положението. И повече им пука за Румъния, тъй като е далеч по-голяма държава и по-голяма икономика. Ние сме незначителни и на никой не му пука за нас. Единственото ни значение е географското положение.
    Ето сега хърватите ще се разделят с тяхната смешна хърватска куна и ще влязат в шенген.
    А нашите скапаняци са както винаги в екскременти.

    Коментиран от #89

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 румънски приятел

    23 2 Отговор
    Скъпа моя, аз съм 100% румънка
    Първо, ако имате личен проблем, препоръчвам ви да се свържете директно с мен.
    Второ, влязох в българската версия на Google, защото ми беше любопитно да видя как хората се изразяват за това решение. В Румъния разочарованието достигна най-високата степен и не очаквах да доживея такъв ден, австрийците вече се възприемат в Румъния като хора, които ти забиват нож в гърба.
    Лично аз съм напълно разочарован от Европейския съюз като цяло.
    Румънците обичат българите, виждат ги като братя, но лично аз съм ужасен от факта, че вашите политици не взеха мерки, това, че Марк Рюте каза, че българската граница може да се минава с 50 евро е неприемливо, лично аз ако бях политик Българино, щях да призова Марк Рюте в България да се пробва да мине границата с 50 евро, за да видя дали някой ще го пусне :DDD
    Ако сайтът ми позволява, бих ти дал линк в tiktok да видиш как минават румънските коли покрай OMV
  • 88 румънски приятел

    17 1 Отговор

    До коментар #83 от "Асен":

    Скъпа моя, аз съм 100% румънка
    Първо, ако имате личен проблем, препоръчвам ви да се свържете директно с мен.
    Второ, влязох в българската версия на Google, защото ми беше любопитно да видя как хората се изразяват за това решение. В Румъния разочарованието достигна най-високата степен и не очаквах да доживея такъв ден, австрийците вече се възприемат в Румъния като хора, които ти забиват нож в гърба.
    Лично аз съм напълно разочарован от Европейския съюз като цяло.
    Румънците обичат българите, виждат ги като братя, но лично аз съм ужасен от факта, че вашите политици не взеха мерки, това, че Марк Рюте каза, че българската граница може да се минава с 50 евро е неприемливо, лично аз ако бях политик Българино, щях да призова Марк Рюте в България да се пробва да мине границата с 50 евро, за да видя дали някой ще го пусне :DDD
    Ако сайтът ми позволява, бих ти дал линк в tiktok да видиш как минават румънските коли покрай OMV

    Коментиран от #97

  • 89 румънски приятел

    25 1 Отговор

    До коментар #85 от "Кобра":

    Уверявам ви, че България е важна
    Румъния направи повече скандали и взе повече мерки срещу Австрия, така че сега очите са в Румъния, но това не означава, че България не е толкова важна.
    Българите трябва да изберат политици, които по-добре представляват интересите на обикновените българи и ако политиците не се съобразят, обикновените българи трябва да излязат на улицата да протестират като румънците.
    Проблемът и шокът сега е, че в Румъния дълбока държава, която беше дълбоко европейска, сега завърши с плъзгане надолу по склона на национализма, екстремизма.
    По мое лично мнение, ако Австрия ни е наложила ВЕТО в Европейския съюз, каква гаранция има още Румъния и България, че ще бъдат защитени от НАТО при евентуално нападение.
    Освен това погледнах в някои руски новинарски сайтове и Русия се подиграва на румънците и българите, че Европейският съюз взема само Хърватия в прегръдките си, а вместо това оставя Румъния и България да се давят...

    Коментиран от #107

  • 90 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    25 0 Отговор

    До коментар #11 от "Диоген":

    Приемат Хърватия в Шенген за да си ходят спокойно на море.
    Това е истината.
    На границата между Словения и Хърватия се чака денонощие през лятото......

    Коментиран от #91

  • 91 румънски приятел

    9 0 Отговор

    До коментар #90 от "🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️":

    същото се вярва и в Румъния...
  • 92 Краен

    25 1 Отговор
    Какъв бойкот бе. Ако забелязвате цялата новина е за Румъния. На никой не му пука за България
  • 93 Някоя си

    21 3 Отговор
    1000 пъти ще го напиша ако трябва..... Видяхме презрението и двуличието на "европейците" време е да ги заэрбим....там сме нежелани....единственно като равни биха ни приели в един бъдещ евразииски съюз ....на там трябва да гледаме и а насочим усилия в тази посока ....
  • 94 Дуспа

    20 2 Отговор
    Крайно време е да бъдат обявени за неприятелски държави.
  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Знайко

    7 0 Отговор
    ...обратни новини, обратно информиране, обратен програминг , при това с използване на компетентни, западни иточници! Продължавам да спазвам програминга на дядо ми!!!
  • 97 Знайко

    4 8 Отговор

    До коментар #88 от "румънски приятел":

    Много завладяващ коментар! Само съм леко смутен от следното:
    Скъпа моя, аз съм 100% румънка
    ...и малко по-късно:
    ато братя, но лично аз съм ужасен от факта...
    Последно, румънка ли си или българин?
    Аматьор!
    ВНИМАНИЕ ТРОЕН ТРОЛ!

    Коментиран от #99, #100, #101

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Някоя си

    10 0 Отговор

    До коментар #97 от "Знайко":

    Напълно е възможно да е използван гугъл преводач....знаеш сигурно кви ги твори той 😉🤣

    Коментиран от #102

  • 101 румънски приятел

    12 1 Отговор

    До коментар #97 от "Знайко":

    Извинявам се, ако съм обидил някого, намерих забележката на този потребител за неуместна.
    Исках да пиша на румънски, но сайтът не ми позволява, но тъй като съм в български сайт, мисля, че е мое задължение да се изразявам на български чрез Google Translate, а не на румънски.
    Imi place Bulgaria si ii sustin pe fratii bulgari!
  • 102 румънски приятел

    9 0 Отговор

    До коментар #100 от "Някоя си":

    грешен ли е преводът?

    Коментиран от #105

  • 103 Пенев

    18 0 Отговор
    Вече на OMV автомобил не зареждам.
  • 104 Русофоб Антисемит

    2 7 Отговор

    До коментар #45 от "Банка":

    То вече такава няма. KBC ги купиха.
  • 105 Някоя си

    9 0 Отговор

    До коментар #102 от "румънски приятел":

    Има малко грешки 😊 но е разбираемо какво искаш да кажеш😊
  • 106 Българофил

    16 2 Отговор
    Чета, че Румънците реагирали така и така, а нашите какво правят? Пак са се навели и чакат някой друг да ги оправи. С такива политици тежко ни и горко. Явно ние нямаме кадърни политици и смелостта да се опълчат като Румънците. Затова сме на този хал.
  • 107 Асен

    2 18 Отговор

    До коментар #89 от "румънски приятел":

    Слушай, не ми се прави на интересно, каквото и да си . Като си румънка, защо си не ходиш да дращиш давайки акъли в румънските сайтове а се месиш тук? Освен това мн добре пишеш на Български като за румъ...нещо си.
    Румънците бойкотиращи са от НПОта, агентури действащи из всички Балкански страни.
    Случващото се в момента е като т.нар. скандал за приемането на РСМ в ЕС. ФАРС. Нищо повече.
    Да се свързвам с теб няма абсолютно никакъв смисъл. Каквото и да си не си интересно , нито важно.
    Успех с приемането на "Румъния"в Шенген. Пиши тук, похвали се, като станат нещата.

    Коментиран от #125

  • 108 Ромпетрол по-доброто гориво

    22 2 Отговор

    До коментар #77 от "румънски приятел":

    Колеги,нека да зареждаме от Ромпетрол и да направим бойкот на OMV ,Shell-Dutch,LukOil !

    Траки(българи) и даки(румънци),трябва да се обединим срещу Еврейогейския съюз!!!

    Коментиран от #131

  • 109 базова статистика

    23 3 Отговор

    До коментар #24 от "ето ти статистиката":

    Когато заедно с Румъния влизахме в ЕС, двете държави имаха индекс 44% на БВП на човек от населението, тоест равнище на икономическо развитие при 100% средно за ЕС, от няколко години този индекс за Румъния е 73%, а за България ......само 54% и пак най-ниския в Съюза, тоест ние сме НАЙ-БЕДНИТЕ, а Румъния чрез реформите в институциите, вкл. борбата с корупцията, и производството дръпна много напред.

    ТОВА трябва да го проумее човек и без да има специално икономическо образование.
  • 110 ТОЧНОСТ

    15 2 Отговор
    Ние хората искаме бойкот на всичко австрийско и нидерландско както и БОЙ-КОД на ВСИЧКИ НАШИ ПАРТИИ които бяха досега в парламента ...да се заличат и НАРОДА да се вземе в ръце и да направи България нормална страна...стига лъжи
  • 111 ТОЧНОСТ

    14 0 Отговор
    Защо не ни искат КОЙ носи отговорност народа ли? Неее ПОЛИТИЦИТЕ...ВСИЧКИ НИЕ ГО ЗНАЕМ А ПОЛИТИЦИТЕ НЕ ЗНАЯТ...ПОЗОР ОТ ПОЛИТИЦИ...хайде аут от парламента...колко мазни лъжи не ги искаме вече кое ни е наред НИЩО...големи измамници...и защо да гласуваме за КОЙ?...ВСЕ ЗА ТЯХ ЛИ?
    БАСТА...стига...
  • 112 Немскоговорещ австриец

    24 0 Отговор
    Бойкот на БИЛА, ОМВ, Редбул, Уника, Райфайзен и австрийските ски курорти!!!!
  • 113 Защо Австрия ни мрази толкова?!

    24 2 Отговор
    Австрия наложи, заедно с Гърция, закриването на блокове 1-4 на АЕЦ Козлодуй при влизането в ЕС. Подкрепят удбашите в Скопие и ни оказват натиск да се откажем да защитаваме правата на българите в Северна Македония. Сега видимо ни дискриминирани. Защо тези хора, доскорошни фашисти и настоящи домакини на всички мръсни пари от Източна Европа, ни мразят толкова?
  • 114 Двоен стандарт

    26 1 Отговор
    Австрийците не познават ли географските карти? Отвсякъде са оградени от държави-членки на Шенген. Да се сърдят на Гърция, Италия, Словения и Унгария. Ние какво сме им криви? Явно става въпрос за избиване на комплекси на наш гръб и за двойни стандарти. Бойкот на всички австрийски стоки!
  • 115 Павел пенев

    29 2 Отговор
    Нашите политически лакеи да изгонят крадливата австрийска фирма EVN която всяка година изнася от България десетки милиарди евро от нашата ел.енергия. техния външен министър да си плямпа каквото иска. Нямаме нужда от такива инвеститори, които ограбват българския народ.

    Коментиран от #117, #118

  • 116 Пейо

    22 1 Отговор
    За Румъния разбрах, но никъде не видях да се споменава наш политик да е реагирал по някакъв начин.
  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 За EVN категорично

    16 0 Отговор

    До коментар #115 от "Павел пенев":

    Съм съгласен, .... под опашката и чао
  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 Николов

    16 2 Отговор
    До тежа им на великите европейци,развали им се рахътлъка с тия" нещастни" емигранти !То така или иначе ислямизацията е започнала ,няма спипиране .
  • 123 Аз съм

    14 5 Отговор
    Има правила! Правила които и България и Румъния са изпълнили! Няма какво повече да говорим. Този съюз върви кам разпад! Честито на Русия! А сега всички които ще почнат да се кефят за руснаците, да изхвърлят всичката западна техника от домовете си и да си купят руска. Нали обожават Русия!
  • 124 Боян димитров

    17 4 Отговор
    Само наивниците вярват в Европа.
  • 125 Асене,

    3 11 Отговор

    До коментар #107 от "Асен":

    Жената ти е казала истината, а ти се държиш като инфантил. Жалко за теб, Бойко беше прав....сигурно и подкрепяш войната и искаш да се присъединим към евразийския съюз.
  • 126 ФАКТИ?

    10 2 Отговор
    АВСТРИЙЦИТЕ КАЗАХА И ГО ПОВТОРИХА! - ЗАБРАВЕТЕ ЗА ШЕНГЕН. ЩЕ ИМ ГО НАКРИВИТЕ ЛИ?
  • 127 Матей преображенски

    12 3 Отговор
    Да благодарим на Австрия и Холандия ,че не ни пускат в шЕНГЕН,те си имат техни користни съображения , предпазването ни е страничен ефект,не е от жалост към нас.Да се надяваме и ,че докато се организират,пластовете в ЕС ще се разместят и въпроса ще отпадне ,защото както са се заяли като с горчива краставица,значи много ги стяга шапката,постоянно за това ло-мо-тят.И трябва да има протести,вкл. в подкрепа на Русия,видяхме как настръхна фандъка и разтури демонстрацията в София.Това показва колко ги е страх от по-мащабно народно движение в подкрепа за Русия и трябва да се действа именно по тази линия.
  • 128 Разликата

    22 0 Отговор

    До коментар #9 от "Яне Сандански":

    В Румъния са единни когато става въпрос за национално важни неща. В България сме разделени и политиците поставят своите лични интереси пред националните.
  • 129 Ще има ответна реакция

    17 0 Отговор
    Ако Австрия иска добре охранявани граници, нека помогне с ноу хау и пари, на България и Румъния. По-евтино ще й излезе, отколкото да храни бежанците на света, или да търпи бойкота на Румъния и България.
  • 130 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 131 Виж Приятел

    8 0 Отговор

    До коментар #108 от "Ромпетрол по-доброто гориво":

    Ромпетрол и Рафинерията в Констанца са собственост на Казахстанската (КАЗ.МУНАЙГАЗ)
    Ама Ти, от дека да знаеш тая подробност?
    Казахите имат съвсем друг вид сорт петрол, той е по тежък, пуснаха го с търговски трик под името (Felix) , и преди години когато ги купиха от румънците и навлиза на пазара пускаха горивата за период от два часа от 12 - 14 часа на 50% отстъпка. Обаче Кой Ти помни това.
    ЧОВЕШКАТА ПАМЕТНА БЕЗКРАЙНО КЪСА.
    Иначе, Горивата Не са лоши, като качество и Дори са Добри.
  • 132 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 133 Истината

    8 0 Отговор
    Евала на румънците!
  • 134 Ванката

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бойкот":

    Да но тук се говори само за Румъния,за нашите мижитурки не се споменава!
  • 135 Петко

    8 0 Отговор
    Значи ние да сме добре,пък България и Румъния,кучета ги яли.Да ни пазят от мигрантски потоци,като външни граници,и да се оправят както намерят за добре .Егоистично и долно поведение на австрийците .Затова избягвайте ОМВ,и без това цените им са най-високи.
  • 136 Болярин

    6 0 Отговор
    Тоя Ал. Шаленберг точно като тиролска кръчмарка на холандска витрина "върти опашка" ! Не ставало дума за вето, а било политико-технически въпрос и било мааааалко "вик за помощ...", във връзка с миграцията ! Тоя е нагло политическо извращение !!! Наши гранични полицаи с цената на живота си пазят границите на Шенген, а ТИЯ (австрийски и холандски П...), дето не ни наложили вето, се взимат за морални стожер на Европа - едните НАРКОДЪРЖАВА, а другите РОДИНА НА А. ХИТЛЕР !!!
  • 137 Иванов

    4 0 Отговор
    Трябват реални и скорошни мерки срещу тези две държави какво още чакат и се помайват политиците
  • 138 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 139 Нищо не може

    1 3 Отговор
    да се направи.Австрия е на светлинни години пред нас във всяко отношение.
  • 140 777

    3 0 Отговор
    И никъде австрийците не казват, че са разтревожени за България, а само за Румъния. И така ще е докато нашите политици се държат като уплашени деца. Румънците веднага дадоха да се разбере, че са ядосани от ветото, а нашите за да не ядосвали западните ни партньори се снишават, и действат на принципа, като ти ударят шамар, вместо да се защитиш, дай и другата буза да ти ударят.
  • 141 Достойнство

    7 0 Отговор
    Да благодарим на румънците, че знаят що е достойнство и ще принудят Шенгенска Европа да разбере колко несправедливо и лицемерно се държи с нашите две държави. Румъния със сигурност няма да спре само с отзоваването на своя посланик от Виена и с масовия бойкот на гражданите й срещу Австрия и Холандия. Защото не ние, румънци и българи, сме виновни за наплива на имигранти. Знае се кой ги покани. А България е по-скоро жертва, вече в буквалния смисъл със смъртта на младите хора от граничните служби. Защитници на границата и интересите на същата тази Европа, която се стресна и вече не желае да приема гости отдалече. Какво трябва да стане, че и ние да започнем да се държим адекватно? Те не ни искат в Шенген-ние пък да не искаме да споделяме с тях техните огромни дългове в евро. Да държим за българския лев! И за българското си достойнство
Новини по държави: