Last news in Fakti

26 Октомври, 2022 08:25 4 046 10

Кога човек е неприлично богат

  • богати-
  • бедност-
  • богатство-
  • пари-
  • доходи-
  • климатични промени-
  • лимитаризъм-
  • милиардери

Или този момент никога не настъпва?

Кога човек е неприлично богат - 1
Снимка: Shutterstock

Твърди се, че човек никога не може да бъде прекалено богат. Ала нарастващото икономическо неравенство кара все повече хора да мислят, че това не е така. Безброй икономисти, философи и лидери са се занимавали с преразпределението на богатството през вековете. Цели политически системи са възникнали около идеята за равенството между хората и нуждата да делиш с останалите.

Какво представлява лимитаризмът?

Икономическият лимитаризъм е концепция, в чиято основа е залегнала идеята, че никой не бива да е прекалено богат. Той се фокусира върху вредите и рисковете от наличието на свръхбогатство и не се интересува от бедността или бедните хора - дори когато темата е неравенството.

Поставянето на горна граница на това колко богатство може да натрупа един човек не е замислено като наказание. Идеята е да се насърчи положителната промяна за икономическата система и населението чрез социални подобрения. В един момент "излишните пари" вече не допринасят за благосъстоянието и процъфтяващия живот. И в повечето случаи няколко милиона долара би трябвало да са напълно достатъчни.

Лимитаризмът не е социализъм или комунизъм. Той не отхвърля натрупването на богатство, притежаването на частна собственост или определено ниво на социално неравенство. Идеята е, че ако разполагаш с твърде много, това понякога може да е прекалено. Засега теорията не дефинира това "твърде много" с конкретни числа - примерно с 10 милиона, 150 милиона или 2 милиарда долара.

Терминът лимитаризъм е въведен от белгийския философ Ингрид Робейнс, преподавателка във Философския факултет на Университета в Утрехт, Нидерландия. Занимава се с изследвания с фокус върху етиката, политическата философия и социалната справедливост.

За първи път тя представя идеята за лимитаризма на конференция през 2012 година. След няколко години се появява и първата ѝ научна статия по темата. Оттогава Робейнс неуморно говори по въпроса, публикува статии и работи върху книга. Идеята предизвиква различни реакции по целия свят.

"В Европа опитът ми показва, че обществеността споделя много от аргументите в полза на лимитаризма. Но в САЩ тази идея е много далеч от дискусиите в мейнстрийм обществения дебат", казва Робейнс пред ДВ. "Част от традиционната американска култура е идеята за американската мечта - убеждението, че всеки би имал шанса да стане много богат, ако просто е всеотдаен."

Всеки милиардер е резултат от политически провал?

Кога е морално или етично необходимо да се намесим в икономическата система на свободния пазар в полза на обществото като цяло? Допринасят ли богатите за развитието, като инвестират в повишаване на производителността, или просто обезкървяват предприятия, респективно цели (развиващи се) страни? Наистина ли да имаш десет автомобила е много по-добре от това да притежаваш два?

"Някои вече издигат лозунга: 'Всеки милиардер е провал на политиката'. Смятам, че това е правилно, но дори ситуация, в която някои свръхбогати хора разполагат с много по-малко от един милиард, е морално и политически проблематична", казва Робейнс. Тя твърди, че лимитаризмът се гради върху два основни стълба: защитата на демокрацията и справянето с неотложните нужди или проблеми на колективното обществено действие, например климатичните промени.

Лимитаризмът вижда опасност за демокрацията: богатите са в състояние да използват парите си, за да оказват влияние върху политиците, да наемат лобисти и да прокарват закони в техен интерес. Освен това могат да влияят на общественото мнение - като купуват медии или финансират мозъчни тръстове.

Богатството може да попречи и на спасяването на климата

Икономическият лимитаризъм предполага, че по-равномерното разпределение на богатствата би довело до повишаване на качеството на живот на всички. Това би могло да помогне на хората, живеещи в крайна бедност, да просперират.

"Ако вече разполагате с 10 милиона, не допринася особено за начина ви на живот да получите още 100 000 евро или долара. Но ако нямате никакво богатство, тогава всяко увеличение е значително" и означава по-малко глад, по-малко неотоплени къщи и по-малко деца в бедност, посочва Робейнс.

Конфискуването на част от богатствата може да помогне и за нагаждането към климатичните промени. Правителствата биха могли да инвестират в системи за защита на гражданите от екстремните метеорологични условия, както и да изградят мощности за възобновяема енергия или по-добри технологии.

Критиките срещу лимитаризма

Някои философи и икономисти категорично не са съгласни с идеята за ограничаване на богатството и за наличието на морална граница за спечеленото или наследеното. Всъщност именно шансът да забогатееш подтиква предприемачите да поемат рискове, да изобретяват и да осъществяват промени. Ограничаването на богатството няма да сложи край на политическото неравенство, смятат други.

Самата Робейнс е наясно с реалния проблем при прилагането на идеите си. Първо, почти невъзможно е да се стигне до универсално определение на понятието "твърде богат". Второ, дори и да се стигне до определена гранична сума, как някой би се заел с реалното събиране на излишните пари? Тя намира утеха в схващането, че философите са, за да задават въпроси, а не да конфискуват диамантени огърлици или частни самолети.

Автор Тимъти Руукс


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гого

    3 0 Отговор
    Когато е човек.
  • 2 горски

    19 0 Отговор
    Всяко богатство което не е свързано с производтвото на стоки,услуги или творческа дейност,е само по себе си кражба от общественния ресурс.Най големите пари се правят по борсите, банките и печатането на пари и не е свързано с произвежданне ,а с изземмване и прикрита кражба.
  • 3 БеГемот

    9 8 Отговор
    ТИКВАТА е неприлично богат...да направим Тиквеник...Абе как си плаща тока тоя свинюк кат не работи ,а?Да не е на борсата...
  • 4 Ако поставим лимит

    7 4 Отговор
    Какъв ще е стимулът на успешен човек да се развива и работи?

    Коментиран от #5, #7

  • 5 БеГемот

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "Ако поставим лимит":

    И колко да са развивати ва...да не сте сфини ,че да са развивати ощи...
  • 6 Да си много

    4 0 Отговор
    Богат няма нищо неприлично в това. Просто живееш много по-комфортно от другите. И зависи, с какво още се занимаваш? И богатите също са много различни. Много от тях ги обхваща манията за величие и започват да мислят за "спасяване на света"! Други просто се отдават на кефа в неговите най-различни фасери. Да си богат е добър вариант в живота. Въпрос е на избор на всеки, как иска да живее. Но има и нещо като съдба. Задача за всеки живот. Ако оставят земния живот да е напълно независим, то много прости нищо полезно няма да правят и няма да има развитие.
  • 7 Хохохо

    9 2 Отговор

    До коментар #4 от "Ако поставим лимит":

    Има една поговорка, от много работа се става гърбат, не богат.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Когато

    6 0 Отговор
    В хола си имаш аквариум с хипопотами, който не се набива на очи...
  • 10 Мишо

    2 3 Отговор
    Винаги съм се чудил, за какво му е на богаташ къща с десет спални петнадесет бани или три басейна, че и плътна ограда! В гробищата това богатство не оказва влияние.