Last news in Fakti
  Тема: Украйна

24 Октомври, 2022 09:10 2 947 68

Кражби на украинско зърно - още едно военно престъпление на Русия?

  • пшеница-
  • зърно-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • кораби-
  • турция-
  • военно престъпление-
  • кражба-
  • владимир путин

Русия изнася големи количества крадено зърно от Украйна и го продава на световния пазар

Кражби на украинско зърно - още едно военно престъпление на Русия? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Неговите 170 метра на дължина са внушителни. Водните пътища, по които руският товарен кораб "Михаил Ненашев" плава, са необичайни. Той редовно изчезва от радарите, след като екипажът му изключва транспондера, а корабът спира да изпраща данни, с които може да бъде проследен.

Товарителниците, с които разполага и Норддойчер Рундфунк (NDR), разкриват причините за това: "Михаил Ненашев" е част от руските товарни кораби, които окупаторите на части от Украйна използват за износ на крадено зърно. Според руски документи, Кремъл възнамерява да изнесе оттам поне 1,8 млн. тона зърно през 2022 година.

От началото на войната около 20 кораба, предимно плаващи под руски флаг, вече са изнесли около един милион тона от пристанище Севастопол, намиращо се в анексирания Крим. Това показват товарителниците. Крайните дестинации се намират основно в Русия, Турция и Сирия. От документите става ясно още, че до края на годината от Севастопол ще се осъществят още близо 40 превоза. Всичко това говори за добре организирана логистична верига за кражба на украинско зърно.

Конфискувано или изкупувано на безценица зърно

Засегнати украински земеделски производители и бизнесмени разказват, че Русия се сдобива със зърното по различни начини. В някои случаи окупаторите конфискуват реколтата на фермерите, които са напуснали стопанствата заради войната. В други - руски служители купуват зърното на ниски цени. Дмитрий Скорняков, управляващ директор на агро компанията Harveast от Донецк в Източна Украйна, описва механизма, по който експроприацията е започнала: "Когато руските окупатори пристигнаха тук, те казаха: "Който ни подкрепя, може да продължи да работи. Който подкрепя Украйна, неговата собственост сега е наша."

Разследването показва, че руските кораби изключват транспондерите си още преди да бъдат натоварени. Преди акостиране в кримските пристанища те изчезват от картите. Но чрез анализ на сателитни снимки, фотоси, направени от корабни наблюдатели, и откъслечни данни от транспондерите движението на руския зърнен флот все пак може да бъде сглобено.

Американски медии вече свързаха някои руски товарни кораби с кражбите на пшеница. Споменати от тях плавателни съдове фигурират и в документацията на пристанището в Севастопол, която NDR успя да провери. Така например корабът "Михаил Ненашев" е бил натоварен шест пъти на зърнения терминал в Севастопол след началото на руската инвазия в края на февруари. Корабът, плаващ под руски флаг, е регистриран на дъщерно дружество на държавната Обединена корабостроителна корпорация.

Проследяване чрез сателит

На 11 септември товарният кораб е преминал през Босфора край Истанбул в посока Крим. В протока "Михаил Ненашев" е бил записан на видео и от турски наблюдател на кораби. Вечерта на 11 септември екипажът изключил транспондера северно от Истанбул. След това сателитни снимки от vertical52 показват как "Михаил Ненашев" се товари на зърнения терминал в Севастопол. Според списъците за същия ден, корабът е отплавал с 27 000 тона пшеница. Транспондерът е бил включен отново седем дни, след като е бил изключен. Когато отново минал през Босфора, корабът e бил заснет. Този път той се насочил на юг. На около 220 км от сирийския бряг екипажът отново изключил проследяването. Няколко дни по-късно сателитна снимка го показва край сирийското пристанище Тартус.

Русия отрича обвиненията

Според товарителниците само за "Михаил Ненашев" тази година са планирани още две пътувания от Севастопол. Тарас Висоцки, заместник-министър на земеделието на Украйна, коментира, че свързаните с войната експроприации и щети по реколтата вече оказват разрушителен ефект върху земеделските производители. Той изчислява икономическите щети на няколко милиарда щатски долара. В районите, окупирани от Русия, е трябвало да бъдат събрани между 8 и 10 млн. тона зърно. Русия вече е конфискувала част от тази реколта. Заместник-министърът на земеделието на Украйна представя мрачна картина: "Бъдещето на тези земеделски производители е несигурно. Те не сеят нищо ново, не могат да инвестират нищо. Догодина ще имаме още по-лоши резултати."

Възможни военни престъпления?

Експерти по международно право твърдят, че с действията си Русия може да извършва нарушения на съществуващото международно право. "Незаконното присвояване на собственост, като например зърно на фермери, извършвано произволно и без да съществува някаква необходимост за това, например като военна цел, би било военно престъпление", казва Паулина Старски, експерт по международно право в Университета във Фрайбург.

Дейвид Крейн, специалист по международно право в Американския университет във Вашингтон, също вижда нарушения: Лишаването на цивилното население от поминък е също толкова проблематично, колкото и да го обстрелваш с ракети или артилерия, казва той. "Да изземеш реколтата на страната, която окупираш, да я използваш за свои цели и да попречиш на цивилни граждани да я използват или изнасят е военно престъпление", твърди Крейн. Ако плановете за товарни превози, с които разполага NDR, се запазят и през останалите месеци до края на годината, Русия може да спечели около 600 млн. щатски долара от нелегалния износ на зърно. Цената на пшеницата рязко се повиши след военната инвазия в Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Урюрвкос

    73 11 Отговор
    краденото зърно е военно престъпление а кражбата на сирийски петрол чака нобелова награда за мир
  • 2 Петър

    53 14 Отговор
    Русия е крадец, а Украйна е Дева Мария от Гваделупе.
  • 3 честен ционист

    31 9 Отговор
    Украйна на реколта добива толкова жито, колкото да изхрани Европа няколко пъти. Ухапала ги муха. Във ваш интерес е скакалците от Близкия изток и Магреб да са сити, че като тръгнат, не можете да ги запрете.
  • 4 Мамул

    35 9 Отговор
    Еее, всичко това което сте написали доказва само едно, руснаците вече да истински капиталисти, научиха се от "запада".
  • 5 Теле

    7 20 Отговор
    Туй е виенна плячка. Ама забравихте кой снабдяваше с зърно вермахта, СТАЛИН лицемери
  • 6 Ха-ха-ха...

    47 10 Отговор
    Кражбата е от Дюпонт, Каргил и Монсанто, които изкупиха половината Украинска земеделска земя.
    Малко им е !

    Коментиран от #9, #23

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Руснаков

    12 6 Отговор
    Те имат навик да получават репарации,но идва деня в който те ще дават такива...
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Рашавия

    14 32 Отговор
    Е па вие какво очаквате?
    Може би да изобретят нов вид пирон?
    Правят това което могат и това с което са се занимавали последните 100-тина години.
    КРАДЪТ !

    Коментиран от #19, #48, #68

  • 12 ИВАН

    39 9 Отговор
    За всичко в този свят е "виновна" Русия и Путин, а САЩ са ангели ,тъй като нападът Виетнам, Сирия, Либия, Ирак, Сърбия и т.н, нали?!!!

    Коментиран от #22, #25, #40

  • 13 Сталин

    38 9 Отговор
    Западните мародери и пирати окрадоха Украйна и сега обвиняват Русия

    Коментиран от #29

  • 14 Вълканов

    21 6 Отговор
    Лишаването на Украйна от износа я лишава от средства за заплащането на оръжията, които получава отвън. Допустимо е в скоро време Одеса да премине в Руски ръце. Затова Украинците многократно се мъчат да превземат Херсон, за да отворят ново тяхно пристанище и дават много жертви. Това е икономическо задушаване на Украйна, да я лишат от така необходимата валута.

    Коментиран от #54

  • 15 Боруна Лом

    26 7 Отговор
    А КРАВИТЕ КАТО ИЗСМУКВАТ ЦЕЛИ ДЪРЖАВИ И БГ СЪЩОТО!?
  • 16 Българин

    7 24 Отговор
    Русия ще загуби тази война

    Коментиран от #64, #65

  • 17 Реалност

    29 6 Отговор
    Руският товарен кораб "Михаил Ненашев" превозва зърно от ДНР, която вече няма нищо общо с Укрия!
    Ако искате да пишете за кражби пишете за американските танкери с петрол от Ирак и Сирия.
  • 18 Госあ

    26 7 Отговор
    Кражбите бяха на англосаксите, които присвояваха жито за оръжие, а Русия просто прекрати това.
  • 19 Петър

    17 4 Отговор

    До коментар #11 от "Рашавия":

    И Русия се научи да краде, като западните държави, нали?
  • 20 фатки срещу факти

    23 1 Отговор
    "Конфискувано или изкупувано на безценица зърно" В нашите сайтове всичко се изопачава и просто Русия заменя името на Украйна защото точно обратното говорят фермерите в Запорожието . Нека не забравяме че има и големи западни фирми които притежават голяма част от земята в Украйна или 28%(Cargill, DuPont и Monsanto) .А ето ви статия от този сайт "Кой притежава земеделска земя в Украйна? " 15 май 2015г Само не казвайте че срещу конфискувани 300 млрд. $ от резерва , Русия трябва още и да се разплаща с продаденото зърно . . Вие хората за мазохисти ли ги вземате !?
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 мммда

    16 1 Отговор

    До коментар #6 от "Ха-ха-ха...":

    То и за това врякат толкова на запад.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 не позна

    5 25 Отговор

    До коментар #12 от "ИВАН":

    Виетнам бяха комунисти , а Сирия специално я нападна путин за да гепа петрола ,та така до ден днешен трориста русия бомби цивилни в Сирия
  • 26 Българин

    31 4 Отговор
    Целия руски кораб заедно с товара струва по малко от откраднатото от Урсула покрай ваксините!!!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Баууууу

    11 2 Отговор

    До коментар #13 от "Сталин":

    Е как така бре Сталинюха? Нали руснаците за това са там .да не краде запада Украйна?!?
  • 30 Анджело

    21 2 Отговор
    Гражданските войни в Ирак и Либия сътворени от САЩ и НАТО са демократични военни операции
  • 31 А питам

    20 2 Отговор
    А кражбите на иракски петрол, да не би да са хуманно дело на САЩ???
  • 32 Боруна Лом

    6 2 Отговор

    До коментар #22 от "селянин":

    МИН. ДИЛ. КАРАЙ ПО АЗБУЧЕН РЕД И ПИШИ США

    Коментиран от #35

  • 33 Доброжелател

    1 1 Отговор

    До коментар #28 от "гражданин":

    Иди да те погледнат на скенер, да не си загубил нещо!
  • 34 Беловеца

    20 4 Отговор
    Путин и Лукашенко "пекат" президента на Украйна на шиш. Лукашенко пита: - Владимир, защо въртиш шиша толкова бързо?
    - Когато Зеленски се върти по-бавно, той започва да краде. въглища!
  • 35 Дааааааа

    3 9 Отговор

    До коментар #32 от "Боруна Лом":

    СКАЧАЧАЙ В ДУНАВ ОТР. КО. ВСЕ НЯКАК ЩЕ СТИГНЕШ ДО РУСИЯ!
  • 36 Отвратителни сте

    17 2 Отговор
    Направо вече ми се повдига от нескопосаната пропаганда!Май ще бием укрите по лъжи!
  • 37 Стига бе

    5 6 Отговор

    До коментар #22 от "селянин":

    1918 - Украйна стига бе,ъздава украйна и я напада!!!
    1956 - Унгария
    1968 - Чехословакия са във върщавски договор, как го напада не ми е ясно
    2015 - Сирия, баха поканени законно, не са нападали със С.Корея е същото...

    абе повечето от тоя са за някой невежа дето лапа мухите

    Коментиран от #44

  • 38 Солей

    5 16 Отговор
    Русия ще бъде обявена за терористична държава. Неизбежно е.
  • 39 Гост

    4 1 Отговор

    До коментар #22 от "селянин":

    ..Пропусна България...
  • 40 Ааааа не

    1 13 Отговор

    До коментар #12 от "ИВАН":

    Радвай с че си жив! Ако не беше намесата на НАТО в Сърбия,нямаше да си!!
  • 41 САЩ агресор №1

    19 0 Отговор

    До коментар #22 от "селянин":

    САЩ са участвали в 368 военни конфликта при само няма и 250 години история!

    Коментиран от #42, #47

  • 42 Солей

    3 13 Отговор

    До коментар #41 от "САЩ агресор №1":

    Представяш ли колко терористични режими и режими на масови убийци са разпердушинени, и какво щеше да бъде, ако САЩ ги нямаше? :))))

    Коментиран от #50

  • 43 123

    13 2 Отговор
    Американски конгресмен: Трябва да спрем всякакви помощи за Украйна, само за три месеца Зеленски е увеличил състоянието си с 50 милиона долара.
  • 44 Констатирал

    2 2 Отговор

    До коментар #37 от "Стига бе":

    Сън не те лови, докато не изложиш невежество си на показ!!
  • 45 1111

    15 2 Отговор
    Сега ще спечелят републиканците и щеспрат парите за укрофашагите, а вероятно и за прокси-медийте. Да ви видя ще пишете ли простотии!

    Коментиран от #51

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Селяка

    1 4 Отговор

    До коментар #41 от "САЩ агресор №1":

    ТАКА И ТРЯБВА!!
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Англосаксите

    6 2 Отговор
    По големи крадци и маниполатори няма дв обслужва интересите на Сорос
  • 50 Българин

    16 2 Отговор

    До коментар #42 от "Солей":

    Представям си - 700 000 жители на Хирошима и Нагасаки щяха да имат деца и внуци, 1 000 000 мирни иракчани, 200 000 афганистанци, 350 000 виетнамци, 150 000 корейци, 180 000 сирийци, 100 000 либийци щяха да са живи, 700 белградски деца щяха да пораснат, коренното население на Северна Америка нямаше да е затворено в резервати, това е само малка част от това, което си представям...за масови убийци ли говореше???
  • 51 Баууууу

    1 11 Отговор

    До коментар #45 от "1111":

    От тебе нищо не зависи! Така че си натискай п...........Ако обаче Русия се срине, което е неизбежно, ти на кого ще се кланяш?!?
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Любознателен

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "Вълканов":

    Какви руски ръце, каква Одеса те гони бре?!? В кои епохи живееш?!?
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Рашавия

    2 1 Отговор

    До коментар #59 от "Рашавия":

    И да добавя:
    - помоща от сащ не е за Сирия, Ангола или ЮАР.
  • 61 !!!?

    6 10 Отговор
    "Багдатският крадец"...пардон - Кремълският крадец !!!?

  • 62 Грую

    6 0 Отговор
    Кой клас е ученика написал този преразказ,ей тъй питам за един приятел. Разбира се че пропагандата е неизменна част от войната но са впрегнеш и ученическата мисъл към пропагандна машина чрез свободен преразказ и да го публикуваш за широката аудитория не прави ни най-малко чест никому. Нека някой обясни как се конфискува анексирана територия,зад колко колони от танкове има комбайни,къде се организират пунктовете по изкупуване на безценица на зърното и как тези бизнесмени осъществяват мероприятията си на територия с активни бойни действия. Как се осъществява кампанията прескачайки съществуващите канали и кому е нужно да бъдат прескачани след като нова реорганизация изисква ресурс а пък и Русия не е заинтересована да е окупатор в собствената си анексирана територия. А бе все въпроси любопитни но без отговор защо ли?
  • 63 Хаха

    1 0 Отговор
    Ако я накарат да воюва не се знае на къде ще тръгне тая армия.Дали към Киев дали към Минск.За това не му се рискува на Путин.
  • 64 Иванка Петрова

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Българин":

    Бре,сигурен ли си????
  • 65 Иванка Петрова

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Българин":

    Бре,сигурен ли си????
  • 66 Иванка Петрова

    0 0 Отговор
    Бре,сигурен ли си????
  • 67 Варна

    1 0 Отговор
    Тази статия няма нищо общо с истината! Точно във Варна има почти всеки ден срещи с украинци,които договарят поредна партида за хиляди тонове слънчоглед,пшеница,царевица,грах и други! От месец февруари не е спирало да се внася украинско зърно от украици(както и преди войната).Даже заради този внос,българските земеделци са пред фалит-става въпрос за хиляди семейства! Който е писал тази статия е можело малко да се апрегне и да вземе актуална информация "от извора" и тогава да разпространява лъжи и глупости! Срамна работа!
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: